Reklama

Reklama

Do malého městečka v Utahu se po srážce s meteoritem zřítila americká vojenská družice. Na svých panelech nese zhoubný virus, který během krátké doby usmrtí většinu obyvatel. Záhadným způsobem se podaří přežít pouze malému kojenci a starému alkoholikovi. Vláda okamžitě vyhlásí stav ohrožení a celá oblast je neprodyšně uzavřena. Tým mikrobiologů se v podzemní laboratoři uprostřed nevadské pouště snaží najít lék proti patogenu s kódovým označením Andromeda. Přes veškerá bezpečnostní opatření virus z laboratoře unikne a rychle se šíří do zabydlených oblastí. Začíná dramatický souboj s časem. Ať je Andromeda cokoli, zabíjí skutečně rychle, a pokud se ji nepodaří zastavit, je život na Zemi odsouzen k záhubě.
Nová adaptace stejnojmenné novely Michaela Crichtona, tentokrát zasazená do současnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (177)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je to televizní, ale přezevšechno kolem toho je to hodně originální a nápadité a ačkoliv by se to mohlo tvářit jako remake, tak mi je to upřímně jedno, protože originál jsem neviděl, ani román jsem nečetl, takže jsem se opravdu příjemně bavil, i když jsem četl že s původním filmem to příliš společného nemá, no a to je jen a jen dobře. Sice se film občas zbytečně fláká a 180 minut je docela dost, i tak jsem se po celou dobu filmu příjemně bavil. Atmosféru si dokázal vykreslit bravurní a při pohledu na okolí mně běhal mráz po zádech. Chvílemi mi to připomínalo film Stalo se, komu by asi nepřipomínal, ale tady to všecko mělo hlavu a patu a ačkoliv se konec vyřešil během chvilky, bylo to napínavé a hlavně to mělo takovou tu scifi atmosféru, kterou už má málokterý film, a to se mi na tom hodně líbilo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónov║ Na TV film v celku znesiteľné a je tam cítiť troška lepší rozpočet, nuž videl som už aj originálny film takže tu ma už nemalo nejak čo ohromiť. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo dokáže vydržet 180 minut dlouhý televizní film, podle stejnojmenné knihy, která je již podruhé zfilmovaná ( nechci tento film nazvat remakem, protože viditelně těží z knihy úplně jiným způsobem než předešlý film). Mikael Salomon dokazuje své schopnosti. Vynechal, z původního filmu klasické, "půlení obrazu do více dějů" , které však příliš nechybí. Oproti tomu dal celému filmu krásný moderní oblek a komplexnost. Předchozí snímek podle knihy totiž začínal pádem letadla nedaleko "zamořené" vesnice a následovalo dlouhé zkoumání neznámého viru v podzemní laboratoři. Tento film se zabývá myšlenkou "napadení" Země virem komplexněji a využívá i jiné příběhové linie jako je třeba ta o novináři, který hledá pravdu o tom, co se děje. Film pak působí méně vědecky, více zajímavě a neutíká žádná myšlenka původního filmu ani knihy. Obsazení je příjemné, především Benjamin Bratt mě dost potěšil svým hraním a dobrým zapadnutím do postavy vedoucího vědce. Celý film skvěle graduje a Salomon buduje od první chvíle výbornou atmosférou, kterou může pro někoho kazit snad jedině délka filmu okolo tří hodin. Na televizní film možná hodně, ale díky dobře napsanému scénáři děj plyne velmi přijatelně a stále se něco děje. Pro milovníky sci-fi povinnost a pro ostatní vřelé doporučení. Vědecko-fantastický film každým okénkem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Biologická věc o kódovém jménu Andromeda. Ať už je to cokoliv, zabíjí to rychle…. S adaptacemi knih M.Crichtona je vždy problém. Jsem rád, že tato dopadla celkem dobře. M.Solomon si díky TV produkci mohl dovolit natáhnout stopáž a zachovat jakousi kontinuitu příběhu. Tak by tomu mělo být vždy, nevznikali by alespoň takové paskvily jako Kongo či Timeline. Samozřejmě to sebou nese jisté neduhy, ale to by musel vzniknout vysokorozpočtový biják, na který by těžko dali dohromady i bratři Scottové. Ale třeba se po příznivých ohlasech začne všem fandům sci-fi blýskat na lepší časy. Já totiž klidně 3 hodiny sedět vydržím. Ale musí to mít smysl! P.S: Díky LIVINGDEAD za titule :-) PŘÍBĚH**** HUMOR - 0 AKCE** NAPĚTÍ *** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Úmrtnosť je takmer 100%.“ – „Vždy si mi dokázal dvihnúť náladu.“ Neviem, či sa Michael Crichton, ktorý v roku 2008 zomrel, dožil druhého (tentokrát televízneho) spracovania svojej knižky (prvé nakrútil v roku 1971 Robert Wise a získal za ňu dve oscarové nominácie), ale ak áno, asi bol plus mínus spokojný. Po dlhom čase sa jedná o kvalitnú filmovú adaptáciu literárneho diela tohto mocného autora, ktorý sa bohužiaľ pri filmovaní často plietol do práce režisérom a často to tak aj dopadlo (KONGO, VIKINGOVIA). Réžie nového KMEŇA ANDROMADA sa ujal Mikael Salomon, skúsený kameraman (PRIEPASŤ) a zručný režisér (POVODEŇ) a do titulnej úlohy obsadil Benjamina Bratta (ktorý JE schopný podať kvalitný herecký výkon, viď. 6. BATALIÓN, najlepší je ale aj tak neznámy Rick Schroder ako „chladnokrvný gay“) a napínavý príbeh o skupine vedcov v podzemnom kryte pátrajúcich po tom, prečo všetci (okrem opilca a batoľaťa) obyvatelia utahského mestečka zomreli. Snímka z produkcie bratov Ridleyho a Tonyho Scottovcov, ktorým to nedalo a o 4 roky nato produkovali televíznu lekársku KÓMU od Crichtonovho konkurenta Robina Cooka. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Oproti knize a první adaptaci bylo přidáno mnoho dějových linek a půlka filmu se odehrává na povrchu, ale nepůsobí to ani příliš násilně, a jde o zadřilou adaptaci. A ani nevadí, že televizní. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Neznám předlohu, ale tatínek ano, a podle toho, co říká, se to děsivě odchyluje, přimýšlí politické motivy a vraždící policisty a tak. A právě takové "jiné" momenty dělají z tohohle "filmu" klasickou patetickou srágoru, ve které stojí jediní Američani na prahu zkázy a jako správní patrioti ji v zájmu dětí a těhotných žen odvrátí. God blessed America indeed. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Mikael Salomon se pomalu ale jistě stává televizní verzí Stevena Spielberga. Po spolupráci na Bratrstvu neohrožených, Alias a Římu dostal do vínku svůj vlastní projekt (The Company) , který zvládl na jedničku. Po úspěchu a hlavně prokazatelné kvalitě mu byl svěřen projekt o něco ambicióznější. Nově zpracovat předlohu Michaela Crichtona - Kmen Andromeda. Za sebe mohu říci, že uspěl i tentokrát. Výborné obsazování rolí (od Benjamina Bratta jsem takový výkon neočekával, překvapil mě stejně jako Chris O'Donnell v The Company), sednoucí hudba, gradující děj. Jen to finále mohlo být více originální a ne tolik "odfláknuté". Ale to bych chtěl moc, po předchozích dvou a půl hodinách skvělé zábavy jsem byl namlsán až příliš a očekávání grandiozního konce bylo příliš vysoké. I přes to neváhám použít plné hodnocení, takové televizní sci-fi tu chybělo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ako divák stále nenabažený sci-fi žánrom, pretože tento žáner nijak zvlášť nevyhľadávam, sa mi dostala do rúk kvalitná odnož napínavej sci-fi drámy o možnosti útoku neznámeho vírusu z vesmíru. Herci seriáloví, ale našlo sa ich pár aj na slušne hrajúcej úrovni. Na televízne pomery ide o technicky veľmi slušne zvládnuté dielo, hlavne keď prakticky tri hodiny treba zvládnuť používanie hi-tech vybavenia, vojenských (akčných) efektov a iných vecí vyžadujúcich si starostlivosť spracovania. Dohliadanie bratov Scottovcov asi malo nejaký efekt (pokiaľ nemal byť len reklamný). Príbeh je jednoduchý, ale dokáže držať diváka v napätí. Filmy, ktoré si zahrávajú s osudom ľudstva, nie sú ničím nové, ale keď hrozí atómové nebezpečenstvo vojny a zároveň smrtiaci vírus, ktorý by mohol zničiť všetko živé, je to slušná kombinácia. 75%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Hodnotím tento televizní film jako velmi zdařilý a to tak moc, že může například směle konkurovat nepovedenému Dni, kdy se zastavila země. Dobré triky, výprava, příběh, prostě mě to vtáhlo. Velký rozpočet není důležitý. Víc takovýchto sci-fi filmů! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Kvalitná miniséria, spracovaním mi pripomínala Záhadu bermudského trojuholníka. Na efektoch občas preráža ich umelosť, ale to je v poriadku, keď nemajú k dispozícii 200 miliónov. Celkom spokojná som aj koľko (že vôbec niečo, hehe ;-) zostalo zachované z knihy a zaujímavé boli aj scenáristické rozšírenia - i keď niektoré naozaj gýčovité zápletky si mohli odpustiť! ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s původním filmem, tak je tu méně vědeckosti, více klišé, více korektnosti (například vědci musí být složeni ze všech myslitelných ras a pohlaví, zabíjení zvířátek musí být pohoršeně komentováno atd.) (souvisí s dobou vzniku), více patosu (ehm, v původním filmu nebyl žádný). Herecké výkony jsou značně horší (během celého filmu jsem jim ty role nevěřil, pořád jakoby na mě křičeli: "jsme herci!"), i to charisma mají nižší, technickoumělecké zpracování snímku značně obyčejné, oproti originálu. Stará verze působila dojmem fiktivního dokumentu, tak moc důvěryhodná byla. Nová verze je prostě obyčejným televizním scífkem s vyššími ambicemi. Na druhou stranu je fajn, že příběhová linie je daleko komplikovanější a fantasknější. Tento fakt dává nové adaptaci svůj smysl. Přestože je nová linka ve své podstatě hloupá, dostává to film na zajímavější úroveň. Škoda, že ke konci se vrší docela blbosti a některé klíčové věci vyšumí do ztracena a některé jsem zcela nepochopil. Všechno zde také musí být daleko megalomanštější, aby to dnešní diváky zaujalo. I přes 180 minut délky a čerstvě absolvovaný původní film jsem se ale skoro nenudil, což jde adaptaci nové velmi k dobru. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na TV film to není kdovíjaký průšvih; s lepším obsazením, lepšími triky, lepším... zkrátka s vyšším rozpočtem a kvalitnějšími lidmi na všech pozicích by to mohl být snad i trhák, ale takhle to jako kulisa k žehlení taky není vyloženě marné. No raději si znovu přečtu Crichtonovu předlohu, než to sledovat podruhé - i časově by čtení mělo být o něco výhodnější. 45% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Poznámka ku komentáru: Vysielané na Prima Cool ako dve samostatné časti, svoj komentár teda aj patrične rozdelím. Prvá časť: Áno, je to televízny film. Odvážim sa však tvrdiť, že v rámci televíznej produkcie to možno nie je HBO, ale nadštandard (čo sa zázemia, techniky a trikov týka) určite. Pri svojej trojhodinovej stopáži (základné vlastnosti sa dajú odpozorovať aj v oboch častiach osobitne) si i napriek občasnému dojmu z jemne naťahovanejšieho príbehu pomocou rozoberania vzťahov medzi postavami do zbytočných podrobností (našťastie je to len občasná a vlastne celkom príjemná výplň, žiadna teatrálna melodráma) dokáže diváka udržať a zaujať správnym dávkovaním akcie, dramatických momentov a napätia. Samotný námet aj bez odvolania sa na originál (ktorý som nevidel, ale mám v pláne to napraviť) až za natoľko originálny nepovažujem - neznámy vírus z vesmíru je klišé. Klišé však už nie je omáčka okolo a pripojené motívy (politické intrigy a machinácie, tajné projekty, obavy z medzinárodného incidentu, background jednotlivých postáv či rozplietanie konšpirácie, ktoré sa pre niekoho môže stať osudným), ktoré pôsobia uveriteľne. Postavy a zoznámenie s nimi prebieha pozvoľne; sú dostatočne zaujímavé na to, aby tieto sekvencie utiahli bez pomoci. Podobne je na tom slušné obsadenie, ktorému vládne Benjamin Bratt ako doktor Stone a Erick McCormack v roli novinára Nasha (ako fanúšika Lost ma potešil aj Daniel Dae Kim). Salomon ako zručný kameraman má s podobným projektom (Cameronova Priepasť) skúsenosti, a miesto rutinného prístupu sa v niektorých scénach (hynúce zvieratá v prérii, procedúra dekontaminácie v perfektnom slow-motion) s vizuálnou stránkou vyhral. Badateľný je aj serióznejší prístup k sci-fi prvkom a pozemskej technológii. Prvá časť končí práve v najlepšom a ja končím s tým, že sa ku komentáru a výslednému hodnoteniu vrátim zajtra. Zhodnotenie prvej časti: 80% Druhá časť: Pocit mierneho naťahovania pretrváva, ale vzhľadom na vývoj deja je prakticky nepodstatný a dá sa naň bez problémov povzniesť, Čo je dôležitejšie, s druhou časťou prichádza to, čo mi v zápletke chýbalo - originalita. Teraz už lepšie rozumiem niektorým komentárom - ono je to skutočne viac než bežný sci-fi thriller na epidemiologickej báze. Červia diery, neznámy vírus, nanotechnológia na míle vzdialená tej súčasnej a cestovanie v čase sa prepájajú s motívmi prítomnými v prvej polke; postavy dostávajú viac priestoru, medzinárodné vzťahy a globálne napätie zasa na vážnosti. Škoda tých pár nelogických momentov, klišé v závere a neriedeného vlasteneckého pátosu so zmyslom pre česť prítomného v postave prezidenta; všetko sú to však stále voči celku odpustiteľné drobné prehrešky, ktoré výsledný dojem nepokazia. Riešenie v samotnom závere sa javí ako banálne, a ono také v skutočnosti aj je, priznajú to aj samotné postavy. Dokonca aj to ekologické posolstvo som im tentoraz zožral aj s navijakom. Zhodnotenie druhej časti: 80% Epilóg: Na televízne pomery viac než vydarená adaptácia kultového sci-fi románu, ktorá nepostráda originalitu a poteší dobre zvoleným obsadením. Pri pozeraní dvojdielnej verzie stopáž neubíja a i keď by to šlo zhustiť a skrátiť, je prostá výraznejších problémov. Odkaz na Akty X v závere ma potešil rovnako, ako azda každého fanúšika série. Výsledné hodnotenie: 80% () (méně) (více)

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Svižnější, akčnější a spektakulárnější než původní verze. I v tomto případě se jedná spíše o rozvedení motivů knihy než o její adaptaci, ale to snad tolik nevadí, protože jde dle mého názoru o adaptaci povedenou. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Perfektní atmosféra po celou dobu filmu. A že není z nejkratších...Od prvotního okamžiku je jasné, že máme zaděláno na pořádné dilema a není proto divu, že je povolán ten nejlepší tým specialistů, jaký jen máme. Ačkoliv se na scéně objeví poměrně dost tváří a příběh je opravdu rozlehlý, kupodivu vše drží pevně pohromadě a nehrozí, že by se člověk ztrácel. Film jistě doporučuji, čekání na zastavení Andromedy se jistě vyplatí...80% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Slušný televízny počin s fajn trikmi a primeranou dávkou americkéhio pátosu. Film má všetky ingrediencie, ktoré crichtonovka má mať a to, že ide o +/- to isté ako pri SMRTIACEJ EPIDÉMII je problémom hlavne predlohy (Imho, kto čítal napr. knihu Dravec a obeť vie, že viacero diel od Crichtona je postavených na rovnakej schéme). Rozhodne neurazí... ()

Reklama

Reklama