Reklama

Reklama

Chlapec v pruhovaném pyžamu

  • USA The Boy in the Striped Pajamas (více)
Trailer

Osmiletý Bruno žije se svojí rodinou v Berlíně, kde má i spoustu přátel. Jednoho dne se ale musí rodina přestěhovat, protože Brunův otec, nacistický voják, dostal novou práci na venkově. Nový domov je chladný a plný nacistických vojáků, a protože v okolí nikdo jiný nežije, vypadá to, že Bruno nové kamarády jen tak nenajde. Hned v první chvíli si ale všimne „farmy“, na kterou vidí ze svého okna. Farma je ve skutečnosti koncentrační tábor... Bruno se stále nudí, rád by vyrazil někam ven, ale smí být pouze před domem. Brunova sestra Gretel tráví hodně času s nacistickým vojákem Kotlerem. Jednou Bruno náhodou objeví cestu z domu. Také si všimne černého kouře, který vychází z „farmy“, pak upadne. Pomocník Pavel Bruna ošetří a jeho matka mu za to poděkuje. Pavel býval kdysi lékař, teď škrábe brambory. Brunovi se podaří zmizet z domu a na svojí výpravě narazí na tábor, za jehož plotem sedí osmiletý chlapec Shmuel. Bruno se s ním skamarádí a chodí ho často tajně navštěvovat. Bruno pořád nechápe, kde to vlastně Shmuel žije, ale ví, že je Shmuel Žid. Dvakrát týdně mají Bruno a sestra domácího učitele, který je učí nacismu. Z malé Gretel se stává nacistka a věří v Hitlera, její matka je z toho v šoku... Za Brunem a jeho rodinou přijede na návštěvu děda, babička odmítla přijet, protože je proti tomu, co její syn dělá. V den slavnostní večeře se Brunova matka dozví, že je tábor vyhlazovací a s manželem se hrozně pohádá. Od té doby se Brunova matka chová jinak. Na večeři se voják Kotler prořekne, že jeho otec utekl ze země, protože nesouhlasil s tím, co Hitler dělá. Brunův otec to slyší nerad. Kotler je z rozhovoru velmi nervózní, a když sluha Pavel omylem rozlije víno, Kotler ho na chodbě umlátí k smrti. Gretel pak řekne Brunovi, že „farma“ je pracovní tábor a že Židé jsou nepřátelé. V domě se chystá promítání a slavnostní večeře a Shmuela poslali, aby tu leštil sklenice. Když mu dává Bruno jídlo a povídají si, přistihne je Kotler. Bruno Shmuela zapře... Brunův otec pak promítá lživé video o tom, jak krásné je to v táborech, a Bruno mu uvěří... Bruno chodí za Shmuelem každý den, ale ten tam není, až se jednoho dne zase objeví. Shmuel má poraněné oko, někdo ho zbil. Bruno se Shmuelovi omlouvá a on mu odpouští. Brunova babička zemřela během bombardování a na hrob jí poslal kytku i Hitler. Brunova matka chce kartičku s jeho podpisem sundat, protože ví, že by ji tam babička nechtěla, ale Brunův otec jí to zakáže. Brunovi rodiče se pak doma pohádají, Brunova matka nazve svého manžela nestvůrou a chce i s dětmi pryč. Brunův otec tedy dětem oznámí, že se budou druhý den stěhovat. Bruno tu ale chce zůstat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 090)

jancaD21 

všechny recenze uživatele

začátek mě moc nezaujal..ale po půl hodině se drama zvýšilo a film byl opravdu zajímavý. Do těchto filmů typu 2. sv. v. se moc režisérů nehrne..ale M. Herman to zvládl opravdu dobře. ()

U_nique 

všechny recenze uživatele

Odjakživa ma zaujímali filmy z obdobia 2. svetovej vojny a z prostredia koncentračných táborov, takže tento námet bol pre mňa veľmi zaujímavý. Avšak pre mňa osobne bol tento film veľkým sklamaním. V konečnom dôsledku posobí veľmi lacno, nedôveryhodne a miestami priam gýčovo. Príbeh ma vôbec neoslovil a dej bol slabý a vadila mi hlavne jeho nereálnosť. Celkovo film na mňa pôsobil veľmi neprirodzene. Netvrdím, že to bolo celé úplne zlé, aj napriek všetkému oceňujem snahu o vykreslenie tematiky holocaustu, ale spôsob, akým to bolo podané spolu s prehnanou naivitou mi pokazili celý filmový zážitok. ()

lubosss 

všechny recenze uživatele

Film má perfektný príbeh aký som v inom filme o 2.sv. vojne nenašiel, knižná predloha otvorila neuveriteľne zaujímavú tému, ale film ju bohužiaľ za tých kratučkých 90 minút nedokázal spracovať. Videnie rodiny je neskutočne naivné. Herci mali veľmi málo miesta na dialógy a preto to celé pôsobí dosť nelogickým dojmom. Nevyužitý potenciál za ktorý by som dal 60 percent vyrovnal len úchvatný koniec. Škoda, takýto príbeh by si zaslúži 5*. 75%. ()

dzivetka 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny jakž takž. Je to sice takové naivní, ale dejme tomu. Průšvih byla poslední třetina. To "rádobysladkoamerické" finále posunulo film úplně někam jinam. Komorní konec, který byl v knižní předloze, by byl podle mě vhodnější a hlavně věrohodnější. V knize se Bruno prostě najednou ztratí, rodina o něm nic neví. Po čase najde otec jeho oblečení u plotu a všechno mu dojde. Vzhledem k tomu, že se děj s největší pravděpodobností odehrává v Osvětimi, je krajně nelogické, že by v tom obrovském prostoru našli tak rychle místo, kudy se dostal do tábora, že by v tom obrovském množství vězňů, kteří vypadali při pobytu v táboře všichni stejně, byli schopni zjistit, že zrovna jejich syn je právě "ve sprše"...Taky mě mrzí, že vynechali dle mého názoru velmi důležitý moment z knihy. Bruno má ke konci příběhu vši - proto mu musejí oholit hlavu. Proto potom umírají se Shmuelem ne jako německý chlapec vedle židovského, ale jako LIDÉ, jako stejní malí kluci. Ten zástupný manévr s čepičkou už tak působivý není. Představitelé Shmuela a Pavla výborní. Celkově za tři, víc dát nemůžu. ()

lindush12 

všechny recenze uživatele

Nádherne spracovaný kvalitný film, ktorý si určite musia pozrieť tí, ktorí sa zaujímajú o dianie v 2.svetovej vojne. Dojímavý príbeh o silnom priateľstve dvoch detí, ktorí sa pozerajú naivne na svet a tak riešia aj svoje problémy. Netušia čo sa deje okolo nich a všetko berú inak ako to je v skutočnosti. Čítala som aj knihu a bolo to dosť podobné na moje počudovanie Bez váhania som musela dať 5*. ()

Eclipsis___ 

všechny recenze uživatele

Pomerne dobre spracovanie témy, sympatický výkon hercov a piata hviezda za postavu Shmuela, ktorého s tými veľkými ušami zahralo to chlapča neuveriteľne. Koniec, pri ktorom priateľka takmer revala a mne do smiechu tiež nebolo - čo považujem za veľké plus, pretože až do posledných chvíľ som sa obával happyendu. ()

Lucka.. 

všechny recenze uživatele

Počáteční část filmu by se s přihlédnutím na téma, jaké ztvárňuje, mohla zdát velmi netradiční - možná až neobvykle klidná. Chlapec je ale později, i s jeho rodinou, jejíž otec je nacistický důstojník mající určité poslání v jiném místě země, nucen přestěhovat se do blízkosti koncentračního tábora. Je samozřejmé, že nemá nejmenší tušení, co se za plotem, v místech, o kterých si myslí že je to jakási ,farma', děje. Pozná se s chlapcem, jejichž všechna setkání jsou pro diváka vždy doprovázena velmi intenzivními pocity. Když se v závěru filmu Bruno dostane mezi vězněné lidi, jen málokdo by čekal, co se stane. Celý film byl pro mě zážitkem plným očekávání a přemýšlení o pocitech, s jakými lidí ,za plotem' museli žít. Snímek Marka Hermana je doprovázen skvěle zvolenou, a vždy perfektně časově použitou, hudbou. 9/10 ()

niki7123 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní film o detském vnímaní holokaustu. Srdcevroucí výkony obou chlapcú sou velice vyvciibřené. Závěr je strhujíci no americké publikum asi nenadchnul, protože neskončí žádným hapyendem. Pro večerní program velice dobrý film. Múžete probrečet celou noc. ()

rihyyyyy 

všechny recenze uživatele

Těžko hledat slova těsně po skončení filmu.. Neuvěřitelně silný příběh o Německem chlapci, který si najde svého kamaráda na druhé straně ostnatého plotu.. No a ten tragický závěr mi v paměti zůstane teda ještě hodně dlouho.. Jinak moc pěkně natočený film ..... 4* ()

marcelita 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem více záběrů přímo z koncentračního tábora,ale ono šlo oto více popsat rodinu nacisty a tak nějak nakonec,samozdřejmě nic proti chlapci se stalo co se mělo stát . Konečně ten důstojnický nácek dostal facku jakou by každý jemu podobný měl v tu dobu obdržett!! ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Pohled na válku očima malého chlapce, který se skamarádí se stejně starým židovským zajatcem. Všechno spěje k dramatickému závěru, který je velmi emotivní. ()

naughtywom 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době kvalitní film, u kterého jsem byla naštvaná za každou reklamu, kterou mi do něj vnutili. Začátek sice nenápadný, ale konec mi vyrazil dech. Rozhodně stojí za shlédnutí! ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Správně, takový film je třeba dát ve dvě v noci, zatímco v osm večer podvacáté Kameňáky pro milovníky Ovarové hlavy a jiných podobných bavičů. ()

Pepino1 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled nechápavýma dětskýma očima na holocaust a antisemitismus. Kde dítě jako jediné není zmanipulováno a dívá se na celou situaci logicky a bez předsudků. Film má spád, nenudil jsem se ani chvíli. 7/10 ()

Linduna 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo jako povedené drama v období holocaustu. Posledních pár minut filmu jsem ale brečela opravdu jako mimino a nepřestávala jsem ani po skončení filmu. vlastně i při psaní tohoto komentáře mám ještě zbytky slz na tváři. málokterý film mě dokáže takhle rozbrečet.... ()

kamilao 

všechny recenze uživatele

Kdybych věděla, že je to až takový masakr, nikdy bych se na tento film nepodívala. Je to hrozně smutný a dojemný příběh o dvou 8letých dětech (jeden je syn nacisty a druhý je žid), kteří vůbec netuší co se kolem nich děje. ()

AmericanX 

všechny recenze uživatele

Hrůzný pohled na koncentrační tábory a vyhlazování Židů očima malého osmiletého chlapce, syna nacistického pohlavára... Neuvěřitelně naivní pohled na situaci ( farma, propagandistický film, který Bruno shlédl a uvěřil mu atd.), nevědomost dítěte a jeho otázky Vám vykreslí šílenost doby a hrůznost nacismu lépe, než mnohý film o druhé světové válce... Musím říct, že film mnou opravdu otřásl, třebaže jsem četla knižní předlohu a už měla představu o tom, co přijde.. Zvlášť geniální byl výkon Very Farmigy, v roli zpočátku nevědomé matky, která prozře.. ()

femur 

všechny recenze uživatele

Dvě děti, které naivně věří, že se nic neděje mě absolutně uchvátily. Kouknout se na něco jako je 2. světová válka z dětského pohledu je jedinečný nápad. Konečně přišel někdo s opravdu originálním pohledem. Když dokoukáte film až do konce, určitě ve vás zanechá plno emocí. Také se mi moc líbila sestra Bruna, kdo film viděl, pochopí. ()

idontknow99 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, o priateľstve medzi chlapcom z nacistickej rodiny a chlapcom z koncentračného tábora - židom. Väčšinu filmu je divák vystavený priateľstvu dvoch úplne odlišných osobností, ktoré delí nepreniknuteľný ostnatý drôt. Keď som sledoval nevinnosť malého Schmuela a nechápavosť, spočívajúcu z dobrého srdca 8 ročného Bruna, donútilo ma to sa nad všetkým zamyslieť, tak ako určite aj každého. Aj napriek značným prekážkam a problémom boli počas celého filmu najlepšími priateľmi, ktorí stáli jeden po boku vedľa druhého až po úplný koniec. ()

Související novinky

Scorsese zavrhl Di Capria

Scorsese zavrhl Di Capria

18.03.2010

Neměl ale na výběr. Hrdina jeho nového filmu totiž bude mít pouhých 12 let, a přestože je Leo „věčný kluk“, tohle bychom mu asi neuvěřili. A tak se Marty musí alespoň dočasně vzdát svého oblíbeného… (více)

Reklama

Reklama