Reklama

Reklama

Když děda miloval Ritu Hayworthovou

  • Německo Ab ins Paradies (více)

Obsahy(1)

Film, který je z pohledu jeho autorky do značné míry autobiografický, sleduje životní zvraty v rodině třináctileté Hany Zelenohorské, kterou její rodiče spolu s mladší sestrou odvezou v létě 1969 do emigrace v Německu. Vzpomíná především na moudrého dědečka, který zůstal v Čechách, a vyrovnává se s emigrantskými potížemi. Když však rodiče uvažují o návratu do socialistického Československa, rozhodne se jednoznačně pro nový domov v Německu. V jedné z hlavních rolí své mistrovství předvádí Vlastimil Brodský. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

tron 

všechny recenze uživatele

„Jakej Masaryk. To je přece Lenin.“ Nezáživný a nudný pokus o melodramatické reflektovanie doby, ktoré nemá šancu siahať na kolená Hřebejkovým filmom. Preto dúfam, že o nič také tvorcom ani neišlo. Ťažko ale povedať, o čo im vlastne išlo, pretože pohladenia na duši som cítil maximálne z troch štyroch scénok. Nezameniteľný verbálny prejav Adyho Hajdu je nudne (ne)predabovaný do češtiny, Brodský sa mihne na desať minút a o Ritu, známu každému fanúšikovi Shawshanku, pravdupovediac tiež vôbec nejde. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Snaha o nadhled a ironizaci dějin režisérce v jejím autobiografickém vyprávění příliš nevychází. Jednoduchému příběhu o komplikovaném osudu s pastelkovými hereckými kreacemi by slušela televizní inscenace. 40 % (Ci 01/2008) ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Neobratně a poněkud školácky napsané a natočené. Iva Švarcová bude asi stejný případ jako jiná emigrantka Vera Caisová (Příliš hlučná samota): dlouhá léta se motá ve filmových štábech jako poskok a pak jednou sežene peníze na vlastní film. A ukáže se, že snaha talent nenahradí. Tato sonda do života emigrantů nemá žádný děj, je to soubor epizod, které nejsou ani vtipné, ani dramatické, ani zajímavé. A o životě emigrantů se nic moc nedozvíte, to se radši podívejte na seriál Konec velkých prázdnin. Nestačí jen natočit vlastní zážitky, musí se to nějak filmově a dramaticky uchopit. Brodský má sice titulní roli, ale ve filmu stráví maximálně pět minut. Naopak největší prostor mají nevýrazný Hajdu a jakási podivná barbína v roli matky, které jsem nevěřil vůbec nic. Nejlepší výkon široko daleko tak odvádí Jiří Lábus. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Zidovska pro nemecka holka, co by za par haleru prodala vlastni prastenou matku. Brodsky se tu jen mihne , otec rodiny je motovidlo , matka vypada jak levna barbie . NUdny film s dobrym nazvem ktery hranici s odpadem . ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Hrozně nudný film. Jeho koncept zní docela zajímavě, děj jako je tento ale spoléhá hlavně na jeho postavy a ty v tomto případě nejsou vůbec zajímavé. Děj byl celkově fajn, někdy se mi líbilo nelineární vyprávění, ale jindy mi zase přišel moc melodramatický. Taky mi přišlo, že děj nemíří k nějakému cíli, spíš mi připadal jako sbírka různých situací, které na sebe volně navazují. Metafora s přistáním na měsíci funguje, ale je moc zřetelná, v několik chvílích vám jí film doslova cpe do obličeje. Herecké výkony byly většinou slabé a některém byly vyloženě špatné. Všichni herci jsou navíc předabovaní a hlasy dabérů se někdy nehodí k hercům. Prezentace byla fajn a hudba také, ale ani jedna nebyla ničím výrazná. 3/10 ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Nesrovnatelné s Koncem velkých prázdnin, kterýžto seriál ještě vycházel ze staré poctivé československé filmařiny a měl hlavu a patu. V podstatě souhlasím s Prubnerem. Zajímavé je sledovat, díky genderově vyváženému realizačnímu týmu, jak se v podstatě hybateli děje a hlavními postavami stali sobečtí, egoističtí haranti, kteří sofistikovaně řídí své polodementní rodiče. Předobraz nové doby. Ztráta času. ()

Reklama

Reklama