Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co jsou to přátelé? Jsou důležití a nenahraditelní? Takové a podobné otázky si klade hlavní hrdinka, sedmnáctiletá Takahashi Rina. Má snad vše, po čem každá dívka touží. Je mladá, krásná, populární a velmi úspěšná u chlapců. Užívá si života plnými doušky. Nicméně i přes to přese všechno Rina trpí dvěma velkými nedostatky. Do jisté míry jde až o přehnanou neúctu k jejímu okolí, ale především o absenci opravdových přátel. Avšak to si Rina nepřipouští. Přátelé jsou pro ni pouze lidé, co se dají využít, když je potřeba. Toto pokřivené vnímání přátelství se ale začne měnit, když Rina jednoho večera omdlí na diskotéce, je odvezena do nemocnice a po několika vyšetřeních jí doktoři sdělí krutou pravdu o jejím zdraví. (Clareeta)

(více)

Recenze (11)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá dráma. Má vydarený príbeh o teenagerke, ktorá si nadovšetko užíva svoj vzhľad a popularitu, vďaka čomu je hviezdou na každom večierku a kvôli svojej namyslenosti si prakticky nikoho neváži, priatelia sú pre ňu len na využívanie a rodičia ju nezaujímajú. Ale všetko sa pokazí, keď nečakane dostane rakovinu a známi sa jej začnú obracať chrbtom, ale predsa len nachádza aj skutočnú priateľku, s ktorou sa spoznala už v detstve a tá sa jej len tak nevzdá. Spracovanie sa mi páči, dej síce možno mohol byť ešte trochu prepracovanejší, nejaký ten výraznejší dejový prvok navyše by tomu len prospel, takto sa mi to miestami zdalo predsa len o niečo priamočiarejšie, než by bolo najvhodnejšie, ale aj tak mi to sadlo. Hlavná hrdinka si ma kvôli svojej povahe očakávane ani nemohla získať, ale aj tak je perfektne zvládnutá, ten jej povrchný a arogantný prístup ku všetkému už pre potreby filmu ani nemohol byť lepší a úplne bez problémov to utiahne, pričom mi sadli aj scény z nemocnice, ktorých som sa najviac obával. A tak hlavne prvá polovica, ktorá sa hlavnej hrdinke venuje v ten negatívnejšej polohe sa mi veľmi páčila, potom sa to síce o niečo zhorší, za čo môže aj trochu neprirodzené správanie novej najlepšej kamarátky, toto mohli podať trochu uveriteľnejšie, ale aj tak ma to stále rozhodne bavilo a určite musím pochváliť aj úplný záver, ten sa mi dosť páčil. S hereckým obsadením som dosť spokojný, skvelá hlavná hrdinka, príjemná postava jej novej priateľky, dobre zvolená dvojica rodičov, ale aj ostatné výraznejšie vedľajšie postavy, tu nemám čo vytknúť. A nesklame ani réžia a technická stránka, slušný žánrový nadštandard po všetkých stránkach. Takže určite sa to dalo ešte trochu vylepšiť a hlavne tú druhú polovicu, ale rozhodne nie som sklamaný, dostal som približne to, čo som aj čakal, vydarený film. 77% ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak důležité je v životě mít přátele, a opravdu se povedl. I přes krutý děj (který alespoň mě nejednou dost emocionálně rozhýbal) je základní myšlenka jasná, vstřícná a skutečná. Co bych k tomu přidal je fakt, že sám znám dost lidí, pro které přátelé nic neznamenají kromě objektů, které se využívají, a tím skutečnější mi všechno připadalo. Sledovat život hlavní hrdinky bylo jako sledovat někoho, koho dobře znám, a základní prvek mi nemohl přijít absurdní, protože vím, že u mnohých je teď sobecký přístup k životu v módě. Ale to je jen takové podtržení toho, proč jsem byl nacucnut dovnitř filmu; pokud máte rádi smutné příběhy s poselstvím, Dear Friends je přesně pro vás. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Myšlenka je bezesporu hodnotná a bylo by skvělé, kdyby ji každý vnímal podobně. Myslím, že je podaná tak, že i ty, kteří nad upřímnými a nesobeckými mezilidskými vztahy ohrnují nos a berou je jen jako prázdná slova ze starých básní, by film donutil k zamyšlení. Celkově mě film bavil a nepřipadal mi dlouhý, spatřuji na něm však několik nedostatků, které mi brání ve vyšším hodnocení. Za prvé mi trochu vadilo krajní vykreslení hlavní postavy, Riny, jejíž charakter mi připadal nepřesvědčivě vyvedený do extrému – Sysel_CZ sice píše o tom, že mu Rinina povaha připadala povědomá a je to možné, ale osobně mi nepřipadá realistická, i když to patrně bude tím, koho jsem zatím potkala či nepotkala. Druhá věc, která mi kazila zážitek, bylo neuvěřitelně přímé sdělení myšlenky, že přátelství je důležité, a její neustálé omílání, myslím, že by člověku poselství došlo i bez těch všudypřítomných vět „protože jsme kamarádky“. Docela mě to mrzí, protože na mě Dear Friends jinak učinilo dojem. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo nic či nikoho neztratil, neví, netuší, co znamená životní ztráta. Vše je jiné, když se to týká člověka osobně. A tenhle film se pokouší přiblížit jednu hodně bolavou životní zkušenost. Přes všechny paradoxy snímku hodnotím vlídně, neb souzním s hlavní myšlenkou - opravdový přítel je k nezaplacení. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Rina je mladá dospívající dívka působící arogantním až mírně pyšným dojmem s absencí úcty k ostatním. Skrze svůj povrchní názor o přátelství bere okolní lidi jako formu využití, chová se k nim sobecky a postrádá jakýkoliv respekt k autoritám. To vše se změní, když kvůli své rakovině skončí v nemocnici, tam potká maličkou holčičku, která jí atakuje svými upřímnými city a navíc jí začne navštěvovat bývalá spolužačka. ■ Na můj vkus až moc rychlá změna charakteru. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Co jsou to přátelé? Potřebuješ je, ale stojí ti v cestě. Pomůžou ti, ale zdržují tě. Je to někdo s kým si povídáš, někdo s kým se hádáš, Jsou nenahraditelní, nebo jsou jen k použití? Kdo je potřebuje? Tak takto začal film a môžem veru povedať že ja ich veru potrebujem ! Nechápem takých ľudí ako bola Rina, v hĺbke srdca sú veľmi milí a dobrí ľudia no správajú sa odmerane ba až arogantne :(, možno to bude tým že nepoznajú čo je to skutočné priateľstvo, Rina ho nakoniec spoznala len či nebolo už veľmi neskoro ... ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Sice značně průhledný, ale i tak pěkný snímek pojednávající o životě, smrti, nemocech a významu přátelství. 77% ()

tompaulman 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film to není. Klidně by se obešel bez explicitního zdůrazňování toho, jak je důležité přátelství, i bez situací, kdy se dvakrát náhodou odnikud vynoří kamarádka, která na poslední chvíli hlavní postavě rozmluví sebevraždu. Ale dějově mě to od začátku tak upoutalo, že jsem na dvě hodiny přestal vnímat okolí, takže tomu po menším váhání těch 5 hvězd dám. ()

Oiolaire 

všechny recenze uživatele

Na světě je spousta věcí, kvůli nimž stojí za to se ráno probudit. Někdy je však třeba nám je nejdřív ukázat. Dear Friends ukazuje přátelství jako způsob konfrontace životních hodnot a zároveň jej samotné staví na pozici hodnot nejvyšších. ()

Raphaell 

všechny recenze uživatele

Zajímavej film, který hodně ztrácí ve scénáři. Dostal by hvězdy minimálně 4, ale několik nelogických a naivních událostí prostě sráží celkový dojem. Jinak je to pěkná moralita o namyšlený holce, která se pod tíhou nemoci nakonec změní v pravý opak, obětavou dívku. Oceňuju taky japonštinu, která je v tomhle filmu z méhoi pohledu hodně wakariyasui :) ()

Reklama

Reklama