Reklama

Reklama

Cíl cesty: potápění

(seriál)
  • Francie Les Carnets de Plongée
Francie, 2004, 4x50 min

Obsahy(1)

1. díl (Polynésie): První díl francouzského dokumentárního cyklu diváky zavede do Polynésie, na ostrovy, které jsou dodnes symbolem ráje na zemi. První zastávkou bude souostroví Markézy, ztracené uprostřed Tichého oceánu. Tyto ostrovy leží vůbec nejdál od kterékoli pevniny. Nejbližší město – tahitské Papeete – je vzdálené 1500 kilometrů. Místní „svět ticha" bývá počítán k nejkrásnějším lokalitám pro sportovní a rekreační potápění. Ovšem ocitnout se uprostřed hejna žraloků není pro amatérského potápěče příliš příjemná chvíle.

2. díl (Rudé moře): Egypt, oblíbený cíl mnoha turistů, je navštěvován nejen kvůli archeologickým pokladům, ale i kvůli průzračným vodám Rudého moře. V dalším dílu francouzského dokumentárního cyklu se můžete vypravit do korálového světa u jižního cípu Sinajského poloostrova, k tajemnému kaňonu v Dahabu a do vod v okolí Marsá al'Alam. Ve společnosti profesionálních potápěčů poznáte řadu mořských živočichů a seznámíte se s podivuhodným příběhem delfínů, kteří opustili své druhy a dali přednost životu v blízkosti člověka.

3. díl (Karibik): Při vyslovení jména Karibik se cestovatel, který dříme v každém z nás, nejspíš zasní. Množství malebných ostrovů, moře, které v nás okamžitě vyvolá představu pirátských pokladů a vraků galeon plných zlata. S expedicí francouzských potápěčů se můžete vypravit do posvátných vod Mayů v Mexiku, přiblížit se ke žralokům u Bahamských ostrovů a hledat modré perly otroků ve vodách Nizozemských Antil. Vyvrcholením této výpravy je sestup do propastí, cenotů na Yucatánu, které jsou magnetem pro podzemní potápění.

4. díl (Indický oceán): Slyšíme-li název Indický oceán, okamžitě se nám vybaví exotické koření z jeho ostrovů, kokosové palmy na Maledivách u indického pobřeží nebo Maskarény se svojí spíše africkou krajinou či ostrovy Mauricius a Réunion. Všechna tato místa však nabízejí ještě jedno bohatství – nádherný, barvitý svět pod mořskou hladinou. Často však jeho poklady střeží nepříliš vlídní strážci – žraloci, murény nebo rejnoci. I taková setkání však patří k nádhernému dobrodružství ve „světě ticha". (Česká televize)

(více)

Galerie (8)

Reklama

Reklama