Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Recenze (219)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že scénář není nic moc a někteří herci také nebyli zrovna vhodně zvolení. Ale já bych radši vyzdvihla to, co bylo dobré. Jde o televizní film s ne zrovna velkým rozpočtem a s tímto problémem si tvůrci poradili bravurně. Nepustili se do žádných trikových scén (nad bleskem na konci přivírám oko) ani do stavby laciných kulis, ale použili krásnou českou přírodu (ta Šumava pohádkám prostě sluší) i hrady. Proto vypadá výprava skvěle. A to, co chybí ve scénáři je dohnáno jistou odvahou a inovací ve zpracování. Tři zakleté sexy slečny, nahá Anička v Čertově jezeře nebo třeba scéna, kdy se Anna probudí spokojená v košilce vedle svého Jakuba (co se stalo předtím si můžeme jen domýšlet...) - to je pěkně odvážné a vnáší to svěží vánek do českých pohádek. Nové "Tři oříšky pro Popelku" už nikdo nenatočí, tak proč se snažit za každou cenu natáčet nové pohádky klasicky? To už prostě nejde. Nová pohádka musí přinést něco nového a Tři životy podle mě vykročily správným směrem. 4* dávám jako takovou kompenzaci za ty odpady a 1*, na které to opravdu není. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak předně - já pohádky moc nemusím. Mám pár svých oblíbených (Šíleně smutná princezna, Princ a Večernice), na druhou stranu nechápu jásání nad většinou pohádkových příběhů, například z důvodu komunistického zprznění (Princezna se zlatou hvězdou.) Také mi není jasné vyzdvihování Tří oříšků pro Popelku (po roce devadesát Vorlíčkovi vyčítali, že jeho filmy jsou "nemecky studené," přitom Popelka je na tom s tím "mrazem" úplně stejně.) Takže třeba Anděl páně byl u mě vlastně výjímka. Je jasné, že herci vyjma Jiřího Dvoříka nic moc nepředvedli (Vojtěch Dyk byl vyloženě "vyblitej"), je jasné, že scénář je slabší, ale jestli mě někdo začne tvrdit, že po režisérské stránce je to nezvládnuté, budu zlej. 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě jak nejmenší děti chápou co přesně tři zběhové musí splnit, aby zlomili prokletí princezen, troufnu si říct že na to koukaj jak tele na nový vrata a mají vůči rodičům spousty otázek. Hlavně že se nesmí na Čt objevit ženská koza před 22h a tady v pohádce pro nejmenší jsou rodiče dunucení k tomu aby vysvětlili svému minipotomstvu, že se jedná o šukačku, no fakt dobrý :-) Stejně jako první část ofiko obsahu, to psal jako kdo ? Franta Vobtáhlo ? Já osobně jsem měl trošku problém, že to první dějství nebylo praktikcy vůbec uzavřeno a pohádka si našla úplně jinou zápletku, tohle se mě u pohádek nelíbí. Na druhou stranu při tý laťtce, kterou v úvodu pohádka nasadila, bych se bál, že to skončí jednou velkou swingers party. Další minus byl hlavní klaďas v podání Vojty Dyka, opravdu tyhle typu kluků nemusím, bez charismatu, bez jiskry..., ono vůbec herecky se mě líbil jen zápornej hrdina, to byl takovej šoustal obecnej v podstatě to tam pěkně poklátil, týhle postavě bych nechal ještě víc prostoru, ať se dětičky něco naučej. Jako divák však hledám v pohádkách romantiku a střetnutí dobra ze zlem, jestli je to střižený v moderním kabátku nebo ve starým huberťáku není podstatný, ale absence dětské duše mě v pohádkách bude vadit vždycky. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Předchozí tvorba Jiřího Stracha naznačila, že mladá režisérská generace bude mít pro příští roky jasnou vůdčí osobnost, jenže chyba lávky, protože tady šlápnul (bez pardonu) do hovna v podobě tragického scénáře, za jehož schválení bych dramaturgy na Kavčích horách nechal spráskat bičem. Mám rád jednoduché pohádky, které jasně rozdělí dobro a zlo, mají přímý tah na bránu a nesnaží se o vyšší cíle, jenže tohle byl primitivismus, který bych se styděl pustit i těm nejmenším. Moji rodiče tuhle štědrovečerní hrůzu, jež nám ČT naservírovala pod stromeček zalili sklenkou vína. Já víno moc nemusím, tak alespoň hodnotím, tak jak hodnotím. