Reklama

Reklama

Přelstít lišku pouště je úkol hodný pravých mužů... Libye 1943. Po téměř třech letech lítých pouštních bojů vehnal Rommel svým brilantním nasazením tankových jednotek Brity do zoufalé situace. Osud Středomoří visí na vlásku. Němci obsadili strategický přístav Tobruk a nyní zde shromažďují posily a vojenský materiál k dalšímu útoku. Britové mají ovšem v záloze plán. Zajatí britští výsadkáři mají při přesunu do Tobruku přemoci německou stráž, zmocnit se konvoje a pod velením kapitána Fostera zničit pobřežní dělostřelecké baterie a umožnit tak britskému námořnictvu útok na přístav. Plán ovšem už na samotném začátku získá povážlivé trhliny... Hlavní roli v americkém válečném filmu režiséra Henryho Hathawaye ztvárnil Richard Burton. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce komediální válečné dobrodružství pro puberťáky, adolescenty a jim podobné pravé chlapy. 1)  U původně filmu pro televizi se Universal Pictures rozhodli, že do snímku začlení již natočené akční bojové záběry z tehdy čtyři roky starého filmu Tobruk, nominovaného na Oscara za vizuální efekty, a že tím tedy ušetří. Film u diváků propadl, z kin byl brzy stažen a vrátil se zpět do televize._____ 2)  Snímek natočili za tři týdny v červenci 1970._____ 3)  Historické okénko. Rommel utrpěl výraznou porážku v listopadu 1942 u El Alameinu. Na začátku roku 1943 byl na ústupu tlačen Američany z Alžírska. V květnu 1943 se léčil v Německu a německá vojska v severní Africe kapitulovala. Tedy v Lybii 1943 rozhodně nebyli Spojenci v zoufalé situaci, jak uvádí film: LIBYA - 1943. After almost three years of bitter desert warfare, Rommel's brilliant use of his Panzer divisions has driven the British into a position of desperation. The fate of the Mediterranean hangs in the balance._____ 4)  Nesmysly ve filmu mi moc nevadily. U zbraní jsem si ani nevšiml, že to nejsou ty správné, a děj mě docela bavil. Proto i mé hodnocení je vcelku shovívavé. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Je to sice svižně natočené, Burton dělá co může, a sem tam se objeví trochu humoru. Dal bych i víc hvězd, ale co mě dokáže namíchnout, když výprava pohnojí co může. Téměř všechna nákladní vozidla německé armády jsou tak vlastně americká nákladní vozidla, místo německých tanků má Rommel americké lehké tanky M24 a místo kulometů MG42 se používají americké Browningy. ()

Reklama

Winster 

všechny recenze uživatele

u filmu ihned ocenuji preklad anglictiny a titulky kdyz mluvi nemci...tak by to melo byt vzdy a vsude. jen me trosku podivuje ze naklady se zajatcema jsou plny potenc. zbrani. A slecna se veze asi jako ted nekam na safary. Skoda toho, ze akcni seny jsou z filmu tobruk...to je fakt napad roku.. rambo s plamenovemtem je teda uz moc a davam diky tomu hodnoceni dolu... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nielen kvôli charizmatickému Burtonovi v hlavnej úlohe je zaujímavý film, ale aj kvôli svojmu svižnému tempu a záverečnej veľkolepej akcii. Príbeh má prvoradý účel zabaviť akciou a dôvtipom postáv z diverznej skupiny poskladanej zo zdravotníckej jednotky, a na nejaké historické reálie sa nehrá. Preto je tu aj taká početnosť hlášok, a preto mu aj odpustím detaily ako to, že nemeckí vojaci, ktorí sú tu predstavovaní viacmenej ako hlupáci, nespoznajú prízvuk u britských vojakov snažiacich sa hovoriť nemecky. Taká skôr oddychovka, ktorá svoj účel plní. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý vojnový film líčiaci dobrodružstvo skupiny zajatcov pod velením kapitána rozviedky Fostera, ktorej sa podarí uniesť konvoj s cieľom zničiť pobrežné delá chrániace Tobruk. Produkcia je dobrá a napriek vážnej situácii a dramatickým okamihom si dej udržuje odstup a neváha využiť vtipné situácie na odľahčenie. Keď však ide do tuhého atmosféra patrične graduje. Herecké výkony obstoja a Richard Burton v hlavnej úlohe je zárukou kvalitného stvárnenia vojnového hrdinu. Celkovo však príbeh nie je veľmi pútavý a okrem pár vtipných či dramatických momentov ponúka presun z púšte do Tobruku. Záverečná bitka je dosť neprehľadná a tak trochu nadnesená. 65% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • Téměř všechny akční scény byly převzaty z filmu Tobruk (1967). (Marek06)

Reklama

Reklama