Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Cagney (VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL, BOUŘLIVÁ DVACÁTÁ LÉTA, HŘÍŠNÍ ANDĚLÉ) v hlavní roli. Jeho Brick Davis se stal právníkem jen díky kontaktům s gangstery a nyní se neúspěšně pokouší rozjet svou kariéru. Jeho přítel z vysoké školy, který pracuje u FBI, je ve službě zavražděn gangstery. Rozhořčený Davis se poté rozhodne nastoupit k FBI, aby mohl pomstít smrt kamaráda. Ve stejné době terorizuje bezohledný gang půlku Spojených států. Bankovní loupeže a vraždy policistů jsou na denním pořádku. Z členů gangu se stávají úhlavní veřejní nepřátelé a navíc se ukáže, že pravděpodobně stojí za vraždou Davisova přítele. Davis se do případu vrhne po hlavě a snaží se dostat celý gang za mříže.
Film zobrazuje FBI v těžkých dobách svého vzniku, kdy agenti neměli ani právo nosit zbraň. V roce 1949 byl znovu vydán s přidanou novou úvodní scénou. Snímek byl také pouštěn absolventům právnických škol za účelem náboru do FBI. (worm14)

(více)

Recenze (4)

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

James Cagney netypicky v roli agenta FBI. Především díky dynamickému a emotivnímu konci je snímek poutavý i z dnešního pohledu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Brick Davis (James Cagney) není jako právník zrovna nejúspěšnější. Když se jeho někdejší přítel stane obětí gangsterů, s nimiž má Davis jisté kontakty, rozhodne se tento mládý muž nastoupit novou profesi - a to rovnou agenta FBI... Svého času obrovský kasovní trhák. James Cagney v poněkud netypické roli a pro milovníky přestřelek třicátých let i dnes pořádné pošušňáníčko. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

James Cagney v dalším gangsterském filmu, ale tentokrát stojí na opačné a pro něj nezvyklé straně zákona a pracuje pro FBI, nicméně skvělý je i v kladné roli. G Meni jsou docela fajn kriminálka, i když to na mě zezačátku působilo trochu jako agitka do nebe vychvalující FBI. Naštěstí po chvilce se plně rozjel příběh a už to bylo v pohodě. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (7)

  • G-man je zkratka od Government Man (vládní zaměstnanec) a jedná se o slangové označení agentů FBI. Výraz vznikl na přelomu 20. a 30. let minulého století a stal se populárním díky filmům noir a gangsterským filmům 40. a 50. let. (Griffith)
  • Většina kopií tohoto filmu začíná scénou, ve které se nováčkům u FBI začíná promítat film, který ukazuje historii tohoto úřadu. Tato scéna byla do filmu přidána až při jeho znovuuvedení v roce 1949 a promítaný film je 'G' Men. (Griffith)

Reklama

Reklama