Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Max Manus, Nórsky veterán z rusko-fínskej vojny sa vracia do vlasti okupovanej nacistami. Zapája sa do hnutia odboja, no je zatknutý za rozširovanie vlasteneckých plagátov. Podarí sa mu utiecť do Škótska, kde s ďalšími krajanmi obdrží špeciálny vojenský výcvik. Po jeho skončení je celá skupina poslaná späť do Nórska, aby tam pôsobili ako sabotéri. Keď sa im podarí potopiť niekoľko Nemeckých zásobovacích lodí, začne sa o Maxa zaujímať Gestapo... (Theatis)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (108)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Odbojová činnost v Norsku stručně a jasně je přesně to, co by nemělo chybět mezi shlédnutými snímky každého zájemce o historickou biografii se vším všudy. Ale pozor, pokud hledáte akcí nabitý snímek, který Vás nebude ani na vteřinu nudit nudným tlacháním, filmu se vyhněte. Je to zkrátka čistokrevné epické drama s prvky akce, ale hlavním tématem je lidský příběh Maxe Manuse. Člověku až zatrne při tom konci, když si uvědomí, co oproti norským válečným hrdinům zkoušeli po válce ti naši. 85% = 4/5 ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Norové se poslední dobou stále víc a víc hlásí do filmové špičky. Max Manus je toho důkazem. Důkazem, že i válečné a pravdivé příběhy zvládají na výbornou. Nejedná se sice o žádný action film s bojovými eskapádami, ale o důmyslně propracovaný špionážní a sabotérský příběh, který staví převážně na napínavých scénách. Ty se odehrávají převážně v přístavu Oslo, kde sabotují německé lodě. A vůbec, celý ten děj, který se točí kolem norské odbojové skupiny, života v Norsku, jednotlivých aktérů, je naprosto uvěřitelný. Aksel Hennie alias Max Manus jen potvrdil, že je úžasný herec. Pokud někoho zajímá odboj za druhé světové války, tento film je jak zrozený pro něj. Mě osobně si získal. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Max Manus mi v lecčem připomíná Oranžského vojáka a řekl bych, že se jím Norové inspirovali. A je mu podobný i kvalitou, jen má lepší kameru, střih (dáno dobou vzniku) a také kratší délku (což ho pro mnoho diváků dělá koukatelnějším). Pro mě osobně je to solidní 4*-ová válečná podívaná, které k plnému počtu schází více silnějších momentů a naopak navíc je tu (téměř) hollywoodský konec. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak takhle má vypadat správnej válečnej film. Být reálnej, válečnej, a zajímavej. A představil nám zajímavou a odvážnou postavu, o které jsem nikdy neslyšel, a přitom je tak zajímavá a odvážná. Je to film hodnej doporučení. Je zajímavej, válečnej, reálnej a Manus je zajímavej a odvážnej. A tohle je komentář jak od retarda, já vim... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Perfektní řemeslo, které hodně těží z tématu druhé světové války a žánrového kánonu, do nějž ovšem příliš nepřidává ani jej neporušuje. Je škoda, že tvůrci nevěnovali více úsilí a času souboji Max versus Siegfried (mohl to být chytrý a nekompromisní záporák). Ten se sice filmem prolíná a dokonce má i jakési vyvrcholení v jeho závěru, ale je příliš nekonzistentní a schématický. Což se v podstatě dá říct o celém snímku. Souboj Norů proti Němcům je díky skvělé audiovizuální stránce řekněme našlapaný, ale troskotá v základech. Tvůrci si házejí klacky pod nohy už jen tím, že divákovi nabízejí i náhled na situaci ze strany protivníka. Kvůli nedostatečnému prostoru ale Němci vypadají neschopně a jakékoli jejich pokroky jsou předneseny zkratkovitě. Nepůsobí jako důstojní soupeři. Škoda… ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Scéna z června 1940 je natočena u skutečné budovy Norského parlamentu - vůbec poprvé od konce války se na ní objevila nacistická vlajka a dobové transparenty. (Adrai)
  • Skupina okolo Maxe Manuse je označována jako Gang Oslo - v originále Oslogjengen. Skupina byla později Brity označena jako nejlepší evropská sabotážní skupina. (Adrai)
  • Během filmu nikdy nezazní Siegfriedovo (Ken Duken) příjmení. Celé jméno je uvedeno až v titulcích popisujících příběhy jednotlivých postav po konci války. (Adrai)

Reklama

Reklama