Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (605)

verbal 

všechny recenze uživatele

Eastwood je skvělý herec a ještě lepší režisér, ale trochu v tomto případě selhal ve výběru a záživnosti tématu. V korektním souladu se současným geopolitickým světonázorem celou první půli úžasle sledujeme, jaký že je ten jihoafrický Havel skvělý vůdce, filantrop, prefíkaný stratég a mesiáš. Ještěže v druhé půli vidíme trochu toho OBJEKTIVNÍHO, dobře natočeného reálného rugby.... Morgan Freeman ovšem ty černochy fakt zahrát umí a oskar za hauptku ho zřejmě nemine!! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nějak nedovedu říct, čím mi Invictus přijde tak "plný", když je tak šíleně naivní (i když je podle skutečných událostí, že). Laskavé mesiášství Morgana Freemana, tvrdě naučené léty Mandelova strádání, sportovní srdce a lidskost kapitána Pienaara, přitažlivě natočené rugbyové zápasy, to všechno nesporně mluví ve prospěch Eastwoodova dalšího režijního počinu. A to bude možná ono - magie Clinta Eastwooda. Ten člověk to prostě má "v paži", a i kdyby tam nebyla ani špetka čehokoliv nad rámec filmařského řemesla, bude to zážitek hodný zopakování. A tohle budu rozhodně chtít vidět znovu, i když hodnocení ostatních ve smyslu neodolatelné reklamy na Afriku vidím jako lehce přehnaná. Původní africká hudba je ovšem další z taháků, které zpříjemňují sledování tohohle politického, nikoliv sportovního snímku. 80% a podvědomá snaha nemyslet na to, jak to v JAR vypadá s kriminalitou a mezirasovým soužitím dnes. O hodném krejčovském skřítku "I kdyby mě chytili s kouřící pistolí v ruce nad mrtvolou, budu tvrdit, že jsem v tom nevinně" Radovanovi radši nemluvě:P ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film dle očekávání. Uzavřené drama, které nám před závěrečnými titulky nepotřebuje sdělovat žádné doplňující informace. Vše, co chce říct, říká Eastwood dvěmi hodinami soustředěného, na hercích postaveného vyprávění. Žádné dějové odbočky, dvě důležité postavy, jedna báseň, jeden sport a nadčasová myšlenka. Protože politiku film zjevně řešit nechtěl, nebezpečí atentátu, které Mandelovy hrozilo, je chytře zpřítomňováno postavami rasově smíšených bodyguardů. Ti se ve finále společně s miliony Jihoafričanů stávají pro kameru vděčnějšími objekty než aktéři klíčového zápasu. Poselství má přednost před zábavou, i v tomhle zůstal Eastwood mile starosvětský. Na Nepodmanitelného (jak by zněl alternativní překlad originálu) se dívá dobře, Freeman i Damon hrají se vzájemným respektem, africká hudba bere jako tradičně za srdce, ale stejně mi všeho, emocí, akce, napětí, přišlo na film, jehož největší ambicí nemá být uvedení na HBO v neděli večer, trochu málo. 70% Zajímavé komentáře: Subjektiv, Sobis87, Cubinho ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Clinte, sakra, tohleto jsi dělat neměl. Invictus na mne působí dojmem, že se pan režisér poté, co Akademie loni přehlédla jeho úžasné, osobité a nekorektní Gran Torino, naštval a rozhodl se natočit přesný opak - líbivý, pateteický, nemastný a neslaný film. Na Oscarech možná uspěje, ale fanoušky tak akorát zklame. Všichni se objímají a usmívají, Mandela buď kyne rukou davům anebo předává svá moudra. Neuvěřitelně předvídatelný, nezajímavý a zapomenutíhodný snímek. Stejně jako jsem loni doufal, že Gran Torino nějakého Oscara získá, tak letos si přeju, aby tenhle kalkul skončil v propadlišti dějin. Tři hvězdy za provedení a podobné věci... ale palec rozhodně dolu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už mě chybělo jenom aby pan Mandela měl místo očí brilianty a z pusy mu vycházelo vanilkové aromá, protože zářivou svatozář vyrobil Clint dokonale, škoda jen že ta svatozář není z upřimnýho materiálu. Co třeba manželka pana Mandely ? Nehodila se do výstavby svatozáře co, tak jsme dělali že neexistuje. Ne, nechci aby tady vzniknul pocit, že Mandelovi upírám velké zásluhy v kategorii lidství, jako člověk ano, jako politik k smíchu (př. z poslední doby. "Bush nerespektuje OSN, protože jeho předseda je černoch" ), to je jeden z výroků člověka, který nedělí lidi podle barvy pleti, pana Mandely. Zkrátka to jakým způsobem Clint ohýbá tenhle příběh, aby mu zapad do hlavní myšlenky filmu já prostě odmítám přijmout. Morgan zahrál skvěle, až jsem měl pocit, že žádnej Mandela neexistuje, že je jenom Morgan. U Matta jsem měl po dlouhý době velký problém, emoce z jeho postavy mělí stříkat na všechny světový, ale zůstalo jen u kapek. Celkově největší filmové zklámání, které mě kdy Clint připravil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ani ve snu by mě nenapadlo, že Nelson Mandela se snažil podnítit svůj národ právě sportem a sportem zrovna ne ledajakým. Clint Eastwood opět natočil úžasný film s úžasným příběhem, tentokrát podle skutečný události. Legrace je, že na jednu stranu v jednom roce natočí film o pravověrným rasistickým Američanovi a hned na to natočí film o Jížní Africe a o tom, jak se to tam v devadesátých letech formovalo. Každopádně ale na film samotný se nechá koukat, a ačkoliv je především o sportu, objeví se tam i jiné stránky tehdejší doby. A to je jen a jen dobře. Clint Eastwood ví co točit a nebojí se zasáhnout svými filmy jakýkoliv kraj. Takže mistrně odvedená práce tam určitě bude. Příběh je ale už rutina, na pomezí zajímavého vzniku nového státu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $37,491,364Tržby Celosvetovo $124,491,364Tržby za predaj DVD v USA $8,288,511 //počet predaných kusov 487,868Úžasná atmosférická vec, ktorú na režisérskom poste dokonale zvláda Clint Eastwood a pred kamerou bravúrny Morgan Freeman a dobre sekundujúci Matt Damon. Na film o politike nadmieru otvorený pre diváka bez zbytočne hlbokých rozborových polemík, ktoré by zamotali hlavu, venujúci sa len nám neznámemu športu a aj tak si film dokáže udržať našu plnú pozornosť. Eastwood si proste dokáže nájsť cestu k divákovy aj cez ten najmenej lákavý námet, všetko je podané za úžasnej podpory vizuálu a podmanivej hudby. Krásna reklama pre Južnú Afriku, človek tam má normálne chuť ísť. /90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film přechlastaný patosem, v němž řádí neviditelná ruka scenáristického osudu a bohužel i velmi zjednodušující a plochá řešení klíčových scén. Zvláštní, jak i to ragby pak vypadá jako pimprlové divadélko. Každopádně moje láska k tomuto sportu chuligánů, který hrají gentlemani a též úcta k výkonům Morgana Freemana i Matta Damon z toho udělala snesitelný zážitek. Takovou politicko-společenskou pohádku. Ale nešť, jen se obávám, že tohle je spíše odvrácená strana Clintova prostého stylu režie. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Anthony Peckham .. Jo, tak tohle bude mít Clint Eastwood u diváků těžké. Namlsanci Gran Torinem budou mnohé vytýkat. Režíruje precizně, poctivě a umírněně dává nahlédnout jak do prvních pár let Mandelova vládnutí, tak do záměru vyhrát pro motivaci celého národa k sjednocení se mistrovství světa v ragby. Nebyl by to ten pravý příběh plný jemných emocí a vznešených slov, kdyby se tento sportovní úspěch nepovedl? Že se Eastwood více motá kolem Mandely, kterého výtečně ztvárnil jeho hollywoodský dvojník Morgan Freeman vůbec nevadí, kapitán mužstva, kterého ztvárnil nudný Matt Damon, má jistější místo v týmu a na hřišti, kde tak neruší. Stejně jako jsou zde dva herecké póly, tak jsou zde i dva polofilmy (příběhy), kdy tohle sportovně-politické spojení ne zrovna naplno funguje. 75%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Objektivne najhorsi Clintov film za posledne roky. Niekde urobili machri z planety Eastwoodovo chybu, kedze emocie sa nedostavili a to je uz co povedat. Je mi to nesmierne luto, film to bol pekny, ale zabudnutelny. Changeling a Gran Torino vo mne rezonuje doteraz, Million Dollar Baby, o tom ani nehovorim. Freeman bol bozsky, Matt Damon mi vadil. Nadherna sceneria, nadherny pribeh, ale prilis dlhe, rozvlacne a prvoplanove. Prilis vela temat, ktore zostali polosurove a moj pohar spokojnosti poloprazdny. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood opět skóruje, jako už po tolikáté, a to konkrétně tak, že se mu originálně povedlo málokdy vídané skloubení politicko-biografického snímku se snímkem sportovním. V rámci krásných ideálů byly z filmu sice vypreparovány všechny hypotetické negativní aspekty konce apartheidu v JAR a jistě hodně bolestné transformace dříve nesmiřitelně rozdělené společnosti (stejně jako nezpochybnitelný historický fakt, že hráčům All Blacks kdosi v hotelu před finálovým zápasem otrávil jídlo a mužstvo hrálo tak indisponováno), ale Eastwood si přesto dobře ohlídal onu citlivou hranici, aby se z jeho velkofilmu nestal hollywoodský doják. Ano,k jeho filmu patří přídomek hollywoodský, ale bere si z něho jen to lepší, nevydírá, zbytečně diváka nevystavuje přemíře patosu a hlavně se nikde nepodbízí. Ta vyzrálost a velikost jeho režisérského mistrovství prosakuje skutečně z každého filmového okénka, přesně ví, proč a co točí...stačí úvodní scéna, na jedné straně ulice běloši hrají ragby a na druhé otrhaní černoši fotbal, a máme tu expozici přímo čítankovou. O brilantní metamorfóze Morgana Freemana do Nelsona Mandely se asi není třeba zdlouhavě rozepisovat, ta je přímo excelentní, včetně jeho jihoafrického přízvuku. Neporažený je skutečně silný film, Clint Eastwood znovu natočil snímek, nad kterým stojí za to přemýšlet. Mimochodem, při sledování biografického příběhu Nelsona Mandely jsem měl několikrát pocit té silné paralely k podobně silnému příběhu Václava Havla, nestálo by za to ho také zpracovat, Clinte? :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Děkuji bohům a bohyním... Za duši svou nezlomnou... Jsem pánem svého osudu, jsem kapitánem své duše..... Pohádka o tom, jak Nelson Mandela dokázal vyhrát MS v ragby. C. Eastwood propaguje osobnost člověka, který začal budovat NÁROD bez snahy se mstít menšině (která stále ovládala policii, armádu a ekonomiku), člověka, který sloužil zájmům národa a snažil se (za pomoci MS v ragby) změnit bílé i černé. JEDEN TÝM, JEDNA ZEMĚ! Tady jde o víc než o titul mistra světa! Jestli máte rádi politiku a sport, úžasnou atmosféru vyprodaného hlediště a pohádky – nemůžete prohrát! Navíc zjištění, že Clint kromě politickýho timingu zvládá náramně dobře i ten sportovní, stojí za to. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci se něco dozvědět o ragby. 2.) Nelson Mandela? O tom jsem slyšel, ale nikdo u nás doma ho neviděl. 3.) Chci vidět fandit Jihoafričany bez vuvuzel. 4.) Ještě jsem neviděl novozélandskou ,,HAKU“. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zvláštní jeví se na pohled symbióza politického dramatu se sportovním filmem a přesto se Eastwoodovi podařilo důstojné spojení obého. Prostor mezi sportem a politikou především líčí osobnost Nelsona Mandely jako politika obrovské mravní síly, jehož hlavním tužbou je stmelení národa rozeštvaného apartheidem a obavami z věcí příštích. Člověka spravedlivého, který nehledá mstu, ale porozumění. Člověka, který věří, že i sportovní vítězství může pomoci zklidnění napjaté vnitropolitické situace. Nu, zde je snad film (nikoliv zřejmě skutečný Mandela) naivní až příliš - nevěřím na přetrvání pout, které vytvořilo něco tak prchavého jako zlatá medaile. Naivní je zřejmě uvědoměle, jak lze tušit např. z občas zabíraných novinových titulků ("Kriminalita v JAR stoupá"), což mé protesty samozřejmě zmenšuje. Druhé ohnisko filmu leží v samotném rugby a i přes autentickou historicitu mi tato složka film kazí. Klasická cesta outsidera na vrchol, byť se skutečně odehrála, je tu vyzdůrazňována pro mě přehnanými prostředky: mýtizací finálového soupeře a přetaženou počáteční kritikou týmu (hlavní kritik plive jed jak kobra). Okoukané mi připadají scény líčení sportovního ducha a jeho posilování. Snad se tu negativně projevuje i moje averze k vrcholovému sportu jako takovému. Svým způsobem je to vlastně malý zázrak, že uděluji sportovnímu filmu silné ***. To se neděje často. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A kedy mieni oddychovať?“ – „Hovorí, že oddychoval v base.“ Zo začiatku fajn ("Toto už som raz počul a ani vtedy mi to nepripadalo vtipné.“) a dojímal (ak strávite takmer 30 rokov v cele dva krát dva metre, asi máte na myšlienky o odpúšťaní právo), druhú hodinu som sa začal nudiť. Stále sa vyskytli milé/silné okamihy, ale začalo ich ubúdať a pribúdali slabšie scény zo štadióna. Druhý raz už tento film nechcem vidieť. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, rugby me nezajima, politika, natoz nekde v JAR uz vubec ne, ale Clint je machr a zaruka kvality, takze jsem se docela tesil a vysledek, ac neni spatnej, stejne je takovej nemastnej neslanej. Ne ze by to tech 130 minut nudilo, to v zadnym pripade, naopak to utece docela svizne a po rezijni strance neni filmu co vytknou, pusobi to, jak kdyby Clint byl pouze nejaky pozorovatel a proste zaznamenal udalosti. Navic, i kdyz se jedna o klasiku o ceste looserskyho tymu na vrchol, obejde se to bez nejakejch zbytecnejch klise a radoby dojemnejch scen. Bez velkejch reci se to sice neobejde, ale ty nepusobi nijak rusive, spis naopak. Samotny zapasy jsou pak natoceny perfektne a to je Clint ani nepotrebuje nijak pribarvovat nejakejma kamerovejma vychytavkama a podobne. Ale film samozrejme neni jen o tom sportu, ale i o politice, respektive hlavne o prezidentovi a Mandela je v podani perfektniho Freemana predkladanej jako totalni sympatak, dobrak a moudrej, spravedlivej clovek. Misty uz je to skoro az moc, jak je na kazdyho hodnej a s kazdym kamarad a vic nez nejaky schuze ho zajima vysledek zapasu, ale Freeman ma takovy charisma, ze mu to vse verite. Co se tyce Damona, je na nem videt, ze nahodil par kilo svalu, herecky slusny, ale ten blondatej preliv je dost hroznej. Proste film po vsech strankach na profesionalni urovni, ale proste nedokaze strhnout nebo vyvolat nejaky emoce a tak nak mi bylo jedno, co se stane. Takze fakt nevim, co tim Clint chtel vlastne rict, navic bych rek, ze to ani neni typickej oskarovej kandidat, mozna tak pro Freemana a za rezii, tot vse. Ale 4* to da. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů Clinta Eastwooda. Moudrého prezidenta JAR Mandelu bravurně hraje Morgan Freeman, kapitána jihoafrického ragbyového nároďáku Matt Damon, oba velmi věrohodně. Krásný sportovní film s politickým kontextem sjednocování černo-bílého národa. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Mistr Eastwood se svojí osobitou režií zde není vůbec poznat, bohužel ani v náznacích. Je to přesné zachycení skutečných událostí, takže nezbyl žádný prostor pro jeho geniální improvizace a scény, které jsou jemu vlastní. Vybral si očividně téma, které ho zajímalo, má úctu k Mandelovi a jeho práci, proto se rozhodl mu tímto sklonit poklonu. Rozhodně mu to nezazlívám, protože celému světu ukázal příběh, který nikdo neznal. Možná mohl trochu podškrtit stopáž, která sice odpovídá jeho stylu práce, ale proškrtnout pár scén a zkrátit film na 100 minut, by neškodilo. Eastwood je Bůh a já ho obdivuji, tady to bohužel neměl jak dokázat, snad v dalších filmech. 80% 08.07. 2010 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Fotbal je hra gentlemanů hraná chuligány. Ragby je hra chuligánů hraná gentlemany." V tomto snímku je snadný fandit z 93% bílým jihoafrickým Springboks na cestě za sjednocením dvoubarevnýho národa, ale já jsem přesto ve finále marně hnal kupředu svý oblíbený All Blacks. Z hlediska ragby je snímek v pořádku, spodní záběry mlýna založenýho po burácivým "Hu!" jsou fascinující, finálovej zápas bez položený pětky trochu zavání sterilitou, ale pořád je to lepší než nadpozemsky obdivný vylíčení pana Mandely, kterej tentokrát disponuje chytrostí Einsteina, laskavostí Ježíše a fyzickým fondem Dr. Sheldona Coopera. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

"I have a very large family... 42 million", aneb velký muž, velké řeči, velké poselství a nepochybně i velký penis... Morgan Freeman se svým pompézním herectvím ztvárňuje Mandelu jako vznešeného, moudrého, ale i na posledního černouška myslícího vůdce, který se rozhodl pozvednout a motivačně sjednotit národ skrz rugby. Politická rovina se tak v naprosto přirozeném přechodu (jako vždy u Eastwooda) protkává se sportovní, přičemž film v obou oblastech bohužel zůstává povrchní. Eastwood opět bere děj jako prostředek pro emocionální působení na diváka, což je zde sice podpořeno přímým prožíváním hlavní, navíc skutečně respektuhodné, postavy, ale ani tak se nezvládá patřičně zarýt pod kůži... Úděl nejvyšší (hra jako boj za celý národ) tentokrát zůstal ve stínu skromných lidských příběhů řady jiných sportovních filmů. 6/10 ()

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama