Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (606)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Anthony Peckham .. Jo, tak tohle bude mít Clint Eastwood u diváků těžké. Namlsanci Gran Torinem budou mnohé vytýkat. Režíruje precizně, poctivě a umírněně dává nahlédnout jak do prvních pár let Mandelova vládnutí, tak do záměru vyhrát pro motivaci celého národa k sjednocení se mistrovství světa v ragby. Nebyl by to ten pravý příběh plný jemných emocí a vznešených slov, kdyby se tento sportovní úspěch nepovedl? Že se Eastwood více motá kolem Mandely, kterého výtečně ztvárnil jeho hollywoodský dvojník Morgan Freeman vůbec nevadí, kapitán mužstva, kterého ztvárnil nudný Matt Damon, má jistější místo v týmu a na hřišti, kde tak neruší. Stejně jako jsou zde dva herecké póly, tak jsou zde i dva polofilmy (příběhy), kdy tohle sportovně-politické spojení ne zrovna naplno funguje. 75%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Az prilis naivisticky prevypraveny pribeh, ktery tim ztraci bohuzel na sile a atraktivnosti. Poslednich 45 min. je uz vylozene krecovite dojeni slz z divaka za kazdou cenu a mel jsem dat hvezdy jenom dve. Tu treti jsem nakonec pridal za neskutecne silny namet z prostredi mnou tolik milovaneho rugby. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Čekáte zamyšlenější Any Given Sunday a dostanete bravurně zahraného Mandelu a pár rugby sestříhů s dost divně obsazeným Damonem. Nepopírám, že Eastwood je opět starosvětsky roztomilý morous, tentokrát pouze za kamerou a režijní opratě vede velmi pevně, skoro až sevřeně. Příběh dvou hlavních postav je dobře nalinkovaný a není protkaný zbytečnými linkami, jen je poměrně nezáživný. Politicko-sociální podtext je jasně viditelný a zřejmě společně s Freemanem to nejpůsobivější. Škoda, že je to ke konci plné patosu a tak nějak vyčpí do ztracena. Přitom x postav je zajímavých s dobrým potenciálem, který je využit pramálo. Například bodyguardi, rodiny, soupeří z jiných týmů, apod. Ne úplně špatné, jen Clint nezvolil dobrou tématiku. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

O ragby se zajímám asi stejně jako o JAR, sportovní dramata nepatří mezi můj šálek čaje a přesto mě Clint dokázal strhnout. Dokonce ve mě vyvolal vzpomínky na jiný rok a jiný sport. Morgan Freeman vynikající (kéž by všichni prezidenti vyzařovali takový klid a jistotu), Matt Damon nabouchaný jako snad ještě nikdy. Opravdu povedené. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Invictus: the film of Morgan Freeman. Ano, muj oblibeny cernossky kral zde podava Nelsona Mandelu lip, nez poda Nelson Mandela sam sebe :-)). Jeho prizvuk, jeho super myslenky a obrovske charizma je hlavnim tahakem tohoto filmu. Jinak celkovy dej je trochu plytky (na Eastwooda, stejne nad ostatnimi vycuhuje), fotbalisti jedou od zapasu k zapasu, sem tam si zajdou na Robber island (ale je to moje nej. scena ve filmu) a konec byl prilis preslazeny. U Gran Torina ci Výmene to bylo mnohem lepsi. Matt Damon neprekvapuje, ale ani nezklamava. proste prilis nezajimava role. A ten bodyguard cernoch je drsnej typek (to s tim letadlem bylo uzasne). Hudba nevyrazna, vyrazne byly jen ty dva songy, ktere hraly pri dvou scenach. Tedy film za za prumerne tri, zbytek obstarava Mandela, ehm teda Lucius Fox.. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)
  • Režisér Clint Eastwood je ve filmu v davu jako skandující fanoušek s brýlemi. (Say)
  • Po celou dobu filmu si můžeme všimnout, že Morgan Freeman (Nelson Mandela) nepoužívá svou levou ruku a má ji velmi nateklou. Herec si ji totiž vážně poranil při autonehodě dne 3. srpna 2008 při cestě domů, kdy ztratil kontrolu nad svým vozem Nissan Maxima a převrátil jej několikrát přes střechu. (Čulo)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama