Reklama

Reklama

Milionář z chatrče

  • Velká Británie Slumdog Millionaire (více)
Trailer 2

Džamal Malik pochází ze slumu v Bombaji, ale i tak se náhle ocitá ve finále indické adaptace soutěže „Chcete být milionářem?“ Ve finále bude Džamal hrát o 20 milionů rupií, ale moderátor ho po skončení prvního večera a získání 10 milionů rupií obviní z podvodu, a tak Džamala odváží policie k výslechu. Džamal je mučen a pak vyslýchán. Inspektor s ním prochází záznam pořadu a chce, aby mu Džamal vysvětlil, jak mohl znát všechny odpovědi. Díky tomu se dozvíme životní příběh Džamala. Džamal vyrůstal se svým bratrem Salímem a kamarádkou Latíkou. Vše začíná, když je Džamalovi přibližně 9 let a při nepokojích zahyne jeho matka. On, Salím a Latíka před nepokoji utekli a chvilku žili na ulici, ale pak se jich ujal jeden muž, který se o ně začal starat. Děti pro muže žebraly a ze Salíma se stala mlátička. Jednou v noci ale měli Džamalovi popálit oči, takže mu Salím pomohl utéct. Latíka chtěla utéct také, ale Salím ji schválně opustil. Bratři se jistou dobu živili prodejem a drobnými krádežemi ve vlacích, ale pak se dostávají k Tádž Mahalu, kde rozjedou byznys s kradenými botami a jako falešní průvodci. I když se jim daří dobře, po nějaké době se vrací do Bombaje a vyhledají Latíku, která pracuje stále pro stejného muže jako tanečnice. Džamalův bratr tohoto zločince zastřelí a všichni tři společně prchají. Salím se pak ale přidá k jinému gangsterovi a přivlastní si Latíku. Džamal je vyhnán. Džamal už pak dvojici nikdy neviděl, ale když začal pracovat jako nosič čaje v telefonní společnosti, podařilo se mu zkontaktovat svého bratra, se kterým se pak i sešel. Salím stále pracuje pro stejného muže, ale Latíka je prý navždy pryč. Salím chce, aby se Džamal nastěhoval k němu, čehož Džamal využije, a Salíma sleduje. To ho zavede za Latíkou, která žije se Salímovým šéfem. Džamal se pokusí Latíku osvobodit, ale Salím jí nedovolí utéct. Džamal se rozhodne využít soutěž „Chcete být milionářem?“, aby ho Latíka našla, protože ta na soutěž ráda kouká. Džamal je ve hře úspěšný a policii na svém životním příběhu dokáže, že nepodvádí, on ty odpovědi prostě zná. Jakmile se Latíka dozvídá, že je Džamal v soutěži, za pomoci Salíma uniká ze svého vězení... (TV Prima)

(více)

Recenze (2 025)

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

Milý film. Jde jen o to jak dlouho se necháte panem režisérem citově vydírat. Hlavně díky tomu, že páky jsou už vprostřed trošku ohebné a ztrouchnivělé. Zatímco na začátku filmu si říkáte: "Díky bohu, že jsem se narodil v Indii" a taky "Tyvole chudáci Indové" tak ke konci už je to tak nějak jedno. Nebo jinak: scénář se od sociální kritiky s nádechem lidského rozměru přesouvá k romantickému filmu s trošku prokouknutelným happyendem. Ale já jsem si to i tak užil. Své udělala zvláštní kamera, podmanivá hudba a velmi sympatické výkony všech zůčastněných. Postavit film na prolínání flasbacků (možná opakované flashbacky bych vypustil) s odpovědmi ve studiu je určitě zajímavý nápad, ale tak nějak člověk ví, že Malik nakonec odpoví správně. A propo: když už tedy získal nejkrásnější Indku kterou jsem kdy viděl za ženu, nemohl přitom prohrát ty prachy? Nakonec stejně sedí na nádraží jak vandrák...btw: Oscar za scenář? Trošku laciné... ()

Hogo Fogo 

všechny recenze uživatele

Najdlhsia reklama na Milionara, aku som kedy videl. Obrazky zo zivota indickeho slumu su naozaj zaujimave, ale na ne by stacil aj dokumentarny film. Skutocne nebolo kvoli tomu potrebne vymyslat takuto za vlasy pritiahnutu volovinku. V ()

Ippolito 

všechny recenze uživatele

Milionář z chatrče je snímkem velmi originálním. Chronologicky vyprávět epizody ze života mladého indického chlapce za pomoci otázek soutěže Chcete být milionářem, je vskutku nevídaným nápadem. Ne vždy jde ale originalita zpracování ruku v ruce s kvalitou samotného příběhu. Ten je zde až přehnaně dojemný, naivní a dosti za vlasy přitažený. Což se však staví do ostrého protikladu k téměř dokumentárnímu charakteru filmu (hlavně první poloviny), ve kterém jsou divákovi představeny těžké životní podmínky v Bombaji. Ač jsem se při sledování filmu ani chvíli nenudila, nevěděla jsem, jak na film pohlížet jako na celek. Má být snad chápán jako svědectví o životě Indů, který se tak liší od života evropského, nebo jako idylistický příběh o tom, jak chudý Ind k milionům přišel? Ať tak, či onak, Milionář z chatrče je filmem ve všech ohledech neobvyklým, který jisto jistě zaujme i náročnějšího diváka. Dá se mu sice leccos vytknout, ale za zhlédnutí každopádně stojí. ()

atmen 

všechny recenze uživatele

Indické reálie byly to nejzajímavější na celém příběhu, ten je rozehrán na pozadí soutěže Chcete být milionář a ukazuje cestu prostinkého nosiče čaje Jamala za rekordní výhrou. Na pozadí otázek odkrývá svoje životní útrapy. Na většinu to zapůsobilo, já zůstal chladným. Dle mého účelně kýčovitě vykonstruhovaný příběh, ve kterém nechybí typické premisy pro správné drama - bída, útisk, nespravedlnost, násilí, láska, a nakonec štastný konec. ()

MarleyCZ 

všechny recenze uživatele

Výborný celovečerní film, který se u mě udělal jméno. V dnešní době je až neuvěřitelné, že takový film se dá natočit za směšný peníz( s porovnáním s jinými filmy podobného stylu). Režisér Danny Boyle si vybral také skvělé místo na točení a také neznámé herce. Celkově film vás pohltí do děje malého kluka, který vyrůstá se svým bratrem v chudobě. 97% ()

Toka 

všechny recenze uživatele

No... Troufám si tvdrit, že když vynecháme tu část o milionáři, mohlo by se sklidem jednat o skutečný příběh. Samozřejmě až na kupu těch náhod ale i přesto to dělá vynikající dojem reality. Fakt film s úžasnou atmosférou. Co mi přišlo takový smíšený byla poslední otázka. Přeci jen takkováhle otázka? No.. nevim jak je to se vzdělaností nižší třídy v indii ale tohle... Na druhou stranu to skvěle doplňovalo celý příběh. Tuhle otázku sem fakt nečekal. Jinak tam fakt spatříme prvky z reálu a když se nad tím zamyslím je to dost drsný... "Únosy" dětí... Ta situace kdy starší brácha vyhodil Jamala.... Chlapce bez rodiny v gangu... "Nápověda" v milionáři na záchodě... Je toho víc.. je to docela smutný jak to dneska je založený fakt jen na prachách... Co mě ještě hodně mile překvapilo byl soundtrack, čekal sem že tam bdue nějakej fakt čistě indickej o to víc sem byl překvapenej a dodalo to šťávu tý moderní doby v Bombaji. No... Tohle fakt můžu jen a jen doporučit. ()

Matthew01 

všechny recenze uživatele

Indie: země neomezených možností, naprostého zmatku a všudypřítomné chudoby. Film vypráví o celoživotní lásce, která dokáže přežívat jen díky dvojici vzájemně se doplňujících bratrů. Tento snímek mimojiné i perfektně popisuje a ukazuje reálnou Indii a že opravdu neni o co stát. Herecké výkony perfektní, hudba perfektní, kamera, režie skvělá. 95% ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, jestli vystavět dramatický příběh na stupidní televizní soutěži je geniální nebo kýčovité. Zatím mám pocit, že v tomto případě se jedná o první případ. Jen jedna přímá výtka. Zatímco film samotný mi svou úrovní připomínal filmy jako Forrest Gump, závěrečné titulky naopak filmy jako Muzikál ze střední. Co to sakra bylo? Takový kýč...a proč ten tanec? Probůh... ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Umění není natočit film dle svého,ale opravdové umění je natočit film,o kterém přesně víte kdy a jak skončí ale přesto jste vzrušení když na něj koukáte,čekáte co bude dál a nemůžete se dočkat dalších minut.Danny Boyle natočil svůj osobní opus dei,který byl doslova trefa do čeného,neříkám že jeho předchozí filmy byly,špatné,to ne,ale tohle dílko je opravdu mistrovský kousek,co se týče režiserských kousů a kamery a tak dále.Příběh je klišé jak prase ale přesto si tu jízdu užíváte a chcete se vést dále.. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Osobně mi sice trochu uniká,co je na tomhle filmu zase tak výjimečného,že všichni sahají po té páté hvězdičce a proč se kolem něj spustilo celý to oscarový šílenství,ale to nic nemění na tom,že Danny Boyle natočil pěknou pohádku,která v rámci klasické hollywoodské produkce představuje vítané osvěžení. ()

aslavey 

všechny recenze uživatele

Vždycky když se koukám na film s delší odmlkou a všichni kolem mě ho viděli a povídají o něm jak je skvělý a úžasný, bývám velice skeptický. Většinou jsem ale potom příjemně překvapený. A naštěstí Milionář není vyjímkou. Na první pohled se může opravdu zdát film předvídatelný, ale nakonec to vůbec nevadí. Navíc styl vyprávění, který zaujme od začátku až do konce. Přesto ze mě prvotní nadšení z překvapení vcelku rychle vyprchalo. Nemůžu nic vyčíst asi režisérovi, kameře ani hercům, ale víc než film, ve mně zůstal pouze (vynikající) soundtrack. Mimochodem.. Benjamina Buttona si považuju taky mnohem víc :)- ()

Elyon 

všechny recenze uživatele

Absolutně úžasný film, ze kterého mě místy mrazilo z podmínek, v jakých lidé v Indii a zejména malé děti žijí. Skvělí nápad byly závěrečné titulky, které jsou jako hudební videoklip a píseň Jai ho má oprávněné místo v mém žebříčku top 10 nej songů. ()

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel co by se tomuto filmu dalo vytknout, protože něco mi na něm prostě nesedí, ale... nevím vůbec co. Příběh ubíhá příjemným tempem, herce (přestože nijak známé) si hned oblíbíte a celou atmosféru vám dokreslí zajímavá hudba. Tak nevím..., prostě za pět. ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Turistická agitka za návštevu Indie, romantika, rozprávková naivita, záverečná upútavka na bollywood, parádna hudba. V tomto filme to jednoducho všetko dokopy zázračne funguje. Teším sa na ďalšie filmy s Freidou Pinto :) ()

Fawkes 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný film. Musel jsem se na něj podívat brzy po sobě dvakrát, protože jsem byl poprvé trošku zmatený, hlavně teda v první půlce filmu. Od té doby jsem se na něj musel podívat ještě dvakrát a ani po čtvrtém shlédnutí nemůžu snížit své hodnocení. Je dobře, že do hlavní role neobsadili žádného celosvětově známého herce, Dev Patel působí neuvěřitelně skromně což jeho postavu charakterizuje. Oskary má film oprávněně, kromě lásky dvou mladých lidí, tento film poukazuje taky na chudobu v Indii, která bohužel není výplodem scénaristy, ale skutečností. (92%) ()

vickeyek 

všechny recenze uživatele

Kýč, kýč, kýč. Nemůžu dát víc než dvě hvězdičky, jakkoli jsou film a herecké výkony zdařilé. A stačilo by málo. Vážně nevěřím, že nevěděl, kdo je na tisícirupiové bankovce... Mohl vyhrát jen deset milionů, nemusel zrovna vyhrávat plnou sumu... Konec Salima jsem vůbec nepochopil... Zkrátka, osud je fajn věc, ale všeho moc škodí. Nemůže se mi prostě líbit film, kterému nedokážu věřit. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Pro mne je to film vybočující z dosavadní běžné filmové produkce vyprávějící příběh lidí žijích v odlišné kultuře, který přinesl zase něco nového a neokoukaného do světa filmu. Měl opravdu obrovský úspěch a ovace a jistě zaujme širší masy diváků, potom je logické, že se někdo začne pozastavovat a ptát jak je to možné. Chybí mi tam určitá nevypočitatelnost, ale pro mě to byla krásná dynamická pohádka nezapadající do zaběhlých mantinelů. Je zde přítomno i zlo a lidská brutalitalita, která má však příběhem otupené hrany. Celkově na mne film působil jako show, která ubíhá vstříc k neodvratnému a šťasnému konci. ()

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

03.04.2010

Samozřejmě, o tomto filmu u nás nečtete poprvé. Starořecká fantasy War of Gods (resp. Dawn of War, pořád je v tom trochu zmatek) měla původně bezprostředně konkurovat Souboji titánů, ale díky… (více)

Reklama

Reklama