Reklama

Reklama

Danger Close: The Battle of Long Tan

  • Austrálie Long Tan (pracovní název) (více)
Trailer 1

Jižní Vietnam, pozdní odpoledne 18. srpna 1966 - tři a půl hodiny v lijáku, uprostřed bláta a roztříštěných stromů plantáže zvané Long Tan, se snaží major Harry Smith a jeho rozptýlená rota 108 mladých a většinou nezkušených australských a novozélandských vojáků bojovat o svůj život. V cestě jim stojí drtivá nepřátelská přesila jednotek Viet Congu a severního Vietnamu, která čítá přes 2000 mužů. Po vyčerpání munice, nárůstu obětí a obklíčení nepřítelem si každý člověk začne hledat svoji vlastní odpověď na to, jak triumfovat nad nejistou budoucností se ctí, slušností a odvahou. (Michnak)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (57)

Strandmon 

všechny recenze uživatele

Hodně silné 4*. Dal bych slabších 5, ale takto mi to přijde lepší. Danger Close konečně přináší perfektní zmapování jedné z větších bitev ve Vietnamu. Po akční stránce nemám moc co vytknout, i když by mi asi nevadili trochu brutálnější scény. Příběhově hezky rozebrané. Ačkoliv jsou herci pro mě téměř neznámí, tak všichni zahráli dobře a k postavám si rychlé vytvoříte užší vztah a prožíváte film s nimi. Dlouho jsem neviděl takhle dobrou válečnou řežbu, takže za tento přírůstek jsem určitě rád. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Úvod filmu je příšerný komunistický Vietnam útočí na australsko/novozélandskou základnu vše kolem tam vybuchuje a někdo i po nich střílí a velitel pluku se tam prochází jak na módním molu (na obhajobu se mu nedivím někteří ti vojáci vypadají jak kdyby z tama došly nebo jsou přiteplení asi na to přispěla LGBT komunita) a směje se u toho jak piča přijde do velení s úplným klidem a jeho muži si zde hrají karty. To je opravdu reálné to i Rambo 2 by byl více podle skutečnosti než tahle scéna. Říkal jsem si no je to začátek třeba se to zlepší bohužel nezlepšilo skoro všechny postavy mě byly totálně u prdele (čestná výjimka je ta blondýna co tam zpívala a to jen proto, že tam byla 5 minut a nestihla mě nasrat navíc je to jediná ženská co je ve filmu ) a přál jsem jim smrt (nefunguje zde absolutně žádné soužití s postavama divák s nima netrpí a nepřeje si, aby přežily). Ke konci naskakuje velký sled wtf scén od komunistického Vietnamského vojáka co se zakempí v slaměné chýši 5 minut zaměřuje, aby se pak netrefil (tak hlavně, že měl na to čas a nikdo o něm nevěděl) po dalšího co se rozběhne proti nepříteli s nožem a on ho odstřelí (tady už mě moc nechybělo, abych se začal smát) a korunu tomu nasadí scény kdy vedle jednoho z vojáků vybouchnou 2 granáty on udělá salto a přežije pouze s raněnýma nohama (v reálu by ho to roztrhalo na sračky, ale nevadí srát na realitu ) a kdy se 2 velitelé nebo co to bylo hádají jestli tam mají poslat posily nebo ne (kdybych šel do mateřské školky a počkal si na to až se tam budou hádat dvě děti tak ta hádka by byla reálnější než tato trapárna co byla tady a to by ty děti nemusely být ani herci). Tak hlavně, že tu někdo (asi placený Rusáky) nadává na film Na Život a na smrt a píše jak to nebylo reálné tohle totiž o moc lepší není viz scény kdy u nepřítele vybuchují dělostřelecké granáty 5 metrů daleko a on umírá zatímco opačně to přežijou bez problémů (už chybělo fakt jen ,aby místo těch transportérů pro ně přišel ten John Rambo). 60 procent více nejdu ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Travis Fimmel ( Ragnar z Vikingů) velí 108 nezkušeným Australským a Novo Zélandským vojákům proti celému Vietnamskému battalionu a je to slušná válečná řež po delší době. Po krátkém úvodu akce téměř nesešlápne z plynu a byť nejde o velkou produkci, tak to vypadá velmi dobře, postavy si divák oblíbí a fungují také emoce především v závěru. Jediné, co mě trochu mrzí, že tvůrci nenašli odvahu přidat Gore, tedy extra syrových scén jako v Hacksaw Ridge se zde divák nedočká, ale i tak je to poutavá a zábavná podívaná pro fanoušky válečných filmů, kterých je jako šafránů takřka povinnost. 75% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Je trochu škoda, že si Australani neskočili na kus řeči s technickými poradci seriálu Btatrstvo neohrožených, ti by jim vysvětlili, jak to vypadá při dělostřelecké nebo kulometné palbě, hlavně zpomalené záběry plachtících členů Vietkongu a severovietnamské armády byly dost o ničem. Jinak si ale stěžovat nebudu, téměř dvě hodiny utekly jako voda, šlo se z akce do akce a proběhlo jen jedno loučení s Boromirem, takže na patos téměř ani nedošlo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u jiných ne až tak známých zfilmovaných válečných střetů doporučuji si něco nastudovat i tady. Usnadní to orientaci, ačkoliv je fakt, že tady se to tvůrcům podařilo podat poměrně přehledně. Celkově se film soustředí především na samotný boj mezi ANZAC a Vietkongem, takže trochu rezignuje na postavy, ale i to krátké seznámení stačí k tomu, aby si k nim divák pocítil sympatie, což je i zásluha herců. Samotný Fimmel si ponechal něco z Ragnara, což je v tomto případě na místě, takže palec nahoru i za to. Samotná bitva zabírá většinu stopáže, což má za následek skutečnost, že místy působí staticky. Na druhou stranu z pohledu Australanů a Zélanďanů se jednalo spíš o poziční boj a snaha o autenticitu se cení. Navíc se mi strašně líbil prostor, jaký dostalo dělostřelectvo i komunikace mezi ním a bojujícími jednotkami. Od Australanů se jedná o slušnou práci, která dává vzpomenout na "vietnamské" klasiky. 80% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se od 14. května do 6. července 2018 ve spolkovém státu Queensland v Austrálii. (BMW12)
  • Člen obrněného transportéru, který byl postřelen v závěru filmu, zemřel 9 dní po bitvě na závažnost svých zranění. (Michnak)
  • Dne 18. srpna 2016 se na bojišti konal obřad, kterého se zúčastnilo více než 1 000 australských veteránů a jejich rodin. Tento obřad byl na počest 50. výročí od proběhnutí bitvy. (Michnak)

Reklama

Reklama