Reklama

Reklama

Milionář z chatrče

  • Velká Británie Slumdog Millionaire (více)
Trailer 1

Džamal Malik pochází ze slumu v Bombaji, ale i tak se náhle ocitá ve finále indické adaptace soutěže „Chcete být milionářem?“ Ve finále bude Džamal hrát o 20 milionů rupií, ale moderátor ho po skončení prvního večera a získání 10 milionů rupií obviní z podvodu, a tak Džamala odváží policie k výslechu. Džamal je mučen a pak vyslýchán. Inspektor s ním prochází záznam pořadu a chce, aby mu Džamal vysvětlil, jak mohl znát všechny odpovědi. Díky tomu se dozvíme životní příběh Džamala. Džamal vyrůstal se svým bratrem Salímem a kamarádkou Latíkou. Vše začíná, když je Džamalovi přibližně 9 let a při nepokojích zahyne jeho matka. On, Salím a Latíka před nepokoji utekli a chvilku žili na ulici, ale pak se jich ujal jeden muž, který se o ně začal starat. Děti pro muže žebraly a ze Salíma se stala mlátička. Jednou v noci ale měli Džamalovi popálit oči, takže mu Salím pomohl utéct. Latíka chtěla utéct také, ale Salím ji schválně opustil. Bratři se jistou dobu živili prodejem a drobnými krádežemi ve vlacích, ale pak se dostávají k Tádž Mahalu, kde rozjedou byznys s kradenými botami a jako falešní průvodci. I když se jim daří dobře, po nějaké době se vrací do Bombaje a vyhledají Latíku, která pracuje stále pro stejného muže jako tanečnice. Džamalův bratr tohoto zločince zastřelí a všichni tři společně prchají. Salím se pak ale přidá k jinému gangsterovi a přivlastní si Latíku. Džamal je vyhnán. Džamal už pak dvojici nikdy neviděl, ale když začal pracovat jako nosič čaje v telefonní společnosti, podařilo se mu zkontaktovat svého bratra, se kterým se pak i sešel. Salím stále pracuje pro stejného muže, ale Latíka je prý navždy pryč. Salím chce, aby se Džamal nastěhoval k němu, čehož Džamal využije, a Salíma sleduje. To ho zavede za Latíkou, která žije se Salímovým šéfem. Džamal se pokusí Latíku osvobodit, ale Salím jí nedovolí utéct. Džamal se rozhodne využít soutěž „Chcete být milionářem?“, aby ho Latíka našla, protože ta na soutěž ráda kouká. Džamal je ve hře úspěšný a policii na svém životním příběhu dokáže, že nepodvádí, on ty odpovědi prostě zná. Jakmile se Latíka dozvídá, že je Džamal v soutěži, za pomoci Salíma uniká ze svého vězení... (TV Prima)

(více)

Recenze (2 025)

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Boyle ma neprestane prekvapovat!Nezainteresovaní diváci by asi tažko hádali že to natočil práve on!Pripadalo mi to chvílami síce ako by som sa díval na Mesto Bohov z Indie ale Boyle sa vybral svojou vlastnou cestou vydlaždičkovanou dynamickým strihom,skvelou hudbou,sympatickými hercami a zachytil Bombaj bez akehokolvek prikrášlovania aj so svojími temnými stránkami ako sú chudoba,kriminalita,násilie....A Jamalovi som držal palce od prvej minuty!Nie nadarmo sa hovorí že najlepšie príbehy píše sám život! ()

petrrr 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle jde... jede... kupředu, tento film předstihl (možná) všechny jeho předchozí. Každý z těch filmů měl vždy něco do sebe, něco prostě, co jiní nemají a Slumdogem to opravdu potvrdil. Tenhle film jsem si opravdu vychutnal a není divu - skvělý příběh, probíhající ve dvou dnech a dávné,dávnější a nejdávnější minulosti, opravdu parádní kamera, zvlášť záběry ze steadycamu a vůbec barvy a světla a co terpve naprosto energická hudba. Film jsem viděl poslední den v roce a byl to opravdu luxusní filmový závěr roku ale zároveň i vstup do nového roku. Musím konstatovat, že ten film se vážně povedl a veškeré úspěchy co na film padnou přeju nejen Boyleovi ale celé týmu a hercům, kterým se nejspíš změní život, když hrajou v takový bombě. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Je to dynamický, zábavný, hezká hudba, happy end na konci s hezkou indkou, ale zároveň to předvádí části čistě pro efekt bez jakéhokoliv smyslu. Proč někoho nejdřív mučit a teprve potom co se dostane do bezvědomí z něho vytáhnout co se skutečně stalo ? kde se vzala ta změna chování ve vyslýchajícím ? Na začátku je nám podsunuto, že naši hrdinové budou muslimové a z neznámého důvodu na ně přijde útok šílených hinduistů ? Jen tak mimochodem, hinduisté by se pak nemohli dostat na další světy za inkarnacemi Kršny, to by se museli pomátnout nebo přestat věřit a to by zase neměl smysl ten modrej bůžek s lukem... Ty otázky byly taky ujetý, hlavně ta za 20M. Taky nesmím zapomenout na bratra, kterej v průběhu filmu asi konvertoval z islámu na křesťanství, protože se modlí k bohu a ne k Aláhovi nebo koho oni uctívají... Na druhou stranu mě to bavilo a hezky se na to kouká, horší 4*. Teď mi docvaklo, že pokud byl negramotný tak to s tím počítačem a hledáním bratra musel být zázrak, jinak by PC asi neovládl když neuměl číst :-) ()

Judas 

všechny recenze uživatele

No indická forma The city of God, která je dosti slabá, film má zajímavý nápad, ale postupem času je nudnější a nudnější. Konec je něco tak neskutečného, že jsem ze 4 hvězd začínal uvažovat i o odpadu, ale nakonec zvítězila forma. ()

SpeedyCZ 

všechny recenze uživatele

Já nevím, prostě nemám co vytknout, i kdybych chtěl. Nádhera. Skvělé napsané, zahrané, zrežírované, vynikající hudební podklad. Jednoznačně za plný počet. ()

moiiz 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle opět nezklamal a má top 10 režisérů se před ním začíná otřásat v základech. Natěšen trailerem jsem si film pořídil a zažíl jsem absolutně dokonalé splynutí formy a obsahu, dvě hodiny dechberoucí podívané. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Tak o tomto filme sa dá ozaj povedať, že patrí medzi svetlé zázraky menej komerčne známych nových titulov. Nejak som o Slumdogovi nepočul, len sem tam, že získal ocenenia v USA ako najobľúbenejší film američanov, alebo niečo také, ale nekládol som tomu veľký dôraz. Asi som bol zaslepený Dark Knight-om. Ale vidím, že pokiaľ budú Slumdog a Dark Knight nominovaní na Oscara, nechcel by som byť v koži tých, čo rozhodujú. Slumdog millionaire je v prvom rade úžasne natočený príbeh o osude, láske a prekonávaní prekážok a polien pod kolenami v živote. Len 15 mil. filmík však má isto čo ponúknuť, snáď viac ako nejaké rozpočtom prehýčkané megahity. Má skvelú myšlienku, scénár, réžiu, a obsadenie je na výbornú hlavne preto, že sme nemuseli pozerať na preslávené hollywoodske hviezdy. A aj to Slumdogovi pridáva na % a *. Ja nemôžem dať menej než 5***** a 93,345%. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, skvělý film. Konečně Danny Boyle ukázal, že Trainspotting nebyl "one hit wonder" a po letech natočil další majstrštyk. Tečka. ()

Amplifier 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek z indického prostředí, který osloví jak obyčejné diváky tak i opravdové odborníky. Nejvíce se mě líbili scény z chlapcova dětství některé záběry byly opravdu krásné, ale i odporné postupem času mě děj přestával bavit. Scény z milionáře mě do tak kvalitního snímku příliš nezapadaly. Ani se nedivím, že kvůli téhle maličkosti Danny Boylev váhal zda-li tento snímek režírovat, ale rozhodl se správně a jeho práce se mě moc líbila **** ()

Smejdik 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi vskutku líbil, jak svou netradičností, tak režisérovým výkonem - protože natočit takto výborný film beze všech těch páprdů co mají hvězdu na chodníku... ()

optimus0s 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě vážně dostal. Skvěle se rozvíjející příběh, který je drsný, romantický. Zlatý globus a všechny ty Oscary si zaslouží plným právem ()

elea 

všechny recenze uživatele

Tento film není ničím výjimečný, a rozhodně nevidím důvod, proč dostal Oscara za film roku. Je to průměrný film, zpočátku s hrozným střihem a kamerou, kdy druhá polovina už ztrácí mírně na ději. Je to jen průměr, nic extra. ()

linkpache 

všechny recenze uživatele

Vidět tak nádherné dílo hned na začátku roku, dává hodně vysokou laťku. Na tento brilantní snímek nebudu váhat zajít znovu do kina. Zajímavé prostředí, vystihující sound, velká láska = 8 Oscarů, aniž by bylo potřeba nějaká filmové star. Klobouk dolů ()

misa_laska 

všechny recenze uživatele

Tohle se mi těžko rozhoduje.. V podstatě mě to tolik nevzalo... A že bych se na to chtěla podívat podruhý, tak to taky ne. Takže za 3. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Skutečně dobrý film. Ani pohádka, ani snímek o sociální povaze indické společnosti. Vyvážený mix obojího. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé, ne. Pro mě tedy osm oskarů vyletělo komínem. Tedy možná bych se dokázal smířit s "technickými" oskary za nejlepší kameru, zvuk a střih. Naopak se absolutně nedokážu smířit s oskarem za nejlepší film a především hudbu. Na tento film jsem se po Sunshine těšil velmi mnoho, očekávaje strhující podívanou. Toto se mi splnilo bohužel jen v první polovině filmu, kde atmosféra tak odlišné kultury jako ta indická je, z plátna přímo dýchala. Prostředí slumu jde neskutečným způsobem pod kůži, až na morek kostí. V tu chvíli jsem byl filmem opravdu nadšen. Kamera plus střih skutečně strhující a dynamická záležitost, s tím se identifikuji. Hudba už méně, tentokrát se soundtrack do mého vkusu netrefil ani náhodou. Pro mě film začal ztrácet dech někde okolo probíhajících zlodějinek u Tádž Mahálu. Poté se až příliš soustředil na vztah mezi Jamalem a Latikou. Já opravdu souhlasím, že Danny Boyle dostal z neznámých herců maximum možného. Hereckým výkonům se nedá nic vyčítat. Dev Patel skutečně skvělý. Když ale film začínal směřovat ke svému konci, začínal jsem tušit něco přílíš pozitivního. A bohužel se to dostavilo. Já vím, že tento film skutečně měl být veskrze pozitivním a na nic si nehrajícím, o chudém chlapci kterak ke štěstí přišel a dostal princeznu a půl království (zde výhra v soutěži) k tomu. Ke mě takový konec nepromlouvá ani náhodou. Koncem jsem byl totálně zklamán, nebyl jsem ani dojatý, spíše znechucený. Jestliže se v indických slumech odehrávají nějaké osudy, tak ne takovéto. I ze smrti Salíma se dalo vytěžit mnohem více. Ano věřím, tento film se přesně trefil do vkusu především amerického diváka, proto osm oskarů. Tato pozitivistická pohádka o dosaženém štěstí ve mě zanechala sice mocný dojem, ale pouze ve smyslu technickém, neboť jsem byl unesen perfektní audiovizuální stránkou. Tento film srazil na kolena především nejapný konec a vůbec naivní příběh. Ano toto dílo mělo dávat naději a víru, na ty ale já, malý český člověk, bohužel nevěřím. ()

Osanos 

všechny recenze uživatele

4*, ale není to moje konečná odpověď. Ještě si časem vezmu nápovědu "druhé zhlédnutí", protože i Sunshine mě dostal až napodruhé. ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Hmm, v první polovině jsem se trochu ztrácel a dlouho tomu nemohl přijít na chuť, ale cca od poloviny mě to chytlo a nepustilo. Častokrát jsem si vzpomněl na "Město bohů", to ale pro mě zůstává o třídu výš. ()

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

03.04.2010

Samozřejmě, o tomto filmu u nás nečtete poprvé. Starořecká fantasy War of Gods (resp. Dawn of War, pořád je v tom trochu zmatek) měla původně bezprostředně konkurovat Souboji titánů, ale díky… (více)

Reklama

Reklama