Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka vypráví o princi Leopoldovi (J. Šťastný), který vinou špatné výchovy královských rodičů není samostatný. Vymýšlí si tisíce výmluv, ať má udělat cokoliv. S oblibou tvrdí, že má smůlu a že kdyby měl trpaslíka, i ten mu vyroste. Bílá paní z obrazu (J. Jirásková) chce pomoci služebné Lidce (V. Gajerová), která má prince ráda. A tak mu přičaruje skutečného trpaslíka (J. Dvořák), který Leopoldovi „znepříjemňuje“ život. Pomůže princova láska k tomu, aby dospěl a trpaslíka i výmluv se zbavil? (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdyby mě spolužáci touhle pohádkou v dětství systematicky nedeptali, šla bych v hodnocení výš, ale protože jsem sama sobě trpaslíkem, který je smolař a NEVYROSTL, šla jsem s hodnocením jen do mírného nadprůměru. Jinak je to pohádka inspirativní, jdu si udělat palačinky. A ne, nebojím se, že něco zapálím, nebo že by se to mohlo nepovést. Mít smůlu a být absolutní nemehlo jsou dvě různé věci. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Legrační pohádková zápletka, kterou drží nad vodou základní motiv lásky služebné k princi, volba hereckých aktérů (Jirásková jako Bílá paní, Nárožný jako král, služebná Lidka - Gajerová, i princ Leopold - Šťastný). Zaujmou bratři Bruderovi, princovi rádci. Příjemný hudební doprovod Zdeňka Rytíře. Scénář: Zdena Brunclíková. Díky princově povzdechu: „Kdybych já měl trpaslíka, tak mi do rána vyroste.“ se ve druhé polovině objeví i Josef Dvořák, ale děj mi přišel už zbytečně natahovaný. Ale z lásky k palačinkám celkově dobrý průměr. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Námět na dvaceti, maximálně třicetiminutovou pohádku, roztahaný nudně na hodinu. Veronice Gajerové to zde moc sluší, ale to je asi tak všechno. Písničky, zmatený děj, nekňuba princ, který zaslouží nakopnout, bílá paní... a když už není, o co hrát, objeví se trpaslík, ale mně to moc vtipné nepřišlo. Celé to vypadalo, jako by to paní Brunclíková psala zhulená nebo permanentně opilá, jak se tady skáče v žánrech, tématech a objevují se i dospělé kopance (třeba vztah královny a krále, to je spíš psychologický film). A nakonec ani ten Dvořák nedostal moc prostoru, aby pořádně rozjel svého zlého trpaslíka. Ale jinak jo, myšlenku beru, člověk by si neměl pořád stěžovat a i přes nezdary to stále zkoušet, a navíc by se měl rozhlédnout, z čeho může mít i radost, protože o to může lehce přijít. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Úsměv na každém "kroku". U této pohádky se opravdu pobavíte. Jenomže ve chvílích, kdy se začnete opravdu hodně bavit, tak je najednou konec. Škoda krátké stopáže. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jéžišmarjá, vona už je zase v rámu !! To je pořád spěchu !!" ;) Další bizarní tuzemský pohádkový camp, nutno říci camp jako kráva, ve své zhovadilosti a diletantismu neskutečně zábavný.. Šílený Dvořákův leprikón s famózní marešovskou zpívandou dává téhle raritě punc legendy.. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Dost zásadní pohádka přímo sedící na českou povahu stěžovat si, litovat se, být líný a raději nic nedělat a nechat za sebe makat ostatní pomocí manipulace a citového vydírání. Princ mamánek a rozmazlenec byl na zabití, když to řeknu hodně slušně :D Pohádka mě začala bavit pořádně, až když se objevil trpaslík a s ním excelující Pepa Dvořák. Celkem příjemné obsazení. Petr Nárožný jako král bezkonkurenční. Za mě nejlepší představitel králů v českých pohádkách. Další pěkné výkony Jiřina Jirásková a Veronika Gajerová. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděla Josefa Dvořáka v jiné pohádkové roli než je vodník s kapajícím šosem. Jiřina Jirásková mi jako bílá paní silně připomínala bílou paní od Ireny Kačírkové. Ovšem, ta na rozdíl od Jiřiny Jiráskové měla za pasem hasák. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Princ byl především truhlík, ale takovou pohádku už tu máme. Jinak díky roztomilému Nárožného králi i přerostlém trpaslíkovi Josefa Dvořáka celkem fajn pohádka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Josef Dvorak to ve druhe puli poradne rozjede a jeho trpaslik je prave jedna z tech roli, na ktere uz divak nezapomene. Namet na televizni pohadku solidni. Jinak ve vsech smerech prumerny pocin. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Unylá, zbytečně dlouhá a zcela nudná studiová pohádka o princi balíkovi, který si neustále stěžuje na své neštěstí, až se ho v osobě trpaslíka drží tak, že jej zcela pohltí. Naštěstí, jak už to v pohádkách bývá, zvítězí láska a zdravý rozum. Žádná z postav nepřiroste k srdci, Jan Šťastný je se svým princem neskutečně otravný a jindy Petr "Bavič" Nárožný je jen karikaturou vtipného krále. Ubohost. Hudba: Zdeněk Rytíř ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o špatně vychovaném a totálně nesamostatném princi Leopoldovi, jenž svou všestrannou neschopnost zakrývá hloupým tvrzením o smůle, jež ho provází. Přestože byl často na prince Leopolda, jenž by ze všeho nejvíce potřeboval pořádně proplesknout, vskutku žalostný pohled, zejména v době jeho zoufalého panování, domnívám se, že zdánlivě nudná a roztahaná pohádka neznámého P. Obrdžálka skýtá poměrně slušné morální poslání. I hňup Leopold Jana Šťastného totiž nakonec poznal, že za to, jaký vedeme život, si můžeme především sami a nikdo jiný. Na mistra baviče P. Nárožného, jenž v této pohádce ztvárnil krále Václava, bylo snad kladeno příliš veliké očekávání, jež nebylo zcela naplněno. Kromě nich v řekněme průměrné pohádce účinkovala pohledná a skromně a mile působící kuchařka Lidka v podání V. Gajerové, nevýrazná královna J. Drbohlavová a tamější spravedlivá Bílá paní vystupující z obrazu, tělesně ztvárněná do J. Jiráskové. Pozoruhodnou dvojici dvorních rádců si zahráli bratři Jiří a Stanislav Bruderovi. Druhou polovinu pohádky oživil pohybově a gesty nenapodobitelný J. Dvořák, jenž byl přičarován v podobě zlého a mstivého trpaslíka, aby princ poznal, co přináší skutečná smůla, v tomto případě trpaslíkovy nezbedné kousky, jenž však pouze využil jeho totální životní neschopnosti rozhodovat se sám za sebe. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem měl doma kazetu s pohádkovými písněmi. Jednou z nich byla ta z této pohádky od Pepíka Dvořáka. Teprve ve svých téměř dvaatřiceti letech konečně vím, odkud ta písnička původně byla. A právě Josef Dvořák společně s Petrem Nárožným jsou perly této pohádky. Pan Nárožný se od obvyklé pohádkové komediálnosti trochu držel zpátky. Přeci jen měl v roce osmdesát devět už několik pohádek za sebou a tak už se tvůrci asi báli, že si ho zaškatulkují jako krále šaška, jak to měl v předchozích pohádkách. Líbil se mi i Jan Šťastný, který nepřehrával, ale vytvořil mladého člověka současnosti. Jako bych viděl dnešní youtubery a vůbec mladé klučíky pochodující s telefony v ruce po ulicích. Veronika Gajerová je pak docela okouzlující. A královna, která bije krále a on skáče, jak ona píská? To se často nevidí. Navíc nelze neocenit hudbu na velmi vysoké úrovni. Po mnoha týdnech nedělních pohádek konečně jedna nadprůměrná. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Za pana Nárožného coby krále dvacet navrch. Veselá pohádka s ne moc povedenými písničkami. Přesto se dá u toho bavit. ()

walkingdead 

všechny recenze uživatele

Trochu zdlouhavé, ale Dvořák tomu dal grády. "Já jsem tvá smůla a já jsem tvůj pech." Nárožný jako král výjimečně nebyl úplně natvrdlý. ()

Reklama

Reklama