Reklama

Reklama

Milionář z chatrče

  • Velká Británie Slumdog Millionaire (více)
Trailer 1

Džamal Malik pochází ze slumu v Bombaji, ale i tak se náhle ocitá ve finále indické adaptace soutěže „Chcete být milionářem?“ Ve finále bude Džamal hrát o 20 milionů rupií, ale moderátor ho po skončení prvního večera a získání 10 milionů rupií obviní z podvodu, a tak Džamala odváží policie k výslechu. Džamal je mučen a pak vyslýchán. Inspektor s ním prochází záznam pořadu a chce, aby mu Džamal vysvětlil, jak mohl znát všechny odpovědi. Díky tomu se dozvíme životní příběh Džamala. Džamal vyrůstal se svým bratrem Salímem a kamarádkou Latíkou. Vše začíná, když je Džamalovi přibližně 9 let a při nepokojích zahyne jeho matka. On, Salím a Latíka před nepokoji utekli a chvilku žili na ulici, ale pak se jich ujal jeden muž, který se o ně začal starat. Děti pro muže žebraly a ze Salíma se stala mlátička. Jednou v noci ale měli Džamalovi popálit oči, takže mu Salím pomohl utéct. Latíka chtěla utéct také, ale Salím ji schválně opustil. Bratři se jistou dobu živili prodejem a drobnými krádežemi ve vlacích, ale pak se dostávají k Tádž Mahalu, kde rozjedou byznys s kradenými botami a jako falešní průvodci. I když se jim daří dobře, po nějaké době se vrací do Bombaje a vyhledají Latíku, která pracuje stále pro stejného muže jako tanečnice. Džamalův bratr tohoto zločince zastřelí a všichni tři společně prchají. Salím se pak ale přidá k jinému gangsterovi a přivlastní si Latíku. Džamal je vyhnán. Džamal už pak dvojici nikdy neviděl, ale když začal pracovat jako nosič čaje v telefonní společnosti, podařilo se mu zkontaktovat svého bratra, se kterým se pak i sešel. Salím stále pracuje pro stejného muže, ale Latíka je prý navždy pryč. Salím chce, aby se Džamal nastěhoval k němu, čehož Džamal využije, a Salíma sleduje. To ho zavede za Latíkou, která žije se Salímovým šéfem. Džamal se pokusí Latíku osvobodit, ale Salím jí nedovolí utéct. Džamal se rozhodne využít soutěž „Chcete být milionářem?“, aby ho Latíka našla, protože ta na soutěž ráda kouká. Džamal je ve hře úspěšný a policii na svém životním příběhu dokáže, že nepodvádí, on ty odpovědi prostě zná. Jakmile se Latíka dozvídá, že je Džamal v soutěži, za pomoci Salíma uniká ze svého vězení... (TV Prima)

(více)

Recenze (2 025)

Babulik 

všechny recenze uživatele

Film natočený podľa jednoduchého, ale osvedčeného receptu, ako si získať (hlavne americké) publikum: ako hlavnú prísadu použijeme príbeh sirôt, čím chudobnejších, tým lepšie, ochutíme trochou hlúpeho Jana, ktorý ku šťastiu prišiel a hlavne nezabudneme na sladký a šťavnatý hapyend. Ako príjemná rozprávka to bolo fajn a dobre sa na to pozeralo... ale osem oskarov? To si, milá Akadémia, "děláte prdel"?! ()

sa_kra 

všechny recenze uživatele

V momentě, kdy se odprostíte od Oscarového šílenství a pozlátka Hollywoodu a přijmete fakt, že se díváte na moderní pohádku si to skvěle užijete. Příběh, který začíná jako milióny dalších a končí, jako žádný jiný. Líbilo se mi pojetí i hudba, stejně jako ta sladká naivní dokumentace něčešho neuvěřitelného. Musím se přiznat, že jsem si to moc užila. Perfektní kamera, hudba i střih = zasloužené Oscary. ()

rawboy 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nanapadlo (vzhledem k předešlé tvorbě), že zrovna Danny Boyle bude tím, kdo otevře bollywoodským colourful kýčům cestu do mainstreamu. A hele, ono se to povedlo a oblbnul tím i americkou Akademii filmového umění. ()

