Reklama

Reklama

Když děda miloval Ritu Hayworthovou

  • Německo Ab ins Paradies (více)

Obsahy(1)

Film, který je z pohledu jeho autorky do značné míry autobiografický, sleduje životní zvraty v rodině třináctileté Hany Zelenohorské, kterou její rodiče spolu s mladší sestrou odvezou v létě 1969 do emigrace v Německu. Vzpomíná především na moudrého dědečka, který zůstal v Čechách, a vyrovnává se s emigrantskými potížemi. Když však rodiče uvažují o návratu do socialistického Československa, rozhodne se jednoznačně pro nový domov v Německu. V jedné z hlavních rolí své mistrovství předvádí Vlastimil Brodský. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

tron 

všechny recenze uživatele

„Jakej Masaryk. To je přece Lenin.“ Nezáživný a nudný pokus o melodramatické reflektovanie doby, ktoré nemá šancu siahať na kolená Hřebejkovým filmom. Preto dúfam, že o nič také tvorcom ani neišlo. Ťažko ale povedať, o čo im vlastne išlo, pretože pohladenia na duši som cítil maximálne z troch štyroch scénok. Nezameniteľný verbálny prejav Adyho Hajdu je nudne (ne)predabovaný do češtiny, Brodský sa mihne na desať minút a o Ritu, známu každému fanúšikovi Shawshanku, pravdupovediac tiež vôbec nejde. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Nesrovnatelné s Koncem velkých prázdnin, kterýžto seriál ještě vycházel ze staré poctivé československé filmařiny a měl hlavu a patu. V podstatě souhlasím s Prubnerem. Zajímavé je sledovat, díky genderově vyváženému realizačnímu týmu, jak se v podstatě hybateli děje a hlavními postavami stali sobečtí, egoističtí haranti, kteří sofistikovaně řídí své polodementní rodiče. Předobraz nové doby. Ztráta času. ()

Reklama

Prubner 

všechny recenze uživatele

Neobratně a poněkud školácky napsané a natočené. Iva Švarcová bude asi stejný případ jako jiná emigrantka Vera Caisová (Příliš hlučná samota): dlouhá léta se motá ve filmových štábech jako poskok a pak jednou sežene peníze na vlastní film. A ukáže se, že snaha talent nenahradí. Tato sonda do života emigrantů nemá žádný děj, je to soubor epizod, které nejsou ani vtipné, ani dramatické, ani zajímavé. A o životě emigrantů se nic moc nedozvíte, to se radši podívejte na seriál Konec velkých prázdnin. Nestačí jen natočit vlastní zážitky, musí se to nějak filmově a dramaticky uchopit. Brodský má sice titulní roli, ale ve filmu stráví maximálně pět minut. Naopak největší prostor mají nevýrazný Hajdu a jakási podivná barbína v roli matky, které jsem nevěřil vůbec nic. Nejlepší výkon široko daleko tak odvádí Jiří Lábus. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Hrozně nudný film. Jeho koncept zní docela zajímavě, děj jako je tento ale spoléhá hlavně na jeho postavy a ty v tomto případě nejsou vůbec zajímavé. Děj byl celkově fajn, někdy se mi líbilo nelineární vyprávění, ale jindy mi zase přišel moc melodramatický. Taky mi přišlo, že děj nemíří k nějakému cíli, spíš mi připadal jako sbírka různých situací, které na sebe volně navazují. Metafora s přistáním na měsíci funguje, ale je moc zřetelná, v několik chvílích vám jí film doslova cpe do obličeje. Herecké výkony byly většinou slabé a některém byly vyloženě špatné. Všichni herci jsou navíc předabovaní a hlasy dabérů se někdy nehodí k hercům. Prezentace byla fajn a hudba také, ale ani jedna nebyla ničím výrazná. 3/10 ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama