Reklama

Reklama

Snímek zasazený do kulis 1. světové války sleduje Michaela Dunneho (Paul Gross), který se s těžkým zraněním vrací z Francie domů do Calgary. V místní vojenské nemocnici pozná citově i fyzicky zubožený Michael krásnou a tajemnou ošetřovatelku Sarah (Caroline Dhavernas). Láska na sebe nenechá dlouho čekat. Krátce na to vstupuje mladší bratr jeho milenky David (Joe Dinicol) nečekaně do armády a odjíždí bojovat do Evropy. Michael cítí jako svoji povinnost vydat se za ním a chránit ho. Oba muži se tak spolu s mnohatisícovým zástupem svých krajanů ocitají na válečném poli u Ypres v bitvě známé jako bitva u Passchendaele. Filmový příběh vypráví o vášni, odvaze, odhodlání a hrdinství těch, kdo v ní tehdy bojovali, i těch, kdo milovali. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá vojnová dráma z kanadskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o kanadskom vojakovi, ktorý v časoch prvej svetovej vojny bojuje na európskom fronte a po zranení sa zoznamuje so sympatickou sestričkou, do ktorej sa aj zamiluje. Kvôli zdravotným problémom je poslaný domov, pričom v jeho meste žije aj sestrička so svojim bratom a tak sa ich vzájomný vzťah vyvíja, ale kvôli nie práve najpriateľskejšej atmosfére a niekoľkým zlým okolnostiam jej brat odchádza do vojny a muž sa kvôli nej rozhodne vrátiť na front tiež, aby jej brata chránil. Spracovanie je celkom slušné, po krátkom, ale aj tak vydarenom úvode z vojny sa dej presúva do Kanady, v ktorej aj zostane polovicu času filmu, takže síce sa to vojnovému žánru vzdiali, ale aj tak sa na to pozerá dobre. Je tu viacero výrazných prvkov rôznych stupňov zaujímavosti, bavil ma hlavne celý prístup hlavnej postavy k rôznym situáciám, dobre zvládnutá je aj celková atmosféra v meste, ani romantická línia na moje prekvapenie nie je vôbec rušivá, upraviť by chcelo jedine prakticky všetko, čo súvisí s bratom sestričky, toto mi neprišlo podané práve najideálnejšie. A po hodine filmu sa už dej zase vráti na front, takže zaujímavosť ide zase vyššie, len ten úplný záver s postavou brata je nezvládnutý a pôsobí to príliš samoúčelne a aj hlúpo, ale našťastie to nedokáže pokaziť film. Čo sa týka samotných bojových scén, tak som nadmieru spokojný. Sú tu len dve, kratšia úvodná a záverečná a síce pôsobia trochu komornejšie, ale aj tak sa vydarili, sú výborne natočené, až na pár prvkov aj pomerne realistické a aj drsné. Chválim hlavne záverečný mnohonásobný boj muža proti mužovi, ale vydarila sa všetka akcia. Herecké obsadenie je na tom dobre, výborný Paul Gross v hlavnej úlohe, bavil ma po všetkých stránkach, ale dobre zvolené sú aj vedľajšie postavy, sestrička, britský dôstojník a viaceré iné. Réžia a technická stránka sa vydarili, perfektná vizuálna stránka, skvelý výber prostredí, funguje aj atmosféra vojny, len by som uvítal trochu menej snahy o emócie, ale aj to iba občas. Paul Gross si zaslúži veľkú pochvalu, plní tu až tri dôležité funkcie, režisér, scenárista a ešte aj hlavná postava a všetky zvládol nadpriemerne. Samozrejme klasikou žánru sa to nikdy nestane, ale vojnových filmov z prvej svetovej vojny nie je až tak moc a tento rozhodne patrí medzi tie lepšie. 76% ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Paul Gross a jeho one man show v roli režisérá, scénáristy a ještě hlavního herce. Snímek je kromě krátkého válečného úvodu a finálního půlhodinového bitevního tažení v zabláceném prostředí se zákopy přetékající vodou, jinak celkem civilním dramatem říznutým dvojitou love story. Boj na domácí půdě probíhá spíše formou slepé nenávisti, pohrdáním k jistým spoluobčanům a dále náborem nových vojáků, kterým je pověřen právě náš navrátivší se hrdina z války jménem Michael Dunne. Karty osudu se trochu zamíchají a než se naděje, Michael je zas zpět na bojišti, tentokrát však nejde jen o něj samotného, ale především o život bratra jeho lásky Sarah. Finální střet se blíží a bitevní vřava o vesničku Passchendaele rozhodne o životě a smrti všech zúčastněných vojáků na obou frontách. Film je naplněn vlastenectvím, hrdinstvím, láskou, zbytečné scény sexu za doprovodu dělostřelectva - když miluješ, není co řešit a v neposlední řadě symboliky - pasáž, při níž Michael na svých bedrech vláčí kříž s dalším raněným. Alespoň jedno malé překvapení nastane, když uslyšíte hlášku "storm troopers", kterou si Kanaďané vysloužili od svých německých protivníků, tu byste zde asi opravdu nečekali. Passchendaele je dalším z řady (anti)válečných filmů, který má však do epického vyobrazení historických události dost daleko a na rozdíl od Miracle at St. Anna, je na IMDB zas nadhodnocený… (6/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Začátek a konec je slušnej. Prostředek, tedy zhruba 90 minut, je brutální výplň ničeho, z čehož nejde cítit ani válka, ani napětí, jenom romantická vsuvka bez špetky nápadu a originality. Zdá se mi to, nebo v Kanadě fakt točí docela zajímavé nápady naprosto příšernou formou? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na tento vojnový film, pretože chýri o kvalitných bojových scénach som počul a čiastočne aj videl skôr. Výsledok je pre mňa celkovo sklamaním, pretože až na tie bojové scény, ktorých je mimochodom dosť málo, je zbytok dosť nudná výplň. Vzťahy nemajú dostatočný priestor a ani romantika nefunguje tak ako by mala. Za vrchol filmu považujem scénu na bojovom poli plnom blata tesne pred záverom. Neviem, či niekto je ochotný pozerať film, kde sa chváli iba päťminútová scéna, ale ak chcete ušetriť čas a peniaze možno postačí klip od skupiny Sabaton s názvom "The price of a mile" na youtube. Film 60%. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Pro mě ani ne průměrný film, s absolutně nudnou první hodinou a obstojným zbytkem. Jak už tu někdo napsal, taky já jsem měl problém film dokoukat a jediné co mě na něm zaujalo, byla závěrečná válečná scéna, což je na tak dlouhý film zatraceně málo. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Pokud očekáváte válečná jatka ze zákopů západní fronty, doporučuji vyhledat ony dvě bojové pasáže na Jůtůbě a zbytek s klidným svědomím vynechat. Únavná love story s průsvitným scénářem se vleče hůř, než ta vyčerpávající zákopová válka. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Passchendaele ma zaujal realistickým zobrazením blatistých bojísk pri Ypres a priblížením témy 1. svetovej vojny divákovi. Predsa len dobrých filmov z tohto obdobia by človek zrátal na prstoch stolárovej ruky. Seriózny nekompromisný nástup hneď od začiatku síce čoskoro poľavil a prehupol sa do romantickejšej časti - už ani nepamätám, kedy som videl vojnový film bez vsuvky zaľúbenia sa do sestričky v nemocnici. Našťastie sa rejžo ku koncu trochu spamätal a zase si svoju reputáciu trošku poopravil nekompromisným zobrazením finálnej bitky o Passchendaele. Celkovo teda dobré. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro Kanadu je tahle bitva něco jako pro Australany Gallipoli. Tzn. každý druhý tu měl (pra-) dědečka a vzhledem k tomu, že jinak se s nikým moc neřežou, je to pro ně důležitý důkaz vlastní válečnické historie. Údajně jde o nejdražší kanadský film všech dob, takže by měl stát za to. Podle celkem dlouhého videa na youtube to vypadá víc než dobře - ostatně posuďte sami ZDE. Pozn: já jsem to neviděl, protože to nikde není k sehnání. Jediný člověk široko daleko, kdo to má, je zřejmě kolega hidden666, který má snad všechno... :-))) UPDATE 6. LEDNA 2009 - TAK JSEM TO NAKONEC VIDĚL...... a musím říct, že pro mne převažujícím pocitem je zklamání. Čekal jsem toho přece jenom o něco víc. Chyba 1 - málo se tu válčí - spolu s tou scénou z youtube je tam už jen jedna podobná. Chyba 2 - část mimo válku je dosti plochá, charakterově i dějově, hlavní hrdina navíc moc nevypadal jako chlap z roku 1917. Jinak to je celkem fajn film, bez potíží dokoukatelný, jenom jsem měl pocit, že jsem to všechno už někde viděl a lepší. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Romantické válečné filmy jsou strašně málo kdy povedené což tady chybělo hodně k tomu aby to diváka dost slušně zaujalo, akce-herci-příběh smutný pohled na film. ()

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

Kanaďania sa síce snažili, ale tento film sa im predsa nevydaril ako si priali. Príliš veľa zbytočného rozprávania plus predvídateľný príbeh však našťastie zachránila záverečná scéna a kulisy plné blata, bahna, smrti a všetkého čo tento strašný celosvetový konflikt v minulosti priniesol... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Filmový příběh vypráví o vášni, odvaze, odhodlání a hrdinství těch, kdo tehdy bojovali v první světové válce, i těch, kdo milovali. Scénář : Paul Gross. Kamera : Gregory Middleton. Dobré pro fanoušky válečných filmů. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý film, ktorý ma chladným nenechal. Film o chlapovi, ktorý zažil hrôzy vojny, ale propaganda jeho krajiny tvrdila niečo iné. Chlap protivojensky založený, ktorý mal rád ľudí aj od nepriateľa, neváhal ísť ochraňovať naivného chlapca do vojny, následne ho aj za cenu svojho života zachraňovať k nepriateľovi, zachoval si pokoj v duši, ale realita je neúprosná a tak film končí z časti smutne a z časti poučne. Tým, že sa neodohráva z väčšej časti na bojisku pre mňa nie je nudným, ale proste iným pohľadom, pohľadom za líniu a dianie tam. Mne sa film dosť páčil, aj keď zo začiatku som bol mierne v rozpakoch, to sa však čoskoro zmenilo. Odporúčam pozrieť. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Filmů z první světové války moc neznám, tento je pro mě teprve čtvrtým. Passchendaele nabízí docela ohraný příběh kdy se voják zamiluje do sestřičky atd. Fanouškem romantických scén taky zrovna nejsem, já jsem si přišel na své až v závěru filmu, kdy byla ukázána bitva první světové války ve vší své krutosti. Nejde o žádný zázrak, přesto solidní válečný příspěvěk, který neurazí ani výrazně nezklame- 60%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

31.3.2010 ~ Kanadská romantika na bitevních polích První světové. Roku 1917 bojovalo v blátě první světové (Velké války) mj. i kanadské vojsko. Tenhle příběh je příběhem jednoho z kanadských vojáků, objevivším vše a strativším vše během jednoho hloupého dlouhého masakru. ~ V první řadě tu jde o romantiku, ve druhé řadě ještě o jednu romantiku a teprve zatím je válečný konflikt. I když se to kolem něj všechno motá. ~ Hlavně jsem rád, že někdo konečně také natočil První světovou. Druhou mám sice mnohem raději, lépe se orientuji, ale je fakt, že té je již vážně dost a dělá se, jako by snad jiný konflikt ani nebyl. A zrovna taková První světová byla neskutečný masakr. Ale zpět k filmu. ~ V roli ústřední postavy úplně všeho se představuje Paul Gross. Tohle jméno Vám možná nic neříká, ale vzpomeňte se na dobrosrdečného "zvláštního" kanadského vojenského policistu ze seriálu Směr jih a hned si vzpomenete, s kým máme tu čest. Tohohle chlapíka jsem od té doby snad nikde neviděl a hleďme, tady z něj máme režiséra, scénáristu a i představitele hlavní postavy Michaela Dunna (ve skutečnosti Paulova dědečka). Ten se vrací z jedné z bitev zpět do Kanady, do krátkého ošetřování jedné z pečovatelek. A tak trochu hrou osudu si jejich osudy propletou cestičku do těch nejméně hostinných míst planety té doby. ~ Vizuální kvality filmu jsou až překvapivě dobré. Vyobrazení První světové je sice umístěno tak na dvě místa, ale ta jsou vytvořena a zpracována tak, aby vzbudila ten správný pocit zmaru. Zákopová válka s tehdejšími "technologiemi". Takových mrtvých v jedné bitvě a úplně zbytečně. ~ Každopádně, Kanaďané v poli jsou vyobrazeni většinou tak chrabře, až to nevypadá reálně a Paulovi jsem Michaela nějak moc nevěřil a dalších pár drobností k vytknutí bych taky našel. Ve výsledku je to ale překvapivě zajímavý film a chopit se podobně tématu první světové páni Spielberg & Hanks namísto unylého Pacifiku, měli bychom tu další peckovní záležitost. ~ Další dvojice, které dohromady svedla nevlídná doba a další pár, kterému tato doba nepřála. Ale jako kniha by to bylo asi ještě lepší. ~ PS: Máte-li tu možnost, nekazte si film českým dabingem. Není vůbec špatný, ale mohl být i lepší. A hlas Paula Grosse je jedinečný. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tohle se Grossovi nepovedlo zrovna tak jak asi chtěl. Z celého filmu mám takový dojem, že prvotní záměr byl ukázat válku, boje, bomby, střelbu, zákopy a pobíhající vojáky. S tímto záměrem měl ovšem natočit dokument, nebo druhého vojína Ryana, a ne se pokoušet z toho dělat druhý Pearl Harbor a motat tam lásku, jen aby na to přišlo víc lidí. Ty scény z boje jsou totiž na tom filmu to nejlepší, ale tím to v podstatě končí. Celá milostná zápletka a okolní záležitosti jsou do filmu jakoby násilně nastrkané až po té, co se zrodil nápad z bojišť. Bitvy jsou pak hezky udělané, ale zbytek je mělký a umělý. I tak to ale stojí za zhlédnutí. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jeden z celkem vydařených filmu z 1.světové války. Námět celkem ošumělý, ale pěkně zahraný a rozhodně jsem se nenudila. Že bych po skončení filmu seděla 10 vteřín jak přikovaná na křesle, tak to ani náhodou. Myslím, že si zasloužil poctivé 3 hvězdičky a malinké +. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Nehledě na režisérskou neobratnost, která stvořila tuhle dost nudnou vyprávěnku, naplňuje tento film takřka vše, co mne na takovýchto „válečných“ filmech prudí, neboť to není válečný film, ale sentimentální romance okořeněná válkou, která je zde jen pikantní přísadou v růžové limonádě. Ty válečné scény jsou (při vší své krutosti, krvi a blátu) tak atraktivní, že to není pokus o popsání války, ale jsou to spíše záběry z nějaké reality show, která by se mohla jmenovat Přežít!®. ()

Reklama

Reklama