Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)
  • Po celou dobu filmu si můžeme všimnout, že Morgan Freeman (Nelson Mandela) nepoužívá svou levou ruku a má ji velmi nateklou. Herec si ji totiž vážně poranil při autonehodě dne 3. srpna 2008 při cestě domů, kdy ztratil kontrolu nad svým vozem Nissan Maxima a převrátil jej několikrát přes střechu. (Čulo)
  • Scéna s přeletem letadla nad stadiónem se odehrála i ve skutečnosti. Na rozdíl od filmu však šlo o plánovanou událost. (Dreadd)
  • Režisér Clint Eastwood je ve filmu v davu jako skandující fanoušek s brýlemi. (Say)
  • Ve filmu členové rugbyového týmu opravu navštívili celu, kde Nelson Mandela strávil 24 let. (HellFire)
  • Všechny rugbyové zápasy se natáčely na Ellis Park Stadium v Johannesburgu, kde se skutečně odehrály. (HellFire)
  • Morgan Freeman a jeho produkční partner Lori McCreary se snažili o natočení filmu o Nelsonu Mandelovi již léta. Původně chtěli zadaptoval Mandelovu autobiografickou knihu Long Walk to Freedom. Před započetím produkce pak oba odcestovali do Jižní Afriky, kde dostali požehnání k natáčení od Nelsona Mandely. (HellFire)
  • Exteriéry Mandelova domu se skutečně natáčely v jeho tehdejší rezidenci. Interiéry ale nikoli. (Elisebah)
  • Během tvorby filmu se z Clinta Eastwooda stal velký fanoušek ragby. Sledoval hodně zápasů každou noc a vždy příští den o nich mluvil. (viperblade)
  • Během natáčení scén zápasů, bylo v hledištích pouze něco okolo 2000 lidí. Díky technice "motion-capture" byli filmaři schopni vytvořit vyprodaný stadion s 62 000 lidmi. (viperblade)
  • V rámci přípravy na svou roli podstoupil Matt Damon intenzivní trénink pod vedením Chestera Williamse, který byl hráčem týmu JAR v roce 1995. (viperblade)
  • Slovo "Invictus" je latinský výraz pro "nepřemožitelný." Také je to název krátké básně od Williama Ernesta Henleyho. Henley tuto báseň napsal poté, co mu byla amputována noha. Ve filmu slyšíme Mandelu recitovat úryvky z této básně. (viperblade)
  • Hráč, ktorého stvárnil Scott Eastwood (syn režiséra Clinta Eastwooda), sa volá Joel Stransky. Okrem toho, že Stransky rozhodol finálový zápas, je zaujímavosťou aj to, že má české korene. (YoZo8)
  • Na Ellis Park v Johannesburgu vyhralo Slovensko pamätný zápas na MS vo futbale 2010 proti Taliansku 3:2. (dehlie)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama