Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejzralejších děl Zdeňka Poskalského je současně i jedním z absolutních vrcholů Podskalského životní tvorby. Hledat v tomto skvělém muzikálu historii za každou cenu se nutně musí minout svým účelem: už autor předlohy, kníže českých básníků Jaroslav Vrchlický, usiloval o kratochvíli. Očekáváme-li od NOCI to, co do ní bylo opravdu vloženo, nevycházíme z radostných překvapení. Brodského Karel, Högrův Arnošt z Pardubic, mladý pár Hanzlík-Kolářová, Marvanův purkrabí, to všechno jsou jen sondy do souhvězdí skvělých výkonů soukolí jakoby samozřejmě probíhajícího příběhu. Až avantgardně působí aktualizační prolínačky mezi milostnými motivy filmových melodií a dobových gotických kreseb, které vrcholí klíčovou písní Heleny Vondráčkové v závěru filmu, v níž se Jana Brejchové v nachu milostné lásky mění až ve světici s mariánským nádechem mladičké dívčí Madony. Za zmínku stojí i hudební a pěvecká kulisa hudby často podceňovaného - někdy naopak přeceňovaného - Karla Svobody. I lehká Múza má svou nadčasovost a klasiku. NOC NA KARLŠTEJNĚ by bez ní nebyla představitelnou. Toto vynikající dílo se víc než zaslouženě řadí k nejlepším klasickým českým muzikálům šedesátých let; lze je současně považovat za jeden z nadčasových vrcholů česk muzikálové tvorby. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce co chce říká, Svoboda ve svém proudu prostě písničky psát umí (nebo alespoň uměl) a vyčítat tomuhle muzikálu nevalný děj nebo nehistoričnost mi přijde kapku scestné, protože to u muzikálu slouží většinou jako kulisa. Naopak potenciál zápletky je v rámci muzikálu využit znamenitě a ten se tak u mě řadí do naší muzikálové TOP3 (Spolu se "Starci na chmelu" a "Kdyby tisíc klarinetů"). I když popravdě, na ten nejlepší stále čekám. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tohle mám ráda, ale s reprízami se to přehánět nesmí. Jednou za tři čtyři roky nebývale vtipné, milé a libozvučné. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost. Vlastimil Brodský skutečně vypadá i působí jako Karel IV., Janě Brejchové a Daniele Kolářové to náramně sluší a Waldemar Matuška je prostě Waldemar Matuška. O písničkách se snad nemá cenu ani zmiňovat. Klasika. 93%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Špičkové písničky, výborné herecké výkony, milá zábava... historii bych do toho moc netahal. Každopádně jako vtipná romance to fuguje výborně, pochvala zejména Bróďovi a Janě Brejchové. 70% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých muzikálů a muzikálů vůbec. Císařovna říše římské národa německého opustí svého bílého králíčka a jede za manželem na Karlštejn, i když to je přesně to, co mají ženy zakázané. S tímhle bezvadným nápadem není tu noc na Karlštejně sama. A co muži na to? Ti tokají, jako legendární tetřevi honzlovci. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český muzikál. Hlavně se nezabývejte historickými podrobnostmi a jen se bavte, užívejte si skvělou hudbu, vynikající a vtipné texty a nezapomenutelné dialogy. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

***Věděli jste, že: V úvodu filmu, při rytířském turnaji, v momentě, kdy Jana Brejchová usedá na trůn, se v levém rohu obrazovky mihne dělník v montérkách a s jízdním kolem.*** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nemám kdovíjak v lásce muzikály, výjimečně se mi nějaký líbí, a "Noc na Karlštejně" k těmto řídkým výjimkám patří. Chytlavá hudba K. Svobody, k tomu středověké kulisy, plno skvělých českých herců, situace humorné i trocha moudra - mohlo to vůbec nefungovat? Scénář je sice chvilkama estrádovitě přeplácaný a vzhledem k častým reprízám jsem se tomuto povedenému dílku domácí kinematografie začala spíše vyhýbat, ale třeba za 10-15 let si dám zase s chutí repete:-) 75% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Perfektní písničky+ perfektní herci + dialogy + děj + scény = perfektní muzikálová podívaná. Koncert osobností nevídaného formátu a náš umělecký svět je měl! Chyby a nedostatky: 1) Cyklista v úvodních titulcích (viz zajímavosti k filmu). 2) Karel IV. - Vlastimil Brodský - v jedné ze svých posledních vět řekne: "..v dobách Otce vlasti..", ovšem tento titul si císař vysloužil až později. 3) V jednom ze záběrů, kdy se Pešek (Jaromír Hanzlík) otočí, je na jeho oděvu vidět zip, který se ovšem na oblečení vyskytuje až ve 20. století. 4) Chyba-nechyba: V některých záběrech je vidět na Karlštejně hromosvod. Ten však byl vynalezen mnohem později. 5) Chyba-nechyba-zajímavost: V době vlády Karla IV. neměl Karlštejn podobu, kterou známe. Hrad byl mnohokrát přestavován a dnešní podobu získal až na přelomu 19. a 20. století. 6) Když arcibiskup Arnošt vtrhne do pokoje, kde právě končí souboj pážete-císařovny a krále Petra Cyperského (W. Matuška), pronese, že spěchal, aby předešel nedorozumění. Vyběhl ovšem z ložnice Karla IV., kde se s císařem modlil, což je patrné při záběru na dveře, z nichž vyšel (je v nich meč) a z týchž dveří vyšel předtím Karel IV. 7) Chyba-nechyba-zajímavost: V některých záběrech si můžeme všimnout poškozené omítky hradu, ovšem v době, kdy se příběh odehrává, byl Karlštejn novostavba. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak ani nevím, jestli jsem viděl stejný film jako ti, co zde hodnotí, ale ká viděl nevtipnou komedii proloženou pro mě nijak přitažlivými písněmi. Brodský, zde svou roli prostě jen odříkává, duo Kopecký, Matuška hodnotící ženy je trapné. Marvan zde také hraje hluboko pod prahem svých schopností. Aniž bych to věděl, bylo prostě zřejmé, že je to jeho poslední role. Vysloveně se mi nelíbila kamera ani střih. Njelpší herec filmu je Hanzlík. Tento film si rozhodně přízvisko kultovní svo kvalitou nezaslouží, možná spíš sentimetalitou. Ale vysoká koncentrace skvělých českých herců a hudba Karla Svobody, vůči níž jsem imunní, kvalitní film neudělá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jak Svobodu nemusím, tak tady mi všechny jeho písničky sedí. Možná je to tím, že je člověk slyšel už tolikrát... Nevím co by král Karel řekl této komedii ale já ji zbožňuji. Možná je to tím v pravdě elitním hereckýcm obsazením, krásným prostředím Karlštejna (byť jeho rekonstrukce jej spíše zprznila) a vtipným scénářem. * * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český muzikál. Nemám co bych vytkl, od absurdně zábavného příběhu, přes absolutní hereckou elitu po geniální hudbu Karla Svobody. Když se nedávno vyhlašovala česká píseň století (nebo všech dob to bylo?) jednoznačným favoritem pro mne byla píseň Lásko má, já stůňu. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější česko/slovenský film, pro mě naprosto nedostižný. Skvělý muzikál, spousta nesmrtelných písniček a vynikajících hereckých výkonů. ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama