Reklama

Reklama

Šílený detektiv

  • Hongkong Shen tan (více)
Trailer

Obsahy(1)

U spousty filmů Johnnieho Toa figuruje jako spolurežisér Wai Ka Fai, s nímž To zakládal produkční společnost Milkyway Image. Jejich poslední společná režijní práce pojednává o excentrickém detektivovi s paranormálními schopnostmi. Díky nim sice dokáže vyřešit všechny případy, ale současně na ně doplácí jeho duševní zdraví, což se projevuje nejen na jeho bláznivých způsobech řešení případů, ale i nevyzpytatelném chování. Oproti předchozím filmům Johnnieho Toa je tento formálně umírněnější a více zaměřený na budování ústřední postavy. Tu představuje Lau Ching Wan, jeden z nejlepších hongkongských herců, a právě jeho grandiózní herecký výkon činí z fantaskní detektivky zábavnou podívanou. (JFL)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého vám to musí v hlavě šrotovat od začátku do konce, jinak se ztratíte; geniální dílo, jaké může urežírovat snad jen a právě Johnny To. Kromě atmosféry je právě neustálé prolínání skutečnosti, minulosti, představ - a jejich rozebírání, které je ponecháno na vás - hlavním, největším, obrovským kladem, který se jen tak nevidí. Alespoň ne dobře zpracovaný. Na druhou stranu má Detektiv tolik rovin, že rozhodně není filmem pro všechny, jestli to je klad nebo zápor - těžko říct; pro mě to zápor není určitě. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mistrný kriminální thriller, kdy Johnnie To opět odkazuje, že je mistrem kombinování žánrů, má cit pro absurdní zamotané situace, humor, předkládá nám zde neobvyklou postavu bývalého detektiva, který se možná chová šíleně, ale nese to ovoce. Dostat do krimi žánru takhle dovedně psychologii postav, to jsem nikde neviděl, Ching Wan Lau je ve své roli mad detektiva skvělý, potěší i role jeho ženy Kelly Lin. Příběh nabírá na tempu a zajímavosti čím dál více a ten konec je prostě skvěle vygradovaný, vypoinotvaný a zvládnutý, dokonalost sama. Za originalitu si to maximální hodnocení zaslouží. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Zanrovo odlisny, resp. umiernenejsi v pouzivani svojich trademarkoch Johnny To ako sme si na neho zvykli v jeho zopar predchodzich filmoch. Na druhej strane zapletku pribehu reziser putavo vyuziva na prezentaciu dejotvornych prvkov ciste audioviazualom. Zaverecna upomienka tak na Wellesa ako i Bruce Leeho (Enter of the Dragon) je krasne nasvietena/nasnimana s podtrhnutim duality imaginarnosti vnutorneho sveta s realitou okolia skrz reflexnu vlastnost zrkadlovych ploch. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Dva velmi plodní hongkongští žánroví režiséři se spojili, aby natočili film o detektivovi, který je sice regulérním bláznem propuštěným od policie (svému odcházejícímu kolegovi daroval vlastní ucho), ale prokazuje zázračný talent pro rozplétání neřešitelných případů: jednak se dokáže telepaticky spojovat s pachateli a oběťmi trestných činů a zejména vládne darem vidět vnitřní osobnosti ostatních lidí. Totéž je i hlavním triumfem, byť lehce samoúčelným, celého filmu; samotné vyšetřování má díky hrdinově talentu málo společného s detektivkou nebo procedurálním popisem. Komplikované tak není vyšetřování, ale hrdina sám, resp. spíše jeho veřejný obraz: jeho dar a z něj plynoucí excentrické chování z něj dělají „obtížného“ vizionáře a samotáře. Pro tvůrce je pak dar záminkou k tomu, aby doslova zaplňovali plátno imaginárními (vnitřními) postavami [hlavní podezřelý jich má sedm!] a v závěru si střihli moc pěknou přestřelku v zrcadlové místnosti, další z holdů Wellesově DÁMĚ ZE ŠANGHAJE. Přesto film není tak marnivý, jak by se mohlo zdát: v překvapivé a hluboké pointě plně dozrává jak vztah hrdiny a mladého policejního detektiva (i ten má svou vnitřní osobnost), tak motiv ztracené zbraně, jež je nejen motivem vraždy, ale jako trauma každého policisty se stává patologickou obsesí celého filmu. Moc dobré. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Super, konecne opravdu poradne zmagorilej polda, zadna unilost typu "Monk", detektiv Bun je fakt bludy a halucinacemi postizeny pripad. Jeho vysetrovaci metody jsou mirne receno zvlastni. Chlapek se nechava pohrbit zaziva, ji obed o ctyrech chodech trikrat hned zasebou a pak se z toho prekvavapive pozvraci a to vse jen z toho duvodu aby v sobe probudil tu zvlastni inspiaci ve ktere se mu v pripadu veci najednou zacnou spojovat. "Nech stranou logiku, zapoj do vysetrovani emoce!" radi svemu partnerovi. Fakt jsem se bavil. Ve finale ovsem slusne krimi. ()

Galerie (12)

Související novinky

Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007

Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například… (více)

Reklama

Reklama