Reklama

Reklama

Škola detektívky

(seriál)
všechny plakáty

Epizody(5)

Recenze (9)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Docent Martin Huba, zřejmě vysokoškolský profesor literatury (neviděl jsem první díl) leží s komplikovanými zlomeninami v nemocnici a krátí sobě, saniťákovi Marianu Labudovi i spolupacientům dobu rehabilitace velmi školometským výkladem o historickém vývoji detektivního žánru. U postele má všechnu potřebnou dokumentaci (např. osobní korespondenci A.C.Doylea), kterou dává kolovat, souká z hlavy data a věty jako z učebnice a pro ilustraci se vtěluje do slavných detektivů... Tedy, vzhledem k atraktivitě předloh, autorům scénáře (Miloš Macourek a Pavel Juráček) i režisérovi jsem očekával něco mnohem lepšího. Ten seriál je v nejhorším možném smyslu slova rutinní a zdá se, že vznikal na objednávku jako výplň nějaké mezery v dramaturgickém plánu. Jsem ochoten své hodnocení změnit, přesvědčí-li mě následující díly, že je nespravedlivé. Ale protože každá epizoda má vlastního detektiva a předlohu, bude tak jako tak lépe hodnotit je separátně. První díl podle Edgara Allana Poa jsem bohužel (nebo bohudík) neviděl. Druhý díl, DOBRODRUŽSTVO SO ŠIESTIMI NAPOLEÓNMI podle A.C.Doylea: V Baker street 211b (neptejte se, proč právě tam) je nuda, že by se dala krájet. Holmes, Watson a Lestrade sedí u stolu, jako by neměli nic jiného na práci, a scénář je velmi krkolomně přiměje zapříst hovor o případu podivína, který krade a rozbíjí Napoleonovy busty. Hubův Sherlock Holmes budí dojem tichého narkoleptika, Watson v podání Mariana Labudy je zase takové dychtivé zviřátko, které nemá v příběhu výrazné uplatnění a většinu času postává někde bokem. Pardon, řekl jsem v příběhu? Ba ne. Herci mají kostýmy, jsou jinak učesaní a sedí před kulisou znázorňující krb. Jinak se ale víceméně pokračuje v suchopárném tlachání z rámcového děje s docentem. Vše, co by se dalo ukázat jako dramatický děj, si ti tři pánové prostě vyprávějí. Jediná scéna, kde jsou kromě slov i stopové prvky akce, je dopadení vraha. Přesto je úplně stejně nudná jako vše předchozí. 20% Třetí díl, PRÍPAD OSCARA BRODSKIHO podle R. Austina Freemana, je o něco lepší. Po úmorném počátečním voiceoveru, který vysvětluje plány budoucího vraha déle, než může trvat akce jeho představitele, jsme skutečně svědky vyšetřování a skládání jednotlivých indicií v usvědčující celek. Je to úplně stejně konvenční, detektiv Thorndyke a jeho asistent Jarvis se od Holmese a Watsona liší spíše maskami a kostýmy než hereckým projevem Huby a Labudy, ale ano, je to dramatičtější příběh a je vhodnější pro tento druh ultralevné inscenace. 40% ()

Němi 

všechny recenze uživatele

[Za epizodu Sherlock Holmes: Dobrodružstvo so šiestimi Napoleónmi] - Holmes se přestěhoval z 221B do 211B (nechápu tenhle zásah), pravděpodobně, protože tam je krb přes celou stěnu, šavle na zdi a větší knihovna... zahodil důvtip, nebo lépe řečeno veškeré náznaky osobnosti, a přešel na zahleděné tlachání Huby. Martin Huba má blíže k absolutní katatonii, než geniální mysli. Jeho uspávací dikce a statičnost ale perfektně zapadají do celkového stylu filmu. Vorlíček vyprodukoval typicky strašnou TV produkci, v které postavy sedí ve studiu, potichu mluví a jedinou kulisou je vzdálený tikot v jinak "elektronickém" tichu. To je pak jedno, že i Labuda zahrál Watsona jako pohádkového dědečka a celé se to odehrává ve dvou miniaturních interiérech, přičemž veškerý děj mimo je sdělen skrze polopatické dialogy. Stejně to asi nebavilo ani samotné autory. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Detektívka podaná inovatívnym spôsobom ako rozprávanie v rozprávaní, ale ten spôsob je vyložene zlý. Nezaujímavý, zmätený a zrazu príde vyzradenie pointy. Televízia zaradila do programu iba prvú časť seriálu, a priznám sa, že ostatné mi chýbať nebudú. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci seriál, ktorý som veľmi rád sledoval niekedy okolo 1990. Inak je tu zadaný nesprávny rok vzniku - seriál vznikol až v "revolučnom" roku 1989, to je asi príčina jeho zabudnutia. Odvtedy podľa môjho názoru ho v TV nedávali, i keď nerozumiem prečo (platilo až do augusta 2010, kedy ho oprášila Dvojka). Salajka - Labuda nemá chybu. (23. 11. 2010 - rok vzniku bol v údajoch opravený) ()

hemul 

všechny recenze uživatele

tento podareny serial som objavil az teraz, skoda, ze ho nebolo viac, najviac sa mi pacil diel 4. snad preto, ze som nepoznal predlohu, ale skor kvoli vybornemu Labudovi. v obsahu prveho dielu mate chybu. Popisujete obsah inej poviedky EAP. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Páni Vorlíček, Macourek a Juráček majú vo svojich filmografiách zaiste aj lepšie kúsky. Ale ako nenáročná osemdesiatková televízna oddychovka to neurazí. Výprava príliš neohúri, ale herci odviedli solídnu prácu a zábery na dobovú Bratislavu tiež potešia. ()

Monicina 

všechny recenze uživatele

strašne slabé a nezáživné. Možno v 80.rokoch to malo "šmrnc", ale teraz je to nuda a celé také umelé. Nepáči sa mi ani ako to herci zahrali. ()

Reklama

Reklama