Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je zde polský kriminalista, jenž se specializuje na různé historické záhady. Pomáhá mu k tomu zázračné auto, s jehož pomocí se dostane i do Prahy, kde rozluští starobylé kabalistické taje. Historka je to bohužel notně naivní jak v realizaci, tak v prokreslení příběhu a postav, které v něm vystupují. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle mě fakt nadzvedlo. Takový potenciál! A zabije to klišoidní scénář, strašně,ale vážně strašně mizerná kamera, zmatený střih a nijaká hudba s pokusy o jazzové (!) prvky. Ale popořadě. Chcete udělat dobrodružný příběh pro děti, který by se odehrával v Praze a Krakově. První, co vás napadne, hodíte do kotle (židovská čtvrť, rabbi Löw, magistr Kelley, Rudolf II., alchymisté, Golem, podzemní chodby, na druhé straně Rynek Glowny, Wavel, drak) a zamícháte. Pak musíte vymyslet, oč se bude hrát, tak spojíte Kelleyho s rabínem, jako že byli kámoši a měli nějaký stůl posetý diamanty, a ten je někde ukrytý a stopy jsou zakódované v knize, jednom obraze (jako z udělání visí v Krakově) a ve dvou destičkách talismanu. Nasadíte dva podezřelé, hromadu nerozlišitelných dětí, jednu holčičku s totálně emancipovanou sestrou v podání Arabely (která si na konec vezme šaty a nalakuje nehty a do uší dá náušnice, považte!) a jedem! Vlastně prr, ještě nám v tom eintopfu chybí roztomilý pejsek. A protože autíčko je trade mark této polské knižní série o panu Autíčkovi, máme to komplet. Udivilo mne, že film vznikl v roce 1988. Triky odpovídají tak konci 70. let a i tehdy Češi uměli líp. Třeba ta televizní Arabela měla triky daleko lepší. Ale tak dejme tomu. Jenže příběh je vyprávěn naprosto zmateně, motivace postav jsou často nejasné, po čem děti pátrají a jaký to má smysl, je často rovněž diskutabilní. A ze všech těch tajemných míst Prahy a Krakova zbyly jen barvotiskové turistické pohlednice bez atmosféry a nálady. Příběh je bez zajímavějšího pozadí a některé scény, které by stálo za to odvyprávět podrobněji a hlouběji, filmem jen proletí (někdy dokonce jen v jedné větě), zato otravných a zbytečných scén je tady hromada, se zbytečně přepálenou stopáží. Povrchní a odbytý produkt, bohužel, s nevěrohodnými dialogy, postavami i snahou o ha ha humor. Pobavila mne snad jen pod Wavelem ve stánku prodávaná Pepsi Cola (v roce 1988). Jo a ten dabing je taky odfláklý a nechápu, proč Ťulda nemluví sám sebe. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

ČT 1 dokáže občas opravdu překvapit. Nicméně, jsem očekávala něco mnohem napínavějšího. Tohle napínavé nebylo a navíc to působilo tak nějak toporně. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tajemstvím je, proč toto dílo vzniklo. Chcete-li ovšem vidět létající auto s navigací, UFO a pejska Tinu a (ne)dozvědět se něco o magii, pak jste u obrazovky správně. Inu, tak to dopadne, když si komunisté začnou hrát na mystiky. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

To vážně na scénáři pracovali tři lidi? Protože takhle zmršeně napsaný film jsem už dlouho neviděl. Ne, že by se jednalo o nějakou šílenost, ale je to zmatené, je zde opravdu hodně postav, z nichž většina nemá v ději žádný význam, pak je zde jakési mluvící auto (což je jediný sci-fi prvek v tom filmu), které ale taky v ději žádnou roli nemá, kromě toho, že hlavní hrdina v něm lítá nad Prahou a mystifikuje občany tím, že je to UFO a celý ten film je o nějaké záhadě s Kellym, rabbi Löwem a nějakou knihou, jenže je to nezajímavě a průměrně natočené, že mi nakonec ten příběh byl úplně ukradený. Asi to bylo celé nadabované, každopádně ten dabing je hrozný, všechny postavy mluví monotónně a hlavně naprosto bez emocí (až mi to připomnělo tu slavnou scénu ze Slunce seno, to Ach bóže, ach bóže...), což zabíjí jakékoli napětí nebo nějakou mysteriózní atmosféru. A úplně bych zapomněl zmínit, že navzdory tématu a lokace je ta Praha naprosto nevyužitá. Dívat se na to sice dá a ani hudba mi nepřišla úplně špatná, ale na víc jak slabé 2* to fakt není. Ačkoli, furt je to lepší, než to Pražské tajemství z roku 2012 :D... Slabé 2* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Netroufnu si tipovat, cim by tento filmu zaujal dnesni deti... V dobe vzniku to mohlo byt alespon to auto, no... Strasne nudny film, i kdyz se odehrava na atraktivnich mistech stare Prahy ci Krakova, nicim me nezaujal. Dialogy jsou strasne napsane a nepomaha tomu ani predabovani rady hercu. Jana Nagyova a jeji herecky vykon je zoufaly a vubec se nedivim, ze toto byla vicemene jeji posledni role. Bohuzel jsem si v titulcich nevsiml jmeno rezisera a zde neni uveden, tak pokud by to mohla nejaka dobra duse dopsat, budu rad. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ehm...přidal jsem představitele hlavní role (Marek Wysocki,) i jeho úmrtí...:-.(.. Křižan to nepsal-opraveno. Při sledování UFO pivovarnický dělník (Jan Kuželka ) padá přes pivní sud, a v dalším záběru kamelot v džínách a bundě (Jan Kuželka) prodává noviny. V postsynchronnech byl Karel Houska nadabován Josefem Veldou, Jana Nagyová Ljubou Krbovou. Polský spisovatel Zbigniew Nienacki, podle jehož knihy byl natočen tento film má v Polsku spousty fanoušků, rozebírají obsah jeho knih i natočených filmů, pátrají po podrobnostech,mají k dispozici scénáře.Přesto se ani jim nepodařilo zjistit co je to za létající vůz v tomto filmu, nebo o jakou se jedná přestavbu.Indicie jsou, že se jedná o podvozek  ze škodovky a zbytek je fantazie tvůrců za které označeni scénografové Tadeusz Cielewicz a Jindřich Goetz. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Polský Michael Knight a jeho mluvící superauto řeší záhadu, která se týká Pražské historie. Prahu proto navštíví, udělá nad ní pár propagačních přeletů, záhadu vyřeší a ještě zbalí Arabelu. V dnešní době hodně úsměvné, ale svému účelu (dětská dobrodružná kriminálka) dostatečně sloužící. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Poláci fakt překvapili, jsem nevěděl, že se Maluch vyráběl i v takovéhle perfektní úpravě... jeho věhlas dosáhl přímo hvězdných výšin, neb jeho dizajn obšlehli i ufouni. Jinak v anotaci je několik chyb, vyšetřovatele ztvárnil ve skutečnosti tenhle herec a scénář napsal David Brown. A ani se nedivím, že tenhle film u nás za totality nevysílali, aby se člen zápaďáckého rosenkruciánského (či jak se kýhošlaka jmenovalo) bratrstva neukázal být na konci padouchem, to mohlo projít jen v liberálním Polsku. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Dnes se i pro děti točí daleko akčnější filmy. A sotva je to dobře. Už teď je většina filmů nuda kde nejde o krev, kde divoká scéna nestřídá rychle jinou divokou scénu. Pro toho kdo je zvyklý na dnešní produkci musí něco takového jako Prašské tajemství působit téměř uspávavě až těžkopádně. Já si u toho dobře odpočinul, ale na více jak tři plus to také nevidím. To auto bylo super. Se svojí vyzáží by se nestratilo ani dnes. Lece mi připomíná tvarem renolta Espace. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hodne naivni polsko cesky film pro male deti. Takove jakoby dobrodruzne vysetrovani, ale ve skutecnosti spis nuda. Raritka pro fajnsmekry. 2- ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Docela výpravný dětský film podle obstojné literární předlohy. Na dospělého diváka působí příšerně naivně. ()

vaviva 

všechny recenze uživatele

Příjemný fimík , po těch létech , kdy jsem ho viděla v kině , se na něj pěkně koukalo. Ono se s obdivem koukalo i na to autíčko, když se film natáčel v Praze, u Karlova mostu, náhodou jsem tam tehdy šla, a že zvědavců a obdivovatelů tam bylo dost.A ještě, kdo by si chtěl přečíst knihy o panu Auťákovi, autor je Zbigniew Nienacki . ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Co to tam ten historik četl za nesmysl, to nevím, Kelley nebyl umučen, ale o rok později, než rok citovaný spáchal sebevraždu. No, čte to z fiktivní knihy tak budiž. Ale přesto si tu větu mohli odpustit. Ve filmu figuruje hnusně rezavá Nagyová, a v závěru ještě jedna obluda, ale jen na pár sekund. Tak ta mne tedy neskutečně rozesmála, a rozhodl jsem se jí dát plus. Stejně jako skoro fantasy závěru. Jinak je to dokonale domotané, a nevím, zda to dětský divák pobral. Hodnotím to jako dobré tematicky, ale jinak taková blbinka snad opravdu jen pro děti. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Dneska to jde na ČT1 od 17:10 hodin. pak zhodnotím....chybí zde herec Marek Wysocki - co hraje v tomto filmu pana Tomáše - pana Autíčka. Je to zfilmovaná kniha Pan Auťák a pražské tajemství...no, dobrá oddechovka na sobotní podvečer, ale TV seriál Pan Autíčko a temláři, byl lepší .-) a tenkrát hrál Auťáka-Tomáše - kapitán Klos :-) (Stanislav Mikulski). ()

sardon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné knížky o panu Auťákovi sice nepatří ke klasice světové literatury a jejich logika občas pokulhává, ale svůj půvab mají. Toto zpracování je ovšem tak příšerné a naprosto nelogické, že jen s velkým sebezapřením mohu dát jednu *. V polštině by název měl znít spíše " Pan Samochodzik i zprasienie tajemnice ". ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Totální úlet, a to i pro děti, pro které je tento film určen. Takže žádnou těžkou krimi rozhodně nečekejte. Ani žádné herecké výkony, ty jsou na úrovni hodně slabých ochotníků spolehlivě odříkávajících naučený text. Sci-fi prvek je jen třešničkou na tomto značně nepovedeném výtvoru. ()

brasek odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutočný film. Herecky prázdne, detskí herci totálne otrasní, príbeh planý. Pointa zaujímavá ale v takomto filmovom šate je nestráviteľná. Zázračné auto proste špata, ale pokiaľ človek sa vžije do myšlienky že ide o poľského Knight Ridera tak to hádam dokáže prežiť. ()

Reklama

Reklama