Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V historickém velkofilmu, odehrávajícím se na srbské vsi před první světovou válkou, se střetnou zájmy bojeschopných mužů a válečných invalidů. V centru příběhu stojí milostný poměr ženy místního četníka Dorda s invalidním Gavrilem. Režisér Srdjan Dragojević se inspiroval skutečnými událostmi. (MFF Cinema Mundi)

Recenze (12)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Aneb jak to obvykle dopadá, když malé evropské kinematografie točí blockbuster. Mrtvolný a nezajímavý (ovšem osudově se tvářící) milostný příběh, nejlépe vztahový trojúhelník, se zasadí do dramatických kulis nějaké významné historické události, sežene se nákladná výprava, odkouká několik klišé z hollywoodských velkofilmů a už se jede... Dík svatému Jiří za balkánsky bujný vizuál, ničím jiným si mě ten film nezískal. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Výstižná paralela so svätým Jurajom, ktorý zabíja draka. Premôcť zlo v sebe samom je naozaj veľkým víťazstvom. Okrem samotného posolstva príbehu ma zaujala aj jeho vizuálna stránka a dobrá kamera, ale vadili mi niektoré zbytočné scény a príliš veľa vulgarizmov. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Inu, nic není tak jednoduché, jak bychom si původně mohli myslet. Občas sama sebe podezřívám, že srbské produkci nadržuju, ale třeba „Svatý Jiří zabíjí draka“ je právě z těch filmů, které bych místo domací dvd projekce chtěla vidět na velkém plátně, kam patří spíše, něž většina z toho balastu, který tvoří současnou nabídku českých kin. Je pravda, že ani dramatu „Rány“, které považuji za Dragojevičův vrchol, jsem nedala plné hodnocení, ale…. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Srđan je môj obľúbený režisér a mám rád jeho štýl, preto chápem, že tu zachoval určitú vážnosť, no na to, koľko udalostí film zobrazuje, tak mohol kľudne prejsť aj takými udalosťami, akými boli ústup cez Albánsko, či oslobodzujúci konečný útok zo solúnskej fronty a tam to mohlo skončiť kľudne takto ako to skončilo. Chápem, že tú tragikomickosť by bolo ťažšie udržať tak ako ju nastavil pri tom ľúbostnom príbehu, no fantázii mohol viac v tom prípade povoliť medze a možno by to viac ľudí zaujalo. No, na druhú stranu aj z tých úvodných vojen tu toho veľa nie je, o kráľovi tiež nič a to prvá svetová spôsobila smrť asi tretiny ich obyvateľstva, čo sa tiež mohlo nejak spomenúť, lebo svet aj v rôznych dokumentoch akoby zabúdal na obeť Srbov. Umelecky a herecky je to skvelý film a myslím, že keď si človek naštuduje prečo stále je omieľaný ten svätý z toho názvu, tak zistí, že príznačnejší názov to snáď ani nemohlo dostať. Tento film je, ale aj tak oživením európskej scény a potvrdil mi, že posledných približne 10 rokov, každý rok Srbi urobia aspoň 1 veľmi kvalitný film s vizuálom, ktorý sa mi paradoxne páči, s historickým zapojením do udalostí, ktoré stoja za to byť sfilmované a s obsadením, ktoré mi je sympatické. ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s tímto režiserém proběhlo díky brněnskému festivalu Cinema Mundi a i přes pozdní hodinu projekce jsem nelitoval jediné minuty tohoto filmu. Film má krásný spád a režisér Vám se zručností nejlepších šefkuchařů nenuceně předkládá jednu ochutnávku života v předválečném balkánském poloostrově za druhou. A jako dezert vybral nádhernou lovestory se dvěma charismatickými kohouty. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Takové to bylo jakési nepřehledné a nudné. A navíc ponuré. Říkám si, už asi nejsem na ty filmy, kde si člověk leccos musí domýšlet. Nejdřív 2. balkánská válka a vítězství nad Turky, pak se tam nějak připletl Gavrilo Princip, vesnice asi při hranicích na Sávě byla živa z pašování s Rakušany a všechno to pokazil atentát v Sarajevu a šlo se do války zase. Takový pokus napodobit klasiku Na západní frontě klid, i když na srbské frontě to takový klídek nebyl. A jak jsem se nudil, občas jsem odcházel a ještě víc jsem se ve filmu ztrácel. Dokonce jsem si pletl, koho čí je která žena... To, že mám balkánské filmy rád, mi nebrání dát tomuhle pouhé dvě hvězdičky. ()

Dashiella 

všechny recenze uživatele

Neviem, ako sa to Dragojevičovi vždy podarí, ale jeho vojna nie je ani trochu patetická. V porovnaní s predchádzajúcimi filmami som mu však úplne všetko nezožrala, hoci humor je stále nadpozemsky ganiálny ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Do tohto filmu som sa pustil primárne kvôli snahe vidieť vojnový film z nie až tak často prezentovaného prostredia srbského frontu v rámci prvej svetovej vojny. A aj keď som bol v tomto smere čiastočne sklamaný, nakoľko nejaká tá vojnová akcia je tam naozaj zobrazená poskromne, na druhej strane som dostal zaujímavý ľudský príbeh s typicky balkánskou náturou, plný čierneho humoru, ale aj ľudského utrpenia. Hoci ten obohraný milostný trojuholník ako základ takmer každého vojnového príbehu mi až tak nesadol. Herecké výkony sú celkom fajn. 60%. ()

Reklama

Reklama