Reklama

Reklama

Setkání na konci světa

  • USA Encounters at the End of the World
Trailer

Obsahy(1)

Werner Herzog cestoval do Antarktidy, kde natočil dokument o výzkumnících pracujících v extrémních podmínkách. Přibližuje nám život biologů, zoologů, vulkanologů, geologů a dalších vědců, pro které se ledový kontinent stal osudem. Rozhovory s vědci střídají téměř snové záběry podvodního světa, majestátních hor, podivuhodných zvířat a samozřejmě všudypřítomného ledu. (Weissik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Herzog tu nemá úplne ujasnené o čom chce rozprávať - v prvom rade zrejme pohnútky a osudy zväčša mĺkvych a skromných ľudí, ktorí sa dobrovoľne rozhodli odísť z tohto sveta do sveta nového, priam nekonečného, nepreskúmaného, tajomného, pripomínajúceho inú planétu. Po tejto ušlachtilej ceste sa však často stráca vo vyprávačsky slepých (no maximálne pôsobivých) odbočkách. Takisto mi nie vždy je sympatický jeho nemecký chlad, cynickosť, možno nedostatok empatie k svojim subjektom pozorovania. Vyvažuje to ale smršťou dychvyrážajúcich obrazov, momentov, myšlienok - je tradične netradičný, intelektuálne hĺbavý, zároveň detsky fascinovaný nespoznaným, chce porozumieť svetu, porozumieť ľudstvu, pokladá zvedavé otázky ktoré ho zaujímajú. Pri záberoch podľadovcovej fauny s množstvom neobjavených živočíšnych druhov mi zvlhli oči pri myšlienke na malosť ľudských poznatkov. 3,5* ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Herzogů a zároveň film, který musí vykolejit každého, kdo očekává nějáký klasický dokumentární formát. Maestro Metadirector má svou vlastní a nezaměnitelnou poetiku, která je osvobozena od naivní iluze objektivity a zcela otevřeně se zabývá jen dojmy, atmosférou a sílou okamžiku.. Bez ohledu na diváka, který by rád slyšel vědecká fakta, se zájmem poslouchá řidiče bagru, jeho příběh a filosofování nad antropickým principem. Se zájmem sleduje povídání místního instalatéra, který se s odkazem na své abnormální ruce hlásí k prastarým domorodým královským rodům ameriky. No a když se takhle dostane až k zamlklému a seriózně vypadajícímu "tučnákologovi"-a faktuchtivý divák si říká, že konečně dostane co potřebuje-Werner se ho zeptá jestli se tučňák může zbláznit..Hahááá-geniální! Ten chlap mi prostě sedí-Nadhazuje myšlenky, které jsou mi blízké a ptá se na věci na které chci slyšet odpovědi.... Plný počet/sto bodů ! ()

Reklama

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Kolik městských krys by asi chytilo bad trip, slyšet zpod ledu volání tuleňů? A jací lidé se vlastně vydají na tento podivný a opomíjený kontinent? Mými favority jsou aztécký instalatér a bulharský Odysseus. Při poslouchání některých lidských obyvatel tohoto bohem zapomenutého místa, nabývám dojmu, že vlastně žiju-nežiju jakýsi zoufalý a nudný no-life, Herzogův výlet obsahuje spoustu poezie I filozofie snoubící se s vědou a přírodou, včetně autorových trefných i poněkud ulítlých satirických komentářů. Hned po příletu překvapí rozbahněné staveniště osady McMurdo, rozesměje polární trénink s barely na hlavách a ohromí drobné detaily praktického života, kupříkladu způsob, jakým se vyvrtávají díry do několikametrové vrstvy ledu. Potápění pod ledovou krustou doprovázené pravoslavnými chorály, návštěva sopečných komínů vyčouzených ve sněhové pokrývce, a nezapomenutelná scéna se sebevražedným tučňákem, vše zaobalené do myšlenky člověka vyklízejícího pole, ustupujícího rozhněvané přírodě a zanechávajícího po sobě hromadu reklamních kýčů. Ze setkání na konci světa si odnáším naprosto jiný zážitek, než bych čekal. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Dokumentu bych rozhodně nevyčítal nedostatečné zaměření či fakt, že režisér neví o čem to chce mít (viz. komentáře). Werner Herzog postupně rozkrývá uzémi základny McMurdo a Antarktidy. Vše doplňuje svým ironicko/sarkastyckým komentářem v angličtině, jeho dramaturgie je pak typická, Herzoga se jako obvykle ptá na to na co se jiní ještě nezeptali. Pokud chcete dokument, který zcela "využívá svůj potenciál", dejte si něco od National Geophraphic. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nezachytil co chtěl autor dokumentem říci. Přišlo mi, jako by mi Herzog ukazoval video ze své vysněné dovolené. Jako tvůrce se sám nemohl rozhodnout, zda se věnovat lidem nebo přírodě u polárního kruhu. Když už začne pokládat zábavné mimoňské otázky výzkumníkům tak u toho dlouho nevydrží a přeskočí ke zbytečnému filozofování o budoucnosti lidstva. Nevyvážené --> nezajímavé. 65 % ()

Galerie (8)

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama