Reklama

Reklama

Poslední vlak

(festivalový název)
  • Rusko Poslednij pojezd (více)

Obsahy(1)

Zima 1944. Starší vojenský chirurg Fischbach dojel do cílové stanice v Rusku. S těžkými kufry zdolává koleje, pak ho šofér veze proti proudu ustupující armády do provizorního lazaretu, který se právě evakuuje. Fronta se zhroutila. Ráno se lékaři se zbylými pacienty a vojáky vydají na pochod... V lesní boudě se skrývá zbloudilá ruská herecká skupina. Rusové a Němci, teď už jen chirurg a vojenský poštmistr, se ocitli v zóně nikoho. Sužuje je krutý mráz, hlad, kašel a strach z nejistoty. Vzpomínají, zpovídají se ze svých životů. Souputníkem jejich bloudění je mrazivá mlha. Lesem projde partyzánský oddíl a masakruje všechny bez rozdílu. Tragika válečného prožitku protagonisty z „druhé strany“ je budována detailními, hyperrealistickými popisy situací a stavů lidí odsouzených k záhubě, výrazem jejich „předurčenosti“ v krajině sevřené lhostejným sněhem a mrazem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (31)

Silhouette 

všechny recenze uživatele

Male upozorneni pro ctenare zdejsich recenzi - existuji dva ruske filmy s tematem druhe svetove valky a velmi podobnymi nazvy - Poslednij pojezd (Posledni vlak) z roku 2003 a Poslednij bronepojezd (Posledni obrneny vlak) z roku 2006. Prvni z techto filmu je pomale naturalisticke artove drama natocene A. Germanem mladsim, druhy je zrejme nejaky priblbly gerojsky vlastenecky akcnak. Jenomze na CSFD oba filmove nazvy byly do dnesni (velmi rychle) opravy po mem upozorneni prelozeny stejne, coz je nepresne. Proto zde uzivatele prevazne hodnoti druhy, akcni, film - tuto informaci uvadim jen proto, aby bylo zrejme, ze vetsina zdejsich komentaru patri jinemu filmu, jak vyplyva z deje, na ktery odkazuji. Germanuv film je natocen z perspektivy nemeckych vojaku, je o lidskosti a o krutosti, o lidech, zatazenych do valky proti jejich vuli, o tom, jak v propadlisti dejin rychle vymizi pamet o komplexni lidske osobnosti. Na rozdil od druheho filmu se jedna o velmi kontroverzni v Rusku film, nebot polidstuje Nemce, hlavni postavy jsou v podstate nevinne, protoze jejich valecne povolani je lekar nebo postak, neumi ani zachazet se zbrani. Naturalisticnost filmu je typicka pro oba rezizery Germany - otce a syna, je dost neprijemna, porad tu nekdo smrka nebo ma zachvat kasle. Na druhou stranu, nikdy jsem nevidel ve filmu tak nadherne natocenou dezolatni zimu, mrazivou mlhu, zasnezeny les ve vanici, tady se prace s cerno-bilym kontrastem opravdu povedla, prace kameramana je vyborna. ()

petz1985 

všechny recenze uživatele

film rozhodně není nějaký extra zázrak, ale mně se líbil, sice některé pasáže jsou poravdu zbytečně rozplizlé a nudné, ale podívat se na to dá a hvězda navíc je potom za nádherný obrněný vlak, který se opravdu vidí jen v málo filmech... a postava Dřevorubce se mi vcelku taky zamlouvala ()

rafix 

všechny recenze uživatele

Tenhle ten film mi doporučíl můj známí a že se mu to moc líbilo. Mě se ten film osobně nelíbil. Bylo to moc na mě moc dlouhé a únavné. A nedávalo to moc smysl. Film u mě má 1 hvězdičku za snahu. ()

Branicky 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení filmu jsem dlouho přemýšlel zda ** nebo ***. Film samotný nenadchne - neurazí. Nakonec jsem se rozhodl pro **, protože se zde vyskytují vysloveně slabé a zmatečné momenty, některé postavy jsou zahrány slabě a celkový příběh mi příjde slabší. Osobně nejsem velkým přítelem zařazování prvků typických pro žánr akčního filmu do filmů válečných - což se zde děje. Na druhou stranu kvituji s uznámím, že se tvůrci vyhli černo-bílému zobrazení ruských lidí a doby stalinismu. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Kde sú tie časy keď sovietske vojnové filmy mali svoju úroveň!? Tento snímok má charakter podpriemerného tv filmu béčkového charakteru, absurdné scény hrajú prím a niekto bude vychvaľovať túto pakáreň pretože sa opiera o skutočné udalosti. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Zhléhl jsem na LFŠ UH 2019. Těžce jsem se v příběhu orientoval. Na následné besedě režisér prozradil, že už tehdy se v Rusku objevovala obvinění z jeho nedostatečného vlastenectví. Dnes by to už nanatočil. Nacionalistická kritika by ho úplně semlela. ()

lumi1 

všechny recenze uživatele

Bola to príjemná zmena pozrieť si po dlhej dobe aj nejaký iný film ako americký. A zároveň ma tak veľmi aj sklamal, čakala som viac. ()

Reklama

Reklama