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Scénárista se sice mnoho nenadřel a obsazení by špetka charismatu také jen a pouze prospěla. Na druhou stranu je zde sympatická snaha o "temnější" pohádku, ve které Jiří Strach chytře maskuje levnost za pomoci krásných exteriérů našich lesů, luk a strání. Vědom si chudého rozpočtu dokonce se neuchýlil ani k u nás tolik oblíbeným hnusným rádoby efektům. Co se musí jednoznačně pochválit je hudební stránka, škoda že její pompéznost nenachází oporu i ve vizuálu. Pohádka, která se nikdy nestane klasikou, ovšem která po ubohostech, které nám byli servírovány v letech minulých, je alespoň průměrná a na Štědrý den docela příjemně snesitelná. Obvzláště když u ní rozbalujete nadílku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bola krásna...“ – „Ale nedala sa skrotiť.“ Milá, svižná a svieža rozprávka, v ktorej nenájdete veľa „nadprirodzených motívov“, ale páčilo sa mi, že je predsa len troška drsnejšia, než ostatné. Napríklad si nepamätám inú českú rozprávku, v ktorej by bolo tak jasne naznačené, že postavy medzi sebou majú sex a aj ten sedliak, drsne reagujúci na žiadosť pomocníka o ruku jeho dcéry, je o poznanie brutálnejší, ako býva v inak dobráckom českom „výstavnom“ žánri zvykom. Najviac ma ale potešilo, že tvorcovia na kasting išli inak, ako Troška. Jeho rozprávky mám celkom rád (NEVESTA Z MLYNA 1 – 2, Z PEKLA ŠŤASTIE 1 – 2), ale vždy mi na nich strašne prekážali manekýni v hlavných rolách. V TROCH PRIANIACH (pod týmto názvom bola snímka uvádzaná v slovenských TV časopisoch) boli obsadení mladí herci, ktorí na rozdiel od Troškových pôsobia dojmom, že majú aj niečo v hlavách. Nechcem urážať, hovorím, ako na mňa pôsobili, nie o tom, akí sú/nie sú v skutočnosti. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Štědrovečerní pomsta České televize? Přežil bych celkovou lacinost, kvůli které museli hrdinové pořád chodit po polích nebo po lese, přežil bych (přinejlepším) nevýrazné herce, ale neměla by pohádka mít nějakou aspoň trochu zajímavou zápletku? Nebylo to napínavé, nebylo to vtipné, nebylo to nic... 77 minut nudy. Jedna hvězdička za zadek hlavní hrdinky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mezi slepými jednooký králem. Pohádka, která se dokonce dá dokoukat, to je mezi současnou pohádkovou tvorbou takřka obdivuhodný výkon. Při troše práce by z námětu mohlo něco být, ale schopnost vyprávět příběh poutavě je pro naše filmaře včetně Jiřího Stracha zřejmě nesplnitelný úkol. Současné pohádky působí spíš jako povinný domácí úkol, bez kouzla, bez poetiky. Být učitelem, napíšu takové 3+. Molnárová v obličeji nic moc, ovšem tělo docela slušné, jak se lze přesvědčit poměrně důkladně. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejdřív sexuální zdrženlivost nad sůl a pak s nezištností nejdál dojdeš.. Není důvod bečet se stádem, já si to užil i díky drobnostem jako jsou spisovná čeština, využití půvabů exteriérů či takový ten Erben-Panklová nádech živočišnosti. A věřte mi, raději se budu o Vánocích dívat na tisíc nahých sexy prdelí než žvatlavého čertíčka Mádla.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Hrdina hned na začátku dostává "poukázku na tři životy" a tak vám může být jasné, že případné problémy budou vzápětí snadno vyřešeny. Jakási snaha o realistickou pohádku je chvílemi fajn, scénář bohužel postrádá výraznější zápletku a hudba se sem nehodí. Z herců zaujme pouze Jiří Dvořák v pozici hlavního záporáka. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Poté, kdy jsem to s odstupem viděla znovu musím snížit hodnocení. Byly tam klasické pohádkové motivy - úkol, jehož splnění přinese bonus v podobě kouzelného předmětu, láska k nedostupné dívce, sok v lásce, kouzlo ... proč jen celek je tak zoufale hloupý? ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Ač byla pohádka vyrobena v roce 2007, já ji viděl až nyní, o šest let později, a musím říci, že nelituji toho času, který jsem s touto pohádkou strávil. Dokonce si troufám říci, že tato pohádka režiséra Jiřího Stracha se mi líbila nejvíce z těch třech pohádek co jsem od něj viděl (těmi dalšími dvěma pohádkami jsou Anděl Páně a Šťastný smolař). Tahle pohádka totiž nabídla dobré herecké výkony, nádherné exteriéry, zajímavý a napínavý příběh, úžasně zlého záporáka a vůbec byla tak nějak temnější než jiné pohádky, a to se mi kupodivu líbilo. Jediné, co mi vadilo byl příšerný vlasový sestřih Vojty Dyka, ten účes ho dělal starším, než je, i když chápu, že třeba k té historické době patří, ale nelíbilo se mi to. Ve výsledku je pro mě tato pohádka hodně příjemným překvapením a rozhodně patří k tomu leppšímu, co u nás v rámci žánru v posledních letech vzniklo. Uděluji čtyři hvězdy. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

nechápu bžilión remcalů, co si ztěžují že dneska se už vůbec netočí dobré pohádky... To přece vůbec není pravda, ona si většina lidí asi bojí uvědomit že "ty starý" pohádky jsou dobrý hlavně proto že na nich vyrůstali. Ona totiž pohádka je točená hlavně pro děti a těm je to že to nemá velkou výpravu a podobně celkem putna. Zkuste být lide zdejší při hodnocení pohádek vědomi si více věci že hodnocena jest pohádka a ne drama z koncentračního tábora. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pohádka, na kterou se lze podívat, nebyla nudná a nejednalo se o slátaninu typu Z pekla štěstí. Celkem zajímavý příběh, dobří herci, pěkné prostředí...Scéna na cvičišti vojáků je jako by inspirována kultovním kaprálem z S čerty nejsou žerty. Při celkovém hodnocení této pohádky (49%) bych se zastavil na 60, maximálně 65%. Podívat se na ni dalo, dokonce jsem ji sledoval s jistým zaujetím, ovšem vícekrát bych to vidět nepotřeboval (narozdíl od jiných, které jsem uvedl ve svém profilu). ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Božena Němcová psát pohádky uměla. A Jiří Strach pohádky vcelku umí. Pohádka je to pěkná a pěkně zahraná, především Vojtěchem Dykem a Jiřím Dvořákem. Zajímavá je jednorole Petry a Lucie Molnárových. Asi jsem laskavý divák, ale je sympatické vidět pohádku pro změnu bez čertů. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pohádky Stracha z poslední doby, to je taková polévka ze sáčku. Jsou celkem chutné, ale přesto na jedno brdo, takové až sterilní, nicméně hlad zaženou a sem tam se najde i nějaký ten knedlíček. O nějaký extra gurmánský zážitek se ale nejedná. S touhle pohádkou je to stejné. Potěšil mně Dvořák v roli důstojníka i přítomnost Molnárové, kterou jsem doposud neznal a která mi ještě před kouzlem velmi připomínala profilem obličeje i copem moji oblíbenou zpěvačku Agnes Obel... Strach si umí vybrat místa pro natáčení a tak co záběr to až kýč. Tu koukáme přes rákosí rybníka, tu na cimbuří zříceniny tu na nastrojené sklepení věznice... Sice tento TV film smrdí korunou, ale zas tak hrozné to nebylo. Už jsme tu měli horší kusy pro naše nejmenší. Takže průměr. Dávám tři životy. * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dalo se to přežít, ale tak nějak to nebylo ničím zajímavé. Vojta Dyk dle mého skromného názoru nemá moc predispozice k hlavní herecké roli táhnoucí pohádku vzhůru. Molnárová blond má sice pěkné pozadí, ale toť asi vše. Až příliš lehce zapomenutelný film, splývající s třemi valníky podobných počinů. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Klasická a zároveň moderní pohádka na motivy Boženy Němcové. Přestože děj by dal říct tak na čtvrt hodiny, Jiří Strach jej prodloužil ještě o hodinu, aniž by nastala nuda. Vše zachraňují herci, Jiří Strach má mimorádný cit pro výběr neznámých tváří. Dvojice Vojtěch Dyk a Filip Cíl byla fajn, Anička krásná i Anička posedlá byly úžasné. Jiří Dvořák je záporák k pohledání. Srovnání s Andělem Páně není podle mě na místě. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 4/10 Hudba 3/10 Efekty 5/10/// +obsazení, pěkná příroda -jinak nic moc výprava, nevýrazní herci, dost ponurá hudba, celé je to aji tak trochu depresivní, slabí příběh, škoda že tady Táňa Pauhofová a Kryštof hádek měli jen takovej štěk/// Podivná pohádka. Má dost pomalé tempo. Levnou výpravu. Hraje v ní spousta známích herců, mnohdy se ale v příběhu ani neohřejí a navíc většína z nich hraje jakoby bez duše. Rovnež je zde slabá a nehodící se hudba. Celé je to takové omšelé. Nápad a děj je sice trošku originální, ale není moc zábavný. A už vůbec mi nejde na rozum, proč utnuli příběh těch zbívajících dvou dezertérů a těch třech dívek. To mohlo být podle mě taky zajímavé. Škoda/// Celkem 44%/// ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Sympatické obsazení a pěkné exteriéry si určitě zaslouží plus, nedotažený scénář naopak mínus a u netradičních scén typu "nahá Anička a podobně" se pořád nedokážu rozhodnout, takže nakonec opět průměr. ()

Reklama

Reklama