Reklama

Reklama

Agent CIA Osborne Cox (John Malkovich) se od nadřízených dozví,  že už s ním nepočítají. Kvůli problémům s pitím  má přejít na ministerstvo zahraničí. Je rozčarován a rozhodne se, že napíše memoáry. Doma to také nemá lehké. Paní Coxová ho totiž podvádí s bývalým osobním strážcem Harrym Pfarrerem (George Clooney) a je rozhodnuta rozvést se a Osborna oškubat. Jenže netuší, že má Harry milenek vícero. Včetně manželky… Paní Coxová se obrátí na rozvodového právníka. Slíbí, že zjistí stav Osbornova konta. Kdosi z jeho kanceláře stáhne obsah Osbornova počítače na CD. (Omylem včetně jeho rozepsaných memoárů.) Disk se ocitne ve skříňce v posilovně, kam chodí právníkova sekretářka cvičit. A co čert nechtěl – narazí na něj vykutálení pracovníci posilovny – mladíček Chad Feldheimer (Brad Pitt) a Linda Litzkeová (Frances McDormand). Zavětří, že by mohli přijít k velkým penězům. Jsou „špionážními kecy“, jak CD Chad nazývá, přímo očarováni a plánují je za tučné výkupné vrátit Osbornovi. Ten však vůbec netuší, že mu někdo ukradl memoáry, a tak Chada posílá k šípku. Linda je ale žena činu, která chce peníze na své vytoužené plastické operace. Proto Chada pošle na ruskou ambasádu, aby tu „špionážní kecy“ prodal. Rusové jsou z nich mírně řečeno v šoku a dávají si čas na rozmyšlenou. Mezitím se Chad rozhodne zjistit o Osbornovi více… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 438)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zábavnost celýho filmu vidím především v kvalitně napsaných a posléze i zahraných postavách (Brad Pitt a John Malkovich) a závěrečné pointové řeči šéfa CIA. Nicméně po celý čas si film vybíral poměrně dlouhé nudné a pasáže, dění kolem George Clooneyho, vůbec jeho vážná postava byla dost v kontrastu s parodickýma postavama Brada a Johna a právě díky tomu měl film dvě barvy (vážnou a zábavnou), které k sobě nešly. To, že film dělali Coeni je možná pro některý zdejší tetičky a strejdy důvod pálit vysoký hodnocení film nefilm, ale takhle to opravdu nelze pojímat. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jenom hodně mazaní režiséři dokáží natočit o lidské idiocii komedii, která sama idiotská není. Bratři Coenovi právě takovou upekli pro své fanoušky jako dezert po super vypiplané Zemi, která nebyla pro staré. Krom černého humoru nepoužili jedinou stejnou ingredienci, nicméně konzistenci výsledku si opět pohlídali. Zpočátku to moc nevypadá – fůra postav, které krom nízké inteligence a vysoké abnormálnosti nic moc nespojuje. Ale jak se ukáže, Coenovi mají všechny od prvního špionážně-božího záběru obmotané pevným lanem, které postupně utahují a utahují, aby v bezvadně semknutém finále ze svých obětí vymáčkli pár decilitříků krve. Kvalitou režie, zlověstnými tóny Cartera Burwella a znepokojivě šmíráckou kamerou Emmanuela Lubezkiho je to vlastně naprosto seriózní počin. Akorát ti hrdinové jsou nějací divní. S horším obsazením by spousta scén mohla vyznít úplně opačně, s mnohem horším obsazením bychom nad nešťastnými osudy těch chudáků možná i brečeli. Takto budí všichni, alkoholik podváděný manželkou, opuštěný a nepochopený šéf posilovny, žena ukončující jednu internetovou známost za druhou, smích. Hlasitý, škodolibý, ale přesto kdesi v nitru soucitný. Tak skvělí herci by jednorozměrné tupce, jež jsou vám ve všech ohledech ukradení, ani zahrát nedokázali. Neznalost prý neomlouvá, zde je ovšem vítaná. Čím méně budete obeznámeni s dějem, tím více si vychutnáte jeho – občas šokující – vývoj a buď rozesmátí oceníte, nebo jenom se skřípěním zubů akceptujete, že bratři neslevili ze svého vysokého standardu ani u veskrze neškodného dodatku k Dr. Divnoláskovi. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, Flipper, Mahalik, Vitason, ScarPoul, Triple H, ]V[()Rt ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Inteligence je prý relativní, praví se na plakátech. No možná se to týká i tvůrců. Film, který mě svým humorem naprosto minul. 50%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro cynika jako jsem já, je tenhle film jako krásná pohádka na dobrou noc. Nejvíc obdivuju to, že všechny Coenovic postavy si divák prostě musí oblíbit, ačkoli to vesměs jsou pořádní zmetci a ztroskotanci. Great! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

U mňa asi najslabšia coenovka vôbec. Nezaujímavá zápletka, nezaujímavé postavy, bez humoru, bez napätia, bez gradácie. Scenár akoby napísali nejakí začiatočníci, ktorí sa snažia napodobňovať Coenovcov. Réžia je bez jediného nápadu (možno až na tú nečekanú "lebečnú explóziu"). Malkovich hrá Malkovicha (pri zhruba treťom malkovichovskom záchvate zúrivosti som si vravel, že už stačilo, ale prišlo ich ešte ďalších asi sedem), Tilda Swinton hrá (ako vždy) Tildu Swinton, Clooney je nudný, Pittovi nikto nevysvetlil, že to afektované blbnutie nie je vtipné, ale trápne. Keďže Tahle země... je u mňa dokonalé dielo, o to viac som sklamaný týmto nefungujúcim nepodarkom, ktorý len dokazuje, že židovskí bratia by sa radšej mali venovať svojej vážnejšej línii, pretože v tej odľahčenej už nemajú čo ponúknuť. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Typická Coenovská absurdita - obyčejný člověk hozený do šíleně vyhrocených situací - dává vzpomenout na to nejlepší, čím si bratři vydobyli reputaci. Promyšlený děj, chytré zvraty, vynikající herci, parádní režijní vedení a odkazy tak trefné, že se Hitchcock v hrobě jistojistě usmívá. Na Oscary jako v minulém roce to sice není, ale tahleta poloha je mi pro ně mnohem sympatičtější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je z minutu na minutu předvídatelnej asi jako Novozélandskej fotbal. Vždyť snad ani jedna scéna tam není normální a všecko se to sbíhá tak nějak v okamžiku. Člověk si jednu chvíli na nic nestěžuje, je mu fajn, a během vteřiny se mu obrátí svět vzhůru nohama. Ne, že by to nebylo neobvyklé, ale tolika lidem v jednu chvíli je to až moc šílený. Já vlastně nevím co si o bratrech Coenových mám myslet. Jejich filmy mě jednou baví, podruhý zase ne. Zdá se mi, jako by každý jejich film byl naprosto jiný. Atmosférou, nápadem, zpracováním, zfilmováním. Snad vším. Tenhle film mě ale dokázal dostat jak herci, tak samotně bláznivým příběhem až po konec, který si uždibl velký kus reality. Vždyť lidí je na světě tolik, takže jakmile bude problém, prostě se složka spálí a problém co? Nebude. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $37miliónovTržby USA $60,355,347Tržby Celosvetovo $163,720,069Tržby za predaj DVD v USA $19,126,383 //počet predaných kusov 1,146,665║ Mať také herecké zoskupenie a vytvoriť z toho takú prázdnu planobu je trošku sila. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Geniální Brad Pitt a Ti ostatní ... Herci podle jmen jsou výborní, o tom nejsou pochyby, bohužel vzhledem k totálně ulítlému ději, který si hraje na "tohle se může stát každému", je to k ničemu. Ať je to přetvařující se George Clooney, který se opět potkal s Tildou Swinton (předtím se setkali ve filmu Michael Clayton), nebo stále podivnější John Malkovich, který pomalu utíká ze škatulky "dobrý herec" do škatulky "ten je mimo". Herci jsou svým rolím poměrně vděční, i když nikdo nemá na Brada Pitta. Jeho tupý stylový hošik na kole nemá naprostou chybu a je svým způsobem i parodií na "všechny hloupé hezouny", za což Bradovi lze pouze tleskat. Obsahově nic. Děj mě nerozesmál, stejně jako většina hlášek nebo vtipů... vlastně mě rozesmál jen Brad Pitt. Možná jsou pro někoho bratři Coenovi skvělí, ale tentokrát šlápli vedle, i když nepochybuji, že se opět a jako vždy najdou tací, kteří budou jejich nové dílo milovat a obdivovat za geniální promyšlenost a hloubku cynismu. Já ne. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Report back to me when it makes sense. __ Komplikované, absurdně černé, přehnaně sebejisté, komediálně krajně vyčpělé a ... většinou prostě slabé až nudné. Nějakou tu perličku předlouhého dění dodá, mimo několika záblesků v průběhu, až samotný závěr, jenže je to taková zkratka, která stěží zakrývá mnohé tvůrčí rozpaky. S dobrým záměrem napsanou, ovšem pouze průměrně zpracovanou, látku pak nevytrhne ani plejáda hereckých exhibicí, kdy mě zvláště odvázaný Brad Pitt hodně potěšil. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ajajajajaj. Tak to bol pruser. Pribeh uplne mimo a okrem Brada som si tam nenasla postavu, s ktorou by som sa stotoznila, alebo by mi bola aspon stipku sympaticka. Neprislo mi to ani vtipne, ani zaujimave, ani inteligentne, bolo to absurdne a absolutne zbytocne. Keby vo filme neucinkovali take hviezdy, nikto by on ani nezakopol, ani pes by nom nestekol a zostal by zabudnuty v plejade nezavislych filmov. Dobre a zname meno rezisera (reziserov) nerobi z filmu dobry a kvalitny film. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Coeni slily svoje trademarky dohromady a Po přečtení spalte tak zůstává ve všech směrech na půli cesty. Malkovich fu*kuje, Pitt vyšiluje a Clooney rozhazuje úsměvy, aby až na závěr přišel J. K. Simmons a dal tomu všemu trochu šťávy. Se vším se tu hraje až moc na jistotu a Coeni se urputně drží vlastních žánrových mantinelů, jakoby se ani nesnažili dát divákovi něco navíc, takže vás po chvíli začne nahlodávat pocit, že koukáte pouze na nový příběh ve starém kabátku. Už by to vážně chtělo upgrade, pánové... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Do zlateho fondu "Best of Coens" si to nezapisem, ale na jedno pozretie slusna zabava, kde bratsky rukopis je jasne citatelny. Panoptikum postav, z ktorych takmer kazda je vysinuta, na prvy pohlad obycajna, az banalna zapletka, ktora so sebou postupne prinasa mnozstvo absurdnych situacii a eskalujuceho cierneho humoru. Coenovci nestracaju cit pre pointy, rovnako divakovi poskytuju i zaujimave dialogy, ovsem po skonceni som si uvedomil, ze to bolo mozno az prilis iba na efekt (efekt pasovej vyroby - diky KarloviR za slovne spojenie, ktore sa na moje pocity z filmu presne hodia) - dve postavy ostali "nedopovedane" a koniec, hoc sa vezie v kvalitach vyssie napisaneho, prisiel mozno az prilis nahle a rychlo. Jo a ten zamer s uzitim hudby kontraproduktivne k prave prebiehajucim scenam, bol miestami az prilis nasilne pretlacany dopredu. _______ 7/10 [Venezia, 2008]. P.S.: Na Darrena sa tesim este ovela viac... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to až udivující, jak naprosto dokonalý scénář dovedou bratři Coenové napsat. A to vyznění - antiamerický snímek s kauzálním řetězcem, jehož prvohybatelem jsou tajné služby... Burn After Reading je postmoderní film, který stojí přesně na sémantické hraně (záleží na tom, jak ho budete, či chcete, číst) - tváří se jako odlehčená špionážní (crazy) komedie, ale pod povrchem dřímá existenciálně frustrující drama, v němž cítím silný satirický podtón - tahle země není už ani pro mladý, protože ji staří vykuchali... Podobné filmy: Vrtěti psem, Děkujeme, že kouříte, Obchodník se smrtí, Syriana, Zmatky v Arizoně ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Coenovci hlasí návrat do cynických vod. To je jednoznačně dobrá zpráva. Ta špatná je, že se vrací do vod, ve kterých se již nespočtukrát smočili. Tentokrát navíc se scénářem, který z té vody vaří tak, že ani neví jak. Ovšem herecky je to velká H2O na mlýn mého vkusu. A paradoxně je to o to lepší, že všichni hrají jak o život, ač vlastně nemají co by hráli. Bizarní. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Taková poloparodie na překombinované a zapeklité špiónské filmy. Skvělá je postava šéfa CIA, který vůbec netuší o co jde a stará se jen o to, jak to nejrychlejc ututlat. Děj je správně Coenovsky švihlej a superhvězdní herci jsou hodně zábavní. Chvílema jsem se smál nahlas. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Několik poznámek k příběhové struktuře filmu, která je jedním slovem obdivuhodná: 1, Výjimečnost Coenů spočívá v tom, že svůj film vedou ze zcela přehledné a otřepané expozice (až vás těch prvních 20 minut uráží) do bezmezně zamotaného konce. Zvolna se v tom ztrácíte, a když po skončení filmu přemýšlivě, kde konkrétně jste se ztratili, kde byl ten kritický bod, nemůžete ho za žádnou cenu najít. Zhruba od půle, aniž byste to postřehli, se takzvaně vezete a s vámi se vezou i postavy. Ale Coeni nepotřebují na matení diváka a konstruování zápletky nespolehlivé vypravěče, flashbacky, ani aristotelovské kolize, krize nebo peripetie. Vůbec ne, film vedou v takřka jednoduchém „seriálovém rytmu" (až se tím cítíte ošizeni). 2, Druhou zajímavostí (a sluší se dodat, že v kinematografii raritou) je nevídaná provázanost všeho ze vším. Je to až k neuvěření. Kdykoliv nějaká postava něco řekne, nebo udělá - sic sebetriviálnější úkon to je -, vždy to má návaznost na pozdější události. Coeni jako buldozer odmítají opustit již vyřčená přesvědčení a umanutě před sebou hrnou vše až do konce. Pokud Clooney cosi pronese o reflexu na střelbu, skutečně pak vystřelí; Frances McDormand jde na stejný film a směje se při stejné části; několikrát se zdůrazňuje negativismus šéfa tělocvičny a loser přes inzerát se objevuje na konci znovu a číhá na další kořist (a vystresuje přitom Clooneyho). A právě z tohoto povstává složitost odlehčených filmů bratří Coenů. Tato jejich technika se nazývá Chekhov's gun, tedy objekt v příběhu, který získá význam a důležitost až na konci, přestože se objeví už na začátku. Čili přesný opak techniky MacGuffin, což je naopak nástroj, který popohání charaktery a příběh, přestože žádný význam nemá – kupříkladu kostka v Transformerech. A Coeni mají takových Chekhov's gunů ve filmu doslova desítky. Rovněž oceňuji, že film lze číst buďto jako post-špionážní komický výjev, anebo jako drama se silnými charaktery. A kdybych měl kvalitu poměřovat glamour moronem Bradem Pittem, jdu na pět hvězd. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Pitt je tady á la "Johnny Suede po 17 letech & na fetu", což je velmi milé. A milé jsou taky ty nečekané vraždičky a pár povedených vtipů - ale jinak na Coheny docela slabota. (3,5* s tím, že druhá šance bude a docela se na ni i těším) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Kdo je připraven, není zaskočen, aneb kolik lidí musí zemřít kvůli plastické operaci. Vlastně je to několik zákroků. Dohromady. …. Pomalu rozehrávající se černo humorný příběh s několika postavami, kdy každá je něčím výjimečná a svými jedinečnými nápady nezapomenutelná. Snad nejskvělejším kouskem je Pittův ,,magor“(,ale ti ostatní jsou dobrá konkurence). A pak, když to celé začne dávat smysl, tak to opravdu stojí za to! A já čekal s úsměvem na rtu, jak tahle hra s ,,velkým pytlem sraček“ dopadne! Počet hvězd je jasnej. Buď vás to ohromně pobaví, nebo nenadchne. Prostě Coenovci! PŘÍBĚH***** HUMOR**** AKCE** NAPĚTÍ *** ()

mandes 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $37miliónov Tržby Celosvetovo: $163,720,069 /// No teda od Coenovcov a hlavne po ich poslednom filme som čakal viac ()

Související novinky

Pitt a Clooney opět pohromadě?

Pitt a Clooney opět pohromadě?

25.09.2021

Mezi velkými hollywoodskými studii právě zuří nová bitva. Sony, Lionsgate, Apple, Netflix, Amazon, Annapurna, Universal, MGM i Warner Bros. se údajně v těchto dnech přetahují o práva na nový thriller… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Clooney v tom lítá

Clooney v tom lítá

29.08.2008

George Clooneyho ještě letos uvidíme v nové coenovce Po přečtení spalte (tedy pokud si jí všimne nějaký tuzemský distributor) a pak má naplánováno tolik projektů, že i super-vytížený Nicolas Cage je… (více)

Reklama

Reklama