Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

Cival 

všechny recenze uživatele

Trapný slepenec komedie, muzikálu a historického filmu. Jeden z nejhorších filmů zlatého fondu naší kinematografie. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak by to bylo krásné, kdyby historie byla taková jako je nám předkládána v tomto filmu...laskavý a moudrý král český a císař římský Vlastimil Brodský, hluboce milující svou císařovnu Janu Brejchovou...netrval bych ani na těch písních, co se kolem toho vyskytly, ty spíš ten dojem ruší...tedy pokud právě nezpívá Waldemar Matuška v nejlepší formě. Tehdy se tomu tak ještě neříkalo, ale casting je naprosto brilantní - starý purkrabí Jaroslav Marvan, úlisný německý vévoda Miloš Kopecký, laskavý arcibiskup Karel Höger...čím jsem starší, tím mám Noc Na Karlštějně radši, alespoň když nebude vysílaná častěji než jednou do roka. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Noc na Karlštejně je skvěle napsaná zábavná hříčka z nesmrtelnejma písničkama, ale i čertsvě narozenej krtek by poznal že Jana Brejchová a Danuška Kolářová nejsou chlapi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček nedám jenom proto, že Jana Brejchová a Daniela Kolářová nevypadají ani z daleko jako panoši. To snad všecky ty nadržený chlapy na tom Karlštejně museli bejt úplně slepý, ne? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dobově oblíbený filmový a televizní formát ,,hry se zpěvy" (je to něco na pomezí muzikálu a klasické činohry) byl tentokrát zasazen do (pseudo)historického kontextu, neboť jde vlastně o filmovou adaptaci známého dramatu Jaroslava Vrchlického. Látka ze školních čítanek se tak dočkala svého převedení na filmové plátno v poměrně ponuré době a uvážíme-li, že ač byla natočena v šedavém bezčasí té nejhlubší normalizace, její vyznění a atmosféra je až překvapivě retrospektivní a nechává diváka upomenout na ne tak dávnou dobu zlaté filmové éry 60. let, v kontextu normalizační tvorby 70. let patří k tomu výrazně lepšímu, co spatřilo tehdy světlo stínítka obrazovky i ztemnělého kinosálu. Osobně ale nejsem příznivcem ani Podskalského poetiky, ani muzikálů obecně, tudíž se ani k Noci na Karlštejně nevracím nijak pravidelně, potkám-li se ale šťastnou náhodou s její reprízou na televizní obrazovce, zpravidla nepřepnu, už jenom kvůli herecké elitě v Noci na Karlštejně obsazené... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší inteligentní československý muzikál, díky kterému se tato ne příliš výrazná divadelní hra stala asi nejznámějším dílem Vrchlického. Nepřeberné množství písniček, které doslova zlidověly, je hlavním důvodem nadčasovosti a oblíbenosti tohoto filmu. Vlastimil Brodský pak jasně ukázal, že rozsah jeho hereckých schopností je neskutečně široký. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Zdeňka Podskalského, tentokrát beze vší té trapné lidovosti, jako třeba ve filmech 'Spadla s měsíce' nebo 'Einstein kontra Babinský'. Noblesní komedie s vynikajícími dialogy, nádhernou a velmi talentovanou Janou Brejchovou a s Vlastimilem Brodským, který bravurně zahrál i tuhle svou nejnetypičtější roli. Roli hofmistryně Ofky (Slávka Budínová) měla hrát Jiřina Jirásková, ale v té době už měla dva roky zákaz. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Příjemný romantický muzikál s prvky komedie s výborným hereckým obsazením. Skvělá hudba génia české hudby Karla Svoboda, na kterou nedám ani po letech dopustit. Přesvědčivá režie Zdeňka Podskalského jen podtrhuje celkový dobrý dojem. JInak zde také můžeme vidět Jaroslava Marvana v jeho poslední filmové roli. Líbí se mi to, ale myslím, že filmu uškodil zub času. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co když on ten zdejší fraucimor jen vypadá, že není fraucimor?" Na hradě se skrývá žena? To není možné, tam nejsou ani myši ženského pohlaví. To se musí vyšetřit a vyzpívat. A přitom tady zazněly národní odrhovačky typu Do věží, Hoja hoj, Ten, kdo nedumá či Lásko má, já stůňu a já si je vždycky rád zaskřehotám. Tohle mě prostě baví a musím uznat, že Karel IV. byl koumák. Už si taky začínám budovat takový malý Járaštejn, kam bych občas prchnul před ... tedy vlastně bych tam rozjímal a oddával se skutkům křesťanské pokory a sebezapírání. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film s několika povedenými melodiemi. Jako malý jsem na tom totálně ujížděl - nevím už proč, ale pouštěl jsem si to pořád dokola. Dodnes mi z toho zbyla jen myšlenka, že Karlštejn je fakt pěknej barák. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tahle romantická taškařice byla napsána volně na motivy divadelní historické veselohry Jaroslava Vrchlického a byť je následné filmové zpracování ovlivněno vzmáhající se normalizační bolševickou kulturní zvůlí (mimo jiné původně byla role purkrabího určena Janu Werichovi a role paní Ofky Jiřině Jiráskové) i cenzorskými zásahy v textu, jde až překvapivě o vydařené dílko, které i po třiatřiceti letech ztratilo pramálo na svém půvabu a písně zde prezentované takřka zlidověly... Plejáda tehdejších skvělých herců a zpěváků napomohla výsledné podobě šťastného setkání režie, scénáře i hudby a přestože jde o víceméně nenáročnou :-) zábavu, poprávu patří tenhle muzikál do "zlatého fondu" české filmové zábavy. Navíc v tomhle filmu uzavřel Jaroslav Marvan v roli pana purkrabího (přes zdravotní problémy a vyčerpání) důstojně svou téměř půlstoletou hereckou dráhu. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

tak tenhle film moc nemusim, jen pár pro mě nezajímavých písniček a děsně nudnej děj. Noc na karlštejně bych nazval praodie na historickej film, nic jinýho si to fakt nezaslouží ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hoja hoj, hoja hoj, doplňuji svůj restík, hoja hoj, hoja hoj, snad to zachráním. Dej zburcovat hrad, pane purkrabí, chci najít a potrestat toho, kdo tak zpupně a neuctivě porušil nařízení. I když se na hradě nenachází ani myš ženského pohlaví. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"NUŽ, DEJ SEM ČÍŠE PÁŽE, A DOLEJ VÍNA. JE Z PRVNÍ RÉVY, UROZENÍ PÁNOVÉ, KTERÁ DOZRÁLA ZDE V ČECHÁCH. ZPRVU TROCHU TRPKÉ ZDÁ SE, ALE JEN NA PRVNÍ OCHUTNÁNÍ. A TAK JE TO SE VŠÍM V TÉTO ZEMI..." Roztomilý historický patriotický muzikál. Výtečně obsazeno (Bróďa na hrad!) a odehráno a písničky jsou jedna vedle druhé pecky. "OPĚT ŠŤASTNĚJŠÍ NEŽ JÁ..." ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Průměrné opěvování našeho nejslavnějšího hradu straví na velmi jednoduché zápletce plné ještě jednodušších písní. Bohužel scénář také moc dokonalosti nepobral a chudé dialogy nenahrazuje ani žertovná nadsázka s chytře zamaskovanou manželkou panovníka. Vypadá to, jakoby se tvůrci nemohli rozhodnou co vlastně chtějí natočit, proto máme jen možnost vidět tuto ne zrovna povedenou záležitost. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úsměvný historický muzikál s několika líbivými písničkami, výborným hereckým obsazením a ne moc záživným dějem. Slabší 4*, vystříhání pár scén by nebylo na škodu. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Snad jedna z mých nejoblíbenějších českých komedií (s příměsí muzikálu a historického filmu :-) ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama