Reklama

Reklama

Poslední vlak

(festivalový název)
  • Rusko Poslednij pojezd (více)

Obsahy(1)

Zima 1944. Starší vojenský chirurg Fischbach dojel do cílové stanice v Rusku. S těžkými kufry zdolává koleje, pak ho šofér veze proti proudu ustupující armády do provizorního lazaretu, který se právě evakuuje. Fronta se zhroutila. Ráno se lékaři se zbylými pacienty a vojáky vydají na pochod... V lesní boudě se skrývá zbloudilá ruská herecká skupina. Rusové a Němci, teď už jen chirurg a vojenský poštmistr, se ocitli v zóně nikoho. Sužuje je krutý mráz, hlad, kašel a strach z nejistoty. Vzpomínají, zpovídají se ze svých životů. Souputníkem jejich bloudění je mrazivá mlha. Lesem projde partyzánský oddíl a masakruje všechny bez rozdílu. Tragika válečného prožitku protagonisty z „druhé strany“ je budována detailními, hyperrealistickými popisy situací a stavů lidí odsouzených k záhubě, výrazem jejich „předurčenosti“ v krajině sevřené lhostejným sněhem a mrazem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (31)

T2 

všechny recenze uživatele

Absurdná sucharina, kde jednak nepomôže šedý filter k tomu aby to viac priblížilo dobu 2.svetovej vojny, postavy dosť odbité, snaha o vážne herectvo tiež zlyháva, akcia ako tak priemerná, celkovo to má bližšie k úrovni TV filmu. /30%/ ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy nejsou má kategorie, ale na film jsem se díval se sestrou a ta je válečná fanatička. Takže film sledovala pozorně a já jedním očkem. Jakmile ale byla nějaká dobrá scéna, upozornila mne. Nejvíc se ji prý líbila scéna, kdy vybuchl granát a jednomu vojákovi to roztrhlo břicho, vylezly střeva a opodál stojícímu vojákovi tyto vnitřnosti prskly na ksicht! Přikázala mi, že filmu musím dát 5* a já tak tedy činím! Já jen dodám, že film měl krásné barvy - radost pohledět :-) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný film s dosti stupidním scénářem. Vojákům pravidelně upadávají v bitce (ne bitvě) s nepříteli pistole, střelou zasažení vojáci se mnohdy bez krve choulí k zemi amatérským způsobem, ruští občané dle potřeby režiséra přebíhají k nepříteli, sovětští vojáci až na bývalého generála jsou pobíjeni profesionálními německými záškodníky jako komáři... Připomnělo mi to nekvalitou mnohé pitomé sovětské válečné snímky, které jsem povinně shlédl ještě během školní docházky. Jediným plusem je dostatek akčních scén, ovšem právě ty působí zrežírovány dost bezradně. A tak nejlépe a nejrealističtěji vypadají dvě paralelní milostné romance a vzpomínky hlavního hrdiny. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=sfIw2AHIr3E ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Žánr válečných filmů a obzvlášť Velká vlastenecká válka je v Rusku stále oblibě. Tenhle film patří k těm válečným filmům, který je sice natočen akčním způsobem, myslím si, že nepřevyšuje ani průměr svého žánrů a nedosahuje úrovně starších válečných ruských filmů. Film svým provedením neurazí, ale ani nepřekvapí. Za zvláštní pozornost stojí skutečnost, že obrněné vlaky Ruské ministerstvo obrany třeba ještě nedávno v minulém čase využívalo v podmínkách válečných konfliktů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Drevorubač-Ruský vojnový hrdina...Po Bezejmennej kóte ďalší vojnový film od ruských bratov.No ani tentoraz, podobne ako pri spomínanom filme som nedostal to, čo som očakával. Obidva filmy majú toho spoločného viac. Vznikli tesne po sebe, niektorí herci hrali v obidvoch filmoch, miestami nereálna akcia, mnoho postáv a to najhlavnejšie, obidva filmy celé hodiny sľubujú veľké bitvy a dostanete trápne,nevierohodné ani nie minútové pozliepance. Obidva filmy sú kvalitatívne približne na rovnakej úrovni, aj keď každý je o inom, no na viac ako jedno pozretie nedokážu zaujať. Ruský film Hviezda, tak tieto dva vojnové filmy kvalitatívne neprekonali. Film 60%. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

na můj vkus až moc zdlouhavý a po pár desetiminutovkách už dost nudný film s trochu přihlouplým scénářem, minimem povedených scén a maximem teatrálně se klepajících komparzistů... od začátku jde všechno od deseti k pěti a dalo mi velké přemáhání snímek vůbec dokoukat... naštěstí byl po ruce horký punč :-) když přimhouřím obě oči, vyčaruju 30%. a na závěr drobná oprava: název v originále je Последний бронепоезд (POSLEDNIJ BRONĚPOJEZD), rok výroby 2006 a stopáž je 2hod 2min. V hlavních rolích účinkují Андрей Панин, Марина Александрова, Иван Кокорин, Денис Никифоров, Екатерина Редникова, Андрей Соколов (Andrej Panin, Marina Aleksandrova, Ivan Kokorin, Denis Nikiforov, Ekaterina Rednikova, Andrej Sokolov), režie Зиновий Ройзман (Zinovij Rojzman). ale zbytek sedí :-) (zdroj) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Asi to měl být akční válečný příběh pojatý jako western (záhadný jezdec z neznáma, skupina outsiderů, které se tento postaví do čela, závěrečný souboj atd.). Jenže... ač jsou některé momenty zajímavě kontroverzní (jako je hlavní klaďas, který bez váhání zatáhne do lesa svého zrádného kolegu a tam ho popraví), výsledek je značně rozpačitý, a to zejména vinou místy úsměvně ochotnických hereckých výkonů a velmi často tragicky amatérské režie, která selhává nejen při inscenaci bojových scén, ale jako by si vůbec nedokázala poradit s velkým plátnem a uvízla někde na úrovni levných televizních seriálů. Svým způsobem mi to připomnělo Nepolapitelné mstitele. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vojnový film z ruskej produkcie je už dávno niečo iné ako zo sovietskej produkcie. Mne sa tento nový pohľad určite viacej páči. V tomto príbehu sa využívajú prvky dobrodružného či akčného žánru, dokonca by som našiel príznaky westernu. Určite by sa dalo hocičo vytknúť, mne sa to však páčilo. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, jak tento film je různorodě hodnocen, aniž by si (možná) komentátoři uvědomili, že hodnotí nikoliv akční film, ale SKUTEČNOU UDÁLOST z druhé světové války. Byla to drobná událost ve velkých příbězích války, ale postavy ve filmu žily, padly nebo přežily. Tak např. "Dřevorubec" byl vysoký generál Sov.armády, který došel až do Prahy, tam padl a je tam i pochován. Mladý židovský zlodějíček, přežil své zranění, ale za 10 dnů nato padl. Dva mladí lidé (zdravot.sestřička a mladý voják ) přežli a vzali se. Německý špion podlehl svým zraněním v divoké šarvatce se sovětský, generálem. Víte, režisér Alexej German ml. je narozen 1978 a tak vlastní citové prožitky filmu nemohl dát ( v podstatě možná ani jeho otec už ne), a tak film je přesně natočen podle jedné drobné události z archivů válečných událostí Sovětského svazu. Těžko se vybírá, když podstatné události Velké vlastenecké války už natočili velikáni réžie ruského filmu. (Rosstockij, Ozerov, Bondarčuk a jiní). ()

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

Príliš rozťahané a prekomplikované... Tešil som sa na finálny veľký boj, ale žiadne veľké finále sa nekonalo. Nevyužitie toho množstva komparzistov pre plynulú bojovú pasáž s dobrým strihom a viacerými kamerami považujem za to najväčšie zlyhania pri tomto filme :( ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Rusove asi neumi nic jineho nez tocit valecne filmy, ale musim rict, ze jim to jde vskutku lip nez vietnamcum prodavani pantofli. Vzdy jsem mel rad, kdyz ve filmu vystupovala zahadna postava, ktera byla obestrena tajemstvim. A role drevorubce, me prave necim takovym imponovala. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Film jsem nedokoukal, nevydržel jsem ten zmatek, kdy jsem neměl vůbec ponětí kdo se převlékl za rusáky a kdo za němce a naopak. Navíc k tomu dost násilně vměstnaný "hrdinský" příběhh a romantická zápletka. Dál jsem to nedokoukal. ... Nešlo to. ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Věřím, že ruská filmová tvorba má pár povedných snímku, ale tento mezi ně určitě nepatří. Předlouhé vyprávění o honbě za obrněným vlakem. Dialogy trapné, nedobré... Nevím, jestli to mám dávat za vinu českému předabování, či je to přesný překlad a tvůrci byli prostě jelita. Akční scény maji ještě kus cesty ke kvalitě, jako předvádí západní filmový průmysl. I ty herecké výkony nebyly bůhvijaké... Parta typku si prostě vzala partu ochotníku a řekli si, že by mohli něco natočit... Zmínku si zaslouží pulzující střeva venku z břicha. No a za teatrální předvádění padlého vojáka musím dát alespoň 2 hvězdy :-D ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jednotky rude armady se dostanou kdesi v Rusku do naprosteho nemeckeho obkliceni. Jedina cesta z obkliceny vede na obrnenem vlaku. Zacatek filmu kdy se jedna "ruda" jednotka chce pridat na stranu nemcu v boji proti bolsevikum a zidum a vzapeti je rozstrilena,nekym ze zalohy mi prisla svym zpusobem vystizna pro cely film,jelikoz o prebihani k nemcum se hovori v podstate stale. Pribeh mi prisel dost zmateny.Jedna bojova scena strida druhou, trochu oziveni prichazi ve chvili kdy na scenu dorazi Drevorubec a jeho souputnici,kamaradi .V uplnem konci filmu mi chybi vysvetleni jakpak nakonec zkoncil nemecky dustojnik,jeden z hladnich postav tohoto filmu.Zajimavy je osud Drevorubce ,ktery mel dojit az do Prahy kde ma byt take pochovan. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Film nebyl nejhorší,ale byly tam sem tam nudné pasáže.Konec filmu byl celkem akční takže se to dalo ale hodnocení je tak napůl.Jednou a dost ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Řekl bych průměr. Snažili se hodně natočit velký válečný film, ale udělali mnoho chyb. Ve sktečnosti neproveditelné akce. Aby procházely takové diverzantní akce jednoho člověka je skoro až neuvěřitelné. Bojové scény byly ucházející, masakry nechyběly a byly v určitých mezích humanity. Snažili se to osvěžit trochou romantiky a erotiky, ale.... Na druhou stranu zase pěkně ukázali, jak do armády byly naverbováni kdejací kriminálníci a primitivové a budiž vám odpuštěno (možná), když přežijete zbytek války v první linii. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Asi měl být film kratší, abych se nenudil. Snímek na mě působil mdlým dojmem a až tady zjištuji, že je to natočeno roku 2003 a přitom to podle barev vypadá, že je to natočeno v 80. letech. Škoda času, protože jsou daleko lepší válečné filmy. ()

Soul 

všechny recenze uživatele

Nějak moc nechápu to relativně vysoké hodnocení u tohoto díla. Ruské válečné filmy mají své kouzlo a vzpomínám, jak ještě za minulého režimu téměř každý týden nějaký takový klasický válečný film (byť často ideově pokřivený) v televizi běžel. Poslední obrněný vlak je data mnohem mladšího, ale jde o dílo absurdní, absolutně nevěrohodné a spousta prvků i postav vyznívá spíše tragikomicky. Scénář a většina hereckého ansáblu by byla zralá na odpad, 1* snad jen jako úcta a respekt před složitým obdobím novodobých lidských dějin. ()

Reklama

Reklama