Reklama

Reklama

Dva mrazíci

Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1954, 12 min

Režie:

Jiří Trnka

Scénář:

Jiří Trnka

Kamera:

Ludvík Hájek

Hudba:

Ilja Hurník

Hrají:

Vlasta Burian (vypravěč), Jan Werich (vypravěč)
(další profese)

Žili byli dva mrazíci, jeden byl ustrašený a malinko natvrdlý, druhý domýšlivý a trošku zlomyslný. Ten navrhne, aby se lidem pomstili a malinko je pozlobili. Když kolem jedou dva vozy, rozdělí si je – ten ustrašený si vezme bohatého sedláka v teplém kožichu, ten nafoukaný štíhlého a chudého chalupníka. Myslí si, že si s ním lehce poradí, ale chalupník neustále pracuje, zimy se nebojí, a nakonec dostane mrazík nabančeno… Pohádka je skvostem naší loutkové animované tvorby a je už od svého vzniku oblíbená. Postavičky mrazíků namluvili Vlasta Burian (je to jeho jediný dabing v kariéře) v roli skromného mrazíka a Jan Werich v roli toho nafoukaného. Scénář, výtvarnou složku a režii měl Jiří Trnka. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dva mrazíci je zábavnou satirickou hříčkou podle východoslovanské lidové pohádky (stále si vybavuji jednu z knižních podob). Splnilo to politické potřeby doby, byť jde svým způsobem o spravedlnost v širším měřítku toho slova. Jiří Trnka zkombinoval loutky s ploškovou animací a dodal dílku svůj osobitý výtvarný rukopis. A svou stálou slávu si krátký film udržuje díky mluvenému slovu Jana Wericha s Vlastou Burianem. Je to rozverně humorné, což vždy vybudí úsměv ve tváři ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit dnešními kritérii, nicméně pro mě prostě jde o průměrné dílko vytahující do zapamatovatelna dvojice Burian-Werich a perfektní hudba Ilji Hurníka. V dnešní době už ale těžko (byť desetiminutovou) pohádku utáhne šedesát let stará technika loutkového filmu a animace. No a, milé děti, jak jinak to v roce 1954 mohlo dopadnout, než že neohrožený přírodní živel dostane napráskáno od sedláka a že od pohledu movitého člověka roznemůže i mrazík-strašpytel. ()

Reklama

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Genialita Jiřího Trnky, který dovedl v roce 1954 zkombinovat loutkový s ploškovým filmem a charakteristické hlasy dvou českých komiků světového formátu, Jana Wericha a Vlasty Buriana, se skloubily v tomto krátkém animovaném klenotu. V úvodu filmu Dva mrazíci se obě postavičky zjeví z poletujících vloček a začnou spolu rozmlouvat a kout plán, jak potrestat lidi za to, že nadávají na mráz. „Nadávají nám, tak budeme trestat“, pronese povýšeně Modronoska v podání Jana Wericha a Vlasta Burian, jako dětinský a mírně naivní Rudonoska obdivně zvolá: „Sláva, trestejme.“ V zápětí se na scéně objeví trojrozměrné loutky dvou sedláků na saních tažených koňmi, které nás v kombinaci s průhlednými postavičkami papírových mrazíků přenesou do nadreálného pohádkového světa zahaleného do mrazivé mlhy. Rudonoska dostane za úkol poštípat toho tlustého, zatímco se Modronoska urputně a marně snaží zmrazit sedláka staříka. Charaktery obou sedláků, jakož i jejich fyziognomie, jsou po vizuální stránce naprosto zřetelné a v závěrečné části filmu je již divákovi jasné, který z mrazíků se svého úkolu lépe zhostil. Udělejte si někdy čas a zkuste se na tento zhruba dvanáctiminutový snímek podívat. Jistě pobaví po letech nejen děti, ale i jejich rodiče. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Předně nevím, proč je tu fotka ze Soli nad zlato, ale dobrá. Naprosto originální snímek kombinující loutky dřevěné i papírové. Tím Trnka dokázal přijít opět s něčím novým (přiznám se není to z mé hlavy). Papírové loutky jsou jako živé, mluví, dělají grimasy, dřevěné pro změnu v klidu trpí a mluvit vlastně ani nemusí. Werich a Burian film posunují ještě o třídu výš! ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

No na toho tlusťocha v kožichu by si vsadil každý, že tohle mučeníčko vydrží. Naštěstí v době, kdy mrazíci byli natočeni se nenosily podnikatelské manýry, ale tvrdá práce úderníků v našich socialistických dolech a hutích, a tudíž zvítězila utlačovaná sociální většina. A toho vykutáleného mrazíka, který si chtěl podat skromného dědulu dřevorubce mi bylo opravdu líto. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Motiv mrazíků a pokusu zmrazit dva různé lidi, stejně jako výsledek, se objevuje i v pohádce "Mráz a Mrazivec" ve výboru baltských pohádek "Diamantová sekera" od Jaroslava Tichého. Vzhledem k tomu, že knížka poprvé vyšla v roce 1953, je velmi pravděpodobné, že se jí Trnka inspiroval. (marmota-b)

Reklama

Reklama