Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 2
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 007)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Paramount // Počet premietajúcich kín v USA: 3,607 // Otvárací Víkend v USA: $66,411,834 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zombie Chaos v plné kráse! World War Z je pro mě bezkonkurenčně nejlepší Zombie film, co jsem kdy viděl. Přináší hojné napětí s pulsující srdce bušící akcí, které nekontrolovatelně přetrvává po celý film bez jakéhokoliv hluchého momentu a tomu já říkám Blockbuster jak Kráva ! Brad Pitt je frajer a zahrál vše na jedničku, scénář i dialogy taktéž svěží k Zombie Žánru. Výtka jen k nedostatku gore, což mohlo z filmu udělat nejlepší trhák roku, ale stále velká spokojenost. 90% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikto nie je desivejší sériový vrah, ako príroda. Je to sviňa. Ako každý vrah, ani ona neodolá pokušeniu nechať sa chytiť. Veľakrát je to, čo pokladáme za najobludnejší priebeh nákazy, paradoxne najväčšia trhlina v jej pláne.“ Skvelá, namakaná pecka a budúca zombies klasika, ktorá do pod-žánru prináša množstvo nových, inovatívnych, nečakaných a zaujímavých nápadov. Nadpriemerný výsledok je o to prekvapujúcejší, o čo viac poznáte šialené pozadie nakrúcania (kompletne pretočené finále, postava Matthewa Foxa je pôvodne z kľúčovej drasticky prestrihaná na hranicu postrehnuteľnosti, prekročený rozpočet, problémy filmárov počas nakrúcania v Maďarsku s tamojšími policajnými orgánmi po tom, čo zistili, že štáb nevedomky používajú reálne zbrane). Výborná je atmosféra obrovského zmätku a hrôzostrašného chaosu. Nikto nevie, čo sa deje. Po uliciach behajú tisíce nakázaných a útočia na zdravých. Krv tečie prúdom. Hystéria, chaos, požiare. Systém sa rúca v priamom prenose. Vlády padajú, najvyšší predstavitelia štátov sú mŕtvi, nezvestní alebo síce v bezpečí, ale spolu s poradcami vzniknutú situáciu analyzujú tak dlho, že keď prídu s riešením, bude to ľudstvu platné ako mŕtvemu kabát. A v tomto neskutočnom bordeli behá, lieta a bicykluje (!!!) Brad Pitt, snažiaci sa vyriešiť to, čo nevyriešili kompetentní. Do cesty mu vstupujú vojaci, vedci, doktori, ale i obyčajní civili (dojemná scéna v lekárni). Režisérovi sa perfektne podarilo vystihnúť atmosféru práve prebiehajúcej apokalypsy. Vôbec mi nevadilo, že krvavé scény ustrihol tak, aby neboli krvavé (amputovaná ruka). Zombies sú v jeho poňatí absolútne neovládateľnou, ohromujúcou, gigantickou tsunami, doslova sa valiacou cez dediny, mestá, mestečká i veľkomestá. Svet sa rúca hrdinovi pred očami. Film je plný ohromujúcich, veľkolepých akčných scén a tiesnivej, nepríjemnej atmosféry. Avšak stále v nej blikajú posledné nádeje a šance na prežitie. Scenár je plný osviežujúcich, originálnych nápadov (hrdina stojaci na strechu výškovej budovy a rátajúci do dvanásť; monumentálne izraelské múry; „desiaty hlas“; absurdná smrť kľúčovej postavy na letisku; týpek je armádou skrz rodinu prinútený k spolupráci). Zároveň sú tam parádne hlášky a dialógy („To som počul.“ – „Aj ste mali.“) a nerozbitný, sympatický a nezastaviteľný Brad Pitt v jednej zo svojich najlepších rolí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No spatny to urcite nebylo. Nemam rad horory, kde sprintujou zombici, ale tady se to spis ladi do katastrofickyho filmu o globalni nakaze - coz sice vyjde vicemene nastejno, ale presto ma film krapet jiny vyzneni. Delka dvou hodin je sice drobet prehnana, prvni pulhodinka je precejen trochu utahanejsi, ale jinak film slusne slape. Bohuzel se moc nedari hororova atmosfera, i kdyz honicek tu je dost a stejne tak se nesetri krvi a humusarnama. Skoda, ze nejzasadnejsi sceny uz byly videt v traileru. Co se tyce Pitta, hraje docela slusne a jeho postava neni zadnej Rambo, takze za to plus. Celkove sice nic moc originalniho nebo novyho, zaverecny reseni je trochu mimo, ale v ramci zanru rozhodne nadprumer, takze za me spokojenost. Slabsi 4*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tak zdá se nejlepší zombie horor od revoluce v roce 2004. Oceňuju hlavně nonstop akční přístup k věci, radši než nějaký zdlouhavý flákání se. Nemrtví jsou totálně sebevražedný hovada, dravý se vzteklinou, dívat na trmácející se umrlce z kina minulýho století teď bude ještě o něco úsměvnější. A další + za to, že Pitt je prostě frajer. Výtka by taky byla - býval bych si přál aspoň pár děsivějších a nechutnějších zombies, nebo nějaký brutální masakrování co utkví v mysli. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já byla jen zvědavá, protože v těchto vodách se moc nebrouzdám. Kdyby tam nebyl Brad, tak to vzdám. Tisíce příšerek, jedna velká vyvražďovačka za druhou, pár dobrých efektů a to je asi tak všechno. Kdo má rád tenhle žánr, tak si to užil, já moc ne, takže za mě slabá trojka. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Výborne natočené, ale to sa od Forstera vlastne už tak trochu čaká. Inak jednoduchý film s úžasne debilnou "pointou" a must be rodinnými hodnotami v ktorom sa dozviete, že spievať "give peace a chance" sa nemá moc nahlas. 7/10 P.S. Viac Moskvy! Chcem, bo tí Rusáci sa s tým ako obvykle moc nesrali. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Od začátku nastavené pekelné tempo sice do závěru nevydrží, ale jízda je to opravdu slušná. Zběsilá akce, moře digitálních a ultrarychlých zombies, sem tak nějaké gore a Brad Pitt coby ukázkový hrdina, který když rodině slíbí, že se vrátí, tak se prostě vrátí. Jeho totiž nezastaví ani havarující letadlo. Kamera místy vážně nepřehledná, ale ta Beltramiho hudba se vskutku povedla. Trochu zamrzí, že Fox a hlavně Morse tu mají jenom štěky. Ale jinak spokojenost. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Už si ani nepamatuji, kdy mi naposledy zombíci proskakovali předním sklem do auta, ale jsem si naprosto jist, že s nimi tenkrát nebyla zdaleka taková zábava, jako s těmito skokany po zdravých krcích, přelézači nepřelezitelných zdí či jen svědomitými cvakači zubama. Byla to zkrátka taková jízda, že jsem ani nestačil uronit slzu nad svou hodinovou mzdou, o kterou mne ouvekslovali u pokladny kina. Tak jsem si alespoň na cestu domů přibalil standardní poučení o lidské proradnosti, protože jen co je zombík kousne, tak ztrácí slušné vychování, začnou se divně kroutit, hýkat a houfně se přidávají na stranu hladových nemrtvých. To by mi mé zásady nedovolily, ale pro jistotu zkusím někde ve městě ulovit nějaký ten AIDS, ebolu a rýmu, abych měl jistotu přežití. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Scenáristické trio s mistrem Lindelofem v čele zřejmě řešilo především způsob, jak může nechat narážet Brada Pitta během plížení laboratoří do co největšího množství předmětů, protože to přece vzbuzuje napětí! Film má scénář na úrovni béčka z videopůjčovny a natočen je jako supervážná oscarovka. Složitou produkci můžu brát jako vysvětlení, ne jako omluvu. Výsledek je přesto podivně stravitelná jednohubka s několika zajímavými (i když na zombie horor vždy velmi měkkými) scénami. Naštěstí tedy není výsledek tak velmi nudně WTF jako Kazatel Kalašnikov, v němž nebylo zajímavé vůbec nic, přesto vidím ve Forsterovi jisté shyamalanovské tendence naprosto nechápat primitivnost scénáře. Jen teda za nimi přímo nestojí, jen je nerozumě přebírá. 2 a 1/5, zatím zaokrouhleno nahoru, protože šrapnel prakticky rozpůlivší Brada Pitta snad nemohl být myšlen vážně, takže je třeba humor záměrný? Každopádně se potvrzuje, že Forster není "můj" režisér. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Světová válka Z může na leckoho působit jako slepenec několika nesoudržných příběhů, který je schopen v pozdější fázi ignorovat to, co dříve považoval za důležité, ale stejně tak na jiného může působit jako barvitá mozaika sjednocená fikčním světem a výbornou atmosférou. Jednotlivé "epizody" se více či méně liší náladou a tempem. Jednou cítíte strach, starost o ty hlavní postavě nejbližší, jindy si užíváte opulentní a vlastně i ryze zábavné záběry na hordy nemrtvých. Pak je tu úzkost ve stísněných prostorách a nakonec ve vyvrcholení plném napětí téměř nedýcháte... Vše perfektně funguje a to včetně rodinné složky, kdy láskyplné pohledy mezi Gerrym a jeho rodinou skutečně podkreslují příběh dalšími emocemi. Málokdy se stane, aby si různorodý film dokázal vzít z každé vody, do které šlápne, to nejlepší, také je jisté, že ne každému se to bude takhle jevit, ale pro mě osobně je WWZ spolu s Braindead nejlepším zombie filmem. 9/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi válel na disku s tim, že někdy, až budu totálně zlitej, si to pustim. Za střízliva na takovýhle ptákoviny radši ani nekoukám. Problém byl v tom, že minulou noc jsem byl objednán jako odvoz lidí z nějakýho koncertu, takže jsem zůstal střízlivej. A čekání jsem si chtěl ukrátit timhle filmem. Úvodní chaos, kdy ještě neni úplně jasný, co se vlastně stalo, vypadá docela nadějně a má i nějakou atmosféru. Jenže potom začnou ve filmu úřadovat akorát různý neuvěřitelný náhody a hromada nelogičností a z postavy Brada Pitta se stává nesmrtelnej geroj, kterej by spíš patřil do nějakýho 30 let starýho béčkovýho akčňáku. U něho jsem zvyklej, že hraje přecejenom v "chytřejších" filmech. Asi mu holt lezou do peněz všichni ty adoptovaný sirotci ze Somálska a Bangladéše, tak bere role v kdejaký kravině. Ale jednu výhodu ten film měl. Byl to takovej výplach mozku, že když jsem pak jel vyzvednout ty lidi z koncertu, tak jejich opilecký blábolení mi přišlo jako vysoce intelektuální debata. A ještě uznávám, že pár scén se docela povedlo. Ale jako celek je to strašná blbost. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Asi druhý nejlepší film s rychlými zombíky po remaku Úsvitu mrtvých. V Dawn of the Dead 2004 běhají nemrtví tak, že i olympijští vítězové zelenají závistí (a někteří Romerovi fanoušci vztekem). Zde jsou ještě o level výš. Šílené sebevražedné stroje, útočící ne ve smečkách, ale rovnou v armádách. Jakkoliv vysoká hradba či zeď je nemá šanci zdržet déle než na chvíli. Nikdy neztrácejí čas: Houfy řítících se obřích mravenců, kousajících na všechny strany, prakticky okamžitě šíří nákazu a nabírají nové rekruty. Svět je ztracen. Co budeme dělat? Zavoláme Bradu Pittovi. Ten má sice momentálně co dělat, aby ve Philadelphii zachránil sebe a svou rodinu, ale až se mu to podaří, snad si najde chvilku, aby zachránil také celý svět. K tomu je třeba podniknout několik napínavých misí, které film přehledně rozdělují na epizody, a dělají tak z World War Z v podstatě akční seriál. Jinak je to ale zase ten starý známý Den Trifidů, v němž kdysi George A. Romero vyměnil rostliny za zombie a způsobil tak jednu slavnou horrorovou revoluci... Hodnocení jednotlivých částí "seriálu": Philadelphia - Newark: 4/5, Korea: 4/5, Jeruzalém: 5/5, Letadlo: 2/5, Wales: 3/5... Myslím, že Světovou válkou Z dosáhla evoluce zombií svého vrcholu, a doufám, že v budoucnu si tvůrci tohoto subžánru zase vzpomenou na termín "walking dead", jehož opětovným uvedením do praxe by snad mohli získat čas i k budování nějaké té atmosféry. [Poznámka pro Obituse: Mám pocit, že Brad jednou mrknul. Ale ruku do ohně bych za to nedal.] ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Precizní prakticky ve všech směrech, adrenalinové a navrch nečekané i v rámci klasických žánrových schémat. A neuvěřitelně chytře napsané. Ohromný zážitek... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak jak jsem právě napsal u Metra, který jsem viděl včera. Tolik podobnejch chyb aby člověk pohledal. Film má několik výbornejch scén, který samy o sobě by stačily na slušnej zombie survival, díky globálnímu pohledu je ale potřeba tyhle jednotlivosti nějak pospojovat, a to pojidlo je namísto kvalitního materiálu často jen nějakej naplácnutej vosk. Tak předně tu máme obvyklý důraz na rodinné hodnoty, "když budeme držet při sobě, tak" a podobně, místy přemoudřelé děti (ten přistěhovaleckej kluk v Newarku), a místy poněkud nevěrohodnou psychickou rovinu. Tak například počátek chaosu byl udělanej slušně, ovšem přišlo mi divný, že v podstatě nikdo se nediví ničemu. Všichni hned od začátku zkušeně zdrhají, drancují obchody a podobně, a v podstatě je to jen rodinka hlavního hrdiny, kdo zpočátku kouká na to všechno trochu vyjeveně a netuší co se děje. Na scénáři je vidět, že se v něm různě škrtalo, přepisovalo a přetáčelo. Ostatně do dvou třetin vede Gerryho vyšetřování úplně jiným směrem, než k čemu se pak otočením stránky scénáře stočí. Jistě, i ve vědě se stává, že původní předpoklady se nepotvrdí a výzkum něčeho dá objevit něčemu jinému. Ale má to nějaké svoje důvody a zákonitosti, tady je z dějový linie až příliš vidět, že se původní poslední třetina filmu ustříhla a jelo se nanovo. Nedá mi to si nerejpnout do mnoha technických kiksů, z nichž nejvíc do očí bijící je tento. První Gerryho letadlo se během letu proměňuje z Antonova An-12 na Lockheed C-130 a nazpátek. Budiž, obě letadla jsou prakticky přímé analogy s téměř totožnými výkony i celkovou koncepcí. Ovšem vidět ruskoukrajinského Antonova v barvách US NAVY byl celkem zajímavej zážitek, kterej se téměř vyrovnal tomu, když jsem viděl tohohle čtyřmotorovýho drobka startovat z paluby letadlový lodě. Nota bene když si člověk uvědomí, že na ní musel taky předtím přistát. Abych jen nekritizoval, to ukázání nakaženejch coby jakýsi hmyzí komunity bylo velmi zajímavý. Škoda, že to globální hledisko nakonec slouží jen jako variace na pohádku o kohoutkovi a slepičce. Tak ty tři dám, ale chce to mít takovou věc pod výrazně vyšší autorskou kontrolou. P. S. Ještě jeda věc, co spojuje ty dva filmy - v obou má někdo z hlavních postav astma a v obou je na tom postaveno zdramatizování situace. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Příliš velké sousto, myslím si. A taky se mi zdálo (ale to už může být noční paranoia), že hudební pasáže místy trošku vykrádají skvělý soundtrack skutečného zombie mistrkusu 28 dní poté. A myslím si, že nějaká vyhláška ministerstva kultury by měla zakázat, aby se nadále používalo astmatických dětí jako podřadných plot pointů, soustřeďte se radši na atmosféru, filmaři, sakra! ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Tři díly áčkového seriálu pospojovaného do celovečeráku, ještě mi k tomu chybí ty tři zbylé, aby byla série dokončena. Budou? ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zkřížení zombie survivalu s epidemiologickým thrillerem v blockbusterovém měřítku a se silným hereckým tahounem v podání Pitta vyšlo a přineslo v rámci už fest vyčpělého žánru solidní podívanou. Pittova cesta nabízí jednu zajímavou zastávku a silnou scénu za druhou (rozhovor s agentem CIA na základně, Jeruzalém, let z Jeruzaléma) a zombie ataky jsou patřičně intenzivní a brutální. Jen ta závěrečná komorní třetina v laboratoři je poslabší. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama