Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sličná strašidla v podobě nejrůznějších Percht a Bílých paní mají u nás předlouhou tradici. Vždyť hodná Bílá paní mohla nasytit chudé lidi a ztrestat naduté pány či dráby. V polovině šedesátých let se k těmto legendám vrátil spisovatel Karel Michal ve sbírce Bubáci pro všední den. Bílá paní – Perchta z Borštejna – v jeho pojetí pokračovala ve svém bohulibém poslání i v době socialismu. Perchta musela suplovat arogantní netečnost těch, kdož měli pečovat o blaho lidu a zatím pečovali jen o své vyhřáté pelíšky. Její trestuhodná aktivita vzbudila pozornost orgánů všech stupňů a byla velmi, velmi nežádoucí. Stejně nežádoucím se posléze stal i film, natočený podle této povídky režisérem Zdeňkem Podskalským v roce 1965. Aby snímek neprovokoval k nepříjemným otázkám, odpočíval přes dvacet let v trezoru. V satirické – tak trochu duchařské – komedii se setkáte s Jiřinou Bohdalovou, Milošem Kopeckým, Vlastimilem Brodským, Irenou Kačírkovou a Rudolfem Hrušínským. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Skvělý Milda Kopecký a Rudolf Hrušínský jako lokální komunističtí bossové. Závěrečná scéna nemá chybu, film ní pěkně vygraduje. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Most musí vychovávat, most musí podněcovat." "Ale tady žádnej most není! Furt s tou pravdou, drž hubu a plav!" :-) :-) Těžká satira na socialistická motta, principy a zdůvodnění čehokoliv, ať už je to k něčemu nebo padlé na hlavu. Celkem se divím, že mohli film vysílat ještě 2 roky po 68... ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Áno, iste výborná satira na komunistický režim a pánkov v MNV. Je k neuvereniu, že táto vecička neskončila v trezore. Dobre sa na to pozeralo, ale všetkých hercov som videl aj lepšie hrať. Hrušínský svoju rolu prehráva a Kopecký tiež mohol pridať. Aj tak sa jedná o veľmi dobrý kus, ktorému 3* určite patria. ()

frbulka 

všechny recenze uživatele

Výborné jako parodie na tehdejší režim, která krásně ukazuje, jak se davově dokázali manipulovat lidi a na jak inteligentních základech byl tento režim postavený, myšleno samozřejmě ironicky. Jako komedie pro mě ale naprosto nekomediální. Je to film vlastně vcelku vážný a možná by si ho měli pouštět studenti středních škol, když se budou učit o šedesátých letech dvacátého století. I přes hvězdné obsazení nejlepšími herci té doby mi však bohužel typ těchto filmů nic moc neříká a proto hodnotím průměrně. Ale to není chybou filmu, jde jen o můj osobní vkus... ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Bílá paní je vynikající film, pro nás pamětníky,kteří vědí, jak to tenkrát chodilo.Pro ostaní, co ty rudý zrůdy nepamatují nicneříkající. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Bůh byl ve 20. století zcela odstraněn ze života, už ani farář skutečně nevěří. Kudrna: „Je vaší povinností věřit v existenci nadpřirozena.“ „Jenže ve dvacátém století…“, odpoví farář.  To už více věří pracovník komunisticého ministerstva vnitra Kudrna (Bek): „Odeberete se na hrad a provedete konečnou likvidaci mocností p-ekelných.“ - Jakub 2:19 Věříš, že Bůh je jeden: dobře děláš - i démoni věří a třesou se! Farář: „Na bílou magii žehnání nezabírá.“ – mýtus černá i bílá magie jedno a totéž jest.  Symbolika: 5:48 – podání ruky Kopecký – Brodský; 11:03 – Bílá paní chodí po vodě!; 27:10 – Kopecký 666 handsign; 38:30; 1:16:57 – Prachař – merkel sign; 1:02:40 – Bek – merkel sign; 1:04:38 – Bek – neurčitý zmatený symbol jaksi ze zvyku; 1:10:34 – Bek – 666;  Vesmírná propaganda: 7:45; 57:04 – raketa, 58:14 – raketa v detailu pro lepší názornost, aby to pochopili i krátkozrací zabedněnci. Pozoruhodné momenty: 1:20:00 – úzká soudružská spolupráce politiky s novináři. Jak z učebnice. Hlášky: „S kapitalistickejema přežitkama jsme skoncovali, teď se pustíme do těch feudálních.“ // „To musíte opatrně, aby nám lidi nezačali moc přemejšlet.“ // „Aby se vyhovělo staré ženě sedřené prací za kapitalizmu.“ ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný, skvěle zahraný. Při přecházení mostu jsem měla husí kůži. Fakt. ,,Vy jste tady jedinej střízlivej, vy tomu rozumíte?" ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Nadčasové dielo, stále aktuálne. To nie systém produkuje ľudí čudne mysliacich a konajúcich, ale ľudia čudne mysliaci a konajúci systém. :-) ()

Martin79 

všechny recenze uživatele

Bezvadný tragikomický příběh o tom, jak totalitní systém může ovlinit lidskou mysl. Sešla se zde tehdejší herecká elita prakticky bez výjimky, kterým kraluje krásná Perchta v podání neméně půvabné Ireny Kačírkové. A na závěr nezapomenutelný dialog ze scény otevírání neexistujícího mostu - "Vždyť tu žádný most není !" - "Ale jdi někam s tou pravdou ! Drž hubu a plav !" ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Výborná satira na režim a ukázka toho, co si ještě mohli filmaři dovolit v 60. letech, než pak Bílá paní skončila na 20. let v trezoru. Rozhodně nejlepší Podskalský. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že těsně po revoluci jsme na Bílé paní byli se školou v kině a byla to velká zábava. Nyní po letech musím přiznat, že punc zakázaného a svatokrádežného filmu vyvanul a moc dalšího nezbylo. Dnes je Bílá paní jen další satirická komedie beroucí si na paškál neschopnou střední komunistickou nomenklaturu, bez toho, aby pořádně ťala do živého ... Herecky ovšem slušné, prakticky s celou tehdejší elitou v castingu. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní satira na komunistický režim, kde soudruzi tvrdě pracovali pro blaho lidu, nicméně jim do toho fušovala jistá nadpřirozená bytost - Bílá paní Perchta z Borštějna. Děj se odehrává ve vsi Kominice, kde krásná Perchta zvaná Bílá paní komonická vystoupí jednou v noci na hradě ze svého obrazu a splní přání výměnkářky Blažkové a nainstaluje jí do chalupy vodovod. O hrad se stará kastelán Pupenec, takový drobný neurotický mužíček, který se snaží každému zavděčit. Tu samou noc navštíví společně se skupinou opilých občanů hrad a hádají se o tom, zda Bílá paní skutečně za úplňku chodí po hradě. Kastelán pak rozluští nápis na obraze "Věř, ale komu věříš, měř" a řekne to nahlas. Poté je jediným svědkem vystoupení Bílé paní z obrazu a také všech zázraků, které Perchta na vesnici vykonávala. Soudruhy to nenechává chladnými a navzájem se podezírají z líbivé politiky vůči občanům - konkrétně předseda MNV a jeho tajemník, které skvěle hrají Hrušínský s Kopeckým. Do vsi je vypravena speciální komise z ministerstva. Tajemník se chce předsedovi pomstít a tak pošle na hrad servírku Andulu v převleku za Bílou paní, ta nakonec skončí u jednoho chlápka v posteli. Chudák kastelán je pak obviněn z cizoložství a také je prohlášen za blázna, protože viděl Bílou paní. Komise je však nakonec sama svědkem vystoupení Bílé paní z obrazu, a tak delegace obraz raději odveze do depozitáře mezi "nepohodlné státníky". Bílá paní stihla zavést vodovod (který však předseda nechal zrušit), postavit chodník, ale postavit most už nestihla. Ale oslava jeho otevření už byla naplánovaná a tak za zvuku hudby občané pochodují po mostě...no, spíše plavou ve vodě v místech, kde měl být most. "Drž hubu a plav" je závěrečná hláška, vystihující absurditu komunistického režimu, soudruhování a předstíraný zájem o obyčejné lidi. Chvílemi to byla trochu nuda, ale nakonec jsem se občas zasmál a uvědomil jsem si, jací byli soudruzi mamlasové a jak je každý, kdo je dneska obhajuje, totálně mimo. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Bílá paní je najdokonalejší vrchol satiry na komunistov, aký bol kedy Československu natočený. Brilantné dielo, ktoré platí aj na dnešných populistov. ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Roztomile lehká komedie nonšalantně vypráskávající tehdejší režim zdvořilým humorem.Zde již legendární scénka s Vlastimilem Brodským, který učí své děti lhát. ()

Reklama

Reklama