Kubík 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že romantické komedie moc nemusím, ale na doporučení kamarádů, že to není špatné, jsem to zkoukl a výsledek? Zase milé překvapení, o to víc, že se tvůrci filmu rozhodli pro tak trochu odvážný krok, dosadit do rolí neznámé herce, ale myslím, že tento snímek ma šanci na úspěch. Přeskakování mezi minulostí a přítomností nepusobí zmateně, spíše naopak. Ano, líbilo jse mi to. ()

TerP 

všechny recenze uživatele

Chudý snílek hledající svojí lásku, Latiku. Přeslazený konec je skvělé zakončení dojemného příběhu odvíjejícího se na pozadí leckde známé hry Chcete bý milionářem?. Opravdu rozkošný příběh, při kterém se nemůžete mračit, ale ani smát. ()

Achab 

všechny recenze uživatele

Přeplněné ulice potažmo drsný život a každodenní útrapy, či veselí. Ještě pachová stránka a jsem zpět na své cestě napříč Indii, tedy zejména v hlavním městě je to podobné, v Bombaji jsem zatím ještě nebyl. Hodně povedený snímek, který předčil mé očekávání a bollywoodský závěr (u kterého jsem na chvíli zaváhal a byl rozpačitý) k tomu také patřil. ()

Spielbergo odpad!

všechny recenze uživatele

Přiznávám hned na začátku, že nebýt ostatních hodnocení (5* / 5* / 5* / 4* / 5* etc.) snad by můj soud byl smířlivější. Takto však cítím téměř až morální povinnost pozvednout svůj hlas a trochu vyrovnat jazýček vah. Jediným vysvětlením tak kladných reakcí se mi zdá být fakt, že z filmu prýští tolik cukru, cukrkandlu a jiných forem sacharidů, že pak lidé pro ulepenost svých očí nevidí kolik hvězdiček to vlastně dávají. Jamal si své věrné uctívače přesto (či právě proto) najde, takže já mám volné ruce označit nyní film s klidným svědomím za odpad. Srovnávat něco tak blbého jako je Jamal Malik s vypointovaným Forrestem Gumpem se mi pak zdá jako rouhání, neřku-li svatokrádež. Vezměme příklad: Jamal se nechá mlátit a mučit a na pokládané otázky neodpovídá. Když se konečně rozhodne mluvit, odůvodňuje to slovy, že když se ho někdo na něco zeptá tak odpoví. Omlouvám se, ale člověk, který se raději nechá téměř umučit, ačkoli má na vybranou (namísto tupého výrazu a mlčení odpovědět na otázku), si podle mě nejenže nezaslouží 20 milionů v jakékoli měně, takový člověk by ani raději neměl mít děti. Natož pak ještě získat nádavkem princeznu, 8 oskarů, světový obdiv a ještě být naprosto scestně srovnáván s výše uvedeným prosťáčkem, jenž (ač taky obecní blb) narozdíl od Jamala skutečně něco dokázal. PS: Můj soud definitivně potvrzuje fakt, že jsem od desáté minuty věděl jak vše dopadne a pak už jsem se jen 110 minut nudil... Vidět to v kině, litoval bych kromě času ještě zbytečně vyhozených peněz. Ruku na srdce a palec dolů přátelé, přilétá vrtulník a Jamal se propadá do... ()

Allia 

všechny recenze uživatele

Film, který sice má pár předvídatelných okamžiků a happy end, který by náročnější divák holywoodskému filmu neodpustil, ale ta neotřelost příběhu, surovost života ve slumu v kontrastu s pohádkovým koncem, dělá z Milionáře jedinečný a nezapomenutelný film. ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Tento film zavání velkým kalkulem,který vrchovatou měrou využívá zkratkovitého myšlení moderního člověka.Na zoufalém životu indické chudiny postavený příběh človíčka ,který se pohádkovým řízením vymanil ze světa chudých.Tempo filmu je velmi rychlé a ta hřmotná hudba mi tam taky moc neseděla. ()

Nupaky 

všechny recenze uživatele

Tak nevím...vidím, to jako takovou nedělní oddechovku pro celou rodinu :) Všechno bylo až moc průhledný a hrálo to na slabý ženský srdce, až se mi to asi nelíbilo :) Ani nevím, za co dávám 4 hvězdy, spíš za něco co jsem ještě neodhalila, nebo za to, že to asi muselo být dobrý, když za to bylo tolik oskarů :) pro mě rozhodně nic extra,ale což.... ()

Klemi 

všechny recenze uživatele

Takové sci-fi se skvělými scénami z drsných indických slumů s předvídatelným dějem. Pěti hvězdami bych křivdil jiným filmům. 75% ()

tjorven 

všechny recenze uživatele

Ach bože, co to bylo za konec? Ať mhouřím oči, jak chci, mám dojem, že jsem viděla dva filmy naráz, bo co. Napojení vzpomínek a bolestných zkušeností věrohodně ztvárněného dětství v neuvěřitelné Indii (žijeme na jiné planetě?) na úspěch v televizní soutěži jsem ještě překousla, nakonec to nebyl špatný nápad. Ale čím dál, tím hůř. Takže Slumdog Milionaire za plnou a ten divnej druhej film, co se tam v poslední čtvrtině filmu začal cpát , jenom jedna - za roztomilého Deva. ()

Jimbopepo 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnotenie filmu je pre mňa dosť veľkou záhadou, pretože som v ňom nevidel nič, čo by už film nevyprodukoval mnohokrát predtým. Stačí začať tým, že sa tu prelínajú dve roviny, z ktorých tá prvá - romantickoakčná spĺňa atribúty skôr podpriemerného filmu a tá druhá - samotná hra milionár je skôr úsmevná, keďže chlapec zo slumu sa nejakou náhodou ocitne v televízii (to by však nebol problém), vidíme, ako zodpovie pár otázok na základe svojich detských tráum, no a napokon dostane otázku za dvadsať miliónov, na ktorú by vedel odpovedať i bystrejší žiak základnej školy. Asi najviac ma zaujali zábery na indické slumy (ale o slumoch by som vede aj bez tohto filmu), svojich úloh sa dobre ujali aj mladí herci, ale inak priemerný film. Oskary sú mi záhadou, ale opäť sa potvrdilo, že Oskara nemožno považovať za známku skutočne kvalitného filmu. ()

Beskydka 

všechny recenze uživatele

Pro mě veliké zklamání, veliké. Čekala jsem dlouho než jsem na tento film dostala chuť, ale chuť mě brzo přešla, respektive přišla a rychle se vytratila. Ano, žije se tam asi hodně drsně, ale proč toliko pohádky kolem na oslazení a přeslazení? Po příběhové stránce mě to vážně neposadilo na zadek, spíš odradilo, pokud to měla být pohádka, brala bych to zas trochu jinak. Po stránce režie, nu, dobrá, nepochybně. Výběr hlavních postav mi taky nejde do hlavy. Proč ten hoch vypadal na 15 a ta krásná dívka na 25 a proč se do sebe zakoukali a zazvonil zvonec a žili spolu šťastně až do smrti? Ne, ne, zápaďák jsem, ale tohle nesežeru. ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Pro mě to byl klasický doják z netradičními reáliemi, kdy mě ze všeho nejvíce zaujaly scény ze slumů a z obživy a přežívání osiřelých dětí. Happy end byl také ukázkový, ale na filmu, ani na příběhu nenacházím nic, co by mě donutilo ho shlédnout v nejbližších letech s nadšením ještě jednou. ()

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

03.04.2010

Samozřejmě, o tomto filmu u nás nečtete poprvé. Starořecká fantasy War of Gods (resp. Dawn of War, pořád je v tom trochu zmatek) měla původně bezprostředně konkurovat Souboji titánů, ale díky… (více)

Reklama

Reklama