Reklama

Reklama

Okamžik vzkříšení

  • Německo Adam Resurrected (více)

Obsahy(1)

Okamžik vzříšení vychází z jedné z nejuznávanějších knih v dějinách Izraele. Popisuje dojemný příběh znovuobjevení života po traumatických událostech 2. světové války. Film je provokativním příběhem o přátelství a vykoupení, neuctivosti a zármutku, lidech a psech... a boji o příčetnost ve světě, který se zdá být už zcela šílený. Adam Stein (JEFF GOLDBLUM) býval populární hvězdou německého kabaretu. Nyní, na počátku 60. let, žije v experimentálním ústavu pro duševně choré v Negevské poušti v Izraeli. Inteligentní, manipulativní, talentovaný a nespoutaně svobodomyslný Adam vítězí nad svým lékařem (DEREK JACOBI, nominovaný na Zlatý glóbus), odbojně vede své spolupacienty, koketuje s okouzlující sestřičkou (ceněná izraelská herečka AYELET ZURER) a odolává všem pokusům o léčbu. Pak se ale Adam v ústavu setká s malým chlapcem, který věří, že je pes. Díky tomu se mu vrátí otřesné vzpomínky na události, které jím otřásly před více než patnácti lety. Jeho vlastní identitu tehdy zpochybnil nacistický velitel (WILLEM DAFOE, dvojnásobný nositel nominace na Oscara). Dokáže tento chlapec pomoci Adamovi získat zpět jeho lidskost? [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když nemáte mír v duši, bezpodmínečnou kapitulací pro vás válka těžko skončí.. Neobvyklý, divácky nepříliš přístupný příběh o mučivé síle pocitu viny. Smutný klaun, psí syn se na klasické téma židovského utrpení snaží dívat z docela netradičních úhlů, škoda jen, že se občas brání účinnější emoční trefě svou zmateností či nepříliš funkčním šibeničním humorem. Normálně na lep sedá moucha, tady jsem já sedl na lep Mouše. Výkon Jeffa Goldbluma je mimořádný.. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Dost zvlastny, chvilami tazky film, kde som sa nemohol stale koncentrovat, pretoze niektore sceny ma nudili. V tom koncentraku to Goldblum nemal lahke, ale kedze tam musel napodobnovat psa, tak to bola jedina sanca, ako prezit vojnu, ale nasledky to malo aj na jeho neskorsi zivot. Je to drama natocena tak zvlastnym sposobom, ze jej nedokazem dat 4 hviezdicky a nedokazal to zachranit ani moj oblubeny herec Jeff Goldblum, ktory zahral svoju ulohu presvedcivo a skvele... 27.05.2010 _______ Jeff Goldblum - (Adam Stein) +++ Willem Dafoe - (Komandant Klein) +++ Derek Jacobi - (Dr. Nathan Gross) +++ Joachim Krol - (Abe Wolfowitz) +++ Hana Laszlo - (Rachel Schwester) +++ Ayelet Zurer - (Gina Grey) +++ Moritz Bleibtreu - (Joseph Gracci) +++ Hudba: Gabriel Yared +++ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príbehy z koncentračných táborov i druhej svetovej vojny môžem kedykoľvek, ale na toto zvláštne filmové dielo by som rád čo najskôr zabudol. Je to ťažký film, pri ktorého sledovaní vás budú mátať zmiešané pocity a do pohody sa pravdepodobne nedostanete. Nechcem zhadzovať herecký výkon Jeffa Goldbluma, práve naopak, je skvelý,ale všetka jeho 100% koncentrácia sa rozsypala v podivne ladenom príbehu. Jeho vystúpenia vyvolávajú skôr smútok ako smiech, v mnohých momentoch je divákovi trápne, mnohé scény sú divné (ako pre koho samozrejme), iné zasa úchylné a divné je hlavne celé poňatie filmu. Najzaujímavejšími ostávajú krátke vsuvky z koncentráku a hlavne všetky scény v ktorých sú Dafoe a Goldblum spolu. Je to ale strašne málo a z výsledku som bol skôr znechutený ako sklamaný, pretože sklamaní pri nepodarených filmoch som už zažil dosť, ale toto pripomína skôr návod ako odštartovať bolesť hlavy a depku. Mohol to byť podstatne lepší film, ale to by chcelo úplne iný prístup. 40%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesmírně divný a zmatený film, který vlastně o skoro ničem není. Za jedinou silnou lze považovat jednu z mnoha psychedelických scén, když pacienti pod vedením Adama křičí svá čísla. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola bomba! Nielen to, ako hral Goldblum, Dafoe či Jakobi, ale hlavne ten koniec, to rozuzlenie. Ha, a pritom to bolo pred očami neustále ... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film vzbuzuje smích i pláč a někdy je těžké určit, zda se smát, nebo brečet. Jde z něho mráz po zádech. Ten pes není pes a to dítě není dítě!!! ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Hodne zvláštny film..mix vojnovej drámy v ktorej si vyložene Jeff Goldblum užíva svoju rolu psycho doktora, ktorá akýmsi divným spôsobom funguje..celkovo ma tento film donútil po vzhliadnutí premýšľať preto za 3... ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Z psychologického hlediska velmi zajímavá sonda do poškozené mysli jedince a ukázka možnosti vyléčení -,, zbavit se Kleina." Excelentní výkon Jeffa Goldbluma, kterému sekunduje Willem Dafoe. Není to rozhodně žádná jednohubka, film na který je potřeba jediné - soustředit se. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jaké druhy tragédií jste mohli za války zažít? Úplně všechny, ale tahle zvrácenost, kdy si z vás velitel tábora, po odtržení od vaší rodiny udělá židovského psa, ktetý na vodítku leze po čtyřech, žere s ovčákem z misky a spí s ním v kotci, ta by mě ve snu nenapadla. Pokud je velitelem Willem Dafoe a psem Jeff Goldlum, buďte si jisti, že vás srazí na kolena a budete brečet. Náročný film, který vás rozdeptá, nahlodá a po jehož skončení ve vás zbyde pachuť z lidstva jako celku, ale v koutku zabliká malý plamínek, který vám ukáže cestu jít dál.Pokud čekáte dramatické scény z války a lágru, nedívejte se, nejsou tam. Ale vynikající Goldblum, který v ústavu v šedesátých letech najde chlapce, který je také pes....dokáží se vzájemně zachránit? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Paul Schrader si zobral aspon tazku a narocnu temu - WWII a tazive okolnosti z nej. No, aspon vydalo na slusny priemer, aj ked stale plati, ze velke temy /WWII, US obcianska vojna, pad Spanielskeho Imperia 1810 - 1825 .../ este automaticky neznamena kvalitny film : 66 % ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Zdravý rozum je příjemný a klidný. Ale není tu žádná velikost, žádná opravdová radost, ani děsivý smutek, který se zařezává do srdce" – říká hlavní hrdina příběhu, kterého zachránil německý velitel koncentračního tábora tím, že z něj udělal psa pro svou potěchu. Člověk je nejen stavěn na prožití různých emocí, ale dokonce si na ně zvyká, takže se mu pak život bez emocí zdá být fádní. To znamená, že silnější emoce a větší rozpětí mezi pozitivními a negativními emocemi posouvají práh citlivosti, takže se člověk pak stává více netečným nebo naopak více neurotikem. Rozum a racionalita nejen působí jako filtr, tlumič a usměrňovač emocí, čímž zvyšují necitlivost, ba dokonce bezcitnost, ale dokonce napomáhají člověku odůvodnit a ospravedlnit cokoliv. Zcela jak napsal neuropatolog, spisovatel a publicista František Koukolík o lidském intelektu: "Zcela obecný výskyt stupidity, oné vlastnosti, která není nevědomostí, omylem ani klinickou hloupostí - čím vyšší IQ a podíl na moci, tím je stupidita efektivnější, - a která umožňuje jedincům i skupinám více než dvaceti dosud objevenými způsoby, třeba sebeklamem, zkreslováním, propagandou a poslušností zastírat nepříjemné skutečnosti, dokonale se odříznout od reality a stavět virtuální světy." Přesně tato vlastnost zachránila život hrdiny tohoto filmu, i když nezachránila jeho duševní zdraví – to zas navrátila obyčejná lidská emoce, a to sympatie ze spřízněnosti muže-psa s dítětem-psem. ___ Příliš inteligentní film na to, aby zapůsobil na úrovni hollywoodských filmů na stejné téma. Dějiny židovského národa ho dovedly ke schopnosti přežit to, co nepřežijí méně pokorní. Nevím, jestli to je skutečně dobrá schopnost. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodně divnej kousek. Scénáristovi museli buď mimozemšťani do hlavy namontovat nějakou sondu, nebo možná do řiti, jak Cartmanovi, nebo je to mentálně ujetej člověk, nebo si často hraje se svým přirozením, nebo je prostě dobrej. Zjistíte, co to znamená, když se řekne, že život je pes. Uvidíte klauna, jehož představení jsou podle mě spíš depresivní než veselé. A psychiatrickou kliniku kdesi v poušti, která by na mě následky spíš zanechala, než vyléčila. Nevim, jestli tohle mám někomu doporučovat, protože ani nevim, jestli se mi to víc líbilo nebo nelíbilo. Goldblum je ale výbornej a jeho německé vsuvky dokonalé. Zjistil jsem, že ještě pořád je to herec. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru výborně zpracovaný film se zajímavým tématem. Hlavní postava byla jak výborně napsaná, tak výborně zahraná. Jeff Goldblum dokázal vystihnout rozpolcenost mezi duševní nemocí postavy a mezi mistrovským uměním této postavy manipulovat s druhými lidmi a podmanit si je. Od začátku filmu jsem měla zvláštní pocit, který se mě držel, až do konce filmu. Prostě se mi tento film, nějak dostal pod kůži. To se mi u mnoha filmů nestává. ()

Reklama

Reklama