Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Budovatelsky - komediální příběh vypráví o poprasku, způsobeném v jednom vesnickém JZD příchodem nové, mladé a na místní poměry až příliš energické zootechničky. Jmenuje se Mája Četná a jednoho večera se jako tornádo přiřítí na motorce na náves typicky české vísky. Předseda, odjíždějící druhý den na dlouhodobé školení, nemá čas se s dívkou řádně seznámit, a tak není divu, že se po návratu nestačí divit. Všechno je jinak. Ve vsi je nová školka, v družstvu všechno funguje, družstevníci odjeli na výlet, protože mají hotovo a Mája, poté co nabourala zaběhaný řád v JZD, začíná nabourávat rodinný život účetního Štědrého. Předseda se rozhodne rázně zakročit a se zootechničkou zatočit, jenže nakonec pozná, že se mýlil a s mladou ženou se usmíří... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Málo veselé, hodně smutné. Ale je dobré vědět, jakou úlitbu režimu musel Zdeněk Podskalský udělat, aby pak mohl natočit tak skvělé filmy jako je Bílá paní, Muž, který stoupl v ceně nebo Světáci. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Radostně pracovat a radostně žít. Spousta dobrých herců, lehoučký humor, žádná extra velká agitace. Podskalský už zde oťukával dobové politické možnosti. Mája je ztělesněním nadšené a poctivé práce, dokáže realizovat své plány ve prospěch celé vesnice jako když bičem mrská. Jednoduchý scénář, nicméně pro milovníka československých filmu plně dostačující kvalita. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ja som sa náramne bavil na vtípkoch medzi riadkami. Možno sa mohlo do skostnatelého ( pár rokov po kolektivizácii ! ) družstevníctva aj viacej seknúť... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Je tam jedna skvělá rýpavá hláška. "Chystáme tragédii z vesnického prostředí. Ale nebojte! Je moderní, dopadne to šťastně!" ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Podle mne nedoceněný film, možná proto, že hlavní myšlenku podává v jakémsi mysticko-crazy hávu (což jsem doposud netušil, že taková kombinace je možná, ale u Františka Daniela nic není nemožné). Do obyčejné vesnice, kde nikdo nedělá to, co umí a chlapi si nenechají poradit, takže nic nefunguje a nikde není nic uděláno (vybíleno, sklizeno, opraveno...), přijíždí zootechnička Mája. Nejenom, že vše vidí v každé chvíli optimisticky, ale dokáže si lidi dostat na svou stranu, protože dovede nejen vyhmátnout, co je v nich dobrého, ale také je pochválit. Působí tím skutečně jako mimozemšťan. A tak není divu, když se vrátí po šesti týdnech předseda JZD, že "svou" vesnici nepoznává, a hned zorganizuje proti Máje odboj, vedený hlavně přes žárlivost. Celý film je vlastně taková satira naruby - za "naše" hodnoty a "naši vesnici", k níž se chce předseda vrátit, je pokládán onen nefunkční stav, kdy je vše rozbité a nikdo nic neudělá, nebo to udělá špatně. Pravda, do onoho šíleného stylu, který začne hned úvodní scénou na motorce, se asi ne každý dostane, ale pokud ano, čeká ho necelá hodina a půl skvělých gagů, vtipů, parodií, satiry a dvojsmyslných dialogů v docela slušné kadenci. Navíc herci zde skvěle hrají své party, jsou uvěřitelní v každé scéně. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

"Už jsem se rozhod, ještě jednou do toho praštím, budu se ženit." - "Lojzo, dyť já jsem ti svěřil živočišnou výrobu." Tenkrát to mohl být lehce nadprůměrný film, z dnešního pohledu právem zapomenutý a ve filmografii Zdeňka Podskalského nijak nevyčnívající. Málo legrace, příliš budovatelského nadšení a chyba, že v tom nehrála původně plánovaná Jana Hlaváčová. Ta Heda Škrdlantová je dost nudná. Ale Brodský se Sovákem dělají, co můžou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi sympaticky ceskoslovensky film o istej energetickej pani, ktora sa energeticky pusta s radostou do prace. Zdenek Podskalsky a jeho rezia na urovni. Pani Zazvorkova a Ruzickova su zarukou kvalitneho filmu 64 % ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je tu jakýs-takýs sociálně-kritický rozměr, ale je tak zahlušený angažovaným vyzněním, že si nejsem jistý, jestli si ho tam vlastně jen nepředstavuju. Zub času přetrvalo pár opravdu vtipných hlášek Jiřiho Sováka, jinak ale obyčejná šedesátková politicky uvědomělá satira. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mne se tato ztrestena komedie z jednoho JZD libila. Nejvice ocenuji radu perfektnich a dvojsmyslnych dialogu ruznych postav, tech je ve filmu jako maku a stoji na nich cely film. Pekne vykreslene postavy a vyborny Rehor se Sovakem. ()

sator 

všechny recenze uživatele

No až na rádoby crazy vložku s naháněním nutrií ***.H Škrlandtové jsem ovšem její "herectví"fakt nevěřil..... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Když jsem nastupovala po škole v roce 1967 jako zootechnička do JZD, tak jsem si říkala, že to tam rozsvítím jako Mája. A skoro to vyšlo. Jednotka byla zpočátku 15 korun a před rokem 1989 už jezdili zemědělci na rekreace k Balatonu a k moři do Bulharska, tak jakápak agitka. Jen normální venkovská komedie. Pole se musí obdělat a dobytek poklidit a to za každého režimu. Herecký výkon Hedy Škrdlantové nebyl sice na Oscara, ale role naivky ji sedla a ostatní byli skvělí, jako by na vesnici vyrostli. Filmy z venkovského prostředí se nám vždy dařily, jako přirovnání vzpomenu známé dobové komedie Tři chlapi v chalupě nebo Vzbouření na vsi. Když se mi film nelíbí, napíšu to a nesvádím to na dobu. Ta za to nemůže a pokud ano, tak proč se dneska točí takové nesmysly, na které nikdo nechodí. Ty jsou agitkou čeho? ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Na první pohled urputně budovatelské, ale Jiří Sovák to celkem zvládá vybalancovávat a jeho hlášky nemají chybu. "Copak paní Beranová, ta má oči. Všude!" Taky mě trochu ovládla nostalgie, když jsem si vzpomněl, jak jsem chodil za babičkou do kravína: vápno před vchodem, nefunkční transportér hnoje... jako by to bylo včera. :-) Pravdou je, že z dnešního pohledu je to nekoukatelné, ale pro nadšence je tam opravdu několik míst k pobavení. "Já ji chytím za ruce a ty... Za zadek? Ne, ty chytíš motorku". ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Celkem podařená satira, zejména díky dobrým hercům, semtam nějaké té dobré hlášce a svižnému tempu. Místy mi to připomnělo příběh Na brigádě z Pražské pětky a pochválit musím Sovákovu úvahu na téma lenosti. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Brodsky, Sovak, Rehor. To jsou hlavni tahouni tehle lehke komedie z prostredi JZD. A do toho v hlavni zenske roli sympaticka (a mne zcela neznama) Heda Skrdlantova... Podskalsky umel tocit, takze koukat se na to da, ale jinak se obavam, ze film je zapomenuty opravnene. Neni tam totiz vlastne nic, co by si clovek mohl nejak zapamatovat... :) 3- ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Satirická budovatelská komedie, která byla tehdejšími diváky přijata s živým ohlasem. Výborný herecký výkon podala Heda Škrdlantová. V plavkách a průsvitné pláštěnce jí to zvláště slušelo. Zajímavé je, že kolektivizované zemědělství (JZD a státní statky) skutečně fungovalo a zajišťovalo našemu státu potravinovou soběstačnost, o níž si dnes můžeme nechat leda tak zdát. Mimochodem, transformaci Československa v socialistický stát v roce 1960 provázelo zlepšení v zásobování, v obchodech se objevily různé nové druhy zboží. Třeba oblíbený lovecký salám, který se vyrábí dodnes, přišel na trh jako novinka právě počátkem 60. let. Film ocení asi spíše pamětníci dobových reálií nežli mladá generace diváků. Podnětné komentáře: Skuby47, honajz, Vesecký. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dobrá dobová satira z počátku šedesátých let, kdy se politická atmosféra uvolňovala a umožnila kritizovat různé negativní jevy kolem nás. Zdeněk Podskalský natočil o něco později ještě údernější satiru - Bílou paní, kde se odhodlal kritizovat i vyšší orgány. Zde zatím plul ve vodách funkcionářů JZD, kteří ve své sedlácké zaslepenosti netuší, že vedou družstvo od desíti k pěti, protože se nechtějí znát k novátorským metodám, jakými byly pořádek a mechanizace kravína, dobrá organizace práce, která nastoupila, jen co předseda družstva na dva měsíce odjel na školení, a umožnila pracujícím družstevnicím odjet na výlet. Soudruhování dnes trošku tahá za vlasy, takhle se mezi lidmi nemluvilo, ale možná chtěl Podskalský právě i toto bezduché klišé zkarikovat, třeba i přednesem zdravice předsedovy dcery na zahájení schůze. Zajímavá role pro nadějnou Hedu Škrdlantovou, klasické komické role sehráli V. Brodský a J. Sovák. S odstupem let to na pět hvězdiček není, ačkoliv ve své době to byl film nesmírně populární, protože se v jeho postavách u nás na vesnici lidé takřka poznávali. - Snad jenom škoda, že satira z dnešního filmu vymizela. A je toho tolik co ke karikování... ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy dávám jen za herecké výkony Vlastimila Brodského a hlavně Jiřího Sováka a jeho vtípkům "mezi řádky". V malinkaté roličce se zde objevila Iva Janžurová. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

JZD bylo fenoménem své doby, především v rámci kolektivizace, a tak není divu, že vzniklo ohromné množství snímků s touto tématikou a to jak v rámci politické dramatizace, tak i veseloherní. Vše ale mělo za cíl pouze  jedno. Družstvo muselo fungovat. To se týká i tohoto snímku, který jako všechny ostatní ukazuje, že obyvatelé vesnic byli vlastně v podstatě v práci každý den od rána do večera a že nejzodpovědnější člověk ohledně všeho byl předseda. Dnes nepředstavitelné. Tady si předsedu s plnou energií zahrál Vlastimil Brodský, kterému sekunduje Jiří Sovák coby účetní. No, jeho pracovní zaměření tu ale ani tak nevypadá. V oné době se také razilo heslo: ´Mládí má zelenou!´, a tak je celý příběh především o mladé zootechničce, která se, na rozdíl od morouse předsedy, na všechny usmívá, má vše dokonale naplánované a má prostě se vším úspěch. Vše funguje jak má a vše je hotové tak brzy, že mají družstevníci čas jezdit i na výlety To však předseda nepřenese přes srdce a tak se začnou dít věci. Snímek má hodně blízko k bláznivé komedii, avšak režisér Zdeněk Podskalský v tom kapánek utahoval uzdu. Těžko říct, jaké měl z Barrandova instrukce, každopádně snímek dokáže pobavit i dnes. Stranické politiky se to vyhýbá a jen historicky ukazuje, jak to kdysi na vesnicích chodilo. Anebo přesněji, jak to na vesnicích chodit mělo.  Každou minutou děj pobaví, čemuž napomáhají místy až groteskní situace a samozřejmě situační humor plný hlášek. Moralizace je kromě fungování družstva samozřejmě v rámci dávání šancí mladým lidem. Film své doby o své době, ale který ani dnes neurazí. P.S. Zajímavý je název tohoto filmu. Dnes už nikdo nepochopí význam úmyslně použité věty ´Spadla s měsíce´ místo ´Spadla z Měsíce´. ()

Kolyas 

všechny recenze uživatele

Brodský: "Podivejte se, slečno..." Zootechnička: "Říkejte mi klidně soudružko." Brodský: "Podivejte se, soudružko..." Sovák: "Řikej to KLIDNĚ..." To by mě zajímalo, jestli tenhle a další postranní fóry byly ve scénáři... ()

Reklama

Reklama