Reklama

Reklama

Bud Johnson je úplně obyčejný chlapík, který má rád pivo a nechodí k volbám. Jenže když oba kandidáti na prezidentský úřad dostanou naprosto stejný počet hlasů, o ten Budův se strhne boj. V hlavní roli americké komedie uvidíme Kevina Costnera.  Hrdina americké komedie Bud Johnson (Kevin Costner) je milovník piva a sympatický leč dosti netečný životní ztroskotanec. Jediným světlým bodem v jeho existenci je dvanáctiletá dcera Molly (Madeline Carrollová), která je dospělejší než táta a stará se o ně o oba. Jednoho dne se však stane něco, s čím nepočítal Bud, Molly, ani nikdo jiný. Právě probíhají prezidentské volby, oba kandidáti mají naprosto stejný počet hlasů a hádejte, kdo ještě nehlasoval? Ano, je to právě Bud a nyní má osud Ameriky ve svých rukou. Stává se z něho nejsledovanější a takřka nejdůležitější člověk v celých Státech a boj o jeho hlas začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Po roce tu máme opět film s Kevinem Costnerem, tentokrát však nehraje chladného zabijáka jako Mr. Brooks, ale zkrachovalého vidláka a otce jménem Bud Johnson, který se stará o svou chytrou a bystrou dvanáctiletou dceru Molly. Popravdě by se dalo říct, že se více stará spíše ona o něj. Bad je sice v jádru správný taťka, ale je to ten typ, co vždycky něco slíbí, ale pak se akorát ožere nebo zapomene a skutek utek. V Americe zuří volební vřava o prezidentské křeslo v Bílém domě, v Badově případě je to však další věc, na kterou hází bobek. V malém zapadákově jménem Texico v Novém Mexiku se samozřejmě také volí, a když jsou hlasy obou volebních soků vyrovnané, reklamní kampaň za uchvácení toho rozhodujícího hlasu potřebného k vítězství se přesouvá do místa, které ani není na mapě. A právě boj o Badovo přiklonění k jedné či druhé straně jsou ty nejvtipnější části filmu. Zrovna si vybavuji volební spot, ve kterém se prezident usmívá a prezentuje svou podporu sňatku homosexuálních párů. Madeline Carroll v roli Molly hraje na svůj věk sice obstojně, ale zdálo se mi, že se snaží být až příliš dospělá a přehrává, Costner sám je pak přijatelný, ale zažil již lepší časy. Sice nemohu říct, že bych se výrazně nudil, ale snímku opravdu nesluší příliš zdlouhavá stopáž a na kombinaci politické satiry a rodinného dramatu o najití sama sebe je 120 minut až moc. (6/10) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $21miliónovTržby USA $16,289,867Tržby Celosvetovo $17,633,229Tržby za predaj DVD v USA $6,942,799 //počet predaných kusov 340,607║ Celkom príjemný film na to o čo sa v ňom jedná, hlavne tam sadla nejaká ta uvoľnenosť scén spojená s takou jemnou dramatickou osnovou, fajn oddychovka. /65%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z těch filmů, který mohl být sžíravou satirou (což se projevuje ve videoklipech kandidátů), politickým dramatem (samotná premisa s jediným rozhodujícím hlasem) nebo rodinným dramatem (předčasně vyzrálá dcerka a ocko hozeni do víru událostí) ... Není to ani jedno, ale chce to být vším a mě z toho jen rozbolela hlava a břicho... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jeden pitomec stojí mezi námi a Bílým domem." Jsem již příliš velký na to, abych věřil pohádkám o tom, že každý hlas je důležitý a může rozhodnout volby. V angažovaném filmu je však možné cokoli a oba prezidentští kandidáti mají dost ohebnou páteř na to, aby upravili své priority dle nepromyšleného plácání jednoho nerozhodného pitomce. Sledovat cestu sympatického opilce k nesympaticky uvědomělému voliči bylo celkem zábavné, čistota politického boje zavanula smutnou pravdou zabalenou v upřímně směšných gestech vyvolených, ale uvědomování si občanských práv trvalo dost dlouho na to, abych z hodnotícího konta vybral víc jak tři hvězdy. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tady jde spíše než o volbu prezidenta o vztah mezi otcem a dcerou. To, že se na 5 minut stal slavným, jenom započalo jeho cestu být správným občanem Spojených států amerických. ;-) Rozhodně to není špatný film, jestli si ale myslíte, že se u něj budete smíchy válet po zemi, tak nebudete, ale to mu neubírá na pohodě a, řekla bych, vcelku originálním příběhem. Jsou zde takové maličkosti, které se mi opravdu líbily, maličkosti, které potěší, protože je většinou v takhle vlastnecky lazeném filmu nenajdete. Jo, dobrý to bylo. Řekla bych, že lepší 3* jsou adekvátní ohodnocení. Nenudila jsem se. A přesně jsem věděla, že to takhle dopadne. Za plentou. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Teda, ta malá holka je ale pěkně chytrá rošťanda:) Casting k tomuto filmu pro roli Molly zněl zřejmě takto: Hledáme asi dvanáctiletou uchazečku pro roli dívky, mezi jejíž hlavní prvky bude patřit pokročilá znalost a orientace v politice, schopnost řídit auto a diplomatické vyjadřování. Nutná schopnost starat se o zanedbanou a věčně se opíjející osobu, která bude Vaším otcem. Poznámka na konec: Vaším svěřencem do péče bude Kevin Costner. Neváhejte a dostavte se, může to být pro Vás Správná volba:) Aneb jak nějaká Madeline Carroll dala ukázkově a zcela troufale na frak panu Costnerovi. Příjemná komedie s neotřelým námětem a velmi příjemně snesitelným malým množstvím amerického patosu. Ve vedlejší roli mě potěšil Stanley Tucci. Scéna, kdy Kevin s někým hovoří a v záběru za ním člen ochranky amerického prezidenta vytírá podlahu, je okouzlující:) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Američané si pobrečí a připomenou si, proč je důležité volit a že každý hlas se počítá, pro nás ostatní je to jen průměrný film, na kterém je nejzajímavější konec, protože takhle mi opravdu vyhovoval. Vše ostatní za mě napsal a dost dobře uživatel woody. 60 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý Kevin se už asi nikdy nevrátí, ale i tentokrát se role zhostil se ctí. Škoda, že mu tvůrci nepředložili výživnější part a dvakrát škoda, že stříhač víc nepoužíval nůžky.. Hned následující den divák netuší, o čem že to vlastně bylo.. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Devátou stovku mých komentářů začínám hodnocením komedie, která zajisté není špatná, naopak se jedná o docela zajímavou, originální a neotřelou studii člověka, kterému je všechno kromě své vlastní dcery ukradené. Vlastně ani nevím, co jsem od tohoto filmu čekal, možná něco nového, něco co mě zaujme a pobaví, něco nač budu dlouho vzpomínat. Výsledek zase rozhodně tak špatný není, Kevin Costner jako vesnický buran, v jehož rukou je osud Spojených států, má rozhodně něco do sebe a je svým způsobem okouzlující, možná bych ho trochu přirovnal k Homerovi Simpsonovi, protože v některých věcech si jsou ty dvě postavy dosti podobné. Ale tenhle film je zároveň také zajímavou kritikou politiky a politiků jako takových, kteří jsou ochotni slíbit komukoliv cokoliv, jen aby se dostali k moci, a jak správně jedna z postav v tomto filmu poznamenává, tak "jakmile bude odvoleno, tak si na naše město nikdo ani nevzpomene". Mimochodem mě potěšil v roli prezidenta USA Kelsey Grammer, kterého jsem zase velice rád viděl, ale ostatně všechny výkony byly v normě a po herecké stránce není co vytknout. Ale nemohu si odpustit pár slov k závěru filmu. Závěrečná debata je kouzelná a docela dojemná a v tu chvíli jsem byl ochotný dát filmu čtyři hvězdy, jenže konec filmu přišel dříve, než jsem čekal, a zanechal ve mně zklamání z velice otevřeného konce, skoro jako by si ze mne tvůrci dělali srandu. Celou dobu film balancoval z mého pohledu mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale za ten otevřený konec se nakonec přikláním ke třem hvězdám. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příjemný rodinný snímeček, který kormidluje Kevin Costner s pomocí Madeline Carroll. Film nám odpovídá na otázku co si má člověk počít, když se nenadále na jeho bedra navalí tuna zodpovědnosti. Bud Johson si se svou nečekaně důležitou úlohou ze začátku moc hlavu nedělá, s přibývajícím časem ovšem zjišťuje že to nebude mít vůbec tak lehké jak si původně myslel. Návrat Kevina Costnera do první ligy se sice nekoná, ale film rozhodně dokáže zpříjemnit odpoledne. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Možná to bylo proto, že jsem byla na chalupě jen s babi a dědou a vzala bych za vděk vše na co se dá dívat, ale prostě mě to pobavilo. Akorát mě trochu mrzí ten otevřený konec. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byl teda strašnej film. Původně jsem si myslela, že by to mohlo být aspoň zajímavé, neokoukaný námět, ale byla to teda hrůza jen co je pravda. Přetažená délka a slušná nuda už od půlky a ten konec, neboli morální ponaučení už byla jen třešnička na zkaženém dortě. Koho při debatě mezi prezidenty zajímá jak se tam nějáký chlapík vykecává ze svého života? Některé happyendy jsou opravdu strašné a tenhle patřil mezi ty nejhorší co jsem kdy viděla. A nakonec celý film čekáte na to, koho teda zvolí a ono to tam ani neni ukázané. No tohle teda byla opravdu ztráta času. 2* A to možná ještě trochu víc nadhodnotím. Btw. Ta jeho dcera Molly byla jedno z nejotravnějších filmových dětí co jsem kdy viděla, pořád se tvářila děsně tragicky a navíc to byla hrozná vševědka co do všeho kecá. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nebýt závěrečného Budova dojemného deklamování tuctu frází, mohla to být velmi dobrá satira. Takhle byla sžíravost rozmělněna americkou potřebou poplácat si po rameni ve stylu "jak my to sakra dobře děláme, že jsme nejlepší na celém širém světě". Ale politické korouhvičky byly zobrazeny krásně a reklama proti přistěhovalcům byla fantastická. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Volby v Americe je občanská povinnost a snad každý Američan se hrdě zúčastní hlasování. Má koho volit a hlavně se mezi jeho kandidáty nevyskytují kandidáti na návštěvu logopeda a totální trotli. Kevin Costner sice hlasování zase jednou kvůli alkoholovému odéru zmeškal, ale jeho malá dcera naštěstí hlasovala za něj v nestřeženém okamžiku volebního komisaře. Jenže smůla. Hlasovací zařízení se nedopatřením vypnulo a hlas se tedy nezapočítal. Jenže volební hlas notorického alkoholika je natolik důležitý pro oba prezidentské kandidáty, že neváhají udělat cokoliv, aby přes noc obletovaného voliče strhli na svoji stranu. A film je to překvapivě originálně pojatý, ale tak nějak až moc "americký". Klady: Kevin Costner, Nathan Lane ve vedlejší roli proradného poradce jednoho z kandidátů, originální námět, neotřelé režijní zpracování. Zápory: pro českého diváka příliš "přeamerikanizované", ubral bych na stopáži, rozpolcenost v dramaturgii, žánrově nejednoznačně zařaditelné. Mé hodnocení: 60% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nenáročná pohodovka, která nikam nechvátá a sem tam se i vrátí, aby těm, co nedávají pozor, něco zopakovala. Volební linie, která měla připomenout, že kampaně jsou jen prolhané komedie, byla průměrná, plná klišé a neoriginálních figurek. Mnohem lepší byla linie rodinná, kde ten volební tyjátr zafungoval jako zábavný impuls k nápravě otce notora, kterého si skvěle uvolněným způsobem střihl Kevin Costner za vydatné podpory sympatické Madeline Carroll. Není to žádný div světa, ale není to vůbec to není tak špatné, abych zatratil ty dvě hodinky, které jsem u něj strávil. Prostě nenáročná úsměvná pohoda, které nechybí ani několik zajímavých scén a dojemných momentů. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Film ako chlap na párty, ktorý sa pokúša o nekorektný humor, a aj by mal úspech, keby ho zakaždým partnerka pod stolom nekopla do členku a nezašepkala so sileným úsmevom, aby jej prestal robiť hanbu. Keby tá toľko spomínaná satira vydržala, mohlo sa jednať o dobrú komédiu. Každý politik a novinár si tu ale vstúpi do svedomia, a opilecký vidlák s nadpriemerne inteligentnou dcérou tiež, aby to nakoniec zahrali do najalibistickejšieho autu, aký kedy scenárista vyprstil do svojej klávesnice. Vyznenie, že hlavné je mať konečne zásady, no už je jedno, aké, vedieť sa rozhodnúť, ale už nezáleží na tom, ako, obstojí v reálnom živote jedine tak pre rozprávku na dobrú noc o dôležitom poslaní zavlažovača dažďových pralesov. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Škoda. Tohle téma si o satirické zpracování vyloženě říkalo. Bohužel se to opět zvrhlo do stokrát použité šablony o napravení, kdy usilování o prezidentských kandidátů o rozhodující hlas bylo jen kulisou. Mělo to být naopak. Příjemným vybočením byl Kevin Costner v komediální roli, která mu sedla. V tomhle filmu jsem ho viděl usmívat se častěji, než ve všech jeho předešlých snímcích dohromady. 40% ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Lehká večerní komedie, kterou jsem si rozpucoval a udělal si z ní takový asi čtyřdílný seriál. Není to totiž film, který by se dal zhlédnout na jeden zátah. Ve filmu se totiž téměř nic neděje. Děj filmu by bylo možné popsat jednou větou... Nicméně jako čtyřdílný seriál, kdy jsem si jednou za čas pustil 30 minut to docela šlo. Mám rád tyhle průměrné filmy, u kterých nejde opravdu o nic jiného, než vypnout a sledovat jednoduchou dějovou linku sprůměrnými herci a průměrným režírským zpracováním. Tohle na takových filmech zbožňuji. 60% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jít k volbám je občanská povinnost.... Moc se mi ten film nechce komentovat, je takový nemastný - neslaný. Je to velká nuda. Snaha o politický snímek je utopená v nesmyslném ději, který je podpořen naivním chováním Kevina Costnera alias Buda. Je na místě, že jsem si hned vzpomněl na film Vrtěti psem, ale toto se mu ani zdaleka nevyrovná. A naivita filmu taky spočívá v tom, že je divákovi servírována myšlenka, že už nebudeme mít dvě zaměstnání abychom mohli zaplatit složenky...Správná volba nás toho prý zbaví ?... a ten konec stejně na nic neodpoví, nebo jo ? Jediné co snímek přinesl je zviditelnění Budovi dcery Molly, kterou hraje Madeline Carroll - hvězda seriálů a hvězdička filmu Resident evil - Zánik. ()

Reklama

Reklama