Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýnský gangster Vic Daskin (Richard Burton) je sadistický psychopat, který bez mrknutí oka podřezává svým obětem hrdlo a přitom se láskyplně stará o svou přestárlou matku. Se svými bývalými společníky se rozhodne zorganizovat přepadení vozu s penězi. Do akce zatáhne také svého milence Wolfa (Ian McShane). Policejní šéf Scotland Yardu, Bob Matthews (Nigel Davenport), nemá k jeho zatknutí dost důkazů, přesto se nevzdává. (ilclassico)

(více)

Recenze (5)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Úhledná, stylová, a na svou dobu hodně drsná gangsterské krimi s vlivy na takové filmy jako "Reservoir Dogs" atp. Sadistický homosexuální psychopat a "darebák" Villain) Burton v nejlepší formě (ještě nikde jsem ho tak neviděl, každopádně kdybych ho měl srovnat s jeho evropskými souputníky ve stejných rolích, viz Adorf - "Milano Calibro", nebo Delon "Tony Arzenta", tak je ale stále až za nimi, herci jsou ale jinak skutečně brilantní, scénář a umístěné vynikající. Násilí v tomto filmu pro mě bylo realističtější a méně stylizované než jinde. Opravdu luxusní scéna "loupeže mezd" (výborný střih!) je stále poměrně grafická jak na svou dobu, tak i podle dnešních měřítek. Film bych zařadil tak zhruba na stejnou úroveň spolu s filmy jako "Sitting Target", "Get Carter" nebo "Long Good Friday", přesto že Villain bohužel i dost nudí, kdy je to podle mě až příliš dlouhé se spoustou hluchých míst, kde se nic moc neděje, ve filmu není zase až tolik akce, napětí a vzrušení, jak u některých z výše uvedených filmů, tak je to podle mě stále jeden z největších, povrchních ale i zábavných UK gangsterských filmů všech dob (dobře, řemeslně odvedená práce), a pro mne z nepochopitelných důvodů neprávem zapomenutý (např. takový "Get Carter", byl ve stejné době hit a nyní se obecně považuje za britskou klasiku, tak je to docela nepochopitelné!), opomíjený a podceňovaný. Teprve před nedávnem to vyšlo na DVD, kdy do té doby byla známá jen VHS, v tv v UK se film objevoval jen velmi ztřítka. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Karlosem, že je to docela utahané a chtělo by to víc akce a napětí. Burtonův sadistický gay gauner zní zajímavěji, než jak je ve filmu prezentován (kde jen dá svému milenci pěsťovku do břicha, začne si rozepínat kalhoty a konec), a zasloužil by si výraznějšího policejního oponenta. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mucká Ian McShane líp než Taylorka? To už ví vilný londýnský villain, který ani v poslední moment nevnímá skutečnost, ve které se nachází.. Výborně natočená scéna loupeže, kde improvizace nutí k surovosti, inovativní použití citronky a přituhující souboj gangsterských ryb různé velikosti s policejní dvojicí, co se při rybaření spoléhá na sendviče s čatný, jizlivost a práskačskou síť. Nevím, jestli to bylo tou rolí boy lovera, nebo spalujícím výrazem, jako když Verbal Kint není zrovna Verbal Kint, ale Burton mi tu hrozně připomínal Kevina Spaceyho.. ()

Reklama

Reklama