Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se velící důstojník Robert Emmett Sharkey (James Cagney) dozví, že ve skupině agentů O.S.S., které za druhé světové války cvičí k vyslání za nepřátelské linie, je německý špión (Richard Conte), učiní strategické rozhodnutí, že ho bude podvádět a podstrkovat mu falešné informace, aby je předal svým nadřízeným. Když dvojitý agent uprchne a přitom zabije jiného agenta, který měl splnit důležitý tajný úkol, rozhodne se Sharkey jít po něm sám. (mac000)

(více)

Recenze (3)

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Špionážní drama z druhé světové války oslavující americkou tajnou službu. Rozhodně to není nic, co by bylo potřeba vidět víckrát, ale mělo to několik docela překvapivých momentů. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je inšpirovaný skutočnou udalosťou, kde je podstatná dejová línia, ale nie osoby, ako také. Winston Churchill poslal 21.6.1940 Wiliama Stephensona do Spojených štátov, aby zriadil britské bezpečnostné centrum pre západ. Ešte pred prepadom v Pearl Harboru americký prezident Franklin Roosevelt, bol znepokojený nedostatkami v americkom spravodajskom systéme a tak, na návrh Stephensona, poveril Wiliama Donovana vytvorením Úradu strategických služieb (O.S.S.) na koordináciu spravodajských aktivít v nepriateľských líniách.Vstupom USA do vojny sa kompetencie tejto organizácie rozšírili predovšetkým na Európu.Britská spravodajská služba vycvičila pre USA prvých agentov v Kanade, pokiaľ neboli školiace strediská vybudované v USA. Týchto agentov aj materiálne zabezpečila. Film je o to zaujímavejší, že sú ukázané konkrétne metódy výcviku agentov, ich školenie, ale aj každodenná práca. Priamo je ukázané veľké smrteľné riziko tohto druhého najstaršieho remesla na svete. 13 Rue Madeleine je jedným z tých vojnových filmov, ktoré sa snažia vyriešiť rozdiel medzi fikciou a faktom. Je to veľký špionážny film, kde všetko ukázané je doložené faktami a skutočne v 2. svetovej vojne sa takto alebo podobne odohrali. Nesústreďuje sa iba na jednu udalosť, ale v zábere má viac spravodajských misii aj so zápletkou dvojitého špióna vo vlastných radoch. Ide o jeden z najlepších špionážnych filmov s úctou k roku výroby. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Název filmu odkazuje na adresu, kde ve francouzském městě Le Havre za německé okupace Francie sídlilo německé Gestapo (tajná policie). Solidní Hathawayův film ze 40. let, z doby, kdy u 20th Century Fox prostřídával westerny a film noir. ()

Reklama

Reklama