Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 1
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 005)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice slušná podívaná. Má to spád, nápady a především výborného hlavního hrdinu, který je připraven podstoupit nejhorší ne proto, že ho k tomu volá jakási nabubřelá vlastenecká povinnost, ale protože chrání vlastní rodinu. Brad Pitt hraje výborně, není žádný supermuž a moc se mi líbilo, jak logicky se jeho postava chová, jak se instinktivně rozhoduje a improvizuje (výroba bajonetu nebo chráničů předloktí plus další momenty, které nebudu prozrazovat - jeden z nich má ale co dělat se střechou domu a druhý s rukou a nožem...). Světová válka Z by ale měla být delší, protože jsem se nemohl ubránit dojmu, že v ní docela velká část děje schází a řada věcí či postav je jaksi nevysvětlených nebo zbytečně uspěchaných (David Morse, proč v Jeruzalémě všichni najednou začali zpívat...). Jinak ale vše v nejlepším pořádku. Některé situace byly až černohumorné (dr. Fassbach, způsob, jakým proti nákaze bojuje Severní Korea...), závěr neměl jedinou chybu (až na to, že mi trochu připomněl konec Já, legenda). Trikově téměř dokonalé, akce je naštěstí mnohem přehlednější než v Quantum of Solace, zombie se hemží jako mravenci a jsou velice (ne)příjemně nevypočitatelní, a ze všeho toho kousavého hemžení se mi nejvíce asi (navzdory už zmíněné výtce) líbila jeruzalémská epizoda. No a Marco Beltrami složil výbornou hudbu, která ale tentokrát více zaujme až po vidění filmu. Čtyři silné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Svet "prepadol" smrteľný vírus meniaci ľudí v besné beštie bažiace po mäse. Jedinou záchranou sa stáva Gerry. Bývalý pracovník OSN je vyslaný do miest zrodu infekcie, kde má za úlohou zistiť príčiny vzniku vírusu, aby sa tak podarilo vytvoriť ochrannú vakcínu. Žáner dráma tento film vystihuje úplne najviac. Takmer do "puntika" prešpekulovaný príbeh s dokonalou dejovou osou, ktorá je v tomto druhu hororu tak málo vídaná. "W.W.Z." nie je typickým zombie hororom. Nečakajte Resident Evil, Dawn Of The Dead či La Horde. Napriek tomu, že sa dočkáte dostatočného napätia, scifi akcie či pár slušných ľakačiek, tento snímok v prvom rade rieši problém ohrozujúci existenciu ľudstva. Marc Forster má u mňa obrovské +. Podarilo sa mu natočiť zombie drámu, ktorá má, ako jedna z mála, hlavu aj pätu. Bez výčitiek, s možnosťou vytknutia kadečoho - 90%. P.S.: V žiadnom prípade na tento film nechoďte v 3D. Klasické hororové scény totiž plynú v rýchlom slede pohľadu kamier a tak pôžitok z gore či masiek strácal na kvalite. Mne je z tohto štýlu točenia filmov proste na grcanie!!! Novodobý výmysel "šarlatánov" na mňa určite nezaberá. Vaše 3D si môžete strčiť do p... ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Teda zombíčiny príliš nemusím, dokonca som neplánovala WWZ ani dopozerať, chcela som odísť do postele... ale ten film ma od prvej minúty (no tak dobre, až po skončení úvodnej idylickej rodinnej scénky) chytil a už nepustil. Inteligentný, napínavý, drsný scifáč s rozumnou mierou pátosu (sčasti aj preto, že hrdinské USA nahradilo hrdinské OSN). Robili tam síce kopec blbostí, ktoré ma rozčuľovali, ale vo víre deja a pod ťarchou výsledného pozitívneho dojmu som na ne tak trochu zabudla ;-) A to som prosímpekne počula, že knižná predloha je vraj zaujímavejšia, lepšia a vraj má aj iný koniec. Mám chuť si ju prečítať! P.S.: Bradova vysušená filmová manželka mi bola hádam ešte viac nesympatická, než tá reálna :-p ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Díky Dobrovský, že jsi mi vnutil knižní předlohu dříve, než tvůj torrentní konkurent dorazil s touto pittovinou. Ta je totiž tak jiná... pročež všem s klidem v srnci vřele doporučuji i četbu, budete mile vyjeveni. Je to žužu, po volkujících dedech, kteří se proploužili mým monitorem, nasadit svižně trdlující zdechliny. Jedinou cípajdu dolů za - heslovitě: inkubační doba, inkubační doba tyfosarssyflomoru, frajerská aplikace zmíněného přes rukáv kamsi do paže, pouze mírně otravný cizí předmět v těle, deflorující ledvinu, poklidný odchod z trosek bojim-gu.... Ale jízda to je excelentní! ()

MMR 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem jsem velice spokojen. Akce hned od začátku až do samotného konce, nechybělo napětí a dost zajímavých a bizarních scén. Hezké pokoukání na dav mrštných zombíků snažící se dostat přes obrovskou zeď. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Film, na němž jsou ty trable při natáčení a dotáčky až bolestně poznat. První polovinu jsem totiž až nečekaně bavil, Brad Pitt a spol. pořád někam utíkají, furt se něco děje a divák se zkrátka ani nemá čas nudit. Navíc mě hodně bavilo, že se hlavní postava a některé další nechovají jak banda idiotů a opravdu logicky přemýšlí. Jenže pak, jakoby se o slovo přihlásilo ono přepisování, přijde na řadu spousta wtf momentů a poslední dvacetiminutovka, plná laciného bouchání a podobných chyb, už je skoro za trest. Marc Foster se to však snaží ukočírovat, co mu síly stačí, i když v akci má stále celkem rezervy a Brad Pitt své charizma také prodá všude. Takže to vlastně přes všechny ty natáčecí překážky dopadlo ještě nakonec hodně dobře. 70% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak na uvod se musim pochvalit za statecny vykon Wacoslav1 nevahal a i se zlomenou nohou v sadre a z berlema jsem se přes celou Prahu dobelhal na CSFD projekci za odmnenu jsem dostal velmi sviznou akcni jizdu ktera se nekompromisne rozjede uz nekdy po 5 minutach a solidni tempo si udrzi az do konce Brad Skyt neni pravda mym idolem ale byl tu v pohode jinak vzhledem k PG13 nelze cekat nejakej ultra masakr ale zase ty reci o rodinnym zombie filmu jsou trochu mimo po prvni pulhodine rodina ustupuje do pozadi zustava na vojenske zakladne a hlavni hrdina se neohrozene vydava zachranit svet nebo teda spis to co z nej zbylo jak jsem napsal tempo je slusny efekty se nebojim rict skvely (on ten mega rozpocet musel bejt nekde videt) no a Forster coby reziser mne konecne po slabotach typu Quantum of solace nebo Kazatel kalasnikov presvedcil ze umi natocit i slusnej film pravda obcas by neuskodilo trochu ubrat na tom zbesilym strihu a sem tam klepajici se kamere ale odsejpa to slusne delka neni zbytecne prestrelena a na nudu prostor nezbyva jinak samozrejmne genialni dilo to neni a par nesmyslu se ve scenari urcite najde ale jinak musim konstatovat ze se tenhle prvni zombie blockbuster rozhodne vydaril ac jsem si jim nebyl az tak uplne jistej dopajdani se do kina tak urcite nelituju prezil jsem to ve zdravi a jeste si odnesl pomerne kvalitni zazitek k tomu to beru ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Neuplyne ani deset minut od úvodních titulí, a už se kupí jedna povedená - a v jistém měřítku opravdu i velkolepá - živelná akce na druhou. Navíc to má výbornou atmosféru, a i když vlastně není zrovna přehršel času na seznámení se s jednotlivými hrdiny (či hrdinou), kupodivu jsem se o ně(j) poměrně dost bál hned při prvním záběru na sprintujícího zombíka. Velice sympatická je potom i skutečnost, že rozhodně nemusíte nechávat mozek před sálem: zdejším charakterům totiž nepadají z huby béčkové brownies. Je to chytrý, fakt - a minimálně jedna scéna ze začátku se mi překvapivě vryla do sítnice. Než pak stačí WHO říci švec, cestuje Brad Pitt z jednoho konce zeměkoule na druhý a kdykoliv a kdekoliv může, tak se také v jeho okolí něco hrozivě posere. A je to naštěstí děsná bžunda, protože nejen triky se povedly na jedničku: žádné pixelové slátaniny nečekejte. Potud hodně dobrý. Pak ale přijde sterilní, vykachlíkované a rádoby strašně moc bububu finále, kde se o slovo konečně přihlásí rozkouskovaný scénář. Najednou je všude kolem quantum nechtěně úsměvných scén, příběhových berliček, demence a patosu. Což je škoda, protože vůni pop-cornu cejtim na patře i dvě hodiny po finiši a z mnoha bravurních davových panických/histerických scén se budu klepat snad do zejtra. 65%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Téma zombie, navyše zabalená do letného blockbusteru, hmm, to tu ešte nebolo. B. Pitt je veľké lákadlo a ako jeden z producentov asi tušil, žeby to mohlo mať úspech. Väčšina zombie filmov vychádza rovno na dvd a blue ray a všetko podstatné som na túto tému videl, vrátane seriálu Walking dead. Od filmu som čakal v prvom rade akciu, ale vzhľadom k účasti B. Pitta i silný príbeh s dôrazom na herecké výkony. Nakoniec film nie je až taký originálny ako sa tvári. To všetko tu už bolo, ešte snáď tá pointa s "liekom" , ktorá mnoho zachraňuje. Najväčší problém má film(alebo ja) s príliš rýchlym strihom v akčných scénach. Tak rychlých zombie ste ešte nevideli. Gepard by nestíhal...Tej zombie rýchlosti zodpovedá i rýchlosť strihu...Film zvolní tempo až v záverečnej tretine v laboratóriu a paradoxne je tu viac napätia ako vo všetkých akčných scénach dohromady. Jediné, čo film potrebuje je trochu ubrať v rýchlosti a dať Pittovi i ostatným trocha času niečo zahrať alebo niečo dôležité povedať. Chýba i pár obyčajných rozhovorov na tému likvidácie zombie. Dosť nervózny som bol i z 3D, na ktoré som bol nútený ísť, aj keď to tomuto filmu vôbec nesedí. Po polovici ma začali bolieť oči a toto 3D predstavenie bolo asi moje posledné. V 2D by som si to užil podstatne lepšie. 70%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

veľmi slušný popcorn, ale forstera treba vážne od týchto látok treba držeť ďalej.u mňa čistých 70% a hore idem kvôli pittovi. UPDATE : každým ďalším pozretím to rastie.Už mi ani nevadí tá divná posledná tretina. dvíham na veľmi silných 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mělo se jednat o jasný průser, místo toho Marc Foster dokázal že se s ním musí počítat a není radno jej odepisovat. Poměrně inteligentní zombie akčňák, který mě ohromil neskutečně napínavými scénami. Začátek patří k tomu nejlepšímu co jsem kdy viděl. Pak se jen několikrát opakuje motiv úprku odněkud, kde se situace stává neudržitelnou. Zcela jistě se na hercích šetřilo a tak zde prakticky hraje ze známých herců jen padesátiletý Brad Pitt. 90% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hleďmež, jak vidno, lze natočit zombie film, který bude, když už ne vyloženě chytrý, tak oplývající postavami, které se chovají jako inteligentní tvorové, což bohužel v jiných filmech není pravidlem a mnohde se chovají postavy tupěji, než-li zombie vzešlá z lobotomizovaného chrta , jak příjemná je tady pak změna, která je ještě doprovázena faktem, že vše funguje jak má, ať už ve scénách komorních, kde vynikne charisma zarostlého Pitta, nebo ve scénách monstrózních s gargantuovsky pojatými vlnami nemrtvých. Děj je možná trošku přímočařejší, ale rozhodně ne tak, aby působil špatně, bohužel ale zůstává pachuť, kterou mají na svědomí třenice mezi zúčastněnými, protože to mohlo být mnohem zajímavější (rozhodně nemluvím o kvalitě). [ Viděno v příjemné společnosti vezdejší na Filmové noci čsfd II. ] ()

FlyBoy

všechny recenze uživatele

Záhul...a to ani nie tak z toho, ako umne tu Marc Foster ozvláštňuje zombie žáner, romerovsky pracuje s rámcovými perspektívami alebo za pomoci "sekundového" strihu pokračuje v tradícii Zacka Snydera a taktiež radikálne borí mýty o rýchlosti chôdze nemŕtveho, ale skôr z toho, že neviem ako to mám ohodnotiť. Poväčšina mojich spriaznených duší to tu s prehľadom zasypáva hviezdičkovými štvorkami, ale ja som si na ten zjavne odmäkčený a na všetky strany sa zavďačujúci tón nemohol proste zvyknúť. Užíval som si tie účelové premeny formy, podriadenie sa videohernej filozofii a z toho plynúci dojem spoluúčasti na jednotlivých leveloch a tiež onu všade prestupujúcu chuť prísť s niečim veľkolepým, ale to prvoplánovo forsírované rodinkárstvo či ústupkové vetovanie príznačného gore mi príde ako ťah lacný a pre dielo ako umelecký celok, neprospešný. To tu ale tvrdí prevažná časť nadšene hodnotiacich a očividne to teda nie každého vytáča tak ako mňa:), ale však o nič napokon nejde, ak by sa možno po čase niekde objavil zamýšľaný director's cut s rozvedením moskovskej úrovne, zmiernením elementu heroického buchánia sa do pŕs a zvýraznením postapokalyptického zúfalstva, tak by som sa konenče mohol rozhodnúť, či to na tých 80-90% je alebo nie. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Je nutné, aby se obyvatelé fikčního světa tohoto filmu chovali ještě idiotštěji než obyvatelé v reálném světě? Je nutný ten ostrý kontrast mezi velice chytrým expertem OSN (Brad Pitt) a velice hloupými politickými reprezentanty Jeruzaléma (a vůbec celého světa), pracovníky výzkumného ústavu apod.? Jsou nutné ty efektní "náhody", že po /SPOILER/ výbuchu granátu v letadle přežije pouze ten, kdo granát hodil, a jeho ženský doprovod a že telefon od milované ženy zazvoní zrovna v okamžiku, kdy je to nejméně potřeba apod.? /konec SPOILERU/. Zřejmě to nutné je, protože popkulturní zábava je mj. definovaná mírou hlouposti a bez podobných berliček by nebylo v podstatě co vyprávět - Katastrofické fantazie na způsob smrtícího viru a jiných nebezpečných nákaz jsou už totiž dost vyždímané; zvlášť dnes, kdy média potřebují okořenit svoje zpravodajství podobnými příběhy o ptačích chřipkách apod. a kdy se notoričtí popírači všeho možného zase potřebují politicky realizovat a exhibovat svůj super-zdravý rozum, čímž poskytují vděčným médiím a laciným scénáristům hezký námět na negativní postavy. Toto vše je navíc obsaženo už v efektních titulcích na začátku a od tohoto svižného začátku vše upadá do neskutečně nudného patosu na konci. Paradoxní je, že to nejzajímavější z celého příběhu ve filmu není (příp. jen ve formě epilogické zkratky) - odstraňování následků škod. Toto vše mě přivádí ke klíčové otázce: Co je sakra na takovém filmu inspirativního? ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Nehoda s pistolí. Židi. Hippie píseň. Pepsi. Příjemné překvapení. __ Snímek si přímo říkal o víc krve a trochu temnoty. Taky bych asi odřízl kousek rodiny. Ticho před bouří ale bude fungovat skvěle snad vždycky. Dokonce ani stereotypní pindy většinou nevyzněly tak hloupě. Všechno krásně šlapalo, nepamatuju si hluchý místa, logickejch lapsů taky po málu... Hodně fajn byl pocit, že se všude po světě něco děje a náš hlavní hrdina se svou přítomností dostává doprostřed jiných dějů a příběhů, které během jeho nepřítomnosti jednoduše dál jdou svou cestou. Svět nesestával z Breda Pitta. On nebyl posledním akčním hrdinou. Nikdo nebyl. Jak osvěžující! To se mi u blockbusteru dlouho nestalo - konečně! __ V nejbližší době zajdu do knihovny pro knižní předlohu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ho ho ho, solidní nářez od Marca Forstera! Světová válka Z má rozhodně atmosféru, nepostrádá napětí, lehce hororový nádech, dobré prostředí, skvělé herce - Pitt se na svou roli opravdu hodil - zajímavý námět a výborné řemeslné zpracování, včetně ohromujícího soundtracku - neobsahuje sice žádnou zapamatovatelnou kantilénu, ale je správně úderný či tklivý v potřebných okamžicích. Pro mě je tento snímek rozhodně příjemným překvapením a zvažoval jsem i 5*! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a neotřelý děj činí ze Světové války Z nadprůměrný zombie film. Něco šlo ale rozhodně udělat lépe. Vysloveně do očí bijí podivně se pohybující digitální zombíci. Jejich zrychlený pohyb či stádní útoky jsou dobrý nápad, ale ta realizace je dost slabá a hlavně nereálně vypadající a to i v takových obyčejných momentech, kde prostě nakažený po někom obyčejně skočí. Film také poškozuje snaha vyhnout se drastickým krvavým scénám. Ne, že bych žíznil po krvi, ale urputná snaha nedostat do záběru krvavý detail někdy danou pasáž znepřehledňuje. Jinak ale kvalitní žánrový film s lepším dějem. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama