Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý muž odjíždí z města na odlehlou venkovskou samotu, kde žil jako dítě. Počáteční idylku však naruší vztah s místní dívkou, mladíkův návrat k malířství, zjištění, že se dříve v okolí děly kruté události spojené s vraždami nacistů na sklonku války a zapomenutá místa v domě, související se vzpomínkami na jeho dětství… (Devadesát Dva)

(více)

Recenze (352)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak schválně. Ať se přihlásí ti, kdo by v tomto filmu poznali rukopis Juraje Herze, ať už jste od něj viděli třeba pouze jeho nejslavnější "Spalovačské" dílo. A nehlaste se všichni:) Dle komentářů jsem čekala naprostou "hrůzu." A myslím, že až tak děsivě hrozná TMA zase nebyla. Což je buď dobře, nebo nedobře. Podle toho, z jakého úhlu se to vezme. Poznatek č. 1: A zase tu máme ty šedivé, polorozpadlé, chátrající objekty s pochmurnou historií nacházející se kdesi uprostřed lesů či uprostřed samoty. K tomu ještě odehrávající se za naprosto depresivního a ponurého počasí. Atmosféra je tedy tímto vytvořena více než úspěšně. Poznatek č. 2: Chybka v logice se vloudila. Hlavní postava přijíždí na místo svého dávného dětství, vstoupí do budovy, která zřejmě již léta není využívána, přesto se však rozhodne vyzkoušet, jestli třeba jen čirou náhodou, nejde elektřina. Poznatek č. 3: Postava Lenky Krobotové ke konci filmu vlítne do baráku, který se pomalu začíná bortit díky puštěným vodovodním kohoutkům, které mají vadné těsnění a vůbec všechny trubky se už tak trochu začínají rozpadat. Hrdinka však nezastaví zběsile už tak skoro tryskající vodu na všechny strany, aby byl klid. Ale asi to chápu, nebylo to podstatné. Poznatek č. 4: Nudistické a erotické scény. Zcela nahá dívka se svíčkou v ruce schází dolů do sklepa, aby se z něj poté už samozřejmě nevrátila. Této scéně během celého děje předchází pár slibně "vzrušujících" sekvencí:) Závěr filmu zůstal mnou ne zcela pochopen. T.M.A. mohla být na české poměry mistrovským hororem. Zůstala se však houpat pouze mezi působivou atmosférou se spoustou zdařilých scén a mezi zcela nevyváženým příběhem a slabým scénářem. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Slepit do jednoho filmu pointy z několika jiných hororů očividně nefunguje. Snaha se cení, ale bez zamyšlení se nad výsledkem to nemohlo dopadnout jinak. ()

Rogue odpad!

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém lidé neumějí dopíjet čaj, doktorky vypadají jako jejich pacientky a do sklepa se chodí zásadně bez spodního prádla. Bez atmosféry a s digitálem v ruce zasazuje Herz vražedný úder. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Posledná skúsenosť s Herzovou tvorbou - horor “T.M.A.”. Hodnotenie som neriešil, nemá zmysel. Objektivita je na úrovni tej mojej pri hodnotení akčných filmov, muzikálov či Japonských animé. Herz v minulosti natočil niekoľko zaujímavých rozprávok s temných nádychom. Bol som teda zvedavý, ako zvládol samotný žáner bez vedľajších bŕzd, ako prístupnosť pre mladistvých a podobne, kedy sa už vlastne nemá načo vyhovárať. No a ako to dopadlo? Snaží sa to byť strašidelné, obohatené o nejaké tie gore zábery, či intimitu. Lenže z pohľadu atmosféry to príliš nefunguje, gore nepobúri, pričom tie scény, ktoré sa objavia nie sú nijak prevratne spracované. No a tá erotika? Tak tá je viac menej klasicky Československá, teda nijaká. Slabý priemer, ktorý nezachránila ani snaha v odkrytí záverečnej pointy .. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Dramaturgické peklo, v němž se 80% stopáže akorát poskakuje kolem horké kaše a kde postavy zcela nemotivovaně od základů mění svou náladu a chování klidně i čtyřikrát za scénu, zachraňuje velmi dobrá kamera a určitý cit pro atmosféru, který Herz naštěstí dosud nestratil. Narozdíl od Tetsua si myslím, že české reálie pohraničního zapadákova nepůsobí nechtěně legračně a v mezích hororové stylizace jsou naopak docela uvěřitelné. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak s žánrem českého hororu jsem se nesetkal už hodně dlouho, naposledy snad ještě jako dítě, kdy jsem viděl český televizní horor Travis. O to více jsem byl zvědavý, co vlastně v tomto filmu uvidím a jak mě to dokáže zaujmout. A musím říci že svým velice zvláštním způsobem mě film dokázal k obrazovce doslova přikovat a s každou další scénou a s každým dalším záběrem jsem byl stále zvědavější, jakým směrem se snímek bude ubírat a jak to celé skončí. Filmu tedy nelze upřít fantastickou atmosféru, ze které jde opravdu strach, a stejně tak mu nelze upřít ani docela zajímavé vyvrcholení. Je sice pravda, že možná něco se zde tak úplně nepovedlo, něco jiného je zde zase spíše na efekt a film by se bez toho klidně obešel, ale pro mě je důležitý celkový výsledek, a ten je maximálně zdařilý a dokázal ve mně vyvolat ty správné pocity, které zřejmě pan Herz zamýšlel v divákovi vyvolat, když tento film točil. Nevím, jestli se celý tenhle snímek dá označit za nějaké veledílo a stejně tak ani nevím, jestli by se mi to tak líbilo kdybych nebyl českým divákem, ale to je teď vedlejší, řídím se svými pocity, a ty mi říkají, že tenhle film je rozhodně filmem nadprůměrným a hodně zajímavým. A neznámí herci ve větších rolích dost dobře zabodovali, v tomto případě tedy chválím i vynikající casting. Já jako divák jsem s výsledkem nadmíru spokojený a uděluji myslím si zasloužené čtyři hvězdy. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Nic naplat : „Když dva dělají totéž, není to vždy totéž“. A právě ten, na nějž se nejvíc spoléhalo ve znovu se rodícím žánru „česko-slovenského hor(r)oru“, natolik zklame. Budiž, ovlivněnost již vyzkoušeného je zřejmá(vypíchnutá bulva, L. Fulci se jistě v hrobě blahem tetelí) a se snahou přijít s něčím neotřelým, jen povětšinou bez valného efektu, ale jinak celkově velmi rozporuplné. Reálie, vracející se hluboce v čase, nevlídnost, stísněnost a uzavřenost připomínající pohraničí 50-tých let minulého století, způsobí spíše pocity sklíčenosti a bolení hlavy(kéž se ty doby už nikdy nevrátí). Dějová linie kostrbatě se odvíjející a navalující další a další, někdy nesmyslné, nebo mírně ujíždějící sekvence. Takže jediné, co mi to přivodilo, je stav protřelého alkoholika, zažívajícího(v trpké střízlivosti) své Delirium tremens, což byl jistě záměr a tak je vlastně vše jak má být, že pane Herzi.. :)) ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem psychedelickou cestu, která bude plná smyslu nedávajících obrazů, že to bude brutální návod, jak se zbláznit. Místo vytrženého mozku a mé vlastní degradace mysli, přišla otravná karikatura, kdysi uznávaného umělce, který chce točit, dokud bude žít. T.M.A. mohla být působivá, kdyby nebyla pod křídly WB. Herz opustil od své vlastní iniciativy a veze se na dementní komerční vlně, která končí i začíná u mojí generace puberťáků, kteří už jakoby ztratili cit pro originalitu, hlavně, když jsou tam prsa! Co víc, Herz si ke konci postavil hlavu a rozhodl se vnést do děje jemnou provokaci v podobě týrání dětí. Na Juraje příšerně laciný pokus! Ruce pryč! ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

T.M.A. není taková katastrofa, jak by se mohlo z reakcí mnohých (mj. četných rádobyodborníků) zdáti. Je to prostě průměrný horor, který je neobvyklý snad jen tou češtinou a pár odvážnými scénami. Příběh muzikanta a malíře Marka, který se vrací do starého domů svých rodičů, aby (nechtěně) oživil staré vzpomínky, je slušně poskládaný, hlavní dějová linka má svou logiku - což se sice o některých dílčích epizodkách říci nedá (jak na to mnozí šťouralové poukazují), ale popravdě řečeno - neznám horor, kde by se postavy chovaly přísně logicky a nedělaly blbosti...probůh, dyť je to horor... Z filmu je poznat řemeslná zručnost a občas i pěkný nápad. Herz určitě nezapomněl, jak se tvoří napětí a jak divákovi předvést kouzlo žánrového filmu. Těžko v tom hledat něco víc a myslím, že ani režisér - kromě odkazu na nacistické vraždění mentálně postižených dětí - hlubší myšlenku do svého filmu vkládat nehodlal... Ergo: Takto si dílo senilního starce rozhodně nepředstavuju (to už spíš Post Coitum nejmenovaného mladšího kolegy). Zkrátka T.M.A. je obstojný český pokus o žánrový film a osvěžující vsuvka mezi ty skutečné blbosti, které se tu v hojné míře točí - ovšem s dovětkem, že to ale také není žádné artové veledílo. Naopak mezi výbornými filmy (které se tu kupodivu taky občas natočí), se bude krčet trochu v pozadí. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Horor to teda byl, sledovat tohle panoptikum debilů, hovad a debilních hovad. Zdůrazňuji, že tím nemíním jedinou ze zúčastněných osob s Downovým syndromem, ba ani toho rotvajlera, jehož zjevení nebylo vysvětleno nebo zdůvodněno. Strach jsem rozhodně necítila, ani příjemné mrazení. Koukala jsem s čelistí povislou nepochopením, vzpomínala na Pejska a Kočičku, jak vařili dort, a každou chvíli ze mě vypadlo duchaplné "Cože?!", případně ekvivalent téhož: "Kde ta se tam dohajzlu vzala?!", "Proč tohle říkají/dělají?!" a mé oblíbené: "Cotohlemělokurvazaseznamenat?!". Zápletka je vachrlatá, chování a reakce všech postav jsou přinejlepším záhadné (spíše k posrání divné), atmosféra docela ušla - kulisy temné, depresivní, zchátralé. Bylo to přesně tak špatné, jak jsem dle zdejších ohlasů čekala, takže nejsem zklamána. 39% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Strašidelný dům, duchové, temné síly, výborná hudba ( hlavně Lili Marlene, projekt M.Němce). Jedním z ústředních motivů je pocta L.Fulcimu, bohužel, i přes občasné gore efekty, Fulci to není. Je to Herz za zenitem. Zatím jsem neviděl Habermannův mlýn - dle ohlasů povedený, tak snad Herz ještě nepatří do starého železa. Chvílemi jsem měl pocit, jako by se režisér vracel k nové vlně 60.let. Přidat více psychadelie, symbolů a snových obrazů, vše natočit černobíle a před 42 lety, byla by z toho klasika... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jediné co na tomto filmu není úplně špatné, je námět. Být scénář trochu lépe propracován a hlavně být film zcela jinak natočen, teoreticky vůbec nemohl být špatný. Vlastně mě až převkapilo, jak moc se T.M.A, Herzovi, v rámci českého filmu na pouštění hrůzy osoby nejpovolanější, nepovedla. Film vypadá hodně amatérsky, téměř jako debut nějakých laických nadšenců a vizuálně působí jako špatný televizní film. A to je vzhledem k tomu, jaká velká osobnost jej točila na pováženou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Český pokus o horor nevyšel, pan Herz před lety dělal už lepší a strašidelnější kusy... Spalovač, Morgiana... Tady se člověk musel chvílemi smát a to je u hororu jaksi blbé. Hvězdička za snahu oživit na naší scéně upadající žánr. * ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je tenhle film tak špatný, jak se zde píše, ale vzhledem k tomu, že jde o horor a já jsem měl při jeho sledování občas hororové mrazení, tak pro mě tak špatný nebyl. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hrůzu, poněvadž české horory za nic nestojí a bohužel i toto nebyla výjimka. Ať se česka produkce zaměří na komedie, protože tento snímek má do hororu hodně daleko. Jestli ve filmu byli tři scény z lehka nechutné a z toho asi jen jedna lekačka, tak to je velká dálka do kvalitního hororu. Každopádně se není čemu divit, když nejsou finance na pořádné efekty. Rozhodně ale musím uznat, že jsem viděl i daleko horší horory z USA produkce, tak že na jedno zhlédnutí se to ještě dá přežít.. 4/10 = 40% ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

bohatá rozprava ako keby CS kinematografia ..vyprodukovala niekedy aspoň jediný dobrý horror ..... Čo ineho sa od tohto dalšieho zúfalého pokusu dalo čakať ?? !!! Zdá sa mi to rovnako absurdné, ako keby sme očakávali, že Gruzínsko vojensky pokorí Rusko .. proste tie pokusy treba raz a navždy zastaviť ... beztak to nikdy nevyjde ""!!!!! ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru se za tento snímek Juraj Herz rozhodně nemusí stydět. Tohle je Herz 21. století s perfektní kamerou, prostorovým zvukem a skvělým způsobem rozloženým dějem. Dobře napsaný, skvěle zpracovaný. Téma je rozhodně v normě únosnosti. Juraj Herz je skvělej od 60tých let dodnes, což je v současných poměrech českého filmu velmi ojedinělé. Nevím, kdo jiný, kromě mistra Švankmajera, by měl v Česku natočit horor. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz horory vždycky uměl anebo se o to snažil. Jeho snaha je i v tomto hororu sympatická. Děsivou atmosféru to postrádá, ale občasné náznaky dusné a temné atmosféry se určitě najdou. Hlavní slabinou je Herzovo úporné zasazení hororu do reálného prostředí, které zahání typicky nereálné hororové propriety do kouta a film přestává být funkční, začne celkem selhávat po logické stránce a zabředne do křečovitosti. Ovšem pokud jde o nahotu, tak si film vede podstatně lépe. V našich končinách moc hororů nevzniká, a tak jsem rád, že tvůrci po dlouhé době sebrali odvahu a naservírovali český horor, který sice není nijak extra přesvědčivý, ale i tak má něco do sebe. Jedná se tedy o mírně kostrbatý návrat krále českého hororu, ale dobře za něj. 60% ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama