Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem přesně čekal. Prostě a jednoduše podprůměrný televizní film, který určitě velmi brzy uvidíme na ČT1. Herecké výkony opravdu stály za ... (nechci mluvit sprostě). Tedy až na Viktora Preisse, ten jako vždy nesklamal. "Pan režisér" Vladimír Drha si samozřejmě dosadil herecké obsazení s podprůměrných televizních seriálů jako jsou VKVčka, Ulice (i když tento seriál se mi docela líbí) a to je tak vše. Jiné známé herce jsem tam neviděl. A ještě k tomu ta hrozná hudba. Mohu se Vás zeptat, kdo by si tento soundtrack koupil? No vlastně, to by ani nebyl soundtrack, když tam hrála stále stejná písnička a ještě k tomu pořád do kola stejná věta. Velice podprůměrný film, který ani náhodou nestojí za dlouhých 114 min. A originál bych se nekoupil ani za 20 Kč. Ale byl jsem na tom v kině, tak jsem to musel nějak vydržet! 1* ani nevím za co. Asi za to že to byl alespoň pokus udělat české drama. A za Viktora Preisse! ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

pro mě ten film neměl skoro chybu,splnil nadmíru očekávání,které jsem měla při zakoupení lístku,slyšela jsem o něm totiž všelijaké nelichotivé zvěsti (které korespondujou s místním hodnocením,jak vidím)...ale k mojí radosti tam byl taky humor do té neutěšené doby,a ten vykulený ruský voják mi přišel zahraný skvěle,prostě se mi to moc líbilo ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit některé z okolních komentářů, které hovoří zcela proti tomuto novému českému filmu. To jste tak zaujatí režisérem VéKáVéček (btw. taky je nemám rád)? :P No já nevím.. Mně snímek přišel jako příjemná podívaná, které zpočátku tak trochu neseděl divadelní výkon ústřední dvojice - ono se těžko hraje neteatrálně, když studujete DAMU - ale to v průběhu naštěstí zmizelo. Mezi Marií Štípkovou a Ivanem Luptákem jsem jaksi postrádal kouzlo zamilovaného páru, což mi později připadalo jako vhodné, vzhledem k tomu, že mezi ní a Alexejem Bardukovem to zajiskřilo setsakramentsky.. a to mi dávalo smysl, protože k postavě Tomáše - dle mě - zkrátka lásku necítila. Děj byl sice pozvolný a některé části byly lehce nedovysvětlené či nevyužité (SPOILER: mrtvý bratr KONEC SPOILERU), ale nebylo to nic, co by se nedalo překousnout. Vladimír Drha se dosti obával reakce českého diváka na vyznění příjezdu sovětských vojsk na naše území, ale já se domnívám, že se úkolu zhostil decentně a rozhodně ne pobuřujícím způsobem. A ještě bych pochválil Tomáše Kluse, jehož ústřední píseň je skvěle dynamická a utkví vám v hlavě ještě na hodně dlouho. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skutecne spatny film. Jak uz zde nekdo napsal, byt to pouze televizni film s kratsi stopazi, tak jeste. Namet, ikdyz zajimavy, tak nijak originalni ( srpen 68 by si ale dobre drama zaslouzil ), scenar strasne prazdny, herecke vykony mizerne ( klasicky dobry Preiss ), hudba uz ke konci pusobi vlezle. Ani drama, romantika, komedie nebo dokonce valecny film, myslim, ze drtiva vetsina divaku po tydnu nebude schopna rict o cem film byl... ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film bych rozhodně zkrátila. Ale problém ruského vojáka, který se ocitl v prekérní situaci a zbytečně neustále pobíhá sem a tam, byl úsměvný. Pavla Tomicová byla úžasná jako mírně hysterická matka a manželka, která si v době krize jde nakoupit a čeká ve frontě :) Realita, která tu bohužel u nás opravdu byla a je okolo nás ještě mnoho lidí, kteří to zažili na vlastní kůži. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu debutovali začínající herci Ivan Lupták, Pier Orlavdin, Vjačeslav Burlac a Sergej Gherciu. (M.B)
  • Ve filmu měla hrát Jana Brejchová, která musela odříct ze zdravotních důvodů. (M.B)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama