Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Filmy o Ku Klux Klanu jsou pokaždé přitažlivé a i když jich nebylo natočeno tolik, tak tento patří k těm úplně nejlepším, které jsem viděl. Člen klanu, je takovým starším bratříčkem snímku Hořící Mississippi (1988). Poctivá krimi z nekompromisních 70. let - umocněná vynikajícím hereckým obsazením, v čele s Lee Marvinem a Richardem Burtonem, dvěma slavnými hollywoodskými alkoholiky. Působivé téma, kvalitní zpracování, skvělá podívaná. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu velmi silný snímek o Ku-Klux-Klanu a atmosféře ve městě, kde soudí "soudce lynch". Pro dav místních určitě rychleji, než zákony státu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přínosné Ku-Klux-ploitation ze sedmdesátkové Alabamy. Maloměstská bělošsky nadřazená neomalenost, správňácký šerif Lee Marvin, O.J. Simpson jako černošský atentátník, pamětihodné znásilnění, divoká přestřelka v závěru. Sympaticky nic není naivně černobílé. Těžko si přát béčkový film, který by lépe vykreslil tehdejší (ale zase ne tak dávné) jižanské poměry. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zapadlá anti-rasistická žánrovka, hodně hubatá a hodně otevřená, která svoji nekompromistností mohla vyvovat mnohem větší kontroverzi než třeba o 10 let starší IN THE HEAT OF THE NIGHT, jen kdyby se o ní vědělo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"ŠERIFE, VYKRVÁCÍM, KDYŽ MĚ NEVEZMETE DO NEMOCNICE. VY TO VÍTE, ALE NEJEDETE." Výborné brutální drama od režiséra ČEKEJ DO TMY, RUDÉ SLUNCE a VALACHIHO SVĚDECTVÍ, s charizmatickým Burtonem, tvrďákem Marvinem a O. J. Simpsonem jako černošským mladíkem, který se rozhodne pomstít vykastrování a vraždu svého kamaráda vystřílením místní filiálky Kukluxlanu. Film postupně nabírá na obrátkách a napětí, jedna brutalitka střídá druhou a vše směřuje k závěrečnému krveprolití, aniž bychom se dozvěděli, kdo vlastně tuhle lavinu spustil znásilněním bělošky na začátku. A opět se potvrzuje, že ustupovat zlu se nevyplácí. Ve své době nejdražší film (5 milionů dolarů) produkovaný černým producentem. Natočeno podle knihy Williama Bradforda Huie z roku 1967, kterému po jejím vydání Kukluxlan zapálil před domem kříž. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jižanský shithole v Alabamě (točeno v Kalifornii) a v něm bílí křesťanští vlastenci (čti rasističtí burani), jeden poloburan se smyslem pro spravedlnost na pozici šerifa a lokální humanista-solitér, co má morál setrvat na skládce bílého odpadu až do samého konce. Rasová válka neštítící se exploitation prvků při znásilnění a zabíjení může začít, ale někdo to musí říct i režiséru Youngovi! Nevěrohodnost, podivný hudební podkres, spousta nedbalosti po technické stránce a závěr, který ukázal, že nemůžete být temný, když jste legrační. No nic, O.J. si alespoň natrénoval útěk před policií ve Fordu Bronco a Richard Burton předvedl, že i pod permanentním vlivem vodky stojí nad ostatními, i když nemůže stát. Teda s výjimkou rvačky na autobusovém nádraží.. Štěstí pro Bruce Leeho, že už byl rok na onom světě. Vidět tohle karate opilého mistra, zanevře na své kung-fu.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl o vydání "Člena klanu" v ČR, neváhal jsem a pořídil si jej. A opravdu jsem neprohloupil. Opět se potvdilo, že když se řekne krimi ze 70. let, znamená to ve většině případů tvrdou a naturalistickou akci, spolu s pořádnou dávkou napětí a charismatických herců. Tato je navíc podpořena ukázkou moci zvané KKK na Americkém rasistickém Jihu. Film obsahuje několik skutečně brutálních scén (kastrace, znásilnění) a závěrečná přestřelka je dosti naturalistická a nepřikrášlená. Lee Marvin je v hlavní úloze dokonalý, přesně takový, jakého jsem si ho v jeho podání představoval. Zajímavou roli má rovněž Richard Burton, Cameron Mitchell v roli hlavního záporáka Budcuta rovněž září a velmi dobře se své role zhostil i O.J. Simpson. "Člen klanu" je velmi dobrá a hodně drsná kriminálka ze staré školy s dusivou atmosférou rasistického Amerického jižanského venkova a drsným (a nepříliš jednoznačným) koncem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Hořící Mississippi trochu slabší, ale přesto velmi dobré thrillerové KKK dramátko s excelujícími herci a mrazivě realistickou atmosférou. Jedna z nejlepších rolí Lee Marvina, další ze skvělých rolí Richarda Burtona.__P.S. Vydáním DVD se Vapeťáci zase předvedli. Obraz je hnusný jak zákon káže, vypadá skoro jako z VHS, samozřejmě v ořezu, a o zvuku raději ani nemluvím (dokonce dabing zněl lépe než originál). Inu a aby toho nebylo málo, film je jakási distribuční verze pro Německo (v úvodních titulcích vidíme namísto jeho originálního názvu název německý). Dobře to děláte, kluci. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida máme tu hned 4 herce v zajímavých polohách v tomto lehce politicky nekorektním thrilleru. Marvin není po většinu filmu příkladnej šerif, ale spíš frajer co si chce nad vším umejt ruce až konec ho donutí jednat. Burton je idealista který i přes vojenskou minulost nechce řešit problémy se zbraní v ruce. Oproti tomu Simpson je nekompromisní mstitel a Cameron Mitchel není hodnej táta z Deadly prey, ale pěknej parchant. Dobře vygradovanej film na atraktivní téma. No řekněte sami není a nebyla ta svobodná Amerika prostě skvělá? 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Starší snímok s vtedy hviezdnym L.Marvinom, R.Burtonom. Hnev Ku-klux-klanu prerastie do otvoreného boja, potom čo bolo biele dievča znásilnené černochom. Južné štáty vrátanie Alabami mali a ešte aj majú veľmi silné a početné hnutie Ku-klux-klan. Na tému rasizmu a Ku-klux-klanu tu bolo natočených mnoho filmov a ani tento nie je zlý, ale osobne za najvydarenejší považujem Parkerove Horiace Mississipy. Film 70%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nadčasové drama o konfliktu bílých a černých, které přeroste v otevřenou válku. Film má několik silných scén, mezi něž rozhodně patří znásilnění Loretty a příjezd členů KKK na pozemek Brecka - ze tmy se vynoří auta, z nich vystoupí postavy, obléknou se do hábitů, v rukou mají pochodně, první nese hořící kříž. Mrazivá hudba, čekání, smrt si brousí kosu. Napětí má ale i řada menších scén, kdy dochází k potyčkám mezi jednotlivými postavami. Pro současného diváka by možná prospělo zkrácení, jelikož některé scény jsou zbytečně dlouhé. Jako celek ale film stále funguje. Po letech jsem si film znovu prožil. Dvě osobnosti - Marvin a Burton - zde dokazují, jak velkými herci byli. Hodnocení ponechávám. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně drsný a realistický snímek z dob, díky bohu, dávno minulých, kdy černá kůže byla méně, než srst zvířete, hrůzné..!!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pokus o znásilnění, znásilnění, brutální vražda černocha, brutální znásilnění, vraždění. Ano, tohle nemůže vést k ničemu jinému, než k závěrečnému masakru, kde stojí na jedné straně Ku Klux Klan ve svých typických oděvech a na straně druhé spravedlnost. Lee Marvin a Richard Burton v Youngově snímku podávají výborné výkony a ačkoliv místy byl film nepatrně nudnější, bylo jasné, že k tomu hlavnímu teprve dojde a že se vyplatí si na to počkat. Vykreslení rasismu je tu velmi naléhavé a nejeden divák se musí stydět za činy, jež lidé páchali (páchají) lidem. Některé scény jsou natočeny opravdu s dávkou syrovosti, která dokáže pozorného diváka pěkně zamrazit v zádech. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ehh, z těch hvězd kolem a ovací na film se mi až zatočila hlava. A taky to byl důvod, proč jsem si jej na Hlavním nádraží koupil ve výprodeji za 5 Kč. Já tedy ale tak štědrý s hodnocením nebudu. I když lecos o rasismu v USA vím, připadalo mi to celé málo uvěřitelné. Tehdá v půlce osmdesátek to možná mělo s přihlédnutím k rasové problematice možná nějakou váhu, ale dnes film působí spíše úsměvně a opravdu ,,sedmdesátkovsky''. Já prostě tomu Marvinově ,,Tuctu ku klux buranů'' nevěřil. Že ještě zmlátí nějakého černocha, dokonce zabijí atd.. to bych v kontextu doby chápal. Ale že půjdou klucí v kápích někoho upálit či vystřílet barák bílejch sympatizantů s černým obyvatelstvem? A co ta bílá znásilněná vyhnaná z kostela? Tvůrci si asi neuvědomili, že se film neodehrává za občanské války nebo ve dvacátých létech dvacátého století.... Více než Marvim s rádoby charakterní rolí mně potěšil zestárlý Burton. Závěrečná kapslíková přestřelka byla srandovní stejně tak výbuchy aut při náhodné nehodě na pohřbu. Za mně je to tedy jen za tři hořící kříže. * * * ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Společnost amerického jihu je pěkně prohnilá a Terence Young to věděl a neváhal o tom natočit film. Ale ne ledajaký. Zapomeňte na hromadné "schůze" zakuklenců, tuny hořících křížů a podobné věci, ale připravte se na téměř dvouhodinovou psychologickou válku mezi rasistickými venkovskými burany a Burtonem, snažícím se životní úděl černochů alespoň trochu zlepšit. A to se samozřejmě nemůže zamlouvat tamnímu Ku-Klux-Klanu. Lee Marvin v roli šerifa, který se do poslední chvíle nemůže rozhodnout, na kterou stranu se přidat. Film, který velice povedeně nastíňuje poměry na americkém konfederačním venkově. A další skvělý film Terence Younga. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Prachbídný paskvil, který svým vznikem urazil zájemce o dané téma a nehorázným způsobem zprznil žánry, pod kterými je uveden. Potenciál v podobě znamenitého obsazení úspěšně pohřben nevídanou stupiditou scénáře. Přestože se vraždí a znásilňuje, tak to v nikom nezanechává patřičné zhnusení a touhu pátrat po pachatelích, takže Klansman totálně absentuje i z hlediska emocí a věrohodnosti. Technická stránka filmu je na zeblití, nechybí několik nelogických scén a značně selhává i hudební stránka filmu, jak z pohledu výběru hudby, tak timingu. Mississippi Burning o 1000 levelů výše. Tento "film" je zkrátka kripl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Na žádný film jsem se v poslední době netěšil tolik jako na Klansmana. Proto musím říct, že to pro mě bylo celkem zklamání. Mám téměř panickou hrůzu z čehokoliv, co připomíná KKK, takže jsem film odkládal na dobu, kdy nebudu doma sám (koukali jsme se navíc odpoledne). Jenže tady nebylo vůbec nic děsivého. Čekal jsem víc akce, ta kromě závěrečné osudové přestřelky nepřišla. Marvin jako padouch kterého až vývoj částečně napravil. Burton se však k mému zklamání z toho svého mouly neprobral a zcela proti všem očekáváním (Where eagles dare) se nechal přihlouple odstřelit jak divokej králík.___Víc klanu, míň morálky a bylo by to lepší. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Jó, sweet home, Alabama. Nad očekávání dobrý snímek, syrově zachycující dobové poměry v jednom z jižanských okresů. Film se úspěšně vyhýbá černobílému vidění problematiky rasismu (byť některé postavy - např. Simpsonův mstitel - revolucionář působí dost schématicky) a daří se mu dané téma ukázat z různých zorných úhlů. (Skvěle se třeba podařilo zobrazit svatouškovské pokrytectví místních rádobykřesťanů). Vedle výborného Richarda Burtona, jehož postava skončí tak, jak zákonitě skončit musela, si absolutorium zaslouží Lee Marvin v roli šerifa, v jádru slušného chlapíka, který se úporně snaží (i za cenu hodně alibistických rozhodnutí) zachovat si neutralitu mezi znesvářenými stranami, ale nakonec je nucen jasně si zvolit, za koho bude v blížícím se konfliktu bojovat. "Člen klanu" nekončí žádným happyendem, ale to jenom přispívá k přesvědčivosti jeho vyznění. ()

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama