Reklama

Reklama

Jak vycvičit draka

  • USA How to Train Your Dragon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tato dobrodružná fantasy komedie se odehrává v mytickém světě drsných Vikingů a divokých, oheň chrlících draků. Vypráví příběh vikingského mladíka jménem Škyťák, který žije na ostrově, kde je boj s draky součástí života. Škyťákovy dosti pokrokové názory a neobvyklý smysl pro humor nenachází příliš pochopení v jeho kmeni ani u jeho náčelníka, což je shodou okolností ... Škyťákův otec. Když je mládenec společně s ostatními teenagery zařazen do drakobijské školy, bere to jako svou šanci dokázat, že umí být bojovníkem. Pak se však setká, a posléze spřátelí, s poraněným drakem, což obrátí jeho svět vzhůru nohama. Co začalo jako jeden ze Škyťákových pokusů ukázat co v něm je, se mění v šanci ukázat nový směr budoucnosti celého kmene. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 771)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Jak vycvičit draka je jeden z mnoha animáků, který sází na líbivost dokonalé animace, sympatičnost hlavních hrdinů (pozn. redakce - vhodněji řečeno psích očí, které tady patřili právě drakovi) a primitivních vtípků, které mladé pobaví (pozn. autora – bohužel do této kategorie se stále zahrnuji i já) a dospělé neurazí. Děj předvídatelný ale rychle plynoucí a závěr díky bohu končící happy endem. Nic co by zdatné pohádkáře, kteří mají již něco zkouknutého, nějak ohromilo, ale jistě pobavilo. Autor sází na jistotu a ta se mu vyplácí. Naštěstí já nejsem zdatný pohádkář, ale vysoce závislý až do morků kostí, takže mě dráček Bezzubka dokonale odrovnal. Důkazem může být fakt, že asi není příliš normální, když desetileté děti s radostí odcházeli z kina a jednadvacetileté slečně bez dechu, se slzami v očích ale s úsměvem na rtech, musel z kina pomáhat její též dojatý přítel. Chci tím jenom říci, že pokud máte stejnou závislost jako já, jistě se Vám animák bude líbit. Pokud máte jiný názor než já, nechci ho ani slyšet, jinak moje infantilní stránka bude kolem sebe házet věcmi! :o) A už se těším, až se objeví „Jak vycvičit draka“ v mé dětské sbírce :o) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tvojmu otcovi neprekáža, ako vyzeráš, ale to, aký si.“ – „Aha. To mi pomohlo.“ Páčilo sa mi záverečné posolstvo o tom, že vždy sa dá spolu žiť, ak obe strany urobia pár ústupkov. Páčilo sa mi, ako to vo finále deti natreli svojim zastaraným tatkom. Páčila sa mi záverečná noha, čo je na rodinný animovaný film nečakaný ťah, ukazujúci detskému divákovi, že dobrodružstvá so sebou prinášajú aj riziko. Páčil sa mi záverečný let v ústrety novým dobrodružstvám (čím nechcem povedať, že chcem dvojku). Bohužiaľ, dovtedy to ale bolo „len“ adekvátne – parádny dizajn jednotlivých drakov, miestami veľmi pekná prevažne lesná výprava a milý humor, nenáročný ale ani nie vyložene hlúpy. Scenár je síce plný klišé, ale povedal by som, že toto je druh filmu, kde s ním inteligentní tvorcovia vedia dobre pracovať vo svoj (a divákov) prospech. Ale proste ako celok ma to nijako extra, mimoriadne nezaujalo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ze zacatku to vypada jak dalsi tuctovej animak. Ne moc zajimavy postavy, nijak zvlast oslnujici animace a naprosto jednoduchej a predvidatelnej pribeh o looserovi, kde uz od zacatku je jasny, jak se to bude vyvijet. Jenze je tu jedna zasadni zmena, dej je zasazenej mezi vikingy, ktery nemaj nic lepsiho na praci, nez se neustale rubat s asi tak triceti druhama draku. A v podstate v tomhle stylu jede celej film, nejsou tu zadny vylozene infantilni forky, spis to je akcni fantasy, kde se neustale neco deje, hraje skvela hudba a at chcete nebo ne, stejne budete nakonec vikingum a hlavnimu hrdinovy fandit. Zkratka zdaleka ne bezchybny, ale zabavny a svizny fantasy, ktery me ze zacatku moc nebralo, ale nasledne fakt vtahlo a nakonec musim dat tech 5*. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// V životě každého muže nastane chvíle, kdy se musí podívat na film How To Train Your Dragon. Má chvíle přišla včera a nelituji! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jelikož je to nejlepší animák za poslední dobu, co jsem viděla (když nepočítám Pixary, kteří tak nějak ční nad ostatními) a jelikož noční běs je nejlepší drak, co jsem kdy viděla, nemohu jinak, než dát 5*. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kladu si otázku, čím je tento animák výjimečný. A sám si i odpovím. Ničím. Tedy samozřejmě kromě nejmodernější 3D grafiky. A jinak? Šablonovitý příběh, který je nám jasný po prvních pěti minutách. Hlavní hrdina, který nezaujme, takovej neutrální trouba. Scenérie mi přišla jako okopírovaná z Avataru. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Na animáky jsem již poněkud odrostlejší, ale každou novou informaci vítám, takže nyní již vím, že k urovnání válečného konfliktu mezi Vikingy a Draky není třeba rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Stačí drakovi vyrobit náhradní kormidlo, přátelsky ho pošimrat na břiše, šibalsky se nechat profouknout planoucími nozdrami, osedlat ho a nejlepší juniorka kmene spontánně začne pomrkávat po rozestlaném lůžku. Příběh samotný je překvapivý asi jako přítomnost dárků pod vánočním stromkem, originality pobral asi jako mikina Abidas od žlutého kamaráda z tržnice a navíc si připadám poněkud zpátečnický, protože stále neuvažuji o možnosti zaparkovat draka ve své garáži. Přesto jsem se, Ódine a Thóre divte se, bavil o něco víc, než jsem ochoten přiznat. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Fantastická dojemná pohádka, která nemá slabší chvíle a která opravdu baví. V dnešní době největší skvost mezi animáky. Jedna z těch, která ve vás probudí dítě v každém věku. Mooooc se mi to líbílo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Film, od kterého jsem nic nečekal, ale dostal jsem prakticky bezchybnou pohádku. Trochu klišé konec to mírně kazí, ale i tak. Epické scény, příjemná zábava a skvělý audiovizuál. Ať vám je kolik chce let, ať jste kdokoli - tohle si minimálně užijete. Silné 4* PS: V angličtině ještě lepší. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Kladné ohlasy ze všech stran zejména co se týče ne až tak dětského příběhu nemohu přímo popřít, ale subjektivně se s nimi nestotožňuji. Snaha o emocionální dopad je zde evidentní, sám jsem však zůstal nedotčen. Bavila mě vizuální pestrost, pkěné záběry (přelety), příjemná hudba v pozadí, do jisté míry i hravost, v konečném důsledku však pro mě How to Train Your Dragon neznamená víc, než jen další animák, jenž se tak úplně nestotožňuje s mým filmovým vkusem (díky dětským klišé, předvídatelnosti apod., tedy typickým vlastnostem pro tento žánr). 7/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

I když jsem seděla v tom kině mezi samýma prckama (popřípadě jejich rodičema), užila jsem si to a vůbec mi nepřišlo divný, že věkový průměr byl kolem 12, protože tenhle film je pro úplně všechny a stačí se jen trochu uvolnit a užijete si ho. Velký plus je, že mě nepřestal bavit, ani když mě bolela hlava a znáte to, jak je to s pozorností, když někoho něco bolí... :-) Legrace, kawai drak (který má inteligenci, chování kočky i psa a vypadá jako žabrovník) a obešlo se bez sáhodlouhých proslovů, kde se apeluje na přátelství, pochopení a já nevim na co všechno. Prostě bez patetična a to, když není v USA filmu, je prostě nářez... X-D 4+ určitě a bez váhání. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Dreamworks opět hází Pixaru rukavici a nastavuje laťku zatraceně vysoko. Jak vycvičit draka je žánrově čisté fantasy, plné úžasných scenérií, super momentů, legrace, napětí... A hodně se v něm lítá. Některé momenty jsou prakticky kulervoucí, technicky je každý z huňatých vikingů živější, než celé Vzhůru do oblak dohromady a jediné, co tak trochu kazí dojem je poněkud prázdnější příběh. Ten je ale vyvážen spoustou efektní a lítací akce. Ve výsledku dokonale naplněná žánrovka a zároveň dokonale účinná atrakce. Oboje funguje na výbornou a ony povinné rodinné hodnoty a dojemný konec jsou velice nezvykle naředěny, za což ode mě dostávají tvůrci další body k dobru. Jen se bojím, aby dráčci nenatrhli kovboji Woodymu jeho hadrovou pr*el... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Úplne obyčajný animák pre deti. Nechápem ten veľký rozruch okolo a nadšené ovácie. Je to mierny nadpriemer a to každou svojou časťou . Miesta v rebríčkoch najlepších filmov sú nevtipným žartom. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Konečně zase jednou opravdu povedenej animák, sice samotná animace nic světabornýho, ale příběh je nápaditej a umí diváka naprosto jednoduše a nenásilně strhnout tak, aby se s chutí díval i držel palce hlavnímu hrdinovi ve všem co dělá ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Spolu s prvním Shrekem nejlepší 3D animák, co není od Pixaru, ale kdyby byl, skvěle by tam zapadl. Ostatně ten film těžko mohl být špatný, když ho natočil režisér Heimy (což je fakt, který bůhvíproč všichni recenzenti trestuhodně opomíjejí:-), a dokonce je tu i závěrečná písnička od Jónsiho. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Měřítkem filmu pro děti - ano, film, na který bych se s dětmi klidně vydal. Díky nepokleslému humoru, příjemnému příběhu a dialogům na úrovni celkem ideální rodinná záležitost (v tomto případě nejde o nikterak hanlivé označení, naopak), s ohledem na zaměření nemusí tolik vadit celkem neoriginální příběh a odhadnutelný vývoj. Sympzatické je, že hlavní hrdina není vůbec otravný jako ve většině současné produkce, když chce něco dělat podle sebe, tak o tom všude nekecá, ale opravdu pro to něco udělá a co oceňuju především, snaží se za svoje rozhodnutí nést odpovědnost. A překvapivě z boje nakonec nevyjde bez - prostě tak docela nevyjde. K tomu správně burácí soundtrack Johna Powella, který překonává většinu toho, co jeho kolegové tvoří pro hrané "blokbástry". Jen ten dojem, že dneska už v zájmu všeobecného blaha i šupinatá okřídlená nestvůra musí bejt vykreslená jako domácí mazlíček, zůstává. Kde jsou ty časy, kdy se v pohádkách utínaly hlavy sedmihlavým saním... Update po zhlédnutí druhého dílu: Protože jsem dvojce dal i přes četné výhrady čtyři hvězdné body, přidávám jedničce pátý, páč je objektivně lepší. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Trailer slibuje námětově originální dětskou podívanou plnou atrakcí. Výsledek mi přijde ale daleko rozporuplnější, než se na první pohled zdá. Předně by si film měl ujasnit, pro jakého diváka je určen. Kino plné rodin s dětmi, některé dokonce ještě s dudlíkem v puse. A hle, Jak vycvičit draka převezl nejen distributora, rodiče, ale i sám sebe. První polovina, která by právě dětského diváka měla zaujmout a přikovat do sedaček je příliš konverzační a sbližování malého hrdiny s drakem až zbytečně prodlužuje. Takže namísto, aby bylo dítě při druhé půlce ponořeno do vyprávění (které má něco do sebe), tak jen nervózně poposedává a hraje si s 3D brýlemi. Na můj vkus přechází film do příliš vážného tónu a závěrečná bitva jen potvrdila moji prvotní domněnku - dětský divák (tzn. 10-) to napoprvé nepobere a neodhadne ("on skutečně umřel?"). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl v chlapeckém věku, byl bych nepochybně z dračí podívané nadšený, protože tvůrci vyšli dětskému publiku maximálně vstříc. Pro dospělého už snímek výrazný přesah nemá, používá motivy, které se objevily v řadě snímků minulosti a je místy přeslazený a infantilní, to když např. se drak učí panáčkovat a připomíná roztomiloučkého zajíčka z pohádek pro nejmenší. Taky logika děje, zejména v druhé půli, poněkud pokulhává, nicméně akční scény - a není jich zrovna málo - jsou dechberoucí, draci jako živí a o vtípky, které určitě neklesají nikam k suterénu, není po celou dobu stopáže nouze. Navíc film dokáže místy i překvapit, např. když na konci hrdina nevyjde z rozhodujícího střetnutí beze šrámů. Nechybí pochopitelně láska, rodičovské motivy a přátelství v mnoha podobách. Kdo má děti mezi 5-12 lety, nemusí váhat - je to ideální volba. Celkový dojem: 65 %. ()

Související novinky

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

31.05.2023

Hraná adaptace animovaného hitu studia DreamWorks Animation Jak vycvičit draka konečně našla své lidské představitele. Oba herci pak údajně byli vybráni i proto, že by se mohli v sérii zdržet i na… (více)

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Reklama

Reklama