Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Povedený muzikál o průniku nejedné zástupkyně něžného pohlaví na hrad Karlštejn, kde si pánové nechtěli nechat kazit zábavu svými protějšky. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jako parta přátel, navštěvujete se často a je úplně jedno, že se slyšíte po milionkráté, jste prostě rádi spolu............................jo když se sejdou výborní zpěvoherci, Karlštejn, hra od Vrchlického, hudební skladatel těch nejchytlavějších songů (Svoboda jak jinak) a režie, která tomu všemu hemžení dá tvar a nadhled, není co řešit. Muzikály mi nikdy nic neříkaly a říkat nebudou, ale ("vůbec ne tichá")noc na Karlštejně je paráda. Když připočítám chlapa v montérkách s bicyklem mezi rytíři a tu nejkrásnější českou herečku všech dob (Brejchová), není o čem..............protože slova jako "jak se struny v ženě naladí" dostávají úplně jiný rozměr. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Svobodovou hudbou v některých filmech pohrdám, v některých ji akceptuji nebo i kvituji, ale jen v Noci na Karlštejně ji žeru i s chlupama. Dokonce i dřevo Gott se tady mimořádně povedl, nepochybně díky tomu, že zazpívá jen pár slov marginální postavy hradního kněze a to s velmi vtipnou výstižností, kterou jeho projev této postavě propůjčuje. Mimořádně příjemná písničková komedie s vynikající (a celkově dosti unikátní) hereckou konstelací. Ale pět hvězdiček? Nepřehnal jsem to? Není tu přece žádná hloubka, žádná výpověď, osobitost, nic umělecky zajímavého, jen národní sebechvála. Ale just dám pět hvězdiček! Nestačí mít doma na zdi Picasa nebo Reynka, potřebujeme taky nějaké stříbrné lžíce, abychom se ve svátek měli čím najíst. Ostatně falešné idealizování historie, které mi jinde vadí, je tady právě tím nosným prvkem. Nedám si vzít představu Otce vlasti jako moudrého Brodského! Chci věřit, že ty krásné dialogy na Karlštejně skutečně proběhly! Nedám si vzít legendu o podivném císařském zákazu, zlomeném milující Eliškou tak jako lámala meče! Líbí se mi noblesa svatého intrikána Arnošta z Pardubic! Baví mě směšný "lov na ženskou" a všechny ty písně. Cyperský král na státní návštěvě přece nebude odbyt čtyřmi hvězdičkami! Potřebujeme nějaké ty legendy a tato je naše. Nuže: -Co se tu děje pane purkrabííííí????? -Hledáme ženskou Výsosti -My téééž -My tééž! -My též my též my též my tééééééž ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný český muzikál, který je především a jenom složen na pěkných českých a známých písní. Má skvělé herci či zpěváky. Díky krátké stopáži nenastane nuda či nějaké větší problémy. Velkým trhákem to pro mě zas tak není, některé konverzace, dialogy a scény nemusím, ale ohodnotit toto podařené dílo s radostí můžu. Hodnotím na 70% = **** ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

"Jede král, jede král", sice jede král, ale v úvodních titulkách jela také jízdní kola, která se do záběru vloudila, jako taková roztomilá chyba ve filmu. A film samotný? Děs a hrůza. Když to dávají v televizi, tak tomu nedám opětovnou šanci, když zazpívá Brejchová jako Vondráčková známou melodickou písničku, tak se osypu nad tím nevkusem, a ještě ta podivná naivita, s jakou je to pojato, a mám dost. Dál nepíšu. Ztráta času. Hnusně nevkusná a nezajímavá kravina. Mé hodnocení: 0% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Uffff!!! Tohle ne! Tuto režijní stylizaci budu pěkně dlouho rozdýchávat. Scénář kompletně se vším všudy (od extrémně tupých postav k otřesným dialogům a scén) vys**ný, písně odporný a nejméně 1000x slyšený atd.... Velké zklamání a nepochopení takovýho kultu jakým se stal. Jedinou hvězdu dávám a to za poměrně krátkou stopáž. Už to nikdy nechci vidět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak ukradnuté mi dramatické potreby hlavných hrdnov už veľmi dlho v nejakom filme neboli. Následkom toho som sa po väčšinu času krátkeho filmu nudil a nevžil som sa zo žiadnou jeho postavou. Brejchová s výrazným make upom sa snaží presvedčiť okolie, že je páža, na čo by jej neskočil ani ten najopitejší dvoran. Asi som mal tento film pozerať na Vianoce pri stromčeku so zasvietenými sviečkami, medzi Večernicou a Troma orieškami, kde by sa svojou atmosférou hodil a určite by som jednu hviezdu pridal. Radšej hodinu a pol počúvať Lásko má, ja stúňu, ako vidieť tento film znova. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nosný příběh je nekonečný průser a ubíjející nuda. Legenda o zřízení "pussy free zóny" na Karlštejně, měla být za těmito zdmi také navždy pohřbena. Naštěstí vše do určité míry kompenzuje vskutku vynikající hudba, občasná vydařená hláška a příjemný situační humor zprostředkovaný vtipným duem Matuška - Kopecký. S příchodem žen byl pohřben i veškerý humor. Úvodních 20 minut bylo parádních a postupně kvalita padá. Díky příjemně krátké stopáži snímek skončí dřív, než sklouzne k debilitě. Věčná škoda, že do toho tvůrci nějaký děj vůbec motat zkoušeli. Za sebe pálím 3 ušmudlané kousky, které jsou opravdu pouze odměnou za výše vyjmenované prvky. Bavily mě pouze některé vybrané pasáže a situace. Z filmu jako celku jsem zklamaný, po většinu stopáže je nicneříkající a nudný. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Výborný muzikální snímek, plný akce, vtipu a lásky. Tento film mě baví vždycky, hlavně když se děj odehrává na Karlštejně při hledání ženy. Samozřejmě skvělé herecké obsazení, které tomu dodá šmrnc. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Parádní český historický muzikál ze 70. let Výkony jsou vážně skvělé. Zná to snad každý. A je to sranda. "Řekl lásko má já stůňu." :D ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Klasika, kterou jsem snad opravdu až nyní viděl plnohodnotně od začátku až do konce. Skvělí herci, super písničky... 80% ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Rozhodne jeden z nejkvalitnejsich filmovych muzikalu z ceske tvorby. Nikdy se mi to neokouka. Znam slovo od slova, text si odrikavam zaroven s dejem a porad to hltam stejne jako poprve. Klasika. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Táto historická muzikálová komédia ma sklamala vo všetkých troch žánroch. Počas celého filmu som mal pocit, že bol výsledkom zohnania dostatku peňazí, ktoré prilákali množstvo známych hercov a spevákov. Tých vyobliekali a vystrojili tak, aby ladili s historickým prostredím Karlštejna, Vrchlický dodal jednoduchý príbeh o porušení kráľovského príkazu, Svoboda chytľavú pesničku a Podskalský sa postaral o to, aby rozpočet filmu nebol predmetom obvinenia z defraudácie. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Repríza po letech byla překvapivým zklamáním. Jako by totiž ze slavného filmu nezůstalo nic víc než sada výborných písniček, třpytících se ve vystýlce nevýrazného příběhu, který jen občas svými komentáři osvěžila zábavná dvojka Kopecký-Matuška. Höger byl sice v roli chápavého arcibiskupa Arnošta příjemný, jenže Brodský coby císař byl mdlý jako by ho natáčení příliš nebavilo, Brejchová podivně toporná, Marvanovo vystoupení spíš smutné a nezachránila to ani sehraná dvojka Kolářová-Hanzlík. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Oblíbená hudební komedie mi k srdci nepřirostla. Vlastně by mi stačil soundtrack. Písničky zlidověly, ale samotná komedie jinak nijak povedená není. Za diváckou oblibou bych viděl hlavně hvězdné herecké obsazení a nostalgické vzpomínky na doby, kdy moc divácky vděčných filmů nebylo. ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama