Reklama

Reklama

Život novináře Stevea Lopeze se ocitl ve slepé uličce. Novinový průmysl je vzhůru nohama a jeho manželství je v troskách. Nedokáže si vybavit, co že to vlastně miloval na své práci. Jednoho dne se prochází po losangeleských ulicích, když vtom spatří muže, který podmanivě hraje na housle. Muž se jmenuje Nathaniel Ayers a je evidentní, že trpí psychickou poruchou. Během rozhovoru se Lopez od něj dozvídá, že studoval na slavné hudební škole Juilliard. Stevea zajímá, proč student prestižní školy skončil na ulici. Zjistí, že Ayers po dvou letech studia zanechal, protože u něj v raném věku propukla schizofrenie a sen o velkých koncertních síních se brzy rozplynul. Další den Steve Ayerse vyhledá a znovu mu řekne, že by o něm chtěl napsat sérii článků. Rozhodne se, že se pokusí změnit hudebníkův život, a vydává se do boje s větrnými mlýny. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (249)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Joe Wright si získal diváky i kritiku už prvním filmem "Pýcha a předsudek" a svůj režijní talent potvrdil výborným "Pokáním" ale jako skoro každý režisér, který rychle stoupá nahoru i Joe Wright trochu spadl a to právě "Sólistou". Ne, že by byl špatný Jamie Foxx (ačkoliv se až moc snaží) nebo dokonce Robert Downey jr. a pár scén je vizuálně povedených ale příběhy o tajemném géniovi zde už byly a v mnohem lepším a poutavějším provedení. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavá studie schizofrenického génia, kterému pomáhá dobrácký novinář. Škoda jen, že příběh se několikrát zasekne na mrtvém bodě a bohužel byly i místa, kdy mi postava Nathaniela připadala lehce otravná. Downey ve své životní formě a solidní Foxx ve filmu, který mohl mít klidně náběh na Oscary. 70% ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Wright je dobrej režisér, což ukázal u Pokání, ale tentokrát to trochu přehnal, až zas tak geniální neni, aby dokázal z celkem nezáživnýho příběhu o bývalým talentu váženhý hudby, kterej teď žije na ulici, udělat něco víc než jen průměrný drama s několika zajímavýma a silnějšíma scénama. Jediný jeho štěstí je, že měl k ruce skvělýho Jamieho Foxxe a znovuzrozenýho Roberta Downeyho, který mi nedovolí jít pod 4*, ale jinak bych neváhal ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Ta hudba, ta božská hudba! Tak by se mi chtělo komentovat většinu mých nejoblíbenějších filmů (v čele s Amadeem, samozřejmě). Ale tady už ten začátek, jak jede Lopez/Downey na kole. Pak jak nejede na kole - a už ho vezou. Pak to vyšetření, jak zaklepe nohama (v ponožkách, bačkorama naštěstí ne). A všechny ty dojemně směšný momentky i z dalšího děje. Chlapče, Downey Jr., ty jsi nám ale vyrostl. Ta nádherná skladba na konci filmu, podbarvující pak i závěrečné titulky. A ten motivek, tu obtížnou houslovou figuru, kterou Ayers/Foxx donekonečna fidlá na svoje skřipky - si pak broukám několik dní, v duchu i nahlas. A ani na vteřinu mi nejde na nervy. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Susannah Grant .. Scénář z druhého šuplíku. Joe Wright po dvou výtečných filmech zamířil pod křídla vypočítavých producentů slunného Hollywoodu, kterým na přání natočil více méně tuctovou příhodu jednoho novináře a jeho konfrontaci s neobyčejným, ale nestabilním hudebním talentem, kde důraz na city a emoce převláda. Ale celkově nefungují, jen občas se zadaří. Což je trochu málo na tak zvučnou sestavu. Navíc se vše dost tááhne. Naštěstí jsem si alespoň částečně spravil chuť díky výborným hercům, lahodné vážné hudbě, režii a kameře. Seamus McGarvey toho s Wrightem po Los Angeles evidentně hodně naběhali a nalítali. Snad jim k tomu bude příště dirigováno shůry něco poutavějšího a uvolněnějšího. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se hlavně v Los Angeles a v Clevelandu. (SONY_)
  • Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) si nechal vytrhať vlastné zuby kvôli úlohe Ayersa, tvrdil: „Moje zuby sú príliš veľké a biele, bezdomovec by také nikdy nemal.“ (Zaara)

Související novinky

Režisér Pokání a indická móda

Režisér Pokání a indická móda

15.03.2009

Indie je v kurzu. Kdo by se tomu po diváckém i oscarovém úspěchu Milionáře z chatrče divil, že? V šlépějích Dannyho Boylea se vydá Joe Wright, který se po „současněji laděném“ Sólistovi vrátí ke svým… (více)

Reklama

Reklama