Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný hollywoodský film, jemuž vévodí výkon Richarda Burtona v titulní roli, se soustřeďuje nejen na historické děje ve 3. století před Kristem, kdy Alexandr Makedonský dobýval téměř celý tehdy známý svět, ale také na intriky a jednotlivé lidské osudy. Alexandrovo stoupání k vrcholu začalo ve chvíli, kdy porazil perského krále Daria a stal pánem Asie. Jeho titánské plány však zmařila smrt... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $2,500,000Tržby Celosvetovo $2,500,000▐ skôr než veľkoleposť scén tu zaujmú dialógy a príhovory, niektoré vypäté dejové sekvencie, príbeh v rámci ponúknutého konceptu je pútavý, Richard Burton ako Alexander je v celku dobrá voľba, nemá nejaké slabšie miesta, ohľadne súbojov a bitiek to už taká pasta pre oči nie je, takže ide taký skromnejší historický film na to o kom chce vypovedať /60%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z typických hollywoodských velkofilmů 50. a 60. let s velkorysými stavbami, kostýmy i bitvami. Historicky poměrně věrný, i když poslední léta Alexandra Velikého jsou silně zkrácena a většina děje je zhuštěna ještě před finální bitvu s Peršany. Film se soustředí na zobrazení Alexandra jako muže přesyceného mocí a unaveného životem. Zde naprosto zlatovlasý Richard Burton si svoji úlohu užil s gustem. Tento film by měli zhlédnout všichni, kdo se chystají na nejnovější Stoneův "trhák". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I když film není dokonalý a slušela by mu především delší stopáž a méně uspěchané finále, je bez přehánění strhující a od začátku do konce se v něm něco zajímavého děje. Mně se nejvíce líbilo vše, co se stalo před Filipovou smrtí, a kromě jako vždy vynikajícího Richarda Burtona za to film vděčí Danielle Darrieux v roli Olympias a chytrým intrikánským dialogům, jež (nejen) jim do úst vložili scenáristé. Neznamená to ovšem, že by následující část s Dáreiem v podání dalšího mého oblíbence Harryho Andrewse (skrytého v černém perském plnovousu) byla horší. Čtyři a půl hvězdičky zaokrouhluji nahoru za závěrečný hod oštěpem. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Alexander Veľký Macedonský (Αλέξανδρος ὁ Τρίτος ὁ Μακεδώv) je považovaný za jedného z najväčších vojvodcov v dejinách ľudstva. Grécky antický historik Arriános sa v úvode svojho diela o ňom vyjadril, že správy o Filipovom synovi Alexandrovi, ktoré zaznamenali aj iní dejepisci sú rôznorodé, každý o ňom píše inak. Vraj neexistuje človek, o ktorom bolo zaznamenaných toľko správ navzájom si odporujúcich. O tomto výnimočnom dobyvateľovi sveta bolo natočených aj mnoho filmov. Mne najviac v pamäti utkvel snímok amerického režiséra Olivera Stonea z roku 2004. Teraz som sa však dostal ku omnoho staršiemu titulu, ktorý mapuje jeho život. Životopisný snímok "Alexander Veľký" (Alexander the Great) z roku 1956, ktorý zrežíroval Robert Rossen, je klasický, koprodukčný, papundeklový, historický, epický veľkofilm aké sa točili v päťdesiatych rokoch minulého storočia. *** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Alexander bol natáčaný v štýle tuctovej transformácie niekoľkých historických faktov do scenára a potom jednoduchým pretlmočením týchto dialógov hercami, ktorí nemali v úmysle dať svojim postavám hĺbku. Až tak by to neprekážalo, ak by Rossen nezlyhal v tom najdôležitejšom, v zobrazení veľkolepých bitiek. Tie sú totiž nebývale mdlé a nie je to iba tým, že skončia skôr, ako začnú. Pozeráme sa iba na zhluky vojakov, ktorí na seba mávajú bez záujmu mečmi a máte z nich pocit, že každú chvíľu spadnú z koní. Záujem o film vo mne samozrejme vyvolal Stoneov Alexander a znalosť iných dobových veľkofilmov ako Ben Hur, Kleopatra, Desať prikázaní a Vikingov, ktorým však Alexander nesiaha ani nad sandále. A stačilo dať do projektu iba viac entuziazmu. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Hodně rétoriky a interpretace starověké historie (s politickou alegoričností) stylizované výtvarně do maleb francouzské podavidovské akademické školy, podepřené kvalitním herectvím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Podobné epické historické veľkofilmy boli v dobe vzniku (a neskôr) vo veľkej popularite. Tu sa však skĺbili všetky negatívne faktory, ako nedostatok "veľkých" bojových scén, razantné dialógy či atraktívne intrigy. Snaha Richarda Burtona je očividná, ale nepostačí. Alexander Veľký je tak len obyčajný priemer, ku ktorému sa málokto vráti. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace života Alexandra Velikého se soustředí hlavně na dobu převzetí makedonského trůnu a na válku Alexandra s Dariem. Ostatní části jeho života jsou zmíněny jen tak letem světem. Bohužel mi tento velkofilm přinesl spíše zklamání. Příběhu chyběl náboj, chyběla tomu velkolepost jakou bych od starého spektáklu čekal, nebylo tu nic, co by mě strhlo (ani velkolepé bitvy, ani zajímavé postavy nebo jejich silné osudy). Prostě takový hodně velký průměr. Alexandr mi nebyl nijak zvlášť sympatický. A když se tak nad tím zamyslím, tak hlavním důvodem, proč jsem si film před pěti lety vlastně sehnal, byla malá rolička mého oblíbeného Petera Cushinga :-) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KTORÁ GRÉCKA MATKA BY SI NEŽELALA, ABY BOL JEJ PRVORODENÝ BOHOM?" __ Film som 1x videl pred dobrými 15 rokmi v jedno poobedie na Nove (vtedy sa ešte vysielali filmy!) a za túto dobu som si z neho už príliš nepamätal. Teraz mi bolo jeho pozretie opäť dopriate a aj napriek nepríliš vábivému tunajšiemu hodnoteniu som bol príjemne prekvapený. Samozrejme neubránim sa tomu aby som ho aspoň máličko porovnal s novším Stoneovým dielom, pričom Pohrobek múdro odkazuje, že viacej zainteresovaní diváci by si mali prv pozrieť tento film. Stone si z Rossenovho Alexandra vypožičal celú radu prvkov a niekoľko dialógov je dokonca prakticky totožných. Burton je tu rovnako tak blonďavý, avšak v rade historických prameňov sa spomína, že Alexander bol plavovlasý i keď paradoxne na mozaikách býva vyobrazený s čiernymi vlasmi. Pokiaľ ide o psychologizáciu jeho postavy tak ani v jednom filme nie je dokonalá. Stone sa na ňu zameral až príliš a príbeh tak išiel v mnohom až do neprimeraného úzadia. Burtonov charakter je slušne rozpracovaný, no aj tak si musí divák mnohé domyslieť. Film má 130 minút, no Alexandrov život je natoľko zaujímavý, že za celý tento čas nestačíte ani mrknúť. Mnoho vecí je tu predovšetkým v druhej polovici prehnane skraktovito podaných a záver príde ani neviete ako, čiže pri takomto tempe rozprávania by 20 minút naviac neuškodilo. Z formálnej stránky treba povedať, že davové (resp. bojové) scény nie sú vzhľadom na žáner obzvlášť veľkolepé , kamera však vie tieto nedostatky miestami pekne vykryť. Výprava sa však snaží kadečo vylepšiť hlavne v interiérových scénach a zahanbiť sa tiež nedal druholigový Mario Nascimbene so svojím hudobným sprievodom. (291. hodnotenie, 10. komentár k filmu) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Typicky velkofilm Hollywoodu 50. rokov, dnes to uz zostarlo a to veru poriadne. Ben Hur  1959 je stale vyssie a to o levely  30 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Epický príbeh o moci, žiarlivosti a chamtivosti.Réžia Roberta Rossena je pekná, aj keď sa niektoré momenty zdajú byť trochu mätúce a trápne. 6/10 ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Na to, že film vznikl v období, kdy se točily výpravné spektákly, je až překvapivě "malou" konverzačkou, která dojíždí zejména na svoji divadelnost (a to i ve strojenosti dialogů), Richardu Burtonovi v blond paruce a bitvách, které měly svou velkolepostí vyrážet dech, ale dnes jsou spíše směšné. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Po Paris a Helena jsem se moc těšil na další řecký "sandál" a výsledek mě naprosto zklamal. Alexandr Veliký selhává téměř ve všem. Richard Burton byl slavný herec, ale své největší role měl před sebou a tady byl průměrný. I tak je Alexandr jediná zajímavá postava - syn stojící ve stínu otce, který je hnán touhou se z ní vymanit a je čím dál více zaslepený honbou za slávou. Ostatní herci nemají co hrát včetně hororového guru Petera Cushinga, neboť postavy jsou o ničem a příběh plný nekonečných dialogů nijak netáhne. Nevadilo by, kdyby bylo na co koukat, jenže není. Lokace nejsou nijak velkolepé, davové scény taky ne a bitvy? Dvě kratičké bitky co skončí dřív než začaly a finální nijak objevně natočená tříminutová akce. Jako dokument o velkém dobyvateli slušné, jako film nuda. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velmi slabá historická freska, Burton se na roli nehodí, příběh se točí kolem několika vybraných momentů ze života Alexandra, které dohromady nedávají moc ucelenou či poutavou podívanou. Po celou dobu se spíše vedou nedůležité řeči a když už dojde na bitvu působí velmi směšně. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Klasický životopisný snímek plný úžasných kostýmů a kulis. Ano, ve své době, kdy takovéto snímky vznikali hojně, se na takovéto věci dávalo hodně záležet. Scénář však vypadá, jako by byl spíše určen pro divadlo, než pro film. Dnes ono neustálé tlachání už přijde dosti nudně a velice protahovaně. Válečných scén se sice dočkáme (aby ne, když se jedná o honosného vojevůdce), ale svojí rapidně krátkou délkou spíše vypadají jen jako náznak, že se něco takového taky dělo. Na delší bitvu to už už vypadalo na konci snímku, ale v tom nejlepším očekávání se to zase utnulo. No tak nic. Snímek je tedy v dnešní době určen spíše jen pro opravdové fajnšmekry. Ostatní se uzívají k smrti. ()

Rill 

všechny recenze uživatele

Mám takový pocit, že takových podobných filmů, jako je tento je několik.... Podle názvu jsem si myslel, že to bude lepší film. Občas jsem se nudil, ale některé pasáže se mi líbily. Podle mě by tento film zasloužil, takových 60% ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné herecké obsadenie, inteligentné herecké výkony, avšak statický epický film, ktorému chýba základný rozhľad, ktorý by urobil snímok vzrušujúcim. ()

Reklama

Reklama