Reklama

Reklama

Svůj poslední film natočil režisér Vittorio De Sica podle stejnojmenné novely Luigiho Pirandella. Do hlavních rolí melodramatického příběhu o nenaplněné lásce mezi potomky dvou dobrých rodin na Sicílii počátku 20. století obsadil dvě velké herecké hvězdy. Zámožný Cesare Braggi (Richard Burton) si myslí na pohlednou Adrianu de Mauro (Sophia Lorenová). Po smrti otce se vydává požádat o její ruku – plány mu však překazí otcova závěť, ve které stojí výslovné přání, aby si Adrianu vzal Cesarův mladší bratr Antonio (Ian Bannen). Cesare se otcovu přání podvolí a po dlouhá léta tak musí svou lásku k Adrianě skrývat, i když s ním jako jeho švagrová žije ve stejném domě. Jednoho dne však Adrianina manžela Antonia potká osudová nehoda… (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Radko 

všechny recenze uživatele

Záverečná etapa tvorby Vittoria De Sicu poväčšinou postrádala sociálne protirečenia, tak výrazné v jeho neorealizmom šmrcnutých, a podľa mňa najlepších, dielach. Neinak je to i vo filme poslednom, nakrútenom pred smrťou režiséra, kde sa divák má dojať na osudoch veľkopanskej šľachty, žijúcej v prepychových palácoch. Ústrednou myšlienkou adaptácie Pirandellovej poviedky je objavná myšlienka o najdôležitejšej veci v živote - láske, akokoľvek nenaplnenej a tragickej. Fajn, veď o tom sa takmer všade píše a hovorí. Problém vidím v tom, že výsledok neposkytuje akékoľvek iné interpretácie, napriek snaživým výkonom Sofie Lorenovej a Richarda Burtona v hlavných úlohách. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

De Sica v Ceste už v 70. rokoch nekradne bicykle, ale preváža sa luxusnými automobilmi so smotánkou po pamiatkách Talianska. Na prvý pohľad to vyzerá vzrušujúco. Krásne lokácie, osudová láska, Richard zaľúbený do Sophie. Komercia ako stvorená pre naše mamy. Kde sa potom stala chyba? V prvej polhodine skákal dej tak dopredu, až z toho bolela hlava. Ale najmä, je to absolútne, ale absolútne bez života. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Ctil otce svého i matku svou, proto o ruku ženy, kterou miloval, požádal.... pro svého bratra. Výživné téma, parádní lokace, ale výsledný dojem nijaký. Když zavřu obě oči, zapomenu na lepší de Sicovy filmy a zkusím uvěřit, že dabing Cestě nepřidal, jsem schopna zaokrouhlit nahoru. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Visconti byl niternější a radikálnější v adaptacích literárních děl, přesto je Cesta film s atmosférou díla velkého italského režiséra. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Posledni film talianskeho rezisera Vittoria DeSicu nesie nazov Il Villagio. A tematicky ide o pribeh lasky medzi Richardom burtonom a Sophiou Loren. Pribeh sa odohrava kdesi v taliansku uprostred roku 1914. Film je to vyborny, aj Burton aj Loren vedeli hrat, takze o herecke koncerty je hned postarane. Koniec bol dost smutny, ale az prilis predvidatelny. 80 % ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Pro mě moc dobrý. Hudba Manuela de Sicy je jak Nino Rota. Obyčejný příběh tragické lásky. Sicilii částečně znám a i titulky potvrdili, že něco točeno v Palermu, něco v Syrakusách. Dobře zasunuto do historie.  Viz strašné zemětřesení na které jsou kolem Catanie a Messiny památky dodnes.   https://cs.frwiki.wiki/wiki/S%C3%A9isme_du_28_d%C3%A9cembre_1908_%C3%A0_Messine   Hvězdné obsazení. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příběh o ženě, která si musela vzít bratra muže, kterého milovala. Tragický milostný trojúhelník, ve kterém by měly vyčnívat výkony Burtona a Lorenové. Bohužel tomu tak není. Ani jeden nemá co předvést a celý film je tak trochu nezáživný a předvídatelný. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

První polovina je skvělá, o nenaplněné lásce a obětování, pak se to zlomí a po nehodě už je to taková pomalu plynoucí drama s předvídatelným průběhem i koncem. ()

blowup 

všechny recenze uživatele

Tak copak to v tv člověk nevidí? Herecký výkon Burtona je až skoro k smíchu a vůbec se nehodí navzájem se SL. Možná, že to byl i ten dabing, ale něco tak hrozného jsem už dlouho neviděla. Asi je to také tím očekáváním něčeho a tím pádem i výdrží při sledování, jinak bych to po půlhodině vypnula. Trochu se divím, jak se to tady líbilo... ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň Vittoria De Sica, která se nese na jedné straně ve skvělé sicilské atmosféře, ale na druhé straně se strašně plytkým příběhem a na své poměry s nepříliš výraznou Sophií Loren, pro kterou tak může být nakonec po letech Il Viaggio pouze filmem, kde se objevila s pro sebe v příštích letech velmi důležitým mužem - Ricardem Burtonem. ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení je velice neobjektivní, toho jsem si vědom, ale dejte mi do filmu 5 minut kankánu a vypínám obrazovku, jdu zvracet s mozkem naplněným depresí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Cesta je historii jedné rodiny, ve které ještě platilo slovo muže-otce a staré tradice. Cesare si nevezme svou lásku a ona si nevezme jeho, protože otec by si to nepřál. A tak vedle sebe raději žijí nešťastní. Ovšem osud umí být krutý i šťastný zároveň a vyřešil to za ně. Jak jedno psané přání může zničit životy třem lidem. Chtělo by se říct, že je dobře, že si dnes mohou lidé ve většině států světa vybírat partnery sami. Ale vzhledem k faktu, že stoupá počet rozvodů úplně nevím, zda je to dobře. Film je něco jako modernější verze Angeliky. Přiznám se, že Richard Burton a Sophia Loren mi k sobě moc dobře nešli. Problémem také je, že alespoň v těch filmech, které jsem viděl, se setkával i jistý sociální ráz a dopad na postavy. To se tady hledat nedá. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Tedy upřímně nic moc, ale tuším, že to bylo ve scéně, kdy Cesar přijíždí se svou švagrovou k doktorovi, kdy kůň, který táhne jejich kočár, musí usilovně brzdit a stejně mu podkovy na dlažbě kloužou, takže scéna vypadá nechtěně komicky. Nejspíš ji taky několikrát opakovali, protože když se milý koník konečně doklouže, ještě se na své pasažéry ohlédne, jestli už milostivě vystupují, když mu to dalo tolik práce, a ví, že hnedle dostane pokyn k odjezdu. Jinak hlavní dějová linka na mě příliš romanticky nepůsobila, ten mezinárodní herecký i umělecký mix je příliš umělý, neautentický, chladný, bez emocí. Interiéry, kostýmy, detaily vůbec, jsou sice skvělé, ale Burtonovi jsem to moc nevěřila. Lorenová občas až přehrávala. Nejzajímavější byly snad jen odkazy na někdy nepochopitelná morální pravidla doby konce 19. a začátku 20. století. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Klasické spracovanie klasického príbeh odopretej lásky alebo talianska verzia Pýchy a predsudku. Šťastiu Adriany a Cesareho bránia trochu iné spoločenské konvencie napriek tomu tragický osud hlavných postáv podfarbený romantickou atmosférou má osobité čaro. V dnešnej dobe rýchlych akčných či ľahkých romantických komédií môže tento film mnohým pripadať nudný. Jeho precízne produkčné spracovanie s výbornými hereckými výkonmi Sophie Loren a Richarda Burtona dáva filmu punc nadpriemernej kvality. 70% ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, okouzlující krásnými palácovými interiéry a moc pěknou vhodnou hudbou. Obraz, často přeexponovaný a v jakémsi mlžném snovém oparu mě naopak příliš neoslovil. Vidím to něco mezi 75-80% a díky tomu zvedám jako 98. hodnotitel slabé hodnocení o 1% na 66%, 22.9.2014. ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě také film příliš nezaujal, přesto že Lorenku a Burtona mám ráda. Nemohou tady nijak zvlášť ukázat své herecké umění, děj je dost nudný, atmosféra studená asi tak stejně jako ty nevytopené neobývané salony v paláci, dabing hlavně Sophie mě také nenadchnul, to už sakra nemohou aspoň někdy dát dabing někomu jinému než T. Bebarové, třeba B. Munzarové...opravdu zajímavé bylo jen to, že jako vdova nemohla jít se synem první den do školy!! ()

Reklama

Reklama