Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kartografický ústav, kam Jaroslav Dietl se Zdeňkem Podskalským umístili příběh situační komedie Křtiny, je typický podnik reálného socialismu. Moc se toho v něm sice neudělá, zato si všichni zaměstnanci od řadového kresliče až po náměstka užijí mnohá povyražení. Kartografka Hlívová kompenzuje nízkou pracovní morálku tělesnými půvaby, kreslič Ryzec vymýšlí rafinovanou lest, jak již v pátek dopoledne odjet na víkend, náměstek Humpl se chlubí novou sexy sekretářkou a pro komisi z generálního ředitelství pořádá hon. Jedině usedlý padesátník Čirůvka se drží stranou. Má rád svůj klid, netouží po vyšších funkcích ani po milostných pletkách. Jeho sekretářka Karolína je ovšem jiného názoru. Vmanipuluje svého šéfa do nerovného souboje o Humplovu „kočku“ a o uvolněné místo ředitele, a vůbec netuší, jaký kolotoč bláznivých dobrodružství tím vlastně spustila… Ztřeštěná komedie z roku 1981 je stále „živá“, kořeněná slovním humorem i skvělými hereckými rolemi, které autoři ušili na míru Jiřině Jiráskové, Miloši Kopeckému, Dagmar Veškrnové a Libuši Šafránkové. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Esence mravní bídy 80. let... (a také ozřejmění, u koho se filmové tvorbě učil ,,mistr" Troška, který u filmu dělal Podskalskému asistenta režiséra) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Vesnická crazy komedie s roztomile vystrašeným Milošem Kopeckým a Jiřinou Jiráskovou jako jeho pragmatickou sekretářkou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zašmodrchaná taškařice kolem funkcionářských „mapičů“, jejich sekretářek, co to chtějí vést, nebo někoho svést a nechápavých prostých venkovanů. Nevím, jestli mě víc zaskočilo pěvecké číslo ohnivé ženy s afrem, nebo rychlost, s jakou se Sváťa Skopal ožral. Chtěl jsem najít něco humorného, ale knoflíčky z blůzy Laďky Kozderkové my vystřelily oči.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Křtiny jsou tak výborná komedie, že mě to až překvapilo. Jako vždy přesný Miloš Kopecký, obdobným způsobem vynikající Jiřina Jirásková, Dagmar Veškrnová, která mi ani moc nelezla krkem (což je div), nádherně ztřeštěná zauzlovaná zápletka a postavy "Čirůvka, Ryzec, Hlívová, Koloděj, Kotrč..." pojmenované podle hub. Rozumná stopáž humoru svědčí, nic se zbytečně neopakuje, skoro nic není navíc... Jsem vážně spokojený. Jediné minus je ta hrozná slepičí píseň. Bože. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Zdeněk Podskalský starší si v Čechách vybudoval renomé úspešného filmového režiséra. I mnoho uživateľov tejto internetovej databázy (csfd.cz) ho má zaradeného v rebríčku obľúbených režisérov. Mňa však jeho tvorba nikdy nedokázala zaujať a tým pádom ju nedokážem ani kladne oceniť. Ja som sa pri jeho filmoch takmer vždycky nudil. Značne znudený a otrávený som bol aj pri sledovaní komédie "Křtiny", ktorú natočil v roku 1981. Nezachránil to ani charizmatický Miloš Kopecký, ktorý stvárnil jednu z hlavných postáv. * ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký, Jiřina Jirásková, Vlastimil Brodský, Libuše Šafránková, Dagmar Veškrnová (tehdy ještě oblíbená herečka a nikoliv neoblíbená "první dáma")... Člověk by řekl, že film s tolika skvělými herci ani nemůže být špatný. To by se ovšem člověk ve svém odhadu spletl. Rádoby veselá socialistická taškařice o tom, kterak nesympatický protekční spratek Michal Pešek potřebuje povolenku na dřívější odchod ze zaměstnání a intrikující šéfova sekretářka způsobí, že banda venkovských balíků musí kvůli pražských papalášů (v rámci družby) uspořádat křtiny. Ha-ha-ha. Sled předvídatelných, převážně trapných situací, pachuť inscenace a tak trochu nuda. Jediné, co mě překvapilo, byla Dášina hudebně-kdákavá vložka, to jsem fakt nečekala, ani nepochopila:-). Sečteno a podtrženo: ty dvě hvězdy jsou hlavně za dobré herce a podruhé si tuto podívanou klidně odepřu. 40% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V zásadě příjemná komediální podívaná, které svým umem vévodí fenomenální Miloš Kopecký. Pro oddech ideální volba. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na někoho z toho dýchne retro, hlavně z těch interiérů zasedaček s nezbytnými popelníky a interiérů žigulů a stodvacítek... Na někoho zase ta unylost v té době již povětšinou ,,znormalizovaných'' životů nás všech, které mohla těm na vsi okořenit maximálně tak návštěva či kontrola z Prahy! Ačkoliv v hlavní roli v celé zašmodrchané komedii o jednom zdrhnutí z práce hraje v hlavní roli můj oblíbenec Kopecký, ani s ním se mi to nijak extra nelíbilo... Ještě, že už je to pryč. Dávám tedy za dvě štamprdle nijak extra dobré slivovice. * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Plejáda předních českých herců, jedny křtiny, které se vlastně ani nekonaly, a vtipné okamžiky, které nepřevýšily přijatelný průměr. 60% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Báječně zamotaná komedie z per Jaroslava Dietla a Zdeňka Podskalského, která je jistě tím lepším z toho, co nám doba soudruhů dala. Není z toho až tak moc cítit propaganda a vše cílí především na onu úsměvnou část. Vymyšlené křtiny, které se z nutnosti musí odehrát, pobaví každého, který odhodí předsudky a dá tomuhle kousku šanci. 70% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná komedie zručně vršící komplikace odstartované jednou zdánlivě nevinou výmluvou. Podskalský sice nepředvedl víc než tradiční rutinu, naštěstí ho svými výkony zaštítili kouzelně nevinný Miloš Kopecký, skvělý „buran“ Svatopluk Skopal, sarkastická Jiřina Jirásková, ale třeba i Laďka Kozderkové ve své úsměvné miniroli. Nenáročná, zábavná pohodovka, která ani po letech neurazila. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Náměstek Humpl má novou kočku, v devět hodin je porada generálního ředitelství, podklady máte na stole, předtím přijde Hlívová ohledně té zpackané katastrální mapy a náměstek Humpl má novou kočku." Vynikající crazy komedie, která jedinečným způsobem využívá ústřední zápletku nevinné výmluvy a báječně kombinuje jména hub pro jména hlavních představitelů. Ironicky nadnesený výkon Miloše Kopeckého dává celku mnohem víc a rozhodně patří k těm lepším, které v oněch letech hrával. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

I když je příběh bláznivě neuvěřitelný, tak Dietl s Podskalským si vyhráli s každým slovíčkem (zahnout/ odbočit). Díky charakterům postav (prostoduchost, roztržitost, vyrovnanost ...) a především díky herecům, kteří dokázali postavám vdechnout život, je snímek opakovaně koukatelný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že scénář dělal jeden profík a jeden režisér zábavy - chybí tomu nakonec koule a je to celé takové ucmrndané. Nedokáže si to vybrat, jestli je to kritikou, komedií, hořkým zamyšlením... Příběh ani není důležitý a zaplnil by tak jednu 20minutovou povídku Bakalářů. Vynikající je zde písnička Je ráno od Vítězslava Hádla - trochu připomíná hořce smutnou písničku z filmu Jako jed. Jenže to by celý film Křtiny musel být postaven jinak a stát na Kopeckém spíše z psychologického pohledu. Tohle je zkrátka kompromis mezi pokusem o psychologii a Podskalského tradiční estrádou. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Snímek Křtiny považuji za českou klasiku. Viděl jsem tento film asi čtyřikrát a vždy mě bavil. Má děj, který nezapomenete. Chválím herce, kteří předvedli, že opravdu umí. Ať už je to bývalá první dáma, nebo pan Kopecký. Jeden z mála filmů, který nemám ve filmotéce. Musím to napravit a porozhlédnout se v prodejně. ()

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama