Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 1
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 007)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jako opulentní reklama na Pepsi - dobrý. Jako comeback Heleny Vondráčkové - taky dobrý (ano, ten týpek s klokotavým zvukem v laboratoři 139). Nevím, čím to pochválit víc, ale je jisté, že ztučnělá brada Brada Pitta to zase pořádně roztočila a oči diváka opět nestíhaly. Takový film, na který se tlačí jiné filmy se zombíky, podobně jako samotní zombíci v něm samém, si zaslouží přežít, protože je rozhodně výjimečný. Dodatek: Výborný "A.C.A.B", Pierfrancesco Favino v roli šéfa WHO pobočky, s tím páčidlem vypadal jako Gordon Freeman! Doufám, že na to budoucí tvůrci filmu Half Life vzpomenou, až budou hledat toho pravého adepta. Dodatek 2: Skutečnost je ale taková, že nejvíc lze ocenit chytrost tvůrců. Totiž, je jasné, že chtěli ukázat, resp. simulovat situaci, kdy taková pandemie zachvátí celou planetu Zemi. Šlo už jen o to, aby příběh byl uvěřitelný a dobře nastaven, aby z toho nebyl jen vizuální průvodce po ničem. Nebo, že nepoužili Emerichovské šablony, kde bychom sledovali příběhy několika lidí nebo rodin, zapojených více či méně do vzniklé situace, nejčastěji katastrofy. Nechali tedy Brada cestovat z různých míst na Zemi, ale nepůsobí to nastavovaně, skutečně to diváka vtáhne, ten pak chce pátrat také, zajímá ho, jak se to stalo, víc než kdy jindy u jiných zombie filmů. Zároveň to docela logicky rozvíjí model dané situace, daného člověka v dané chvíli. Brad Pitt je tedy důležitý průvodce, ale zároveň i hrdina a zároveň i tvůrce příběhu. No, tomu říkám dobrý film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Heč, můj táta zabil Mrtvé moře!“ - „To je toho, ten můj zachránil svět a navíc i mou oblíbenou dečku!“ Kde jsou ty časy, kdy jste mohli tančit kolem útočících zombie irské sexy tanečky a posmívat se jejich liknavosti. Objektivně to asi na čtyři hvězdy není, nicméně dlužím to mnou mnohokrát zatracovanému zombie žánru a hlavně - WWZ se v mnoha ohledech nebojí chcát proti větru. Forster tak dal vzniknout spanilé apokalyptické jízdě, u které některé oslí můstky působí velmi vratce (viz. „přistání v Cardiffu“ alias začíná akt dvojice Goddard/Lindelof) a kterou zásah Paramountu v podobě odpolitizování a naladění na „family friendly“ blockbuster málem rozvrátí úplně. Inu, když se dva hádají (Pitt, režisér), producent se směje. Jen aby se smál, až bude mít na svém mahagonovém stole bilanci tržeb.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Klasickej Forster. Tj. fajnová (a finančně opět vytunelovaná) jednohubka, která se nevleče, zanechá relativně pozitivní dojem "vyšší myšlenky" a pak vyprchává rychlostí úměrnou vaší fascinací hrdinou. A Pitt si to dává s naprostým přehledem. Jen kdyby mu lineární scénář, nacpaný až po okraj berličkami a plonkovými sekundárními postavami, neházel zbytečně mrtvoly pod nohy. Takhle se jen projedete z místa A do místa B pro informaci B1. Z ní poputujete do místa C pro info C1, která se posléze pozmění na C1x. A tak ještě párkrát, až se ocitnete v lokaci L, v níž se vše vyřeší informací A1, kterou když postřehnete (a že to není dvakrát složité vzhledem k tomu, jak moc vám ji Forster vtlačí do obličeje), odhadnete závěrečné řešení mnohem dřív než hlavní postava a můžete se filmu následující hodinku posmívat. Což se mi překvapivě nechtělo ani přesto, že WWZ by strašně chtělo být dvousetmegovým remakem Nákazy, ale má jenom na civilnější Resident Evil (ten od Andersona). Možná to bude tím, že mě Forster s Pittem donutili nasadit eskapistický mód relativně brzy (Shyamalanův bratranec a jízda na kolech) a u scény s automatem na Pepsinu si po čase opět užívat hollywoodský patos ve vší jeho debilitě. 6+/10 ()

somnar 

všechny recenze uživatele

V tom filmu vyjde ze zombie apokalypsy bez následků pouze Severní Korea, protože tam povinně vytrhali zuby všem 25 milionům obyvatel. Myslim, že už žádná reálná válka nehrozí, Hollywood ji totiž právě zažehnal. Jinak jsem teda netušil, že letos v kině uvidim něco ještě blbějšího než Nevědomí! Pitt přežije i pád letadla, děj je posouván prostřednictvím těch nejvíc nepravděpodobných náhod, protože scénář psal... no, Lindelof. Prvních dvacet minut je výborně děsivých a vtahujících, zbytek ale nevystraší ani tu Pittovu dcerku, co si přála k narozeninám štěňátko a trpěla astmatem. 60% hlavně za spektakulární akci v Jeruzalémě. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Matthew Michael Carnahan, Drew Goddard, Damon Lindelof / Predloha: Max Brooks (kniha) | Hudba: Marco Beltrami | Produkcia: Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Ian Bryce | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Skydance Productions, Hemisphere Media Capital, GK Films, Plan B Entertainment | Rozpočet: 190 miliónov $ | Tržby: 536,344,000 $ || Pán režisér Forster sa doteraz mohol zdať ako konzervatívny, tradičný režisér strednej kategórie, no Zéčkom potvdzuje, že keď dostane dobrý matroš, tak sním vie poriadne zatočiť. Quantum mal proste slabší scenár, (absencia Fleminga, autora predlohy väčšiny Bondoviek, naviac ani scenáristi v tej dobe štrajkovali, takže niektoré časti museli dopísať sám Forster s Craigom), takže z neho nevedel vyčarovať nič výnimočné. Týmto dielom ale dáva najavo, že Zombie žáner kvitne, a nie je vôbec vyčerpaný, ba v ňom je halda potenciálu. Strašne si prajem, aby táto iniciatíva mala pokračovanie, pretože nič lepšie, než vysokorozpočtové, áčkové zombie movie s Pittbulom v hlavnej úlohe na piatkový osamelý (keď žena je preč - ona tento žáner nedáva :D ) večer neexistuje. Som si istý, že piatu čerešňu na torte dodá directors cut. 85% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Světová válka Z přináší velkolepý, dynamický akční nářez s mezinárodním obsazením, kterému kraluje Brad Pitt. Jestli jsem si myslela, že zombie z Úsvitu mrtvých jsou ti nejrychlejší nemrtví filmového plátna, nyní musím změnit názor. Zombies z World War Z jsou ti nejagresivnější, nejrychlejší a nejvýkonnější parchanti, jací se v tomto žánru kdy objevili. Jejich rychlost i (akrobatické) schopnosti skutečně berou dech:) Navíc, v jakém jiném filmu uvidíte partu chlapů, jak zombíky nahání na kole?:) Příběh je sice postaven na tradičním scénáři, kdy multi talentovaný taťka od rodiny musí svoji rodinu uchránit před katastrofou globálních rozměrů. Otravné děti a nijak výrazná manželka do scénáře také patří, na scéně však nebudou příliš často, takže se tyto "(ne)potřebné" postavy dají vydržet. Pak je to všechno na Bradovi a ostatních členech vládních složek a ostatních útvarů. Máme tu skupinu sexy vojáků, vědce kdesi v Británii a šikovnou izraelskou vojandu. Bradův vztah s ní pro mě měl mnohem větší chemii, než jeho vztah k manželce, který se jaksi pohyboval ve stavu "nemastný-neslaný". Scéna, "Army of Zombies breaking the Wall" je dokonale apokalyptická. Soundtrack je skvělý. Film se mi moc líbil. A to jsem kdysi dávno Zombíky vůbec nemusela. Ke zhlédnutí doporučuji Upřímný trailer:) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý akčný katastrofický horor. Má perfektný príbeh o bývalom špičkovom expertovi na krízové situácie, ktorý si už chce len užívať čas s rodinou, ale rozsiahla a mimoriadne ničivá epidémia globálnych rozmerov, ktorá práve vypukla ho prinúti vrátiť sa späť a spolu s vojenským tímom sa vydá po stopách prvého nakazeného. Lenže problémy a boj o život ho čakajú na každom kroku. So spracovaním som veľmi spokojný, ubehne len pár minút a už sa to naplno rozbehne, dej by sa dal rozdeliť na tri úplne odlišné fázy, pri ktorých sa prestriedajú rozdielne prístupy k tejto tématike, pričom majú aj ideálny priestor, úvodná, ktorá je len o snahe dostať sa do bezpečia je logicky najkratšia a zase hlavná, ktorá sleduje katastrofu z globálnejšieho hľadiska zase najdlhšia. Všetky využívajú svoj potenciál prakticky naplno, ak sa práve nedeje niečo akčnejšie, prebiehajú zaujímavé dialógy na danú tému, takže sa je skutočne na čo pozerať po celý čas. Jediným čiastočným záporom je to, že film v priebehu postupne graduje a tak tá posledná fáza pôsobí v rámci filmu ako celku trochu neprirodzene, ale keďže aj tá je sama o sebe výborná, tak si nemôžem sťažovať. Akcie je tu plno a je perfektná. Rovnako ako v spracovaní sa aj tu využívajú rozdielne prístupy, nechýbajú tu menšie vojenské akcie, situácie, v ktorých sa snažia prežiť neozbrojení civilisti, alebo rôzne rozsiahle situácie plné skazy, takže rozmanitosť im nechýba, všetky sú výborne natočené, nadmieru dynamické, chválim aj výber prostredí a nechýba ani napätie, takže skutočne veľká spokojnosť. Záporom je jedine slabý rating, v tých veľkolepejších situáciách to moc neprekáža, ale pri tých komornejších už cítiť, že kamera to nezaberá zo správnych uhlov, ale dá sa na to zvyknúť. Vrcholom filmu je rozhodne celá fáza v Jeruzaleme, ale skvelo sa vydarila aj celá úvodná fáza, prípadne situácia v lietadle, no vždy sa je v akcii na čo pozerať. Čo sa týka hororových prvkov, miernym sklamaním je atmosféra, ktorá nie je až tak hutná, ako by som chcel, ale zase napätie je takmer neustále, takže to celkom vynahradí. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, väčší priestor tu má prakticky len Brad Pitt, ktorý je tu výborný, ale aj všetky vedľajšie mi sadli. A chválim aj ich charaktery, ktoré pôsobia uveriteľne a v mnohých situáciách sa mi to logické správanie postáv veľmi páčilo. Réžia a technická stránka sú skvelé, zmenil by som len tie spomínané prvky, ako silnejšia atmosféra a drsnejšie prevedenie, ale inak je to vysoká kvalita. Som veľmi spokojný, konečne zase nejaký skutočný blockbuster, na ktorý sa môžu pozrieť aj dospelí a nie je to len ďalšia bezduchá infantilná triková onania s umelými charaktermi a trápnym humorom. Dostal som presne to, čo som aj chcel a s radosťou si to pozriem ešte viackrát. 85% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Světovou válku jsem již viděl několikrát a mé nadšení stále neupadá. To mne vede k jednoznačnému závěru, že jde o jeden z nejlépe provedených akčních hororů! Provedení s tak poutavou atmosférou a svižným tempem, že zde jedna napínavá scéna střídá druhou a to vždy jen s nepatrnými krátkými odmlkami na doplnění perfektně promyšleného příběhu. Ve výsledku je tak tato dvouhodinovka dokoukána mžikem oka. Jako další přednost snímku vidím náturu viru, neboť rychle se pohybující, silné a odolné verze zombíků bezpochyby přidají na hrůzyplném prožitku. Dále pak nebývale září hlavní hrdina Brad Pitt. Který, jak se zdá, je dokonale přirozený v každé své roli. PS: Film je tak dokonalý, že váhám o nahrazení filmu I Am Legend z Top10. 97% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Film zhlédnut na letošní filmové noci v Turnově a můžu opravdu a upřímně napsat, že byl velmi působivě natočen. Já zombíky moc nemusím, ale od začátku filmu nechyběla akce a napětí. Jakmile se do takového příběhu připojí i děti, tak se bojíte ještě víc. Člověk se dokáže vcítit do situace rodičů mnohem silněji než obvykle do jiných postav. Skvěle natočený sci-fi horor, kde se stále něco děje, kde prostě nenajdete moc míst na oddech a odpočinek. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

World War Z unrated cut je ukázkou toho, že někdy stačí JEN 7 minut materiálu a člověk se tetelí blahem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Obstojný letní blockbuster, který měl navíc ale v zájmu divácké všežratelnosti skončil jako vizuální jednohubka s nejistým poselstvím. Foster celou nákazu ukazuje jako přirozené zůčtování matky přírody s lidským odpadem, který se má sežrat sám. Titulková sekvence, tklivé tóny The 2nd Law: Isolated System od Muse, shrnutí od máklého virologa (největší naděje lidstva), to všechno naznačuje hlubší myšlenku. Pak dojde k obratu kdy se ve stylu VÁLKY SVĚTŮ v karavanu dostáváme z města (i Rachel tu je) na loď a pak se s Bradem cestuje po světě - svět rozuměj suterén v Koreji, Jeruzalém (suplovala Malta) a Británie. Celé to pohromadě drží divně a přišlo mi že struktura vyprávění měla být v první verzi scénáře jiná (lepší) a úvodního ataku na Pittovu rodinu bychom se dočkali v nějáké vzpomínkové scéně. Slepené to je, drží to, ale je vidět, že váza byla rozbitá s tím, že někdo kusy dovyrobil na míru. Závěr v laboratoři, jako jediný jakž takž naplňuje žánrové klišé o strašidelných plíživých zombících, zatímco zbytek filmu se je snaží poměrně úspěšně měnit. Tihle mrtvoláci spíše připomínají Smithovy spoluhráče ze JSEM LEGENDA. Jednotlivé scény jsou ale natočené výjmečně dobře, jsou poutavé (u tmavých interiérů hodně vadí 3D), samy o sobě fungují na jedničku. Nápady s kterými se tvůrci tasí jsou místy hodně neotřelé a osvěžující. Bezzubý David Morse, ťukající prst spáleného plukovníka, letadlo i ta laboratorní naháněčka. Pilířem filmu je ovšem dobytí Jeruzaléma, které bere dech. Opravdu se mi to líbilo, přes všechny výhrady co k tomu mám, ale nemůžu se zbavit dojmu, že z toho šel natočit mnohem lepší film. Materiál tu na to byl... Kdybych to měl ale srovnávat s knihou, jenom bych smutně kývl hlavou, že tohle ne-e. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Dynamika na úkor logiky (chudák Jeruzalem). Ale OK. Na to aký pruser z toho mohol vypáliť je to priam až výborné. Alternatívny koniec chcem! 80% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Brad Pitt, horor a zombies. To jde k sobě asi tak jako káva se solí. Mimochodem ani jedno z toho není zrovna mým oblíbeným šálkem kávy. Většina filmů o zombících jsou totiž vesměs o tom samém a tak působí jako zaseknuté gramofonové desky. Ale "Světová válka Z" je výjimkou. Sice se opět jedná o zombie apokalypsu, ve které se v podstatě příliš nedozvíme o vzniku viru, ale podání je vcelku inteligentní, netlačí na pilu a rozhodně se nejedná o žádnou tupoučkou vyvražďovačku. A musím uznat, že Pittovi to tu mimořádně sluší (no co) - a přestože byl v celkem netypické roli, opravdu do příběhu zapadl. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

World War Z podle Maxe Brookse získala na vážnosti po zkušenostech z minulých let. Dřív to byl jen takový jiný, chytřejší zombie film s Bradem Pittem produkovaný jeho společností Plan B. Hlavní devízou byl klasický Pittův hrdina, ultimátní sympaťák, kterému to sluší za každých okolností a je to samozřejmě on a nikdo jiný, kdo dokáže zachránit lidstvo... svou roztomilostí. Dnes pohled na globální pandemii poněkud víc mrazí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Takže se do kin konečně dostal dlouho přetáčený, a navíc podle zvěstí pěkně předražený, film. Knihu jsem samozřejmě nečetl, o to víc jsem však četl o překopání celého konceptu a postupu přenechání vedlejší linky z knihy do dalších dílů. Vznikl z toho rating PG13, aby měl projekt alespoň nějakou šanci na finanční úspěch. V hlavní roli se představil oblíbený Brad Pitt, který byl dle mého celkem dobrou volbou, ač o něm panovaly pochyby. Ovšem Matthew Fox je ve filmu všehovšudy jen dva záběry a jeho tvář je alespoň trošku vidět pouze na jednom z nich, což je trošku škoda. Celkově je cítit kolísání v konzistentnosti příběhu, ale jednotlivé pasáže působí celkem odlehčeným dojmem a ta část v Jeruzalémě je vyloženě velkolepá. Doufám, že další díly budou, protože jinak tenhle projekt nemá smysl...85%...[30.06.2013_Kino Šumava_Klatovy] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Naléhavé, dravé, s lehkým myšlenkovým přesahem. Finále je odhadnutelné cca v polovině snímku, ale nijak to jeho dramatičnosti a úctyhodnosti neubírá. Řemeslně brilantní a velmi rychlý film. Tedy styl, který se mi u Forstera líbí už od Quantum of Solace a styl, který mnozí odsuzují. Mám pocit, že tímhle se lehce vymyká dnešní době a spousta lidí to nedokáže vstřebat. Osobně to vnímám jako velmi progresivní aspekt jeho režie. Herecky a obrazově minimalistické, s minimem (depresivní a ponuré) hudby, maximálně syrové a "uvěřitelné". World War má výborný feeling. Nejuvěřitelnější zombíci široko daleko. A taky jedni z mála, co se berou vážně. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Tak takto pracujú vedci v špičkových laboratóriách! Ruvajú sa do krvi, hryzú sa navzájom, aby sa v skutočnosti len tak bezcieľne a bezducho potulovali. Blúdia okolo prístrojov, skúmaviek a archívov s predmetom ich skúmania bez toho aby o ne pohľadom zavadili. Bezradné cvakanie zubami zaslúžilých autorít. Vedecká komunita sa zaktivizuje, len keď ich zombíkovskú strnulosť ozvláštni akákoľvek návšteva. Alebo keď ich niekam pozvú. Táto alegória bádateľsko/vedeckej práce sa mi páčila z filmu najviac. A na okraj: Od Bayovej Skaly (1996, r. Michael Bay, USA) som mal pri komerčnom multiplexovom megafilme konečne pocit, že sa zo mňa nesnaží Hollywood spraviť zase idiota. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tvůrce, který si nejprve zakládal na konverzačních dramatech se silnými charaktery á la Ples příšer, velmi rychle ukázal, že je žánrovým všeumělem. Troufl si i na agenta Jejího Veličenstva i na dojemný příběh autora dětského hrdiny Petera Pana. Vskutku stylově i tematicky nesourodé portfolio. Tentokrát se Němec Marc Forster vrhl na velmi ambiciózní zombie jízdu. Ta se však údajně rodila ve velkých bolestech (přepisovaný scénář, herec a producent Pitt se měl zásadně neshodnout s jiným producentem). Film místy skutečně neví, čím chce být, často převléká kabát, ale i tak poměrně slušně chutná. Ale k tomu kabátu.. Začínáme Bradem Pittem v roli ochránce svých nejbližších. Rodinný úprk v panice ucpaných ulic je nadmíru vydařený (velkolepý chaos umocňuje kamera zkušené legendy Roberta Richardsona). Stejně se dá mluvit o rabování v marketu. Rodina je záhy v bezpečí, moc dobře ví, že tuhle nebezpečnou šichtu za taťku nikdo nevezme, přichází tedy přemýšlivý Brad Pitt zachraňující zbytek světa, respektive to, co z něj zbylo. Hlavouni ho nelogicky (jen s minimem vojáků a mladým vědátorem, který hned na začátku své životní mise zakopne a omylem se zastřelí, nekecám!) posílají hledat původní ohnisko nákazy. Z Brada Pitta cestovatele je záhy ostrý chlapík s chladnou hlavou, který bez rozmýšlení usekává pokousanou ruku vojandě a utíká před bleskurychle útočícími potvorami, které v trikových kouzlech dobývají vysoké hradby. A nakonec je tu až v komorním pojetí Brad Pitt jako ten, který na vše přijde a ještě si stihne zahrát ruskou ruletu s injekční stříkačkou. Na druhou stranu buďme rádi, že se pořád něco děje. Scénář prostě není zrovna nejchytřejší, spoléhá na berličky, hodně se tu hraje na náhodu, a i když je docela fajn pozorovat gesta hlavního hrdiny v roli táty (případně na papír píšícího vzkaz pro rodinu), výrazně mi tu chybělo navození onoho pocitu úzkosti a zoufalství (vždyť tu lidé „umírali“ po tisících). Přesto je příjemné vidět, že globální apokalypsa nemusí být jen o do latexu navlečené Mille Jovovich. World War Z má slušný spád, místy je zábavná, potácivě se ploužící zombie jsou stále velmi zajímaví a fotogeničtí a ještě se ochotně rozbíjejí o projíždějící auta. Epické davové sekvence vřeštících nemrtvých nejen v Izraeli jsou pak jedním slovem výborné. Naopak velká škoda, že leccos kazí až zbytečně rychlý střih a i jinak chválená kamera, která při kontaktních soubojích jako by nevěděla, koho vlastně snímat. Velmi potěší už zmiňovaný Pitt, který si, ač na film dohlížel i producentsky, překvapivě nepřipravil nějakou zásadní hereckou sekvenci jako třeba pod Iñárritem utrápený manžel kdesi v Maroku, který sleduje stále slabší manželku coby oběť jedné zbloudilé střely. Moc mě těší, že si tenhle brzy padesátiletý sympaťák zrající jak víno po celou kariéru poměrně pečlivě vybíral, do čeho se pustí a nikdy se nenechal zaškatulkovat. Potěší i prakticky neznámé ženské duo Mireille Enos a Daniella Kertesz. Fandil jsem a čtyři hvězdy prostě dám!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Je to až krásně paradoxní… Totiž, v roce 2012 si svou premiéru odbyl takový malý nezávislák jménem Prometheus (možná jste o něm slyšeli… :-)) Byl to film, na který se všichni těšili a který hodně lidí zklamal a naštval. A přiznejme si, že to bylo kvůli tomu, že se k (již hotovému) scénáři dostal Damon Lindelof a přepracoval ho. To ale ani on nemohl vědět, že se kvůli tomu stane jedním z nejnenáviděnějších lidí toho roku. Přetočme ručičky o rok napřed a máme zde World War Z. Film, který byl předurčen k selhání kvůli různým problém s produkcí, rozpočtem a právě i scénářem, ke kterému nebyl přizván nikdo jiný, než Damon, aby překopal celý konec. A nakonec se z World War Z vyklubal jeden z mála blockbusterů roku 2013, který skončil v pěkném plusu. A vůbec bych se nedivil, kdyby to z části bylo i díky Damonově konci, protože do té doby, než přišel "výlet do laboratoře" byl tento film jen lepším průměrem, který měl to štěstí, že Brad Pitt hrál hlavní roli. Ale ta poslední atmosférická třetina zvedá World War Z do výšin nadprůměru. Je paradoxem, že mnoho lidí si tohle neuvědomí a bude stále považovat Lindelofa za packala. Pro mě se tímto vykoupil a doufám, že i více lidí objektivně uzná, že nebýt jeho zásahu, tak by možná tento film opravdu propadl, jak bylo očekáváno. 80 %. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama