Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (629)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

No tak, svlíkni se! - Proč já první? - Protože seš ve straně! Trezorový film Made in Czechoslovakia a dodnes jeden z těch vůbec nejlepších. Jiří Sovák tradičně vynikající (plus Libíček skákající přes židli, či Brodského parodie Hitlera) a Oldřich Nový, jako vždy noblesní. Snímek, jenž má schopnost roztavit i železnou oponu. Sakra! - Neříkej mi sakra, v takovýmhle podniku! - Běžte voba do prdele, já se přišel bavit! Geniální komedie, nesmrtelná. NESMRTELNÁ! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kterak trio zedníků zatoužilo po lepší (hlavně tedy dámské) společnosti a tak se burani začali sebezdokonalovat - drahé obleky, jedno perfektně zvládnuté "lepší" téma k hovoru, vybrané chování k tomu. Protipólem jim jsou obdobně psychicky vybavené dámy, hledající přivýdělek v peněženkách nametených sexuchtivých ženáčů. Skvostné herecké obsazení, dobré hlášky, fungující humor... jen ta složka muzikálová mě docela iritovala. 75% ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Vratislav Blažek .. Parta obyčejných fasádníků si hraje na intelektuály. Česká komediální klasika s geniálním scénářem. Mimořádně zábavné a dobově trefné dialogy („-Proč mám jít první?“ „–Protože jsi ve straně!“), kterým se budete i dnes smát.. 85%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ja osobne film Světáci milujem. Podľa mňa má absolútne skvelý humor, vynikajúce postavy, veľmi dobre spracovaný scenár a tak skvelý výber hercov a réžie, že je vidno všetku tú radosť z filmovania. Je vidno, že každý z trojice chlapov do toho dal niečo svoje a nedá sa to nevychutnať. Je úžasné, že sa tu stretli Sovák, Brodský a Libíček a priniesli skutočne fantastickú komédiu, kde si dokázali skvele nahrávať a ich gagy sú vtipné nech to človek vidí koľkokrát. Osobne sú podľa mňa najlepšie scénky večera v nóbl reštike, kde padne toľko skvelých hlášok, že dovi-dopo, hneď na úvod ich je pár vynikajúcich, no celý film je tak príjemne sledovateľný a zábavný, že človek sa nedokáže ubrániť smiechu. A to je na tom to najlepšie. Keby môžem povedať skromnú kritiku, tak niektoré hudobné čísla mohli pokojne vynechať, ale to je len drobnosť. Světáci je podľa mňa absolútna klasika, môžem to vidieť miliónkrát a nikdy nemať toho filmu dosť. Radosť pozerať. Hodnotenie: A+ ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Ty seš úplně hysterickej!" Herecký koncert tří pánů, tří dam a jednoho gentelmana. Už zato, že panu Novému nabídli takovou roli - rozuměno bez montérek a šátečku - bych dal plný počet hvězdiček. Ale ony jsou tu ještě nezapomenutelné scény a dialogy. Bohužel to stále někteří strkají do pytle s pozdějšími normalizačními výplody barrandovských útrob... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Scénář filmu musel režisér Zdeněk Podskalský obhajovat před dramaturgy z Barrandova, kterým se nelíbila ostrá satira a zejména herec Oldřich Nový. Jeho narážky na dobu po únoru 1948 málem vedly k zákazu celého projektu. (kenny.h)
  • Kultovní komedii začal Zdeněk Podskalský natáčet krátce po srpnové okupaci v roce 1968. Nálada na place byla zpočátku pochmurná, což se režisér snažil změnit tím, že dal prostor herecké improvizaci. Navíc původní scénář se ne všem zcela líbil, režisér ho proto během jediného dne spolu s Jiřím Sovákem upravil. (kenny.h)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama