Reklama

Reklama

Šílený detektiv

  • Hongkong Shen tan (více)
Trailer

Obsahy(1)

U spousty filmů Johnnieho Toa figuruje jako spolurežisér Wai Ka Fai, s nímž To zakládal produkční společnost Milkyway Image. Jejich poslední společná režijní práce pojednává o excentrickém detektivovi s paranormálními schopnostmi. Díky nim sice dokáže vyřešit všechny případy, ale současně na ně doplácí jeho duševní zdraví, což se projevuje nejen na jeho bláznivých způsobech řešení případů, ale i nevyzpytatelném chování. Oproti předchozím filmům Johnnieho Toa je tento formálně umírněnější a více zaměřený na budování ústřední postavy. Tu představuje Lau Ching Wan, jeden z nejlepších hongkongských herců, a právě jeho grandiózní herecký výkon činí z fantaskní detektivky zábavnou podívanou. (JFL)

(více)

Recenze (34)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky za neskutečně zábavný, nápaditý a výborně zahraný i natočený koktejl z detektivky, thrilleru a komedie, ta pátá za pointu, měnící vyznění filmu a pozvedající dojem z předchozího děje o úroveň výš. Přiznám se, že tvorbu Johnnyho Toa neznám, ale rozhodně s tím budu po dnešní překvapivé zkušenosti něco dělat. FILMASIA 2007 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Koukejte na HongKongskej film po pěti pivech. Uvidíte, jak tenhle celej film hraje prakticky jeden člověk. Nicméně mu nemůžu tolik křivdit. Byl dost zajímavý, originální a byl jsem rád, že jsem ten film mohl na Cinemaxu vidět. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Zanrovo odlisny, resp. umiernenejsi v pouzivani svojich trademarkoch Johnny To ako sme si na neho zvykli v jeho zopar predchodzich filmoch. Na druhej strane zapletku pribehu reziser putavo vyuziva na prezentaciu dejotvornych prvkov ciste audioviazualom. Zaverecna upomienka tak na Wellesa ako i Bruce Leeho (Enter of the Dragon) je krasne nasvietena/nasnimana s podtrhnutim duality imaginarnosti vnutorneho sveta s realitou okolia skrz reflexnu vlastnost zrkadlovych ploch. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NIKDO NEVIDÍ, CO TY!“..... /// Brutálně ubodanej student, nalezenej v kufru – no problemo (沒有問題)!! DETEKTIV BUN VYŘEŠIL DALŠÍ TAJEMNOU VRAŽDU! Všichni myslí, že je blázen, ale on jen vidí ,,pravou vnitřní osobnost člověka“. (Takže je.) Přiznám se – taky mě párkrát málem hráblo, páč Bunova ,,představivost“ mi udělala v postavách s šikmýma očima pěknej chaos. SERE NA LOGIKU, HLAVNÍ JSOU EMOCE! Trochu jinej Hercule Poirot, jehož příznivci zřejmě budou nad vyšetřovacími metodami kroutit hlavou. My ostatní si zase kde co ukroutíme radostí. Je to magor, ale filmu to svědčí. Neobvyklá detektivka, kterou uvítají (pro změnu) všichni schizofrenici. Bohužel se z ní postupně vytrácí to nadšení z vyšetřovacích metod, objevují se slabší místa a zklamalo mě i finále. Jako by mě rajža namísto emočně vypilovaný podívaný šoupl jízdenku do Bohnic, kterým se snažím vyhejbat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci dát svýmu šéfovi originální dárek. 2.) Rád poznám chlápka, kterej i když jede sám, tak je v autě narváno. 3.) Agátha Christie – to je nuda! 4.) Thx za titule ,,CzechM8“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film velice. Na jednu stranu velice originální zápletka podpořena skvělým hereckým duem Andy Onem a Seanem Lauem, který předváděl ultimátní herecký výkon a způsob jeho vyšetřování je velmi černohumorný a záchvat vyvolávající, ale pořád je pouze schizofrenním bláznem. Mínusem je průměrná režie i vizuál a poměrně velmi obtížná přehlednost říznutá flashbacky a postavami, které vlastně už umřeli, ale pořád se objevují, nejsou nijak rozlišené, takže pro mě velmi matoucí. Závěr je celkem fajn, ale na více než 4* to není. 60% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý mierne komediálne ladený mysteriózny kriminálny thriller od Johnnieho To. Má veľmi dobrý príbeh o detektívovi s výnimočnými schopnosťami, ktorý je vo svojej práci najlepší, ale práve kvôli jeho radikálnym metódam s ním okolie nie je spokojné a tak je nútený odísť do dôchodku. No mladý detektív vyšetrujúci prípad nezvestného policajta, ktorého zbraň bola použítá pri niekoľkých prepadnutiach sa ho rozhodne požiadať o pomoc, pričom mu aj napriek postoju ostatných verí a čoskoro skutočne začínajú odhaľovať skutočnú pravdu. Spracovanie je celkom slušné, jedine ma mrzí tá kriminálna línia s nezvestným policajtom, ktorá ešte spočiatku pôsobí celkom zaujímavo, ale časom môj záujem o ňu začal upadať, čo sa nanešťastie nezmenilo až do konca. Ale nakoniec to nie je až taký problém, keďže je tu samotná postava detektíva, ktorá je perfektne zvládnutá, tie jeho originálne a pritom drsné metódy, zvláštne zmýšľanie, napríklad ohľadom života s manželkou a určite musím pochváliť aj ten nápad s videním iných osôb, ktoré ovplyvňujú správanie ľudí, toto bolo veľmi zaujímavé. A našťastie detektív tu má plno priestoru, keďže to prakticky celé stojí na ňom, postará sa o množstvo zaujímavých scén a tak aj napriek slabšej kriminálne línii sa tu je na čo pozerať od začiatku až do konca. Čo sa týka žánrov, okrem kriminálneho mi aj thriller prišiel trochu menej výrazný, keďže o výraznejšom napätí sa tu moc hovoriť nedá, ale vynahradzuje to mysteriózny a dokonca aj komédia, film má slušnú čiernohumornú atmosféru. Herecké obsadenie je na tom dobre, Lau Ching-Wan v hlavnej úlohe, Andy On ako mladý detektív, k tomu Gordon Lam ako hlavný podozrivý, tu nemám žiadny problém. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, kvalitná vizuálna stránka, zaujímavá atmosféra a plno dobrých nápadov, Johnnie To nesklamal ani v tomto odlišnejšom type krimi. Takže keby bola kriminálna línia zaujímavejšia, bol by som ešte spokojnejší, ale aj tak sa mi to dosť páčilo, bavil som sa po celý čas a tak o dobrom hodnotení nepochybujem. 74% ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Dva velmi plodní hongkongští žánroví režiséři se spojili, aby natočili film o detektivovi, který je sice regulérním bláznem propuštěným od policie (svému odcházejícímu kolegovi daroval vlastní ucho), ale prokazuje zázračný talent pro rozplétání neřešitelných případů: jednak se dokáže telepaticky spojovat s pachateli a oběťmi trestných činů a zejména vládne darem vidět vnitřní osobnosti ostatních lidí. Totéž je i hlavním triumfem, byť lehce samoúčelným, celého filmu; samotné vyšetřování má díky hrdinově talentu málo společného s detektivkou nebo procedurálním popisem. Komplikované tak není vyšetřování, ale hrdina sám, resp. spíše jeho veřejný obraz: jeho dar a z něj plynoucí excentrické chování z něj dělají „obtížného“ vizionáře a samotáře. Pro tvůrce je pak dar záminkou k tomu, aby doslova zaplňovali plátno imaginárními (vnitřními) postavami [hlavní podezřelý jich má sedm!] a v závěru si střihli moc pěknou přestřelku v zrcadlové místnosti, další z holdů Wellesově DÁMĚ ZE ŠANGHAJE. Přesto film není tak marnivý, jak by se mohlo zdát: v překvapivé a hluboké pointě plně dozrává jak vztah hrdiny a mladého policejního detektiva (i ten má svou vnitřní osobnost), tak motiv ztracené zbraně, jež je nejen motivem vraždy, ale jako trauma každého policisty se stává patologickou obsesí celého filmu. Moc dobré. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

CIm viac clovek filmov videl, tym viac si vazi originalitu a kvalitnu filmarcinu. Prave pre to bol pre mna Mad detective paradnym zazitkom. Hlavna postava - detektiv Bun - bravurne stvarnena mne dovtedy neznamym hercom Ching Wan Lauom, si ma svojmi mierne povedane "netradicnymi" postupmi ziskal uz na samom zaciatku. Skutocna bomba vsak prichadza so zistenim, ze Bun dokaze vidiet vnutorne osobnosti ludi - to je samo o sebe zaujimavy napad, no to ako ho tvorci filmu hravo a ucinne vyuzili je vskutku nevidane. Jeden sviezi napad, sikovny filmari, a o zabavu je postarane. Ako je pri tomto tvorcom tyme uz samozrejmostou, ci lepsie povedane trademarkom, film ma nadhernu vizualnu a zvukovu stranku a to najlepsie tradicne prichadza na konci. Komu sa Mad detective pacil, odporucam taktiez velmi zaujimavy a originalny japonsky krimi-horor Nightmare detective. (9/10) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie je "Kung pao", ako "Kung pao". Napriek tomu, že mám ázijskú tvorbu v obľube, medzi spracovanými snímkami v Kórei a Japonsku, v porovnaní s Honk Kongom, je cítiť obrovský rozdiel. Neviem to úplne vysvetliť, no na príklad možno uviesť Česko Vs Slovensko, kde moji rodáci pri tvorbe celovečerných snímkov zaostávajú, ako naši ex bratia pri varení bryndzových halušiek. Nápad je to skvelý, o tom potom, ale že by "Mad Detective" chytil za srdce, to ani náhodou. Napriek blu-ray, kvalita kamery hrôzostrašná, a tak sa možno aj vďaka tomuto mínusu, pozitívny zážitok na duši, vytratil jak prd z gatí. V závere predsa len nabudenie diváka zapríčinilo, ŽE: "neľutujem, ani jedinú chvíľu s tebou"...pam pam, pam pam ;) ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého vám to musí v hlavě šrotovat od začátku do konce, jinak se ztratíte; geniální dílo, jaké může urežírovat snad jen a právě Johnny To. Kromě atmosféry je právě neustálé prolínání skutečnosti, minulosti, představ - a jejich rozebírání, které je ponecháno na vás - hlavním, největším, obrovským kladem, který se jen tak nevidí. Alespoň ne dobře zpracovaný. Na druhou stranu má Detektiv tolik rovin, že rozhodně není filmem pro všechny, jestli to je klad nebo zápor - těžko říct; pro mě to zápor není určitě. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mistrný kriminální thriller, kdy Johnnie To opět odkazuje, že je mistrem kombinování žánrů, má cit pro absurdní zamotané situace, humor, předkládá nám zde neobvyklou postavu bývalého detektiva, který se možná chová šíleně, ale nese to ovoce. Dostat do krimi žánru takhle dovedně psychologii postav, to jsem nikde neviděl, Ching Wan Lau je ve své roli mad detektiva skvělý, potěší i role jeho ženy Kelly Lin. Příběh nabírá na tempu a zajímavosti čím dál více a ten konec je prostě skvěle vygradovaný, vypoinotvaný a zvládnutý, dokonalost sama. Za originalitu si to maximální hodnocení zaslouží. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Super, konecne opravdu poradne zmagorilej polda, zadna unilost typu "Monk", detektiv Bun je fakt bludy a halucinacemi postizeny pripad. Jeho vysetrovaci metody jsou mirne receno zvlastni. Chlapek se nechava pohrbit zaziva, ji obed o ctyrech chodech trikrat hned zasebou a pak se z toho prekvavapive pozvraci a to vse jen z toho duvodu aby v sobe probudil tu zvlastni inspiaci ve ktere se mu v pripadu veci najednou zacnou spojovat. "Nech stranou logiku, zapoj do vysetrovani emoce!" radi svemu partnerovi. Fakt jsem se bavil. Ve finale ovsem slusne krimi. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Šílený detektiv má opravdu originální a komplikovaný způsob vyprávění a opravdu bych si ho cenil, kdyby ovšem onu překombinovanost vyrovnával odpovídající zážitek z jejího sledování. To se bohužel nepodařilo splnit. Opravdu mě dostala jediná scéna - pískajících si "sedm osobností" jednoho člověka, jdoucího po ulici. Jak říkám, nápad je to úžasný, bohužel těžce nevyužitý. Film mě namísto toho, aby mě ohromil, přiváděl postupem času do stavu lehké otupělosti. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Málo kedy ma film chytí a nepustí. Johnny To a Ka-Fai Wai vytvorili úžasný detektívny príbeh v štýle Volavky a toho najlepšieho od Johna Woo, keď nestrieľal po holubiciach. Mad Detective je komorný príbeh plný postupne budovaných emócií, všadeprítomného napätia, pod kožu sa derúcej hudby a nezabudnuteľných postavičiek. Všetko je to okorenené prvkom nadprirodzena a chvíľu som sa musel v deji orientovať aby som pochopil čo tým tvorcovia chcú povedať. Ale akonáhle som to pochopil, otvoril sa pre mňa úplne nový a do detailu premyslený príbeh. Som viac ako spokojný. Keď vidím takúto dobrú prácu, ťažko sa mi píše viac, lebo by sa všetky pozitíva len opakovali. Výborné dielo stojace za pozornosť. ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Film sa mi povaľoval na disku vyše mesiaca, bo som bol tak trošku skeptický, kedže tvorba režisérskeho dua je mi neznáma. Nakoniec musím priznať, že Šialený detektív je veľmi originálny snímok, síce má svoje muchy, ale niektoré scény sú veľmi úsmevné. Je to proste mix kriminálky, komédie s troškou romantiky líznutých noirom. Predovšetkým prestrelkovou scénou v závere filmu si tvorcovia uctili jedno významné klasické noirové dielo. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Filmy společnosti Milkyway Image vždy vycházejí ze žánrového podloží (v poslední době stále častěj ne z jednoho, ale ze směsi více žánrů), ale nespokojují se z vytvářením líbivých a divácky vděčných pastišů. Často zkoumají v tradici Johna Woo vztahy mezi mužskými hrdiny, čest a přátelství mezi gangstery či mezi hrdiny na opačných stranách zákona. Zatímco u Wooa však je vše záměrně melodramatické (a tudíž podobně přepjaté jako je bombastická samotná akce), zde dochází k mnohem jemnějšímu vývoji, který často připomíná spíše umělecké filmy. V případě Mad Detective se však Johny To zaměřuje na jediného a ústředního hrdinu. Ovšem vzhledem k jeho zvláštní schopnosti vidět v lidech jejich vnitřní osobnosti (a v některých případech nemívají lidé pouze jedinou) se tu rozehrávají mezilidské vztahy na mnohem komplexnější a zároveň více zneklidňující úrovni. Detektiv řeší případy díky této schopnosti a díky tomu, že vciťováním se do těchto osobností (a napodobováním jejich činů) doslova znovuprožívá totéž co oni. A právě díky tomu se ve filmu místy velice zajímavě využívají samotné možnosti kinematografie jakožto záznamového média (vidíme stejné záběry jako dříve, ale prožívá je jindy jiná osoba). A závěrečná scéna v zrcadlové místnosti je nejen poctou a explicitní citací Wellesovy Dámy ze Šanghaje, ale motiv prolínání iluze a reality je tu obohacen díky tomu, že se tu zrcadlí nejen zmnožené odrazy skutečných lidí, ale i jejich vnitřních personalit. A můžeme se jen domýšlet jak moc jsou reálné (a pro koho) a co tento status reality znamená pro celkové vyznění filmu. ()

Související novinky

Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007

Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například… (více)

Reklama

Reklama